Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 минути , neuromancer каза:

Тая работа с щамовете още е много мъглява. Само някои държави могат да четат генома на вируса, примерно тоя бразилски вариант е открит в Япония у туристи, дошли от Амазония. Иначе колко е разпространен тук в Бразилия никой няма никаква представа, още по-малко да се знае коя ваксина действа и коя не... А да се ограничава достъпа според ваксината пък е още по-далече изстрел.

Имаше един забавен период през декември, когато Англия забрани директните полети от Бразилия заради бразилския вариант, като явно не бяха забелязали, че Бразилия вече е забранила полетите от Великобритания заради техния вариант и полети вече нямаше...

Част от ваксините мисля, че се тестват в Бразилия, така че едва ли е да нямат съвсем никаква идея коя как действа... Ама ти вярвам, че работата не е добре де, то си се вижда по статистиките.

Публикувано:

О, да, тестват се, но не е ясно кой точно щам преобладава, примерно ако някой ваксиниран е дал положителен тест после не се знае с кой точно щам е бил... От друга страна примерно ефективността на китайската ваксина Sinovac по документи варира от 90% в Турция до 51% в Бразилия, така че може и точно заради това да е. Иначе слагат каквото има, жена ми е с китайската, тъста с Файзер

• Харесвам 6
Публикувано:

@Coo, в неделя, чичковци(и лели) англичани, които бяха на опашката на зеления коридор и ги дадоха как се ваксинират. В България. Е, явно е тяхна дезинформация, все пак Оксфордската ваксина си е местна ЮК уж, но ми стана интересно. Благодаря, очаквах такова нещо. Ама то човек не знае кой политик как се е почесал някоя сутрин и какво е родил. Особено пък бай БОрис. 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 17 часа, luba_rizova каза:

Принципа е същия, но носещия вирус на руската не е от шимпанзе.

Лек коментар.

Доста хора реагират, че носещият вирус бил от шимпанзе. Същевременно, ваксината срещу едра шарка е с носещ вирус от крава и не виждам някой да го коментира. Явно генетично сме по-близо до говедата (поведенчески е повече от сигурно), отколкото до шимпанзетата.

Генетичното сходство между човек и шимпанзе е почти 99%, а с мишката - 97.5%. Съмнявам се, че недоволните го знаят.

• Харесвам 14
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 31 минути , Tesh каза:

Занзибар започват леко да променят политиката си относно Ковид 19.

https://btvnovinite.bg/svetut/viceprezidentat-na-zanzibar-pochina-s-infekcija-ot-covid-19-tanzanija-prizna-za-problem-s-virusa.html

Ами след една година без никакви ограничителни мерки, тестове при влизане и огромен наплив от туристи от Русия, Украйна и България, започнаха да се появяват случаи. Така става, като се прекалява с някоя дестинация. Заради тълпите екскурзианти, сега ще започнат сигурно да изискват тестове за влизане в Танзания. Дано изискването да е за Занзибар само, ако изобщо наложат такова де. Ще подпитам приятели танзанийци за какво става въпрос.

• Харесвам 8
Публикувано:

@Zaro, така е, на мен лично това не ми пречи и няма значение, просто си е някаква разлика.

Една добра, за мен, новина, нещо, което чаках да се изследва и да се каже и което е много обнадеждаващо за връщане към нормалния безмасков  живот : Ваксината на Пфайзер пази не само Ваксинираните, а и околните - 89,4% от  Ваксинираните НЕ предават вируса на други хора. Изследване в Израел https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/izsledvane-vaksinata-na-pfajzer-pazi-ne-samo-vaksiniraniia-a-i-okolnite-6121779

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 11 часа, neuromancer каза:

Тая работа с щамовете още е много мъглява. Само някои държави могат да четат генома на вируса, примерно тоя бразилски вариант е открит в Япония у туристи, дошли от Амазония. 

И как става това, след като в Япония не може да влезе турист от миналата пролет?

При влизане на местен има 2-3 теста плюс карантина.

• Харесвам 4
Публикувано: (редактирано)
преди 1 час, Alexander каза:

И как става това, след като в Япония не може да влезе турист от миналата пролет?

При влизане на местен има 2-3 теста плюс карантина.

Доколкото знам са били японци, които са се тествали там на връщане и са идентифицирали щама у тях

(Всъщност не знам дали са били туристи, може да са били по работа)

Редактирано от neuromancer
  • Харесвам 2
Публикувано:

Днес към 15.30 часа се ваксинирах във ВМА. Няма опашки. Ваксината е на Астра Зенека. Центърът работи до 20 часа. След 13 е зелен коридор извън групите.

• Харесвам 9
  • Благодаря 1
Публикувано:

В работата на мъжа ми от 1 000 човека 70 са заявили желание за поставяне на ваксина. Вчера са имали дата във ВМА, от тези 70 записани са отишли 6 човечета.  Факти споделям, изводите са ясни. 

• Харесвам 9
  • Шок 7
Публикувано: (редактирано)

Това не го разбирам. Да не са малки деца? Не могат ли просто да откажат предварително?

ПП.

Или пък организацията е много зле, часът/датата са неудобни за много хора....или тия които изготвят списъка им казват,че не е задължително да отидат като се запишат?

Редактирано от bad kid
  • Харесвам 6
Публикувано:

искам да попитам медицинските лица @master_of_germs , @AlexandraKo @Velyana , колко време след поставянето на втората доза от ваксината се очаква облекчаване ( намаляване на новозаразените) . Гледам към днешна дата Израел са ваксинирали с поне една доза над 87% от населението  , а с 36% и с двете дози https://ourworldindata.org/covid-vaccinations  , пък не виждам драстично намаляване на новозаразените.....

• Харесвам 4
Публикувано:
Преди 1 час, ivan69 каза:

искам да попитам медицинските лица @master_of_germs , @AlexandraKo @Velyana , колко време след поставянето на втората доза от ваксината се очаква облекчаване ( намаляване на новозаразените) . Гледам към днешна дата Израел са ваксинирали с поне една доза над 87% от населението  , а с 36% и с двете дози https://ourworldindata.org/covid-vaccinations  , пък не виждам драстично намаляване на новозаразените.....

Драстично да намалее отведнъж или да секне - не се очаква. Ще стане / ако стане/, бавно и плавно, като затихващи трептения.  Чак и рима се получи:)

Но Израел, според мен, хич  не  е подходящият случай за пример - нали видя, баш, в средата на епидемията, на погребението на рави Соловейчик - половината държава, натъпкани, един до друг, без маски. Те не спазват ни дистанция, ни маски.През ноември в Антверпен - само в Еврейския квартал, си ходеха на тумби и без маски.

AB4851F6-554D-4814-AA14-56C0796C58A5.jpeg.8334a1e018a711ac078bfff112b89aa6.jpeg

9418B866-50CD-409A-9F3F-4847F27A17FF.jpeg.33fceffdefc64cef6888d591ba0953d7.jpeg

F0AB1324-61A0-4CCC-948E-E79D92D6887D.jpeg.9c91708e66d2a833385842e9721b2ff3.jpeg

• Харесвам 3
  • Шок 2
Публикувано:
преди 1 час, bad kid каза:

.или тия които изготвят списъка им казват,че не е задължително да отидат като се запишат?

Ти представяш ли си въобще някой да посмее да произнесе думата "задължително" ... :wink:

• Харесвам 2
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 25 минути , Eva eva каза:

Хората не вярват, това е. Защо, кой, как няма значение, това е резултатът.

случая, за който говориш, е точно идеалният довод да пуснат ваксинацията за всички, които искат

• Харесвам 7
Публикувано:

На моята работа, от друга страна, от 250 човека (реално от около 220, защото останалите са командировани дългосрочно, по майчинство и т.н.) са записани някъде 100. Това е актуализираният списък, а по първоначален бяха 91. Но засега сме все още на етап списък.

Според мен огромната разлика между действително ваксинираните от работата на мъжа на Eva е заради стартирането на масовата ваксинация и възможността хората да се имунизират с астра зенека, когато си поискат. Също така, някои хора предпочитат и чакат РНК ваксините.

• Харесвам 5
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 1 час, Eva eva каза:

Хората не вярват, това е. Защо, кой, как няма значение, това е резултатът.

Бих им казал, че вече са им сложили вирус на крава и ще им поникнат рога, но не от жените им, ако са родени до около 1976 г., и сега им е шансът да го махнат.

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Публикувано:

Междувременно последните дни из фейс-а ми се наби на очи нова "мода" - масово пускане на снимка от ваксинацията, задължително със забита в ръката спринцовка. Говоря за десетки случаи и то обикновено са млади хора, които случайно или не имат повечко приятели или последователи. Такава показност ми идва някак прекалена. Може пък кифлите / инфлуенсърите наистина да умират от щастие да се боцнат, ама като знам как вярвам в случайности...

• Харесвам 9
  • Шок 2
  • Смея се 13
Публикувано:
преди 1 минута , Георги Матеев каза:

Междувременно последните дни из фейс-а ми се наби на очи нова "мода" - масово пускане на снимка от момента на ваксинация. Говоря за десетки случаи и то обикновено са млади хора, които случайно или не имат повечко приятели или последователи. Такава показност ми идва някак прекалена. Може пък кифлите / инфлуенсърите наистина да умират от щастие да се боцнат, ама като знам как вярвам в случайности...

Е то се изпонаснимаха в момент на ваксинация де що има публична личност, та... що пък кифлите и инфлуенсърите да остават назад. Чакаме Николета Лозанова сега :scare:

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 16 минути , funny каза:

Е то се изпонаснимаха в момент на ваксинация де що има публична личност, та... що пък кифлите и инфлуенсърите да остават назад. Чакаме Николета Лозанова сега :scare:

Въобще да не се хабят с Ни Ло. Нека преразпределят заделения за нея бюджет между нас тук - ще им направим далеч по-добра реклама :grin:

То бива бива шоу, ама колкото повече прекаляват с агитация толкова повече ми намалява мотивацията да се ваксинирам.

• Харесвам 7
  • Браво 2
  • Смея се 1
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.