Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

От информацията, на която съм попадала и моето много лаишко мнение съвпада с това на Антеа.

Като също бях чела, че колкото по-възрастен е човек, по-леко реагира на ваксинация с АЗ. Дядото на 90 години на приятелка в България се беше ваксинирал и е нямал старнична реакция. Но естествено, всеки сам решава.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 3 минути , Masmiya каза:

От информацията, на която съм попадала и моето много лаишко мнение съвпада с това на Антеа.

Като също бях чела, че колкото по-възрастен е човек, по-леко реагира на ваксинация с АЗ. Дядото на 90 години на приятелка в България се беше ваксинирал и е нямал старнична реакция. Но естествено, всеки сам решава.

Така е, а и американското изследване дори показва, че ваксината е малко по ефективна при над 65 годишни - 80%.

Георги Матеев
Публикувано:

Някой да е чел дали се очаква скоро да внасяме ваксината на Джонсън и Джонсън?

• Харесвам 3
Публикувано:
В момента, Георги Матеев каза:

Аз съм ти приготвил един пакет за Индия! Ето го:

Screenshot_20210322_133850.jpg

• Харесвам 2
  • Браво 1
  • Смея се 13
Публикувано:
преди 4 минути , Георги Матеев каза:

Средата на Април.

Преди 1 час, antea каза:

ако позволиш съвет, най-малко реакции към АЗ проявяват възрастните хора - колкото по-възрастни, толкова по-леко я понасят; за сравнение в Норвегия точно пък най-възрастните /разбирай 85+/, които първо тръгнаха да ваксинират из домовете и институциите, са проявили много силни реакции към Пфайзър, в тази възрастова група е имало и смъртни случаи /мисля около 30/ от реакциите тип температура, треска, които при техния крехък организъм са ги изтощили окончателно... съответно Пфайзър за най-възрастните там не се поставя вече, или се прави само след индивидуална оценка

Тук подкрепям.Майка ми е на 72.След първа доза с АЗ нямаше никакви странични реакции за разлика от мен.

• Харесвам 7
Георги Матеев
Публикувано:
преди 9 минути , crazyhorse каза:

Супер! Чакам те като Главна Шерпа в сряда в 12 на летището, не закъснявай и носи пакета с теб.

• Благодаря 1
  • Смея се 12
Публикувано:
преди 1 минута , Георги Матеев каза:

Супер! Чакам те като Главна Шерпа в сряда в 12 на летището, не закъснявай.

Там съм! 

Ако ме пусне шефа,де! Утре ще си пусна молба за отпуска, за колко дни да бъде? 😉

• Харесвам 1
Публикувано:

ИАЛ е пуснала листовката и кратката характеристика на ваксината на Janssen https://www.bda.bg/images/stories/documents/Vaccines_Covid19/covid-19-vaccine-janssen-epar-product-information_bg.pdf

Тествана е при зайци. Показва 67 % ефикасност. Съдържа генетично модифицирани организми ( вероятно имат предвид самия  аденовирус).

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 2 часа, funny каза:

на нашето правителство му трябваха 3 месеца и незнамколкосихиляди пари

Колко пари 😄  Бюджет: 12 000 000.00 лв. И още фази ще има 🙂 

https://www.mh.government.bg/bg/evropeyski-programi/tekushti-programi-i-proekti/operativna-programa-dobro-upravlenie-2014-2020-g/proekt-bg05sfop001-1002-0007-c01-doizgrazhdane-na-nacionalnata-z/?fbclid=IwAR1gKeVVT-uT2e7O3W-PzzysGHOz4xQVF-3BeKtidCTdFaOV-XCiBithePA 

• Харесвам 2
  • Замислям се 4
Публикувано:
преди 9 минути , patilana каза:

ИАЛ е пуснала листовката и кратката характеристика на ваксината на Janssen https://www.bda.bg/images/stories/documents/Vaccines_Covid19/covid-19-vaccine-janssen-epar-product-information_bg.pdf

Тествана е при зайци. Показва 67 % ефикасност. Съдържа генетично модифицирани организми ( вероятно имат предвид самия  аденовирус).

да уточним, че е тествана при зайци относно репродуктивна токсичност и фертилитет, т.е. сигурно са били бременни зайки 🙂

• Харесвам 5
Публикувано:

за информация относно ивермектина, който наистина напоследък добива популярност с оглед на това, че може да се купи и без рецепта, прегледах дали има някакви нови становища - при FDA няма промяна, те периодично предупреждават да не се употребява за Covid, последното им е от 5 март - https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/why-you-should-not-use-ivermectin-treat-or-prevent-covid-19

преди 3 часа и европейската агенция ЕМА е пуснала подобно предупреждение - https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-advises-against-use-ivermectin-prevention-treatment-covid-19-outside-randomised-clinical-trials

• Харесвам 8
Публикувано:

Копирам частта от листовката :

Репродуктивна токсичност и фертилитет

Репродуктивната токсичност и фертилитетът при женски животни са оценени в едно комбинирано проучване за ембриофеталното и пре- и постнаталното развитие при зайци. В това проучване първо ваксиниране с COVID-19 Vaccine Janssen е извършено интрамускулно на женски зайци 7 дни преди чифтосване в доза, еквивалентна на 2 пъти препоръчителната доза за хора, последвано от две ваксинации със същата доза по време на гестационния период (т.e. в гестационни дни 6 и 20). Не се установяват нежелани ефекти, свързани с ваксината, върху женския фертилитет, бременността, ембриофеталното развитие и развитието на малките. Майките, както и техните фетуси и поколение, имат титри на антитела, специфични за SARSCoV-2 S протеина, което показва, че майчините антитела се пренасят във фетусите по време на гестацията. Липсват данни за екскрецията на ваксината COVID-19 Vaccine Janssen в млякото. Освен това едно конвенционално проучване за токсичност (многократно прилагане) с COVID19 Vaccine Janssen при зайци не показва ефекти върху мъжките полови органи, които биха могли да увредят мъжкия фертилитет.

• Харесвам 2
Публикувано:

Ровех за друго, но виждам, че има нова заповед от МЗ за хората, които са с потвърден Ковид, но се чувстват добре:

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/03/22/zapoved_izolacia_22_03_2021_2.pdf

Н А Р Е Ж Д А М:

1. Допълвам Заповед No РД-01-610 от 22.10.2020 г., като създавам т. 8а:
„8а.По изключение, изолацията на лицата по т. 7 в домашни условия може да се преустанови след седмия ден на задължителната изолация при наличие на два отрицателни резултати от проведено изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19 в два последователни дни“.

За това, към което се отнася - РД 610/22/10/2020:

1.  На  задължителна  изолация  и/или болнично  лечение,  по предложение на лекуващия лекар, подлежат следните потвърдени случаи на COVID-19:(и описани видовете групи - възрастни, с хронични заболявания и т.н.)

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/10/22/zapoved_izolacia_22_10_2020_rd-01-610_ot_22102020.pdf

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 3 часа, ДиянаВ каза:

Да, в големите градове може да се ползва като ориентир къде има ваксини и часове, за който не му се чака.

От "Информационно обслужване" казват, че са запознати със сайта Chipirai.me и неговата функционалност. Поясняват, че данните се извличат от държавния регистър за ваксинация през същия програмен интерфейс, който се използва и от самата система. Те приветстват инициативата на Фейса и това, че е намерил начин да улесни желаещите да се имунизират.

"Радваме се, че някой е успял да разработи функционалност, която допълва нашата система и предоставя допълнително удобство на потребителите", казват от пресцентъра на компанията в отговор на въпроси от Свободна Европа.

Защо тяхната система обаче не дава тази възможност на потребителя? Според ИО електронният регистър е бил разработен с други цел и подход.

"Системата беше разработена, за да отговори на строго дефиниран потребителски процес, а именно – попълване на личните данни, избор на удобен ваксинационен център и накрая избор на удобен час за ваксинацията в съответния ваксинационен център. Това, което описвате, е различен потребителски процес, който поставя на първо място намирането на свободен час, без значение къде е ваксинационният център", казват те.

Защо да е лесно, като може да бъде трудно.  Тези от "Информационно обслужване" не се интересуват колко време се губи в търсене. Браво на Фейса! Работи, информацията е вярна и се актуализира. Явно "чипирането" понякога е полезно.😉

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 2 часа, Георги Матеев каза:

Днес ми се обади ЛЛ да ме пита дали сме се ваксинирали и дали имаме предпочитания за ваксина. Казах ѝ, че имаме предпочитания към РНК ваксините, при което тя ми каза, че в такъв случай ще трябва да се имиунизираме във ваксинационните центрове, тъй като след размразяване те няма как да съхранят ваксината и ще имунизират само с АЗ и J&J, от която очаква да има наличност в края на април.

• Харесвам 12
Публикувано:
Преди 1 час, Coo каза:

Ровех за друго, но виждам, че има нова заповед от МЗ за хората, които са с потвърден Ковид, но се чувстват добре:

това касае само хората, които са изписани след болнично лечение и почват нова 14-дневна изолация

не вярвам много хора да се възползват, ако спестените им 7 дни струват около 200 лв за тестове и уведомления до кого ли не, че ще излизат за тези тестове

но пак добре, че се дава тази възможност, изглеждаше ми нелогично ограничително на фона на това, че лекувалите се в домашни условия излизат от изолация без нужда от отрицателен тест, камо ли пък два

ако бях конспиратор щях да си помисля, че е въведено това изменение заради Чорбанов, за да може като го изпишат тези дни след подобрението, да бъде навреме в студиата за изборните резултати 🙂

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 3 часа, crazyhorse каза:

@crazyhorse заръчай и от тази Лайт модел 😄

Руската фармацевтична компания "Р-Фарма" (R-Pharm) заяви, че ще започне "в близко бъдеще" производството на еднодозова коронавирусна ваксина, "Спутник Лайт" (Sputnik Light), предаде БНР.

Изпълнителният директор на компанията Алексей Репик заяви, че ваксината трябва да бъде доставена на населението през април или май.

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:

Ние вече не сме в карантина , не че някой ни провери. Павел (почти) не кашля , в четвъртък изтича и неговата карантина. Миналият Януари и двамата с Ради изкараха доста по-тежко сезонният грип ( а може и ковид да е било) . Казвам само фактите , изводите всеки си ги прави за себе си , бъдете здрави  и се пазете!

• Харесвам 12
Публикувано:
преди 11 минути , ivan69 каза:

Ние вече не сме в карантина , не че някой ни провери. Павел (почти) не кашля , в четвъртък изтича и неговата карантина. Миналият Януари и двамата с Ради изкараха доста по-тежко сезонният грип ( а може и ковид да е било) . Казвам само фактите , изводите всеки си ги прави за себе си , бъдете здрави  и се пазете!

А някой друг от вас разболя ли се?

Публикувано:
преди 15 минути , ДиянаВ каза:

А някой друг от вас разболя ли се?

Засега не или поне не симптомно. Жена ми доста се беше притеснила , пиеше една торба хапчета , аз си карах на Бира . Пазихме се 2-3 дни след диагнозата , но все пак как да се пазиш от детето си?!? Той се разболя в Понеделник, а теста му излезе в Петък , така че ние тъй или иначе една седмица преди теста не сме се пазили изобщо... При вас как са нещата?

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 5 минути , ivan69 каза:

аз си карах на Бира

Подозирам, че това ще увеличи случаите, консумацията на бира и оправданията на много хора.

• Харесвам 1
  • Смея се 7
Публикувано:
преди 42 минути , ivan69 каза:

Засега не или поне не симптомно. Жена ми доста се беше притеснила , пиеше една торба хапчета , аз си карах на Бира . Пазихме се 2-3 дни след диагнозата , но все пак как да се пазиш от детето си?!? Той се разболя в Понеделник, а теста му излезе в Петък , така че ние тъй или иначе една седмица преди теста не сме се пазили изобщо... При вас как са нещата?

Същата работа. Съпругът в петък е бил на скенер, не на рентген. Объркала съм двата щата или той първоначално така ми е казал. Днес беше на пулмолог. Казал му е, че го кара леко, но клинично не е толкова леко, снимката показвала огнища на ковид в белите дробове. Да си пие лекарствата, които първоначално от незнайни за мен🙂 източници сам си почна, а в петък този доктор по телефона и смс му изписа Хювемек. На мен и дъщеря ни още нищо ни няма. Тя си е онлайн от началото на март. Аз миналата седмица бях два дни и половина на работа. Тази седмица ще съм вкъщи. Днес говорих с колегите, всички са добре, няма болни🙂. Иначе съм на лимони и вино😄, цигари също пуша. Чудно ми е, защото го знам мъжа ми как охка при 3-дневен вирус, а сега нищо такова нямаше. Наплаши се от болни колеги ли, не знам. Той също е добре от доста дни насам. За всеки случай му казах да не си мисли, че е карал вируса и е неуязвим🙂

• Харесвам 13
Публикувано:

Да добавя и един "симптом" който се появи при Павел. Някъде на седмият ден от диагностицирането му се появи нещо като пъпка на ръката между дланта и лакътя , след малко и още една . След няколко часа ги нямаше без да се е мазал с нищо , на следващият ден още една пъпка ( като ухапване от комар) на гърба , тя изчезна след 2 часа , не е губил обоняние и вкус , явно е британският щам. А може и дървеници да сме си завъдили , знам ли:)

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 5 часа, ivan69 каза:

Да добавя и един "симптом" който се появи при Павел. Някъде на седмият ден от диагностицирането му се появи нещо като пъпка на ръката между дланта и лакътя , след малко и още една . След няколко часа ги нямаше без да се е мазал с нищо , на следващият ден още една пъпка ( като ухапване от комар) на гърба , тя изчезна след 2 часа , не е губил обоняние и вкус , явно е британският щам. А може и дървеници да сме си завъдили , знам ли:)

Колегите казват, че има и случаи с кожни прояви- обриви, зачервени участъци.

• Харесвам 5
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.