Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

е да де, ако на 60 им се връзва сметката, другите 30 в повече, които плащат хората до 90 лв, какво са, ако не съвсем чиста допълнителна печалба?

а и за сметка на НЗОК тестове почнаха да се правят чак през декември...

• Харесвам 8
Георги Матеев
Публикувано:
преди 2 часа, chandni каза:

Това, че доставната цена на теста е 17-25 лв не означава, че лабораторията трябва да го обработва без пари и да им се плаща на доставна цена. И тези на пазара купуват доматите от борсите по 2 лв (примерно), а ги продават по 5... Лабораторията плаща наем, изплаща скъпа апаратура, която се и амортизира, плаща заплата на лаборанти, а трябва и за тях да изкарат печалба - никой не работи даром. Не казвам, че не са алчни и че не са "яхнали вълната" в момента - в крайна сметка "ден година храни", но и не виждам нещо чак толкова смущаващо в цена от 60 лв, която плаща НЗОК при доставна цена на тестовете 17-25 лв.

Никой не твърди, че трябва да се работи даром и без печалба. Обаче според мен наистина се злоупотребява с ценообразуването.

По аналогия от твоя пример: домати от борсата за 2 лв. препродавани за 5 лв. е приемливо, но ако се продават за 10 лв. (за да спазим съотношението) то вече никой не би си ги купил. Освен ако не е задължително и няма друг избор, в което всъщност е ключът от палатката.

След като при цена от 60 лв. очевидно има вече заложена печалба - всичко повече от 10-15% над тази сума е чисто възползване от ситуацията и трудно ще се убедя в противното. Точно заради това всъщност въобще не се изненадвам и на множеството опити за фалшифициране на тестове.

Макар че ние си лаем, а керванът си върви 🙂

• Харесвам 12
  • Браво 2
Публикувано:

Днес,приятел от Разлог ми каза,че там теста е 60 лв.!Значи може навсякъде да е на тази цена...

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 2 часа, chandni каза:

Това, че доставната цена на теста е 17-25 лв не означава, че лабораторията трябва да го обработва без пари и да им се плаща на доставна цена. И тези на пазара купуват доматите от борсите по 2 лв (примерно), а ги продават по 5... Лабораторията плаща наем, изплаща скъпа апаратура, която се и амортизира, плаща заплата на лаборанти, а трябва и за тях да изкарат печалба - никой не работи даром. Не казвам, че не са алчни и че не са "яхнали вълната" в момента - в крайна сметка "ден година храни", но и не виждам нещо чак толкова смущаващо в цена от 60 лв, която плаща НЗОК при доставна цена на тестовете 17-25 лв.

Уточнявам,че информацията е от миналата година :

42 000 теста от Южна Корея за 340 500 $ с доставка или цена под 14 лв на тест.Съгласен съм да има надценка,но нека е в проценти...не в пъти.

https://www.mediapool.bg/mz-shte-kupi-oshte-42-000-pcr-testa-ot-yuzhna-koreya-news309298.html

• Харесвам 8
Публикувано:

Мариета си прави други изследвания и си пусна и тест за антитела-Abbott Quant (VNT).Ваксинирани сме с първа доза АЗ точно преди месец.Сега излезе резултата-1088 Au/ml.Същата стойност има и колежката,която го изкара края на Декември.

• Харесвам 21
Публикувано:
преди 48 минути , crazyhorse каза:

Днес,приятел от Разлог ми каза,че там теста е 60 лв.!Значи може навсякъде да е на тази цена...

А дали е в лицензирана лаборатория? Защото това също е важно.

Публикувано:
преди 2 минути , Victoria каза:

Защо не?ТА имат договорена цена,мисля с Рамус за 50лв. за PCR тест.Не вярвам да доплащат те разликата.

• Харесвам 4
Публикувано:

По повод първите ни места по смъртност и тестовете :

„Сравняваме България с държави, които имат много повече тестове, които са направени. Ако тестовете са пропорционално на другите държави, с които се сравняваме, ние няма да бъдем на това място по смъртност“, каза Ангелов, т.е. така съотношението заразени-починали би било различно."

Ще кажеш, че не зависи от него масовото тестване ( то нищо не зависи от него ама барем от уважение към длъжността си да не се изказва така)

Цитата е от тук

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 33 минути , Victoria каза:

Ами с теста пътува за Щатите,където живее...

• Харесвам 5
Публикувано:

Злоупотребяването с цените на PCR тестовете, намордниците и какво ли още не, свързано с глобалната пландемия е повсеместно по света и у нас, така че не се чудете. В крайна сметка тази пландемия носи и огромни печалби на определени компании и сектори. На мен ми предлагаха PCR тестове за пътуване на цена от 100, 120, че дори и за 150 евро в Мадрид. Добре че жена ми разрови нейните групи по социалните медии и се намери украинка да ни подскаже за клиника на една метро спирка разстояние на цена 60 евро.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 9 часа, Георги Матеев каза:

След като при цена от 60 лв. очевидно има вече заложена печалба - всичко повече от 10-15% над тази сума е чисто възползване от ситуацията и трудно ще се убедя в противното. Точно заради това всъщност въобще не се изненадвам и на множеството опити за фалшифициране на тестове.

Аз не твърдя друго. Не съм написала, че одобрявам или оправдавам цените от по 100+ лв на тест. Коментирах единствено за 60-те лева по НЗОК, при които сътношението (х2.5) при доставна цена 25 лв е спазено (62,50 лв). 

преди 11 часа, chandni каза:

Не казвам, че не са алчни и че не са "яхнали вълната" в момента

преди 11 часа, chandni каза:

но и не виждам нещо чак толкова смущаващо в цена от 60 лв, която плаща НЗОК при доставна цена на тестовете 17-25 лв.

В крайна сметка всяка стока струва толкова, колкото продавачът успее да убеди купувача да му плати за нея. Ако миналата година не се бяхме редили на километричните опашки на Кулата и да си и плащаме за скъпи и прескъпи тестове, цените сега можеше и да не са такива.

Аз данък PCR не плащам. Миналата година отмених Гърция като въведоха сам да си го плащаш, а като се прибрах от Албания, си изкарах карантината. Ето, моята лепта съм си я дала в понижаването на цената на PCR-a :girl_crazy: 

It Ain't Much, but It's Honest Work // PotterMore // Anomaly Memes  (SumitoMedia Show #030) - YouTube

• Харесвам 12
  • Браво 5
  • Смея се 1
Публикувано:

Е, чандни, това е спекулация за Гърция, на фона на  огромното количество тестове, които ни налагат задължително, па и да плащаме от джоба, гръцките тестове са капка в морето. Не може да кажем, че сънародниците, искащи да си починат малко, са повишили цената. Че тя си е такава от ден 1. 

Не можем и да говорим,че е пазарна икономика в този случай и се регулира от пазара, защото намесата на държавата, вменявайки задължение за изследване, изкривява пазара. 

• Харесвам 5
Публикувано:
Преди 1 час, luba_rizova каза:

Не можем и да говорим,че е пазарна икономика в този случай и се регулира от пазара, защото намесата на държавата, вменявайки задължение за изследване, изкривява пазара. 

Абсолютно. Аз отдавна бях писала, че за мен лично в ситуация на пандемия, държавата трябваше да се намеси с регулация на цената. И трябваше тази цена да е фиксирана ( естествено че с включена печалба в нея, но както се вижда и в цената която НЗОК плаща има печалба). И принципа пазарна икономика , когато затварят цели бизнеси и хората излизат на борсата без работа не е меродавен в тази ситуация. 

И да, тестове за пътуване нека си останат на по-високата цена, но за болни, контактни ....не е нормално да е такава цената.

• Харесвам 10
  • Браво 1
Публикувано:

Впрочем, тук виждам сериозен потенциал последната част от обсъжданията да се копира в някоя от темите за инвестинции :grin: 
Там се обсъждат вложения за десетки хиляди в разни волатилни криптовалути, обсъждат се злато, акции, тото и хазарт, коментират се покупки на недвижими имоти - земя, апартаменти и пр. 
А тук се откри готова ниша - наемате едно помещение с три стаи (гледам по централните софийски улици много площи се предлагат за отдаване) , наемате трима лаборанти и почвате да бичите PCR-тестове, пускате ги по 70-80лв, вместо по 100 и така удряте с един куршум няколко заека - хем веднага ще се нареди опашка от клиенти заради по-ниската цена, хем хората ще са доволни, че им спестявате разходи, хем ще правите добро на обществото като цяло, хем ще правите огромни печалби! :smile3: 
Язък, че аз лично нито имам свободни средства за инвестиции, нито предприемачески способности - почти всичките ми бизнес-инициативи са приключвали не само без да забогатея, но в общия слачай някъде около нулата.  :unsure:

• Харесвам 6
  • Браво 1
  • Смея се 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 13 минути , Фил каза:

Впрочем, тук виждам сериозен потенциал последната част от обсъжданията да се копира в някоя от темите за инвестинции :grin: 
Там се обсъждат вложения за десетки хиляди в разни волатилни криптовалути, обсъждат се злато, акции, тото и хазарт, коментират се покупки на недвижими имоти - земя, апартаменти и пр. 
А тук се откри готова ниша - наемате едно помещение с три стаи (гледам по централните софийски улици много площи се предлагат за отдаване) , наемате трима лаборанти и почвате да бичите PCR-тестове, пускате ги по 70-80лв, вместо по 100 и така удряте с един куршум няколко заека - хем веднага ще се нареди опашка от клиенти заради по-ниската цена, хем хората ще са доволни, че им спестявате разходи, хем ще правите добро на обществото като цяло, хем ще правите огромни печалби! :smile3: 
Язък, че аз лично нито имам свободни средства за инвестиции, нито предприемачески способности - почти всичките ми бизнес-инициативи са приключвали не само без да забогатея, но в общия слачай някъде около нулата.  :unsure:

И Мастърът да е шеф на лабораторията.

Приветствам идеята, при условие, магеланци да се изследват на цена, близка до себестойността на теста! Все пак говорим за постоянна клиентела от група над 15000 души. А и ще спестите от маркетинг.

• Харесвам 1
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 23 минути , Фил каза:

Само дето има един нюанс /понеже разбрах, че си архитект/.... докато сменят статута на помещението и го лицензират, като лаборатория, вероятността да са минали 10 вълни на пандемията и Ковид-а да е измрял първи, е огромна 🙂

• Харесвам 3
  • Смея се 8
Дани Магелани
Публикувано:
преди 3 минути , gini каза:

Само дето има един нюанс /понеже разбрах, че си архитект/.... докато сменят статута на помещението и го лицензират, като лаборатория, вероятността да са минали 10 вълни на пандемията и Ковид-а да е измрял първи, е огромна 🙂

Дано! Но този бизнес винаги ще има пазар.

• Харесвам 1
Публикувано:

Ако пътувам и на връщане реша да се тествам в държавата на излитане и се окажа положителен и се карантинирам да кажем в хотел дали мога да напускам стаята примерно и да ползвам фитнеса? 😀 защото то така и така ще съм под карантина предпочитам да не съм в Бг още повече ако ми покрива застраховката, както сега ми предстои Дубай...ами предпочитам да съм под карантина тук:

283075725.jpg

• Браво 2
  • Смея се 5
Георги Матеев
Публикувано:
преди 9 минути , Ivko каза:

Ако пътувам и на връщане реша да се тествам в държавата на излитане и се окажа положителен и се карантинирам да кажем в хотел дали мога да напускам стаята примерно и да ползвам фитнеса? 😀 защото то така и така ще съм под карантина предпочитам да не съм в Бг още повече ако ми покрива застраховката, както сега ми предстои Дубай...ами предпочитам да съм под карантина тук:

283075725.jpg

В никакъв случай. Карантините в Дубай задължително се карат в ето този държавен хотел:

Screen-Shot-2014-03-10-at-12.31.45-AM.png

• Харесвам 1
  • Шок 4
  • Смея се 27
Публикувано:
На 21.03.2021 г. в 14:44, Георги Матеев каза:

Сигурно ти е забранено и си инсталирала vpn да влизаш във форума 🙂

И понеже гледам последните няколко страници доста е изтегавял тона - да разсея леко обстановката. Та представете си колко весело ще стане, когато след около месец внеса у нас индийския щам :grin:

П.С. Чудя ви се на ентусиазма в тая тема, честно. И то в неделя.

Специално за теб го откриха!Ти си!Чакаме те!

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/rojters-dvojna-mutaciia-na-covid-19-v-indiia-6123154

• Смея се 7
Публикувано:
преди 2 минути , Георги Матеев каза:

В никакъв случай. Карантините в Дубай задължително се карат в ето този държавен хотел:

Screen-Shot-2014-03-10-at-12.31.45-AM.png

Шегуваш ли се?

• Харесвам 2
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 1 минута , Ivko каза:

Шегуваш ли се?

Аз доброволно не бих рискувала с тест в чужбина, ама ти си знаеш. 

В момента, bad kid каза:

В Рамус София за колко време излиза резултат от ПСР? Има ли шанс до края на деня?

Аз си правих миналата събота в Дружба, имаше огромна опашка, над 1 час чаках и тестът ми излезе следобяд.

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 2 минути , Eva eva каза:

Аз доброволно не бих рискувала с тест в чужбина, ама ти си знаеш. 

Ами тъпото е, че ми се пада да си идвам на 28-ми април и сега един познат след прибиране и отрицателен тест чака вече трети ден да му отменят карантината и му казват, че имали много обработка на тестове и да си чака реда....и ще изпусна Великден 🙄😬😁

• Харесвам 1
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.