Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 4 часа, Lyubina каза:

Леко в страни от разгорещената дискусия, да попитам защо сме склонни да се доверим на нещо, което е изпитано и има някакви данни от 50 или 100 души (като ивермектин), но ни е трудно да приемем ваксините, които са изпитани при десетки хиляди? 

Или пак фарма бизнеса и световната конспирация? 

А ивермектин не е част от него, само на един виден бизнесмен? 

Бих предположил, че визираш мен, въпреки, че така неопределено се обръщаш към аудиторията. 🙂🙂 🙂  Аз категорично съм написал, че ще взема решение за ваксина срещу Ковид-19 един-два дни преди да ми дойде реда за ваксинация (дано да съм жив и здрав до тогава) т. е. нито съм "За", нито "Против" ковид ваксините, да не говорим, че те са различни, на различни принципи, с различни производители и пр. Като цяло изобщо не съм антиваксър, днес ще си направя например ре-ваксинацията за тетанус и още няколко неща, забравих кои бяха, тази година ми е реда за това.

Относно Ивермектина (който далеч не е изпитан само на 100-200 души), виж видеото, което споделих в отговора си до Фичо по-горе. Там става въпрос и за Хидроксихлорохина, който аз също съм си набавил, както и лекарствата по няколко протокола за лечение, в случай, че ми се наложи и обстоятелствата не ми дават достъп до лекарска помощ (ако изключим майка ми, да е жива и здрава, че не знаем с никого кога какво може да се случи). Осен това си провеждам профилактика, синтезирана от няколко протокола за такава, плюс една друга за грипни вируси, която приемам всяка сутрин в последните 8 години, когато съм си у дома и след започването на която спрях да вземам антибиотици за респираторни инфекции (8 години вече, преди вземах 1-2 пъти годишно в такива случаи, по предписание на личната лекарка, когато инфекцията слизаше към дробовете и според нея имаше опасност от пневмония).

Аз се чудя колко от хората, които се разболяха тежко от Ковид, са предприемали някакви форми на профилактика, каква е била тя и дали ако са предприели нещо друго, са можели да избегнат тежкото или фатално протичане на болеста?  Не казвам, че мен непременно тези неща ще ме спасят, но поне знам, че вземам някакви мерки.

• Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:
преди 19 минути , tonica каза:

Някой, който знае, моля да обясни:

Защо за морбили (например) не се иска тест или ваксинационен паспорт, тест или карантина при влизане в друга държава, самолет ?

През последните години огромни маси хора пристигнаха в Европа от Азия и Африка.

Някое правителство или здравна организация да са поставяли ограничения за ваксинационния им статус ? 

Дадох пример с морбили, защото знам, че това причинява тежки малформации в плода при бременни.

Вероятно има и други опасни болести, специалистите могат да допълнят. 

Та... за морбили може, за ковид не може 🤔 , както би казал Дочо Булгуров.

За основанията, които определят правилата, питам.

Незнам кой е Дочо Булгуров, но ще се информирам веднага😂

отговора с морбили е много прост.  Одавна е постигнат т.нар. Стаден/групов имунитет. Модерните антиваксъри колкото и да се бият в гърдите, че са велики все още не са чак толкова много на брой, за да нарушат този имунитет. Вярно е, че от време на време има епидемични взривове от морбили, но пак благодарение на този имунитет и с повечко хигиена  и карантина те се самоограничават.

За повечето опасни инфекции има ваксина, лечение или те са ендемични инфекции и са доста ограничени. И много често не са чак толкова заразни и не се предават така лесно.

@jul в тази една година се навъдиха толкова специалисти по ОРЗ  колкото не е имало за последните 100 години ( и всичките разбират от Ковид). Лично мнение е, че страха в хората до голяма степен е насаден от месиите, жълтите новини и гръмките заглавия продават. А телевизиите се избиха да канят куцо, кьораво и сакато да дава коментари. Аз съм виждала интервюта на хирурзи WTF 🤬 една голяма част от тях не знаят какво е вирус, но хората им вярват.

• Харесвам 14
Публикувано:
преди 17 минути , FlyTraveler каза:

Аз се чудя колко от хората, които се разболяха тежко от Ковид, са предприемали някакви форми на профилактика, каква е била тя и дали ако са предприели нещо друго, са можели да избегнат тежкото или фатално протичане на болеста.  Не казвам, че мен непременно тези неща ще ме спасят, но поне знам, че вземам някакви мерки.

Ние се "тъпчем" всяка зима профилактично с разни билкови тинктури + витамин С. 

П.П. Не сме се разболявали до момента, така че не е отговор на въпроса ти.

преди 15 минути , Velyana каза:

Незнам кой е Дочо Булгуров, но ще се информирам веднага😂

отговора с морбили е много прост.  Одавна е постигнат т.нар. Стаден/групов имунитет. Модерните антиваксъри колкото и да се бият в гърдите, че са велики все още не са чак толкова много на брой, за да нарушат този имунитет. Вярно е, че от време на време има епидемични взривове от морбили, но пак благодарение на този имунитет и с повечко хигиена  и карантина те се самоограничават.

За повечето опасни инфекции има ваксина, лечение или те са ендемични инфекции и са доста ограничени. И много често не са чак толкова заразни и не се предават така лесно.

@jul в тази една година се навъдиха толкова специалисти по ОРЗ  колкото не е имало за последните 100 години ( и всичките разбират от Ковид). Лично мнение е, че страха в хората до голяма степен е насаден от месиите, жълтите новини и гръмките заглавия продават. А телевизиите се избиха да канят куцо, кьораво и сакато да дава коментари. Аз съм виждала интервюта на хирурзи WTF 🤬 една голяма част от тях не знаят какво е вирус, но хората им вярват.

А защо не им организират масова ваксинация по ваксинационната програма на държавата, в която са се установили да живеят?

Особено като се има предвид с колко много деца пристигат.

Значи като се ваксинират 70+ % от населението, Ковид ще се успокои и ще има само локални епидемични взривове. Тогава защо се бавят с ваксините и ги договарят само от "приятели"? Да ги пускат всички на пазара и кой каквато желае! 

Публикувано:
преди 21 минути , FlyTraveler каза:

Освен това си провеждам профилактика, синтезирана от няколко протокола за такава, плюс една друга за грипни вируси, която приемам всяка сутрин в последните 8 години, когато съм си у дома и след започването на която спрях да вземам антибиотици за респираторни инфекции (8 години вече, преди вземах 1-2 пъти годишно в такива случаи, по предписание на личната лекарка, когато инфекцията слизаше към дробовете и според нея имаше опасност от пневмония).

Ами сподели я тази профилактика, де, не чакай де те молим :good:

Спойлер
Спойлер

Публикувано:
преди 21 минути , tonica каза:

Ами сподели я тази профилактика, де, не чакай де те молим :good:

Скрий
  Покажи

А, откъде да знам дали ще ви е интересно. Вземам една голяма чаша за мляко. На дъното загрявам много малко вода, в която разтварям една чаена лъжичка пчелен прашец. Отгоре изстисквам един цял лимон, допълвам останалите 2/3 от чашата с отвара от джинджифил с парчета от корена. Това на гладно поне 30 минути преди закуска, всяка сутрин. От този момент, грипните инфекции ми дават хрема, болки в гърлото и до там, след 2-3 дни отшумяват без да слизат към белия дроб. Без никакви други витамини и хранителни добавки (сега, разбира се, отгоре на това вземам Селен, Кверцетин, Витамин Ц с цинк и Мелатонин преди лягане във връзка с ковид епидемията). Витамин Д 3 също, гледам там да не прекалявам, че не съм си правил изследване за наличие на такъв. Все пак предполагам, че зимата като не ходя по бански или гол на плажа, имам дефицит на такъв. Последния сега си го взех на капки, първо, че е в пъти по-евтино, второ, че като се капне под езика се усвоява много по-добре, отколкото като се гълтат таблетки. 

• Харесвам 4
  • Благодаря 2
Публикувано:
преди 10 минути , но нейм каза:

Ние се "тъпчем" всяка зима профилактично с разни билкови тинктури + витамин С. 

П.П. Не сме се разболявали до момента, така че не е отговор на въпроса ти.

А защо не им организират масова ваксинация по ваксинационната програма на държавата, в която са се установили да живеят?

Особено като се има предвид с колко много деца пристигат.

Значи като се ваксинират 70+ % от населението, Ковид ще се успокои и ще има само локални епидемични взривове. Тогава защо се бавят с ваксините и ги договарят само от "приятели"? Да ги пускат всички на пазара и кой каквато желае! 

Не е чак толкова лесно да се организира производството, дистрибуцията и поставянето на няколко милиарда хора на земята. Но съм сигурна, че е така защото не са потърсили съвети и акъли от някой българин, иначе до сега да се е приключило с този вирус. 
А и никъде не съм изразила мнение , че може да бъде постигнат стаден  имунитет  при Ковид. 
Стадния имунитет работи при болести като морбили, рубеола , и това се е доказало в годините. 
Незнам за кого имаш предвид да им организират ваксинация и кой пристига с много деца. 

• Харесвам 6
Публикувано:

Според мен ограничения, зависещи от наличието/отсъствието на ваксинация срещу Ковид-19  в средносрочен план ще има, независимо дали това ни се иска или не.

И не е като да няма прецедент - Жълтата треска.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 2 часа, Duke каза:

Ами, аз май бях писал по този въпрос. Според мен, въвеждането на подобно изискване ще бъде дискриминационно и няма да мине в случай на съдебно намеса. Ваксинацията по същите причини не може да бъде задължителна. По-скоро си представям, че е възможно определени бизнеси да се адаптират към условията. Навремето в самолетите имаше салон/страна за пушачи и салон/страна за непушачи. Не виждам причина да не се въведе подобно разделение за ваксинирани и неваксинирани. Същото може да се случи и в хотелите и заведенията. Разбира се, това трудно ще може да се осъществи на практика, но принципно е възможен вариант от гледна точка спазване на човешките права... 

New Apartheid ?  

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 час, tonica каза:

че това причинява тежки малформации в плода при бременни.

Първо, не е морбили, а рубеолата причинява малформации, ако бременната боледува.

Второ, не се изисква, защото от години има система за ваксини (които са част от имунизационния календар и са задължителни в много държави от ЕС) и е изграден така лелеяния колективен или "стаден" имунитет. 

т.е. риска от избухване на епидемия от морбили, поне в Европа е много нисък, а дори и да има отделни случаи, те ще са сред популация, която не е ваксинирана и няма риск за обществото като цяло. 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 1 минута , zon каза:

New Apartheid ?  

Напротив, точно обратното! Дискриминационно ще бъде изискване за наличие на ваксина или антитела, за да може да бъде осъществено пътуване. Горното предложение елиминира дискриминацията, като въвежда различни категории билети в зависимост от конкретния пътник. Подобно разделение има в различни сфери и услуги. Надявам се не е нужно да давам примери, но ако се налага мога и да го направя...

• Смея се 1
Публикувано:
преди 1 минута , Duke каза:

Напротив, точно обратното! Дискриминационно ще бъде изискване за наличие на ваксина или антитела, за да може да бъде осъществено пътуване. Горното предложение елиминира дискриминацията, като въвежда различни категории билети в зависимост от конкретния пътник. Подобно разделение има в различни сфери и услуги. Надявам се не е нужно да давам примери, но ако се налага мога и да го направя...

А в останалите случаи се умешваме, така ли?!

Най-добре е всички ваксинирани да си носят една синя лента на ръката, а останалите червена или обратното.

Оставям на ЕК да реши на кой какъв цвят по му приляга.

Или направо да почнем да си градим два паралелни свята с ясни правила кой кога може да прескача от единия в другия.

• Харесвам 7
Публикувано:
В момента, ven62 каза:

А в останалите случаи се умешваме, така ли?!

Най-добре е всички ваксинирани да си носят една синя лента на ръката, а останалите червена или обратното.

Оставям на ЕК да реши на кой какъв цвят по му приляга.

Или направо да почнем да си градим два паралелни свята с ясни правила кой кога може да прескача от единия в другия.

Някога ходил ли си на кино?

А на концерт?

Пътувал ли си със самолет?

Ако си купувал билети за кино, концерт, самолет, каквото и да е, сигурно ти е направило впечатление, че имаш възможност да избираш билети в различен ценови клас? Купувайки билет за задните редове в залата на цена от 100 лева (примерно), слагал ли си червена лента, за да се отличаваш от мен, който обича да купува билети за първия ред по време на концерт на любима група/изпълнител на цена от 200 лева (примерно)?

• Харесвам 5
Публикувано:

Дай примери ще е интересно. 

В Белгия има само една мисля задължителна ваксина, ваксинационният календар е прероръчителен, но се следва в 99% от родителите във Фландрия. Има деца при които някои ваксини са противопоказни. Има разбира се и антиваксъри, за щастие малко. Във Валония има повече антиваксъри, те си следват модата от Франция. 

Въпреки това едва ли на някой ще му стиска да предложи например деца без ваксинации да не могат да ходят на градина или училище, или да са в отделни групи или класове. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 8 минути , zon каза:

Дай примери ще е интересно. 

По-горе дадох пример с различните класове билети за събития или пътуване. Примери в тази посока да искаш...

Въпросът не е в примерите, а в принципа. Дискриминационна мярка е задължителна ваксинация като условие за пътуване. Това е все едно да въведеш задължително изискване за представяне на удостоверение за психическа пригодност, за да се качиш на самолет. Да, последното е задължително условия за издаване на разрешение за боравене с оръжие, но няма как да се превърне в задължително условие за качване на борда. В същото време представяш ли си колко психически неуравновесени хора летят със самолет и представляват заплаха за всички останали? Това е само пример, със сигурност не най-удачния, но сега ми идва наум. Поради тази причина следва да обърнеш логиката и да приложиш друг принцип на разделение, който е възприет от обществото и не води до пряка дискриминация. По време на покупка на самолетен билет имаш право да избираш салон с ваксинирани и салон за неваксинирани. Дискриминационно ли ти се струва подобно разделение? Естествено, при бординг се създава нужната организация двата потока да не се срещат. Още по-естествено е, че извън борда на самолета, извън терминала, летището и т.н., тези две групи от хора вече не са разделени, но това вече е нещо коренно различно и не зависи от държавната регулация...

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 7 минути , Duke каза:

По време на покупка на самолетен билет имаш право да избираш салон с ваксинирани и салон за неваксинирани. Дискриминационно ли ти се струва подобно разделение?

Ако цената на билетите е еднаква при еднакви условия на салоните (фасилитис), не.

Но ако пътуваш с детето си, които е ваксинирано, а ти не си, ще можеш ли да го вземеш в салона за неваксинирани? 

• Харесвам 2
Публикувано:
В момента, zon каза:

Ако цената на билетите е еднаква при еднакви условия на салоните (фосилитис), не.

Но ако пътуваш с детето си, които е ваксинирано, а ти не си, ще можеш ли да го вземеш в салона за неваксинирани? 

Относно цената, защо да няма разлика? Ако в единия случай се налагат технологични подобрения за пътуване, защо цената да не е по-висока? Нали стана дума, че при наличие на избор от различни ценови категории, плащаме за една и съща услуга точно толкова, колкото решим да платим или можем да си позволим...

Нали знаеш, че до навършване на определена възраст, децата са под опеката на родителите?

Публикувано:

Относно цената, защо да няма разлика? Ако в единия случай се налагат технологични подобрения за пътуване, защо цената да не е по-висока? Нали стана дума, че при наличие на избор от различни ценови категории, плащаме за една и съща услуга точно толкова, колкото решим да платим или можем да си позволим...

Нали знаеш, че до навършване на определена възраст, децата са под опеката на родителите?

Ако има разлика в цената, тези които трябва да плащат повече, ще се оплакват разбира се. 

Всъщност не би трябвало да се налага разделение на ваксинирани и неваксинирани, защото не виждам какви са практическите ползи от това.

Ваксинираните, те са си ваксинирани и имат висок процент сигурност, давана им от ваксината.

Неваксинираните, тези които чието здравословно състояние не позволява да бъдат ваксинирани, за тях е по добре да бъдат сред повече ваксинирани за да ги пазят. Не е добре да ги навираме насила при нежелаещите да се ваксинират, за които ваксинирането не е противопоказно.

За нежелаещите да се ваксинират, за които това не е противопоказно от здравословна гледна точка, те са си поели риска за себе си. 

• Харесвам 5
Публикувано:

"България на този етап е предвидила 300 млн. за закупуване на ваксини. Ако останат ваксини те могат да бъдат дарявани или продавани на други държави при съгласие на производителите. Това обяви директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Той очаква съвсем скоро да започне имунизацията на хронично болни и хора над 65 години."

"Очаква се и седмият договор на ЕК да бъде финализиран, като общото количество, което България може да закупи по тези договори надвишава 18 милиона дози и тъй като една от ваксините се очаква да бъде с еднодозов прием, така че ще има за над 10 млн. население - ще има достатъчно ваксини за цялото население", каза директорът на Агенцията по лекарствата."

https://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/durjavata-e-zadelila-300-mln-lv-za-vaksini-za-10-miliona-dushi?fbclid=IwAR2X5EK8PWAXcfaM_6Q5sBFsmT_kPU_i81Dpe1Sw7hk2mORDRQD4yIH_vn0

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 5 минути , zon каза:

Ако има разлика в цената, тези които трябва да плащат повече, ще се оплакват разбира се. 

Всъщност не би трябвало да се налага разделение на ваксинирани и неваксинирани, защото не виждам какви са практическите ползи от това.

Ваксинираните, те са си ваксинирани и имат висок процент сигурност, давана им от ваксината.

Неваксинираните, тези които чието здравословно състояние не позволява да бъдат ваксинирани, за тях е по добре да бъдат сред повече ваксинирани за да ги пазят. Не е добре да ги навираме насила при нежелаещите да се ваксинират, за които ваксинирането не е противопоказно.

За нежелаещите да се ваксинират, за които това не е противопоказно от здравословна гледна точка, те са си поели риска за себе си. 

И аз това щях да попитам - да не се смесват васкинирани с неваскинирани  защото :

- неваксинираните ще заразят ваксинираните ?!?!?!?

- ваксинираните ще отдадат своя ценен имунитет на неваксинираните ?!??!?!

• Харесвам 4
  • Смея се 1
Публикувано:

Аз не разбирам от медицина, още по-малко от вирусология. Изместваме темата. Въпросът беше, възможно ли е да се въведе наличието на поставена ваксина, като задължително условие за пътуване. Според мен, не е възможно... Дадох абсолютно измислени примери на прима виста, с които може да се постигне подобен ефект. Сигурен съм, че е въпрос на време да се създаде логически и медицински издържан протокол, но всичко е в ръцете на политиците...

Публикувано:
преди 31 минути , Duke каза:

A, ако случайно се окаже (съвсем примерно, имаше една статия за това от един израелец, пуснал съм линк в един предишен пост), че ваксинираните са даже по-опасни от предаване на нови варианти на вируса от неваксинираните? Съвсем примерно, изобщо не казвам, че е така. Тогава ваксинираните би ли било редно да плащат повече за специално обезопасени места в самолети, кина, зали, ресторанти и пр. затова,, че са се ваксинирали? 🙂🙂 🙂 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 минута , FlyTraveler каза:

A, ако случайно се окаже (съвсем примерно, имаше една статия за това от един израелец, пуснал съм линк в един предишен пост), че ваксинираните са даже по-опасни от предаване на нови варианти на вируса от неваксинираните? Съвсем примерно, изобщо не казвам, че е така. Тогава ваксинираните би ли било редно да плащат повече за специално обезопасени места в самолети, кина, зали, ресторанти и пр. затова,, че са се ваксинирали? 🙂🙂 🙂 

Тоя сайт беше от типа на Бултаймс. Дай малко цедка. Същите такива сайтове пишеха преди години, че ще чипират бебетата в България.

Публикувано:
В момента, Фил каза:

Ето, занех си, че има хляб в тая конспирация! :grin:

Сега, аз, за разлика от теб не съм такъв експерт по фармакология и вирусология, нито съм доктор или микробиолог

Ами аз не съм специалист, аз ти показвам видео, където под клетва говорят признати специалисти, ама не ти оттърва да ги коментираш тях, ами се хващаш за моите познания. Коментирай тези хора, иначе си говорим празни приказки. 😉🙂 

В момента, Zaro каза:

Тоя сайт беше от типа на Бултаймс. Дай малко цедка. Същите такива сайтове пишеха преди години, че ще чипират бебетата в България.

За втори път не четеш... Написах, че не казвам, че е така. 🙂 Питам за хипотетична ситуация просто. 🙂  Хайде, че закъснявам за ваксинацията (за тетанус и още няколко неща)... 🙂 🙂 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 1 минута , FlyTraveler каза:

Моля, погледни предишният ми коментар...

Прави ми впечатление, че голяма част от участниците в темата или имат медицинско образование със специализация по вирусология или са хора с изключително богата обща култура, която им дава възможност да демонстрират академични знания по темата. За съжаление, аз не съм от тях... 😞 

• Харесвам 2
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.