Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 часа, Velyana каза:

А в Германия ваксините се поставят от лекари задължително, повечето мед. сестри ( с изключение на реанимационните и анестезиолигичите) не могат или нямат  право да извършват такъв вид манипулации.

Това не мога да го повярвам и да искам. Безумно звучи , освен ако не е наложено със закон заради многобройни грешно поставени ваксини от сестри. 

В САЩ единствено сестри поставят ваксини , да губиш времето на доктори с елементарни манипулации ми изглежда повече от странно. 

По повод Ковид ваксинацията , идеята е да се извършва във временни ваксинационни центрове , задължително изнесени извън болниците , за да се избегне струпване от хора.

От понеделник започва втора фаза , която включва доста обширен кръг от хора:

+65год

работещи в супермаркети

транспорт

училища и десетки градини

с две заболявания

с едно заболяване

в ресторанти и хотели 

• Харесвам 11
Публикувано:

@samuraika , както вече спомена и @Goal & Boss аз съм в Испания, и то вече 10 години, така че е нормално да ме интересуват безобразията им. В Словакия и която и да е държава от ЕС живо ме интерсува също какво се случва, защото те безумията си ги препращат и копират вътре в ЕС. Така че, Словакия не е толкова далече от мен, колкото сигурно мислиш. А, Япония и другите азиатски страни не ги коментирам, освен когато планирам пътуване в тази посока. Повече от това, съвсем повърхностно, не ме интересуват, защото в подобни страни със стаден манталитет, аз не искам да живея и все по-малко ми се иска дори да пътувам там. Южна Корея, примерно, е на път окончателно да отпадне от списъка на страни, които искам да посетя. По-добре да ида в Танзания. Иначе нямам нищо против това ти и много други хора да имате различно мнение и да подкрепяте всякакви мерки. И да, ако нещо не ме устройва, ще протестирам. Толерантен съм към повечето религии, вкл. и към най-новата. Е, вярно, често последователите на тази нова религия отнасят мои благословии на разни езици, но това е само за изпускане на парата.

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 34 минути , Crazy Horse каза:

А, Япония и другите азиатски страни не ги коментирам, освен когато планирам пътуване в тази посока. Повече от това, съвсем повърхностно, не ме интересуват, защото в подобни страни със стаден манталитет, аз не искам да живея и все по-малко ми се иска дори да пътувам там.

Ами в тази страна със стаден манталитет има в пъти повече свобода от която и да е страна в Европа. Незаконно е да има карантини и локдауни, държавата не може да принуди когото и да било да си седи в къщи или да затвори бизнеса си, дотук всички мерки са на доброволен принцип. Нито има глоби. Обявяването на извънредно положение променя единствено достъпа на местните власти до специални фондове, нищо друго.

В момента се осъжда закон, който да въведе наличието на някакъв санкциониращ механизъм, защото такъв липсва сега. Да се приемат някакви глоби поне за драстични нарушения и до една година затвор за отказващи да се лекуват доказано болни от Ковид. Всички възроптаха и възможността за ефективна присъда отпадна, намалиха и размера на глобите.

Не само че всички заведения работят, ами до скоро имахме държавно спонсорирана кампания за ресторанти и хотели - държавата плащаше 35% от стойността на нощувка или храна в заведение посредством талони - купуваш си за 100$ талони на стойност 135$ с които плащаш в заведения и хотели. Отмениха я за някои префектури съвсем наскоро. И въведоха вечерен час за заведенията в 7 префектури - това са извънредните мерки, които сме предприели до тук.

Болниците функционират нормално, наскоро си направих пълните изследвания, които ми се полагат по здравна застраховка - за всички видове раци, ЕКГ, кръвни и прочее профилактика.

Училищата си работят присъствено и не са спирали въобще, с изключение на удължената мартенска ваканция миналата година, която компенсирахме с по-къса лятна.

Не виждам с какво точно са те разочаровали Япония и Корея, но силно подозирам че не би ти харесало да живееш и в Африка. За пътешествие и почивка сигурно е супер, в това спор няма.

@Goal & Boss ако постна коментарите на хората в Япония за Олимпиадата, тук ще се сформира революционен комитет за освобождаване на японските политици от тираничния им народ. 🙃

• Харесвам 27
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 6 часа, stanislavpp каза:

Това не мога да го повярвам и да искам. Безумно звучи , освен ако не е наложено със закон заради многобройни грешно поставени ваксини от сестри. 

В САЩ единствено сестри поставят ваксини , да губиш времето на доктори с елементарни манипулации ми изглежда повече от странно. 

По повод Ковид ваксинацията , идеята е да се извършва във временни ваксинационни центрове , задължително изнесени извън болниците , за да се избегне струпване от хора.

От понеделник започва втора фаза , която включва доста обширен кръг от хора:

+65год

работещи в супермаркети

транспорт

училища и десетки градини

с две заболявания

с едно заболяване

в ресторанти и хотели 

Германия не е САЩ . Може да ти звучи безумно, но то колко още безумни неща има в немската здравна система, но човек ги вижда само когато е маст от нея. И за мен е безумно да ме събудят в 4 през ноща за да взема кръв на някоя напил се до козирката и после се сбил, ама на полицията не им пука 😂 Не знам дали е със закон определено, до някъде зависи и от образованието което имат някой от мед.  сестрите. 
в Германия лекарите са затрупани с елементарни дейности и бумащина, която може да се извършва и от по-нискокфалифициран персонал и всички са изнервени от този факт, но не се променя нищо 😂 

• Харесвам 4
  • Шок 1
Публикувано:
преди 1 час, Velyana каза:

Германия не е САЩ . Може да ти звучи безумно, но то колко още безумни неща има в немската здравна система, но човек ги вижда само когато е маст от нея. И за мен е безумно да ме събудят в 4 през ноща за да взема кръв на някоя напил се до козирката и после се сбил, ама на полицията не им пука 😂 Не знам дали е със закон определено, до някъде зависи и от образованието което имат някой от мед.  сестрите. 
в Германия лекарите са затрупани с елементарни дейности и бумащина, която може да се извършва и от по-нискокфалифициран персонал и всички са изнервени от този факт, но не се променя нищо 😂 

Без да ви се бъркам в хубавата дискусия, ама при моя личен лекар ги слага "сестрата" (Arzthelferin всъщност). Ваксината може да се поставя и от други освен лекар, обаче може да бъде предписана само от лекар и лекарят трябва да присъства, за да може да реагира при усложнения. Това на теория. При моя личен лекар очевидно интерпретират присъствието му като присъствие в кабинета изобщо (под кабинет да се разбира апартамент с 5 стаи, като в едната има примерно ултразвук, другата е манипулационн и т.н.)

https://www.rki.de/SharedDocs/FAQ/Impfen/AllgFr_RechtlFragen/FAQ01.html

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 1 минута , ivailo_radev каза:

Без да ви се бъркам в хубавата дискусия, ама при моя личен лекар ги слага "сестрата" (Arzthelferin всъщност). Ваксината може да се поставя и от други освен лекар, обаче може да бъде предписана само от лекар и лекарят трябва да присъства, за да може да реагира при усложнения. Това на теория. При моя личен лекар очевидно интерпретират присъствието му като присъствие в кабинета изобщо (под кабинет да се разбира апартамент с 5 стаи, като в едната има примерно ултразвук, другата е манипулационн и т.н.)

https://www.rki.de/SharedDocs/FAQ/Impfen/AllgFr_RechtlFragen/FAQ01.html

Възможно е ако има необходимата допълнителна кфалификация. Но повечето сестри я нямат. При моята лична ги слага тя  и само при ваксината против жълта треска трябва да се остане половин час в кабинета иначе те изритва на секундата 😂 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 23 минути , Velyana каза:

Възможно е ако има необходимата допълнителна кфалификация. Но повечето сестри я нямат. При моята лична ги слага тя  и само при ваксината против жълта треска трябва да се остане половин час в кабинета иначе те изритва на секундата 😂 

Това показва, че българските сести от по-старото поколение са високо ниво. През есента сестрата ми сложи противогрипната ваксина и ме остави 15 мин. в кабинета, като ми обясни какво да не ям и за какво да следя. Знаеше, че съм алергчна и на Ксарелто. 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 1 минута , Дани Магелани каза:

Това показва, че българските сести от по-старото поколение са високо ниво. През есента сестрата ми сложи противогрипната ваксина и ме остави 15 мин. в кабинета, като ми обясни какво да не ям и за какво да следя. Знаеше, че съм алергчна и на Ксарелто. 

Мен са ме учили сестри в България да взимам кръв, да поставям различни видове инжекции и да поставям абокат. Като дойдох в Германия никой не ме е питал мога или не, всички очакват , че щом си лекар можеш.

И според мен повечето сестри в България работят на доста високо ниво, е някой може и да са по-груби в  комуникацията си с пациентите. 
И браво на сестрата, която професионално и компетентно се е отнесла към теб☺️

• Харесвам 10
Публикувано:
В момента, Velyana каза:

Мен са ме учили сестри в България да взимам кръв, да поставям различни видове инжекции и да поставям абокат. Като дойдох в Германия никой не ме е питал мога или не, всички очакват , че щом си лекар можеш.

И според мен повечето сестри в България работят на доста високо ниво, е някой може и да са по-груби в  комуникацията си с пациентите. 
И браво на сестрата, която професионално и компетентно се е отнесла към теб☺️

А мен сеста ме научи как да си бия Факсипарин, след операцията. Това в Германия сигурно няма да стане.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 минути , Дани Магелани каза:

А мен сеста ме научи как да си бия Факсипарин, след операцията. Това в Германия сигурно няма да стане.

На мен след операция ми връчиха 10 инжекции хепарин и аз ги питам: "Ами кога да идвам да ми ги сложите?" . И сестра ми казва: "Ама то сам ще си ги сложите, то пише там къде". Абсолютно истински случай 😄

• Харесвам 1
  • Шок 4
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 1 минута , ivailo_radev каза:

На мен след операция ми връчиха 10 инжекции хепарин и аз ги питам: "Ами кога да идвам да ми ги сложите?" . И сестра ми казва: "Ама то сам ще си ги сложите, то пише там къде". Абсолютно истински случай 😄

Публикувано:
преди 2 минути , ivailo_radev каза:

Имах предвид да поеме отговорност да те научи да си я поставяш.

Публикувано:

Аз до сега не съм изписвала болен с инжекции за вкъщи. При нас обикновенно лежат със седмици и месеци и после отиват в рехабилитационни клиники и ги изписваме с ксарелто или подобни медикаменти.

Вчера получихме мейл от шефа, че положението в региона е спокойно и  интензивните отделения вече имат капацитет и започват да оперират на пълен капацитет.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 2 минути , Velyana каза:

Аз до сега не съм изписвала болен с инжекции за вкъщи. При нас обикновенно лежат със седмици и месеци и после отиват в рехабилитационни клиники и ги изписваме с ксарелто или подобни медикаменти.

Вчера получихме мейл от шефа, че положението в региона е спокойно и  интензивните отделения вече имат капацитет и започват да оперират на пълен капацитет.

Аз продължавам да се тръшкам, че хем намалявам Ксарелтото към спиране, хем не ми разрешава пулмологът да си сложа ваксина протшв Ковид. Нали Ковид води в много случаи към тромбоемболизъм и трябва да се защитя? Има някакво противоречие, което не мога да разбера! Какво мислиш?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 49 минути , ivailo_radev каза:

Така де, а можеше и операцията сам да си направиш.

• Харесвам 1
  • Смея се 5
Публикувано:
В момента, Zaro каза:

Така де, а можеше и операцията сам да си направиш.

В България даже не ти ги връчват, а те пращат да си ги купиш от аптеката преди изписването или да ти ги купи някой. Имаше възрастни хора, които не знаеха за този разход към 300 лв.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 29 минути , Дани Магелани каза:

Аз продължавам да се тръшкам, че хем намалявам Ксарелтото към спиране, хем не ми разрешава пулмологът да си сложа ваксина протшв Ковид. Нали Ковид води в много случаи към тромбоемболизъм и трябва да се защитя? Има някакво противоречие, което не мога да разбера! Какво мислиш?

Аз не смея да давам особенно съвети без да познавам пациента, но и според мен пулмолога се презастрахова.  До колкото разбирам при теб приемането на Ксарелто няма да е завинаги и си на фаза намаляване, така че като дойде момента за ваксината, може и да си го спрял. Принципно има различни вариант да се постави ваксина и да взимаш Ксарелто, Но това решение може да се направи само по лекарска преценка и според индивидулния случай. 
Според мен се довери на пулмолога си и като дойде момента за ваксината го обсъдете пак. 😉

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 46 минути , Дани Магелани каза:

ами питай го какви са мотивите, поради които не ти разрешава, защото освен обичайните предпазни мерки като при всяка инжекция, не виждам какви други противопоказания може да има

предполагам, че това си го чела - какъв е точно механизмът на увреждане от вируса специално за кръвоносните съдове, но за всеки случай пак - https://infacto.bg/d-r-simidchiev-kovid-e-v-po-golyama-stepen-vaskulit-otkolkoto-pnevmoniya

помня, че преди някой имаше възражения относно д-р Симидчиев, но според мен и редица негови колеги е един от малкото хора, които са напълно запознати със световните протоколи

• Харесвам 4
Публикувано:
В момента, antea каза:

ами питай го какви са мотивите, поради които не ти разрешава, защото освен обичайните предпазни мерки като при всяка инжекция

Питах. Оговори рязко - забранявам ти! Решила съм като се оправи времето да отида на платен прием при някой специалист с цялата документация.  Чудя се при кого? Този лекар ми е съмнителен, макар и шеф на Ковид отделение, претупва си прегледите на пациентите, изпраща за скъпи ненужни, според мен, платени изследвания...

Публикувано:
преди 22 минути , antea каза:

предполагам, че това си го чела - какъв е точно механизмът на увреждане от вируса специално за кръвоносните съдове, но за всеки случай пак - https://infacto.bg/d-r-simidchiev-kovid-e-v-po-golyama-stepen-vaskulit-otkolkoto-pnevmoniya

помня, че преди някой имаше възражения относно д-р Симидчиев, но според мен и редица негови колеги е един от малкото хора, които са напълно запознати със световните протоколи

Чела съм я и още много публикации. За това недоумявам! И аз мислех да търся достъп до него.

Публикувано:

Същият проблем имаме и с нашите родители. Те не са първа младост и все нещо им има - баща ми е диабетик неинсулинозависим, майка е с лека форма на Хашимото, свекърва ми е с високо кръвно, а свекър ми е със стендове и съответните лекарства, като на Дани Магелани. Всичките пият някакви лекарства. А, сега, де?! Свкърва ми е лекар, пенсионира се преди години, но си продължи да работи до Ковида. Тя си говори с нейните колеги от болницата (там имат Ковид отделение), с колегите си от ДКЦ-то и с ЛЛ и общо взето положението е, че нямат много информация за ваксините. Ако не са от по-младите лекари, говорещи нещо различно от руски, се разчита на подадената от съответната бг служба информация. По-младите й колеги четат кой на английски, кой на немски от медицински специализирани журнали и са по-запознати със ситуацията.

Нашите приятели лекари в БГ са ваксинирани, даже някои и с втората доза. Проблеми никой никакви не е имал. Ще се чуем с тях през уикенда за съвет за родителите. Аз също се опитвам да чета по-специализирана информация, че родители не знаят какво да правят, но непрекъснато се питам: Абе, това моя работа ли е?!!!

• Харесвам 4
Публикувано:

@Дани Магелани много е важно да имаш доверие в лекаря и да вземате решенията заедно. Ако ти не си ок с това което той казва и той не се обосновава, защо ти забранява, потърси задължително второ мнение. 
Има варианти да се спре Ксарелто временно и да се даде отново. Но това се прави след преценка на рискове и ползи , но да се каже просто “Забранявам” не е ок.

Аз съм била на стаж във ВМА София и пулмолозите там са супер, компетенти и загрижени за пациентите. Може да се консултираш евентуално там.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 минута , Velyana каза:

@Дани Магелани много е важно да имаш доверие в лекаря и да вземате решенията заедно. Ако ти не си ок с това което той казва и той не се обосновава, защо ти забранява, потърси задължително второ мнение. 
Има варианти да се спре Ксарелто временно и да се даде отново. Но това се прави след преценка на рискове и ползи , но да се каже просто “Забранявам” не е ок.

Аз съм била на стаж във ВМА София и пулмолозите там са супер, компетенти и загрижени за пациентите. Може да се консултираш евентуално там.

Благодаря! Насочила съм се към един лекар от ВМА и към д-р Симидчиев, до когото успея да се добера.

Публикувано:

Имам един въпрос към по-запознатите. Ама е сериозен и аз не съм запознат, та да не го обръщаме на иронизиране.

В Норвегия бяха починали 33 човека малко след получаване на първата доза от ваксината на Бионтех. Та европейската служба по лекарствата (ЕМА) е излезнала с изявление, че вече официално (преди това беше предположение) няма връзка между поставянето на ваксината и смъртта на хората. Някой по-запознат може ли да обясни как се доказва липсата на връзка между двете събития?

Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.