Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 4 минути , Duke каза:

Моля, погледни предишният ми коментар...

Прави ми впечатление, че голяма част от участниците в темата или имат медицинско образование със специализация по вирусология или са хора с изключително богата обща култура, която им дава възможност да демонстрират академични знания по темата. За съжаление, аз не съм от тях... 😞 

Аз ти задавм елементарен въпрос за хипотетична ситуация, ти ми обясняваш, че в Щатите биели негрите... 🙂 

П. П. Извинявам се за сравнението, съвсем забравих, че темата стана политически актуална последната година.

Публикувано:
В момента, FlyTraveler каза:

Аз ти задавм елементарен въпрос, ти ми обясняваш, че в Щатите биели негрите... 🙂 

Въпросът е елементарен от твоя гледна точка на човек разбиращ от вирусология и боравещ със самочувствие с различните медицински термини и човек, който има усещането, че е в състояние да дискутира темата в детайл и да поставя под съмнение нечие специализирано мнение, като дава приоритет на друго с коренно противоположно съдържание. Аз, за съжаление, не мога да си позволя да дискутирам темата толкова професионално и ще се огранича с простичките обяснения за негрите... 😞 

Публикувано:
преди 24 минути , FlyTraveler каза:

За втори път не четеш... Написах, че не казвам, че е така.

Не, напротив. Прочетох го. А и да не съм, успоредно с четенето на форума работя, така че ми е простено, ако не съм прочел всички мнения.

Извинявай, ама това е често използван похват за прокарване на убеденост в конспиративни теории. Човек никога не привежда аргументи, в чиято истина не е убеден. Все едно да изпляскам някоя теория за плоската земя, ама без да казвам, че е така.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 часа, FlyTraveler каза:

Да, Домусчиев ми кихна ...

Ето, знаех си, че има хляб в тая конспирация! :grin:

Цитат

Фичо, предлагам ти да изгледаш това

Да, гледал съм го как говори за чудесата... Сега, аз, за разлика от теб, не съм такъв експерт по фармакология и вирусология, нито съм доктор или микробиолог, но ако ще си играем на тази игра "виж това видео", "прочети тази статия", сигурно може да запълним няколко страници, ето:

Ти прочете ли какво казват (04.02.2021) производителите на Ивермектина (които на всичко отгоре биха имали голям интерес от това да се прилага широко медикамента)? 

Merck Statement on Ivermectin use During the COVID-19 Pandemic

It is important to note that, to-date, our analysis has identified:

• No scientific basis for a potential therapeutic effect against COVID-19 from pre-clinical studies; 
  • No meaningful evidence for clinical activity or clinical efficacy in patients with COVID-19 disease, and; 
  • A concerning lack of safety data in the majority of studies.  

- предлагам ти да прочетеш това:

Аnti-parasite medication ivermectin not scientifically proven treatment for Covid-19

- предлагам ти да прочетеш това:
Ivermectin is still not a miracle cure for COVID-19, despite what you may have read

'Miracle' drug ivermectin unproven against Covid, scientists warn

- предлагам ти да прочетеш това:
No evidence ivermectin is a miracle drug against COVID-19

Ivermectin may not be the ‘silver bullet’ antiviral against COVID-19

еtc. 

Разбира се, с това не искам по никакъв начин да влияя на решението ти как ти лично да си ползваш разни медикаменти, вкл. Ивермектин, според терапевтичния план, който си си определил.  :good:

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, Duke каза:

Някога ходил ли си на кино?

А на концерт?

Пътувал ли си със самолет?

Да

Да

Да

Преди 1 час, Duke каза:

Ако си купувал билети за кино, концерт, самолет, каквото и да е, сигурно ти е направило впечатление, че имаш възможност да избираш билети в различен ценови клас? Купувайки билет за задните редове в залата на цена от 100 лева (примерно), слагал ли си червена лента, за да се отличаваш от мен, който обича да купува билети за първия ред по време на концерт на любима група/изпълнител на цена от 200 лева (примерно)?

Поздравления, че си в състояние да дадеш два пъти повече пари от средното, за да се изкефиш на макс на любим изпълнител. Това трябва да ме изненадва ли?

@Duke, може ли да опишеш как точно си представяш бъдещия свят с това разделение на самолети, кино и театрални салони, коридори, магазини, опашки, улици, градове, държави, а може би и континенти.

Ако само ще се упражняваме в риторика - комплименти - отдава ти се.

Всичките ти примери не са удачни. За тези с полусалоните и полусамолетите - вече обясних.

За пушачите. Само ще кажа, че правилния термин е "непушещи в определен период от време", а не "пушачи". Нужно ли е да пояснявам?!

Както вече съм споменал, единствения пример, който аз се сещам е този с жълтата треска. Но и там има особености. 

Ограниченията са за тези, които искат да влязат на място с повишен риск, а не превенция на самото място.

• Харесвам 6
Публикувано:

Обратна връзка от мои познати, които вече са ги боднали с Астрата - много неприятни грипоподобни симптоми при повечето от тях, висока температура, болки в мускулите и отпадналост, някои наистина са се чувствали зле. Още по-лошо, че не са били предупредени за такива симптоми, казали им, че са голяма рядкост, около 1 %, което очевидно не е вярно (прегледах и брошурата на ваксината , около 50 % от пробно ваксинираните са имали такива симптоми).

• Харесвам 3
  • Шок 1
Публикувано:
преди 3 минути , bad kid каза:

Обратна връзка от мои познати, които вече са ги боднали с Астрата - много неприятни грипоподобни симптоми при повечето от тях, висока температура, болки в мускулите и отпадналост, някои наистина са се чувствали зле. Още по-лошо, че не са били предупредени за такива симптоми, казали им, че са голяма рядкост, около 1 %, което очевидно не е вярно (прегледах и брошурата на ваксината , около 50 % от пробно ваксинираните са имали такива симптоми).

В Германия спряха в една-две провинции ваксинирането с тази ваксина, точно заради силните странични ефекти. (Само това имам предвид, да не каже някой, че съм имал друго предвид)

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 7 минути , bad kid каза:

Може ли линк. Аз това намерих:

https://www.azcovid-19.com/content/dam/azcovid/pdf/bulgaria/bg-epil-AZD1222.pdf

Там пише друго, а именно:

Чести (може да засегнат до 1 на 10 души)
- оток или зачервяване на мястото на инжектиране
- повишена температура (>38°C)
- повръщане или диария

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 13 минути , ven62 каза:

Ако само ще се упражняваме в риторика - комплименти - отдава ти се.

Благодаря за комплимента, въпреки иронията!

Останалото предпочитам да не коментирам, защото за пореден път не схванах какво се опитваш да кажеш и явно причината е в мен, а не в теб...

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 3 минути , ven62 каза:

Може ли линк. Аз това намерих:

https://www.azcovid-19.com/content/dam/azcovid/pdf/bulgaria/bg-epil-AZD1222.pdf

Там пише друго, а именно:

Чести (може да засегнат до 1 на 10 души)
- оток или зачервяване на мястото на инжектиране
- повишена температура (>38°C)
- повръщане или диария

С Google search излиза това най отгоре

Screenshot_20210217-150221-01.jpeg

На 6 стр.

Screenshot_20210217-150337-01.jpeg

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:

В крайна сметка няма никаква причина едната или другата група хора да се сърдят на тези с противоположно мнение от тяхното ( НЕ харесващи мерки - харесващи мерките, НЕжелаещи ваксини-желаещи ваксини)

Всеки има (поне за сега) правото сам да определя как да се грижи за собственото си здраве  - това за частта с ваксините. За тази с мерките - нямаме такива права сами да определяме.

Одобряваме или не, искаме мерки, ваксини, локдауни или не.... няма никакво , ама съвсем никакво значение. Шепа хора по света го решават и грам не ги касае ние какво мислим или искаме/неискаме. :yes:

В крайна сметка одобряващите мерките имат цялата свобода да се погрижат за собственото си здраве както намерят за добре - маска, двойна маска, тройна маска... скафандър, хоум офис, смяна на работно място, ограничаване на контакти , дистанция, пазаруване онлайн.... ВАКСИНИ.

Неодобряващите от своя страна - имаме "свободата" да не спазваме част от мерките и да опитваме да живеем живота си по най-близкия до нормален начин който можем да си позволим.

Идеята е да не пречат едните на другите и обратно ако може. Поне в тази си част  със соченето с пръст.

• Харесвам 10
  • Браво 5
Публикувано:
преди 14 минути , Duke каза:

Благодаря за комплимента, въпреки иронията!

Точно в комплимента няма ирония.

Ако нещо не си разбрал мога да се опитам да поясня. Не, че държа да коментираш.

Предпочитам да отговориш на въпроса:

"   @Duke, може ли да опишеш как точно си представяш бъдещия свят с това разделение на самолети ..."

Аз наистина не разбирам, какво точно имаш предвид и до какъв резултат ще доведе подобно разделение.

Публикувано:
преди 7 минути , funny каза:

Идеята е да не пречат едните на другите и обратно ако може. Поне в тази си част  със соченето с пръст.

Напълно съм съгласен с теб, особено с това в края!

Което пък от своя страна означава, че тази част от мнението:

преди 7 минути , funny каза:

Неодобряващите от своя страна - имаме "свободата" да не спазваме част от мерките и да опитваме да живеем живота си по най-близкия до нормален начин който можем да си позволим.

е несъвместимо с цялата теза... 😉

• Харесвам 1
  • Шок 1
Публикувано:
преди 6 минути , ven62 каза:

"   @Duke, може ли да опишеш как точно си представяш бъдещия свят с това разделение на самолети ..."

Аз наистина не разбирам, какво точно имаш предвид и до какъв резултат ще доведе подобно разделение.

Само ти прочете, че пиша за разделение! Напротив, именно защото разделението води до дискриминация, моето предложение е свързано с възможен компромис и прилагане на разбираеми и търпими от обществото мерки. На практика тези марки отново са форма на разделение, но обществото отдавна е свикнало с тях и не възприема същите като проява на дискриминация. Затова един си купува билет за икономическа класа, а друг за бизнес класа и освен евентуална завист у първия не говорим за дискриминация, нали? Не знам по какъв начин да обясня тезата си по-ясно, очевидно твоето мислене е устроено по различен начин и за теб подобни мерки водят до разделение на света, а всъщност целта им е точно противоположна...

Публикувано:
преди 7 минути , Duke каза:

Само ти прочете, че пиша за разделение! Напротив, именно защото разделението води до дискриминация, моето предложение е свързано с възможен компромис и прилагане на разбираеми и търпими от обществото мерки. На практика тези марки отново са форма на разделение, но обществото отдавна е свикнало с тях и не възприема същите като проява на дискриминация. Затова един си купува билет за икономическа класа, а друг за бизнес класа и освен евентуална завист у първия не говорим за дискриминация, нали? Не знам по какъв начин да обясня тезата си по-ясно, очевидно твоето мислене е устроено по различен начин и за теб подобни мерки водят до разделение на света, а всъщност целта им е точно противоположна...

Аз да изкажа моята гледна точка (не ангажирам никого с нея де). Първо, най-вероятно не съм ти разбрал на 100% идеята, та донякъде е собствена интерпретация. Ама в примера ти с двете класи (бизнес/иконом.) на самолета - разликата за мен е, че аз мога да избера коя от двете услуги да взема, без да трябва да изпълнявам допълнителни условия. Само трябва да си платя. Ако в твоя пример мога да избера и в бъдеще между двете класи (вакс, невакс), като само платя за едната повече, тогава не е дискриминация. 

Ама ако изборът е да бъда дискриминиран на база кабина в самолета, то определено го предпочитам от това да бъда дискриминиран като не мога да летя, за разлика от този, който може/иска да си сложи ваксината.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 1 минута , ivailo_radev каза:

Ако в твоя пример мога да избера и в бъдеще между двете класи (вакс, невакс), като само платя за едната повече, тогава не е дискриминация. 

Ами, принципно можеш, като се ваксинираш... 😉

преди 3 минути , ivailo_radev каза:

Ама ако изборът е да бъда дискриминиран на база кабина в самолета, то определено го предпочитам от това да бъда дискриминиран като не мога да летя, за разлика от този, който може/иска да си сложи ваксината.

Именно в това е идеята, нещо като приемлива дискриминация в името на общото благо...

Публикувано:
преди 16 минути , Duke каза:

Защо да не е съвместимо?  Всички които искат си носят предпазни средства, не ходят по ресторанти, не пътуват, не излизат от тях, не си пускат децата на училище. Това, ако ваксината не работи. Ако работи и ги пази, тогава само се ваксинират.

Другата група, която не иска такива мерки, съответно си живее без тях и с риска да починат от covid. 

Но и на двете групи е даден избор и всеки си живее (или пък не) с последствията.

• Харесвам 6
  • Браво 3
Публикувано:
В момента, ivailo_radev каза:

Защо да не е съвместимо?  Всички които искат си носят предпазни средства, не ходят по ресторанти, не пътуват, не излизат от тях, не си пускат децата на училище. Това, ако ваксината не работи. Ако работи и ги пази, тогава само се ваксинират.

Другата група, която не иска такива мерки, съответно си живее без тях и с риска да починат от covid. 

Но и на двете групи е даден избор и всеки си живее (или пък не) с последствията.

Несъвместимо е защото групата, която не иска да спазва мерките и си живее по свои собствени правила, практическа застрашава с поведението си другата група на онези, които желаят да спазват мерките... 😉

Нали затова от сутринта се опитвам да изместя фокуса от АЗ към НИЕ

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 1 минута , Duke каза:

Несъвместимо е защото групата, която не иска да спазва мерките и си живее по свои собствени правила, практическа застрашава с поведението си другата група на онези, които желаят да спазват мерките... 😉

Нали затова от сутринта се опитвам да изместя фокуса от АЗ към НИЕ

Е, ама те няма да имат допирни точки. Първата група си стои вкъщи, а от втората щъкат като хлебарки по улиците.

• Харесвам 5
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 1 минута , ivailo_radev каза:

Е, ама те няма да имат допирни точки. Първата група си стои вкъщи, а от втората щъкат като хлебарки по улиците.

Добре де, ама ако аз съм от първата група, едва ли ще искам вечно да си стоя вкъщи и със сигурност ще се надявам нещата да се успокоят по-скоро, за да мога отново да изляза на улицата? Как това ще бъде възможно да се случи, ако хлебарките не спират да щъкат по улиците с което продължават да разпространяват неконтролируемо вируса?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 30 минути , Duke каза:

Хмм а защо да не е съвместимо ( Неодобряващите от своя страна - имаме "свободата" да не спазваме част от мерките и да опитваме да живеем живота си по най-близкия до нормален начин който можем да си позволим.). ?

С какво преча на някой аз ако реша всеки ден да си каня по 20 човека в къщи , естествено такива които имат моето мислене ? - за такъв тип неспазване на мерки говоря ( социална дистанция)

Аз не виждам защо човек който осъзнава, че изцяло неговото здраве зависи от неговите  лични действия ( изброих ги вече - маски, скафандри, ваксини) , ще иска да ми пречи и да ме сочи с пръст, че не съм в унисон с неговото мислене  и не се се "грижа" по неговия начин за МОЕТО здраве ?

преди 2 минути , Duke каза:

Добре де, ама ако аз съм от първата група, едва ли ще искам вечно да си стоя вкъщи и със сигурност ще се надявам нещата да се успокоят по-скоро, за да мога отново да изляза на улицата? Как това ще бъде възможно да се случи, ако хлебарките не спират да щъкат по улиците с което продължават да разпространяват неконтролируемо вируса?

В момента в който се ваксинираш - почваш и ти да щъкаш

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 30 минути , ven62 каза:

Точно в комплимента няма ирония.

Ако нещо не си разбрал мога да се опитам да поясня. Не, че държа да коментираш.

Предпочитам да отговориш на въпроса:

Нека се намеся тук аз. За пореден път със замах решавам световен проблем с просто (и гениално като всички прости неща) решение. Аз виждам разделението така:

planes.jpg.15bb7f9457c47e9c4a2f1e0e3c62b0cd.jpg

Червените самолети ще са за неваксинираните, зелените - за ваксинираните. Неслучайно съм направил повече зелени самолети - ние, ситовете, предвиждаме бъдещето по-добре дори от джедаите ...

• Харесвам 5
  • Смея се 10
Публикувано:
преди 1 минута , Duke каза:

Те ще са измрели до тогава 😄 

Това на шега - еми като ти писне, приемаш същите рискове като тях и излизаш навън. И пак казвам, това само ако ваксината не те пази. Ако те пази, като излезеш, ще застрашиш само хлебарките (ако може все пак да пренасяш вируса). Т.е. за първата група рискове няма. 

Ама в крайна сметка решението е твое и не е наложено от никое правителство, институция, фирма и т.н. 

• Харесвам 6
Публикувано:

Омагьосан е кръга защото е "омагьосана" темата на разговор.

Кога друг път сме имали толкова развито чуство за колективна отговорност , колкото в момента се иска да имаме ?

Нахранихме просяците ли, нямаме оставени деца по социалните домове ? Или ти като адвокат и аз като човек със собствен бизнес сме ходили да раздаваме пари по улиците, защото видиш ли другите нямат ( или имат ама по-малко)  а всички трябва да мислим един за друг ? - колко колективно ни е било мисленето че да искаме сега също да е ?

• Харесвам 9
  • Браво 1
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.