Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
Преди 1 час, AlexandraKo каза:

Ама вчера, една пък, ми разправя, че писала и нея, и сина си, за наблюдатели  или, както там се казва, по изборите, само, заради това, да се ваксинират с Пфайзер.

Майка ми също се е писала, но пък тя открай време си ходи по избори. Ала много хора са се записали заради ваксината, а сега се отказват. А са с Пфайзер, за да са минали и двете дози.

• Харесвам 3
  • Шок 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 1 час, bad kid каза:

Заповедта от тази сутрин вече е отменена 

Чета това на Нова от тази сутрин. Изказване на министъра на икономиката Лъчезар Борисов по време на редовния седмичен брифинг на здравните власти в Министерския съвет. 

"Издадох указания, че самостоятелните обекти и магазините за нехранителни стоки в търговските центрове, до които има директен достъп - вход от улица или паркинг, могат да продължат своята дейност, спазвайки мерките. Магазините с площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки, също може да работят като обособят и ограничат площта си до 300 кв. м. чрез преградни стени, ленти, щандове и др. Извън търговските обекти, на открити площи и при спазване на мерките, ще може да се осъществява търговска дейност", поясни той. 

Още повече се ядосах. Ей кой си ти, че да даваш указания. Поредният послушко. И като добавят накрая това ... “спазвайки мерките”, най ме нервират. Ми то като изкилиферчат и без това нескопосаните мерки, какво остава от тях. После слушаме как сме виновни, защото не се спазват мерките и случаите нарастват. Последното всъщност ме ядосва - насаждането на виновно грешно поведение у друг🙂

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 29 минути , master_of_germs каза:

Всички.  🙂 Абсолютно всички имаме Escherichia coli  в дебелото си черво. Изключението може да е някой човек с анус претер, при когото дебелото черво е премахнато оперативно. Без тия бактерии в червата ни просто няма да издаяним дълго 🙂 Те са основната нормална флора в червата ни и си имаме взаимна полза от симбиозата с тях.

Има отделни, изключително редки, сероптипове ентеропатогенни E. coli (EPEC), ентеротоксигенни E. coli (ETEC) и ентероинвазивни E. coli (EIEC), които не се считат за нормална микрофлора, а предизвикват чревни инфекции, наподобяващи клинично съответно салмонелоза, холера и шигелоза (бактериална дизентерия). Затова те се включват в изследванията за носителство сред персонала на заведенията за обществено хранене. 

Извинявам се - няма връзка с темата, но тъй и тъй съм набрал скорост, че днес от сутринта точно това показвам онлайн на студентите 😄 

Само да не земеш, да ни препитваш след малко:)))))

Че ще има де се черви, който не внимава:)))😜

• Смея се 13
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 7 минути , Zaro каза:

Майка ми също се е писала, но пък тя открай време си ходи по избори. Ала много хора са се записали заради ваксината, а сега се отказват. А са с Пфайзер, за да да минали и двете дози.

Е тая е по-млада, от тия, винаги са първи там, дето има келепир, па тука бил двоен - ваксина+170 лева.Разясни ми го подробно.

• Харесвам 1
Публикувано:

някъде назад бяхме обсъждали за антителата като вариант за сертификат от "онези", май няма да го бъде

Изкаралите COVID-19 без PCR-тест може да останат без имунизационни сертификати

Предложение за  РЕГЛАМЕНТ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА  относно рамка за издаването, проверката и приемането на оперативно съвместими удостоверения за ваксинация, направен тест и преболедуване с цел улесняване на свободното движение по време на пандемията от COVID-19 (Цифрово зелено удостоверение)

Спойлер

Само ваксинираните и "официално" преболедувалите ще получават удостоверение за по-лесно придвижване в ЕС, гласи засега проектът за нов еврорегламент

Милиони европейци, изкарали COVID-19 "на крак", без официално да потърсят лекарска помощ или без положителен PCR-тест, може да се окажат лишени от възможност да получат автоматично т.нар. "имунизационни паспорти" на ЕС или както официално ще се наричат - "цифрови зелени удостоверения".

Това става ясно от проекта за регламент на Европейския парламент, който беше внесен преди седмица от председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен. Поне на теория въпросният дигитален документ би трябвало да възстанови нормалното придвижване на територията на евросъюза, като гарантира, че притежателят му не е заразен или поне че рискът да представлява опасност за здравето на околните е пренебрежимо малък. Основен лобист за приемането на сертификатите са туристическите страни в ЕС начело с Гърция, като в тази група попада и България.

При по-подробен прочит на проекта за нормативен акт може да се види, че въпросът за наличието на антитела у преболедувалите и установяването им чрез количествени тестове напълно отсъства. "Резултатите от тестовете за антитела и измерването на нивото на антителата в момента не са включени сред основанията за издаване на сертификат за възстановяване", потвърдиха след запитване на "Капитал" от Европейската комисия.

Това е доста странен факт в контекста на предишните изказвания на Урсула фон дер Лайен, според които зелените сертификати за свободно придвижване в ЕС ще се издават при три хипотези - ваксинация, отрицателен PCR (или антигенен) тест или преболедуване, което се доказва с наличие на антитела. На практика обаче се оказва, че преболедуването ще може да се официализира, само ако съответният човек има първоначален положителен тест за инфекция със SARS-CoV-2 - PCR или евентуално антигенен, става ясно от чл. 7 ал. 1 от проекта за регламент. В противен случай той няма да има как да удостовери, че е изкарал коронавируса и ще има възможност да си извади зеления сертификат само след ваксинация или като си прави нов отрицателен PCR тест преди всяко пътуване, в случай че Европейският парламент одобри законопроекта в предложения вид.

Това положение би засегнало доста българи, тъй като нивото на тестване в страната ни е ниско и голяма част от хората карат болестта "неофициално" - безсимптомно или малосимптомно, без да потърсят лекар и по възможност като си спестят по-скъпия PCR тест. Честа практика в страната например е да се тества само един член от заразено домакинство, като останалите започват да прилагат профилактика "на сляпо" или лечение при характерна клинична картина. Така сериозна част от преболедувалите у нас остават извън официалната статистика и съответно не биха могли да си издадат зелен сертификат директно, дори и да имат достатъчно високо ниво на антитела.

От друга страна, така разписани правилата - умишлено или не, биха дали стимул на повече хора да се ваксинират и да получат безплатния сертификат, с който да пътуват, вместо да плащат за тест всеки път. Също така подобен регламент би могъл да се опита да ограничи потенциалния "черен пазар" на ваксини, както и имунизирането с нелицензирани препарати срещу заплащане в страни извън евросъюза.

• Харесвам 1
  • Шок 3
Публикувано:
преди 15 минути , antea каза:

някъде назад бяхме обсъждали за антителата като вариант за сертификат от "онези", май няма да го бъде

Изкаралите COVID-19 без PCR-тест може да останат без имунизационни сертификати

Предложение за  РЕГЛАМЕНТ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА  относно рамка за издаването, проверката и приемането на оперативно съвместими удостоверения за ваксинация, направен тест и преболедуване с цел улесняване на свободното движение по време на пандемията от COVID-19 (Цифрово зелено удостоверение)

Покажи

Само ваксинираните и "официално" преболедувалите ще получават удостоверение за по-лесно придвижване в ЕС, гласи засега проектът за нов еврорегламент

Милиони европейци, изкарали COVID-19 "на крак", без официално да потърсят лекарска помощ или без положителен PCR-тест, може да се окажат лишени от възможност да получат автоматично т.нар. "имунизационни паспорти" на ЕС или както официално ще се наричат - "цифрови зелени удостоверения".

Това става ясно от проекта за регламент на Европейския парламент, който беше внесен преди седмица от председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен. Поне на теория въпросният дигитален документ би трябвало да възстанови нормалното придвижване на територията на евросъюза, като гарантира, че притежателят му не е заразен или поне че рискът да представлява опасност за здравето на околните е пренебрежимо малък. Основен лобист за приемането на сертификатите са туристическите страни в ЕС начело с Гърция, като в тази група попада и България.

При по-подробен прочит на проекта за нормативен акт може да се види, че въпросът за наличието на антитела у преболедувалите и установяването им чрез количествени тестове напълно отсъства. "Резултатите от тестовете за антитела и измерването на нивото на антителата в момента не са включени сред основанията за издаване на сертификат за възстановяване", потвърдиха след запитване на "Капитал" от Европейската комисия.

Това е доста странен факт в контекста на предишните изказвания на Урсула фон дер Лайен, според които зелените сертификати за свободно придвижване в ЕС ще се издават при три хипотези - ваксинация, отрицателен PCR (или антигенен) тест или преболедуване, което се доказва с наличие на антитела. На практика обаче се оказва, че преболедуването ще може да се официализира, само ако съответният човек има първоначален положителен тест за инфекция със SARS-CoV-2 - PCR или евентуално антигенен, става ясно от чл. 7 ал. 1 от проекта за регламент. В противен случай той няма да има как да удостовери, че е изкарал коронавируса и ще има възможност да си извади зеления сертификат само след ваксинация или като си прави нов отрицателен PCR тест преди всяко пътуване, в случай че Европейският парламент одобри законопроекта в предложения вид.

Това положение би засегнало доста българи, тъй като нивото на тестване в страната ни е ниско и голяма част от хората карат болестта "неофициално" - безсимптомно или малосимптомно, без да потърсят лекар и по възможност като си спестят по-скъпия PCR тест. Честа практика в страната например е да се тества само един член от заразено домакинство, като останалите започват да прилагат профилактика "на сляпо" или лечение при характерна клинична картина. Така сериозна част от преболедувалите у нас остават извън официалната статистика и съответно не биха могли да си издадат зелен сертификат директно, дори и да имат достатъчно високо ниво на антитела.

От друга страна, така разписани правилата - умишлено или не, биха дали стимул на повече хора да се ваксинират и да получат безплатния сертификат, с който да пътуват, вместо да плащат за тест всеки път. Също така подобен регламент би могъл да се опита да ограничи потенциалния "черен пазар" на ваксини, както и имунизирането с нелицензирани препарати срещу заплащане в страни извън евросъюза.

Може така и да е по-добре. Вчера като обсъждахте цената на PCR тестовете и печалбата на лабораториите се замислих, че следващото кранче може да са тестовете за антитела. Ако се въведат като документ за пътуване и тяхната цена ще стане спекулативно висока.

• Харесвам 3
Публикувано:

по-скоро проблемът е липсата на унифициран и стандартизиран тест, чиито резултати да се приемат еднозначно - в момента има прекалено много различни тестове със съвсем нееднакви референтни стойности

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 5 часа, Coo каза:

Не е само до АЗ, вчера имаше новина за много заразени в дом за грижи, всички ваксинирани дори с втора доза Пфайзер

Някой знае ли, как се отчитат получените и поставените ваксини ?

Възможно ли е, тези хора от дом за възрастни с деменция,  да са получили плацебо, а с истинското шишенце  Пфайзер да са ваксинирани възрастните родители и лели на лекарката, на които не им трябва картонче с номера на ваксината, зелен паспорт и пр.

Не спирам да се чудя, как при такъв дефицит и такова търсене на Прайзер, точно на дементни възрастни хора се случи да ги ваксинират с нея.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 7 минути , tonica каза:

Възможно ли е, тези хора от дом за възрастни с деменция,  да са получили плацебо, а с истинското шишенце  Пфайзер да са ваксинирани възрастните родители и лели на лекарката, на които не им трябва картонче с номера на ваксината, зелен паспорт и пр.

Не, не е, защото повечето хора от дома са безсимптомни преносители на вируса.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 часа, tonica каза:

Не спирам да се чудя, как при такъв дефицит и такова търсене на Прайзер, точно на дементни възрастни хора се случи да ги ваксинират с нея.

То , всичко е възможно. На мен също ми е съмнително, а разпределението, нали знаеш, само кой го знае:))))

Това с ваксините, е същото поле за добив, както пътищата, еврофондовете и пр.

• Харесвам 12
Публикувано:
преди 11 часа, tonica каза:

Щом са получили втора доза, трябва да са ваксинирани преди повече от месец с първа игла. Тогава се ваксинираха хора от първите фази с Пфайзер и Модерна, защото само те бяха налични. С първата по-голяма доставка на АЗ пуснаха "зелените коридори", а това се случи преди месец. 

Бях писала, че очакваните дози от РНК ваксините за февруари и март ще стигнат точно за изборните комисии.  В един момент от щаба обявиха, че са поръчали четири пъти повече от Модерна за март, което е с около 60 000 дози повече. Обяснението, къде са отишли беше, че все повече хора от фазите проявяват желание да се ваксинират. А е важно хора, които са определени за рискови по една или друга причина, да получат по-бързо защита. При РНК ваксините се приема, че след 6 та седмица от първа игла имаш вече стабилна защита, докато при АЗ този период е над 14 седмици.

Много лесно може да се прилагат някакви порочни схеми, но също толкова лесно може да се направи проверка с количествен тест за антитела. В случая с дома, ваксинираните са с леки симптоми, а заразата тръгва от човек от персонала, отказал да се ваксинира.

• Харесвам 4
Публикувано:

4 седмици след първа доза на АЗ си направих тест за вирус-неутрализиращи антитела ( Anti_SARS-CoV-2-VNT ). Не знам дали е "правилният", или беше по-добре да си пусна и количествен, но все пак споделям резултата - 57.8%  при референтна стойност (< 30% negative).

• Харесвам 11
  • Браво 2
Публикувано:
преди 20 часа, AlexandraKo каза:

Щото си правите труда да ги следите/четете. Що си губите  времето?

Спираме! Сега какво да правим?

Подобни мнения не допринасят с нищо за дискусията. Какво всъщност казваш? Не четете официални източници, индивидуални административни актове и нормативни документи, щото сички са маскари и идват избори...

След което почваш да обясняваш за една дружка и накрая става като една жена каза...

Съвсем добронамерено питам, какво да правим ако решим да те послушаме? 

Не разбирам подобна логика!

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 41 минути , Victoria каза:

4 седмици след първа доза на АЗ си направих тест за вирус-неутрализиращи антитела ( Anti_SARS-CoV-2-VNT ). Не знам дали е "правилният", или беше по-добре да си пусна и количествен, но все пак споделям резултата - 57.8%  при референтна стойност (< 30% negative).

аз, нали, като много правила, ще ти кажа, че и този съм го пробвала, точно по времето, когато на количествения от Рамус ми излизаха 95 единици след прекарване, на този с процентите ми бяха 15%... толкова по въпроса колко биха ме предпазили подобни антитела от повторно заразяване, и кое е по-добрият начин за изграждане на целева защита с вирус- неутрализиращи 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:

Хора, полуде народа, имах малко работа навън до сега, всеки втори разговор в ГТ е за температури, тестове, ваксини...

• Харесвам 5
  • Смея се 6
  • Замислям се 2
Публикувано:

И в тази връзка, то целият свят е полудял, и природата също. 

Онзи ден гледам, слънце грее, а насреща ми като вали един сняг... :hysteric:

В градинките натрупан сняг, а като хукнали едни лаленца да подават главички...

Предполага се, че като сме в lockdown повечето ще си седят по къщите. Влизам да си купя нещо за вечеря, ами то настанал световния глад и всичко живо в магазина. И се блъска да не взема случайно да му отнеса последната трошица ...

• Харесвам 4
  • Смея се 10
Публикувано:
преди 36 минути , bad kid каза:

Хора, полуде народа, имах малко работа навън до сега, всеки втори разговор в ГТ е за температури, тестове, ваксини...

То си е до човека. Аз напоследък си приказвам само за изкуство, наука и възвишеност. С мен самия, разбира се - не се срещам с хора.

• Харесвам 3
  • Смея се 20
Публикувано:
преди 11 минути , Брани каза:

То си е до човека. Аз напоследък си приказвам само за изкуство, наука и възвишеност. С мен самия, разбира се - не се срещам с хора.

И аз като теб:)))Приказвам си, само за хубави неща.

Дали пък, не ставам и аз великанка, по твоя пример?:girl_cray2::girl_cray2:

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 минута , AlexandraKo каза:

И аз съм като теб:)))Приказвам си, само за хубави неща.

Ами то и да го дъвчим ковида, все тая.

• Харесвам 2
Публикувано:
В момента, slujitel каза:

Ами то и да го дъвчим ковида, все тая.

Нали туй рекох по-нагоре. Просто, се старая да не го мисля, не гледам/слушам новини, чета в няколко медицински източника и разбирам, каквото ме интересува.

Спазвам всички предпазни мерки, с религиозна упоритост и вярвам, че скоро ще мине.

Това е, което може да направи всеки от нас, да не се вторачва в проблема, да не го мисли,  за да съхрани здравето и психиката си. Според мен. Лично мнение, като лекар.

Това непрекъснато облъчване на хората, ги прави стресирани, уплашени, днес едно, утре-друго, заповеди една след друга и една против друга.

По цял ден, моите пациенти ми споделят, колко са притеснени . Определено смятам, че медиите имат заслуги в това направление, та не е лошо, да се редуцира стриктното им следене.

Да, права си, колкото и да го дъвчем, от това, промяна няма да има.

Макар че, аз съм много радостна, че при нас, във форума, чак такава паника и страх няма и не е имало. Което значи, че тука сме се събрали разумни и стабилни хора:))))

• Харесвам 15
  • Браво 1
Публикувано:
преди 47 минути , bad kid каза:

А тролей 7 беше Икарус от .....година...да не са ни набутали и в машината на времето докато ни затварят?

Така е като не си благодарен за метрото, икарус или ще ходиш пеш. То в тези времена ходенето пеш е повече от здравословно. 

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.