Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

Аз обещавам вече простотиите да си ги пускам в "Хумор" 🙂 Пък сериозните неща са достъпни в медиите за всички. Само мир и спокойствие да има и да не си разваляме рахатлъка (много яка дума 😄 )

• Харесвам 5
Публикувано:

излезе съобщението за приключена трета фаза на клиничните проучвания на АстраЗенека в САЩ, след което евентуално се очаква FDA да я одобри за употреба в САЩ - https://www.astrazeneca.com/media-centre/press-releases/2021/astrazeneca-us-vaccine-trial-met-primary-endpoint.html

---

след като вече официално се потвърди (с негово съгласие), че Чорбанов е все пак с Ковид, с оглед на изявленията му, че ваксинирането след преболедуване било равностойно като да си дупчиш два пъти билет при наличието на карта за транспорт, мога само да кажа, че е от късметлиите, които ги хвана контролата без билет и без карта; също от лошите "късметлии", които в понеделник изглеждат здрави на екран, а в петък са в средно-тежко състояние.... надявам се, че личният му случай ще послужи за отрезвяване на хората, а на него желая единствено да се възстанови добре

• Харесвам 20
Публикувано:
На 20.03.2021 г. в 16:36, antea каза:

@Duke да сподели как е при съпругата му

Същата работа, като при първата ваксина. 24 часа много висока температура с треска и дори бълнуване през нощта. През цялото време взимаше нурофен за сваляне на температурата, но два пъти се наложи да вземе и течен аналгин. На втория ден страничните симптоми затихнаха и сега вече се чувства добре...

• Харесвам 11
  • Благодаря 2
Публикувано:
преди 4 минути , boogy83 каза:

Харесва ми името на сайта :lol: 

На мен повече ми хареса как е направен за 10 часа а на нашето правителство му трябваха 3 месеца и незнамколкосихиляди пари

• Харесвам 13
  • Браво 1
Публикувано:
преди 20 часа, Goal & Boss каза:

Малко като в Стопаджията

А добро утро!

Аз защо мислиш съм написал това отдолу?

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 минути , funny каза:

На мен повече ми хареса как е направен за 10 часа а на нашето правителство му трябваха 3 месеца и незнамколкосихиляди пари

Хмм, предполагам, че информацията която черпи тоя сайт е именно от направената от правителството платформа. Това го казвам на изуст разбира се, без да хейтя или подкрепям когото и да било. Реално сайта се прави сигурно и за по-малко от 10 часа, не е нещо особенно, а и доколкото виждам не предлага възможност за записване, а просто информация. Тоест сайта бърка някъде в една торба с данни и ти ги визуализира, ама кой е напълнил тая торба с данните? За да направиш база с данни, която да е актуална при всяко записване на час, е малко по-сложно (чак милиони не струва де 🙂 , пък и откъм време сигурно има фирми за 2-3 дни ще го направят).

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 5 минути , boogy83 каза:

Хмм, предполагам, че информацията която черпи тоя сайт е именно от направената от правителството платформа. Това го казвам на изуст разбира се, без да хейтя или подкрепям когото и да било. Реално сайта се прави сигурно и за по-малко от 10 часа, не е нещо особенно, а и доколкото виждам не предлага възможност за записване, а просто информация. Тоест сайта бърка някъде в една торба с данни и ти ги визуализира, ама кой е напълнил тая торба с данните? За да направиш база с данни, която да е актуална при всяко записване на час, е малко по-сложно (чак милиони не струва де 🙂 , пък и откъм време сигурно има фирми за 2-3 дни ще го направят).

Да, в големите градове може да се ползва като ориентир къде има ваксини и часове, за който не му се чака.

От "Информационно обслужване" казват, че са запознати със сайта Chipirai.me и неговата функционалност. Поясняват, че данните се извличат от държавния регистър за ваксинация през същия програмен интерфейс, който се използва и от самата система. Те приветстват инициативата на Фейса и това, че е намерил начин да улесни желаещите да се имунизират.

"Радваме се, че някой е успял да разработи функционалност, която допълва нашата система и предоставя допълнително удобство на потребителите", казват от пресцентъра на компанията в отговор на въпроси от Свободна Европа.

Защо тяхната система обаче не дава тази възможност на потребителя? Според ИО електронният регистър е бил разработен с други цел и подход.

"Системата беше разработена, за да отговори на строго дефиниран потребителски процес, а именно – попълване на личните данни, избор на удобен ваксинационен център и накрая избор на удобен час за ваксинацията в съответния ваксинационен център. Това, което описвате, е различен потребителски процес, който поставя на първо място намирането на свободен час, без значение къде е ваксинационният център", казват те.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 6 минути , boogy83 каза:

То в началото не е имало колко информация да се налива , освен имена и адреси на ваксинационни центрове . 

Другото е букинг опция по часове със съответните изисквания на данни за попълване

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 минути , ДиянаВ каза:

Според ИО електронният регистър е бил разработен с други цел и подход.

Е да, естествено! Те са разработили това за което им е платено. Така работят всички фирми. Все едно да ти се плати за мост за ЖП линия, ама фирмата изпълнител да каже: ами ние направихме и тротоар, щото сметнахме ще е удобно на хората да минават и пеша по моста...платете го сега, ако не го платите ще ви го подарим 🙂

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 16 минути , boogy83 каза:

Е да, естествено! Те са разработили това за което им е платено. Така работят всички фирми. Все едно да ти се плати за мост за ЖП линия, ама фирмата изпълнител да каже: ами ние направихме и тротоар, щото сметнахме ще е удобно на хората да минават и пеша по моста...платете го сега, ако не го платите ще ви го подарим 🙂

По-скоро е трудно да влезеш в кожата на потребител и от първия път всичко да е ОК. Може да се надградят🙂, ако им разпоредят. Току виж направят и рубрика по подобие на Магеланци - предложения и препоръки относно новата версия🙂

Публикувано:

Сега си направих труда да да погледна:

Ваксини, колкото щеш, има у Лом, Враца, Козлодуй, Белограчик...

• Харесвам 4
Публикувано:

Въпросът е кои ваксини къде ги има? 

Или всичко е АстраЗенека? 

Някой да е чул някъде да предлагат от другите? 

• Харесвам 2
Публикувано:

Ама то има и в София на определени места.

Като се "скролне" надолу се вижда че в рамките на следващата седмица може да се ваксинира човек в МВР болница, 

преди 1 минута , Lyubina каза:

Май още ваксинират само институциите с другите ваксини.

В петък в съдилищата в София слагаха Pfizer ( или поне в адм. съд)

преди 23 минути , ДиянаВ каза:

По-скоро е трудно да влезеш в кожата на потребител и от първия път всичко да е ОК. Може да се надградят🙂, ако им разпоредят. Току виж направят и рубрика по подобие на Магеланци - предложения и препоръки относно новата версия🙂

Те ако бяха ползвали платформата на superdoc щаха да се справят по-бързо и евтино. Там поне още с влизането за определена дейност ти дава веднага "първи възможен час"

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 3 минути , Lyubina каза:

в събота в друг форум разправяха хора, че в Северозападна България - Видин май беше, е имало само Модерна, и на хората, записани в регистъра, са слагали само такава

• Харесвам 2
Публикувано:

Чудя се кога ще дойде време за наистина възрастните хора. Майка ми е на 80, не искам да й слагам АЗ не заради минималния риск от тромбози, а заради ранната нежелана реакция от висока температура и втрисане. 

Като знам колко може да е лабилна емоционално и интелектуално, едно такова чудо може доста да я стресира. 

А до Видин или където и да е не ми се иска да я влача (че и два пъти дори), заради едната ваксина. Да не говорим, че това допълнително би представлявало риск за нея. 

Предполагам, че това е валидно за всички възрастни хора. 

• Харесвам 6
Публикувано:

Аз все си мисля , че можеха да обособят 1-2 ваксинационни центъра във всеки голям град които да слагат само РНК ваксини а другите да продължат на АЗ. Така поне ще е ясно къде какво има и като се пускат часове само при пристигане на дозите - няма да има и презаверяване на същите тези часове.

Ама какво ли разбирам аз

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 9 минути , Lyubina каза:

Чудя се кога ще дойде време за наистина възрастните хора. Майка ми е на 80, не искам да й слагам АЗ не заради минималния риск от тромбози, а заради ранната нежелана реакция от висока температура и втрисане. 

Като знам колко може да е лабилна емоционално и интелектуално, едно такова чудо може доста да я стресира. 

А до Видин или където и да е не ми се иска да я влача (че и два пъти дори), заради едната ваксина. Да не говорим, че това допълнително би представлявало риск за нея. 

Предполагам, че това е валидно за всички възрастни хора. 

ако позволиш съвет, най-малко реакции към АЗ проявяват възрастните хора - колкото по-възрастни, толкова по-леко я понасят; за сравнение в Норвегия точно пък най-възрастните /разбирай 85+/, които първо тръгнаха да ваксинират из домовете и институциите, са проявили много силни реакции към Пфайзър, в тази възрастова група е имало и смъртни случаи /мисля около 30/ от реакциите тип температура, треска, които при техния крехък организъм са ги изтощили окончателно... съответно Пфайзър за най-възрастните там не се поставя вече, или се прави само след индивидуална оценка

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 4 минути , funny каза:

Аз все си мисля , че можеха да обособят 1-2 ваксинационни центъра във всеки голям град които да слагат само РНК ваксини

Изцяло подкрепям. 

@antea, аз съм малко "повредена" 😉 

Не мога да сложа нещо (не само на майка ми, но и на всеки друг човек), ако за него няма сигурни доказателства за ефикасност и безопасност.

А за АЗ няма. В клиничните изпитвания не са включвани хора на възраст над 55 години. Това, което наблюдаваме сега е леко off-label. И вече тук можем да говорим (и да спорим) чия е отговорността при поява на нежелани реакции (включително липса на ефикасност). 

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 6 минути , Lyubina каза:

Изцяло подкрепям. 

@antea, аз съм малко "повредена" 😉 

Не мога да сложа нещо (не само на майка ми, но и на всеки друг човек), ако за него няма сигурни доказателства за ефикасност и безопасност.

А за АЗ няма. В клиничните изпитвания не са включвани хора на възраст над 55 години. Това, което наблюдаваме сега е леко off-label. И вече тук можем да говорим (и да спорим) чия е отговорността при поява на нежелани реакции (включително липса на ефикасност). 

в американската Фаза 3 /линка по-горе/ са участвали около 20% хора на възраст 65+

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 1 час, antea каза:

излезе съобщението за приключена трета фаза на клиничните проучвания на АстраЗенека в САЩ, след което евентуално се очаква FDA да я одобри за употреба в САЩ - https://www.astrazeneca.com/media-centre/press-releases/2021/astrazeneca-us-vaccine-trial-met-primary-endpoint.html

---

след като вече официално се потвърди (с негово съгласие), че Чорбанов е все пак с Ковид, с оглед на изявленията му, че ваксинирането след преболедуване било равностойно като да си дупчиш два пъти билет при наличието на карта за транспорт, мога само да кажа, че е от късметлиите, които ги хвана контролата без билет и без карта; също от лошите "късметлии", които в понеделник изглеждат здрави на екран, а в петък са в средно-тежко състояние.... надявам се, че личният му случай ще послужи за отрезвяване на хората, а на него желая единствено да се възстанови добре

Ето и анализа на Гардиан по въпроса: https://www.theguardian.com/society/2021/mar/22/astrazeneca-covid-vaccine-79-effective-with-no-increased-blood-clot-risk-us-trial

Наистина добри новини, не само за АЗ.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 13 минути , antea каза:

американската Фаза 3 /линка по-горе/ са участвали около 20% хора на възраст 65+

А анализ на резултатите? Или да не говорим за статистика (че както разбрахме и това е мръсна дума 😉 )

Линка не мога да го видя в момента, 🙂 

Както и да е, това е мое вътрешно убеждение и докато не излезе официално решение, аз не бих сложила на майка ми такава ваксина. 

По-скоро се надявам на Janssen да получим началото на април. 

А, видях, публикация на самата АЗ и на Guardian, наистина много високо научно ниво 😉 

• Харесвам 1
Публикувано:

изобщо нямам за цел да те убеждавам в каквото и да било, особено ако имаш формирано мнение, споделям само публикувани данни, анализа им вероятно ще си направиш по-добре сама

нашите родители например ни попитаха какво мислим - да си слагат ли Астра или да чакат по-дълго, ако/когато вече има някакъв по-голям избор, казахме си мнението, а решението дали да ни послушат ще си вземат сами като им дойде часът за ваксинация

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 20 минути , Lyubina каза:

А анализ на резултатите? Или да не говорим за статистика (че както разбрахме и това е мръсна дума 😉 )

Линка не мога да го видя в момента, 🙂 

Както и да е, това е мое вътрешно убеждение и докато не излезе официално решение, аз не бих сложила на майка ми такава ваксина. 

По-скоро се надявам на Janssen да получим началото на април. 

А, видях, публикация на самата АЗ и на Guardian, наистина много високо научно ниво 😉 

Всъщност анализът е още по-внушителен от самото съобщение.

Сравнявайки го с предишни фаза 3 изследвания, това е най-обширното с най-голям брой участници. Освен това делът на участниците над 65 години и на такива с други заболявания е бил много висок, за да отговори на критериите на FDA. 

По-горе съм постнал линк.

• Харесвам 6
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.