Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

Последно за деня. Копирано от стената на един собственик на заведение, случката е истинска от днес:

Звъни телефона. Добър ден, добър ден и т.н. Резервация за 8-ми март? Може. Уточняваме всичко. И накрая женицата изплющява следното: “Ние сме четири ваксинирани жени. Как ще ни отделите от останалите неваксинирани, така че да ни гарантирате пълна безопасност? Не считате ли, че е редно да допускате ваксинираните приоритетно в заведението или поне да направите график с часове за ваксинирани и неваксинирани?” Отговорих й, че ще им направя масата в черквата, щото там и Бог ще ги пази, освен ваксината. Ойде резервацията. 
Почна̀ се. Не откачайте, бе хора, моля ви!

Предстоят ни интересни времена.

• Харесвам 9
  • Шок 3
  • Смея се 17
Публикувано:
преди 2 часа, funny каза:

Ти говориш за това кога ще е пика на новата вълна нали  :scratch_one-s_head:

https://bntnews.bg/news/doc-kunchev-pred-bnr-pikat-na-novata-valna-shte-se-dostigne-predi-izborite-1095951news.html

Аз до момента в България не съм гласувал, но този път ще взема да отида, толкова ме ядосват... 😉🙂 🙂 

• Харесвам 8
  • Смея се 2
Публикувано:

Става интересно 

Вчера 1800 ново заразени , % на положителните проби вече е 14 , а от 1 март обещаха на заведенията да отворят. Сега очаквам класическата схема с доброто ( началника) и лошото (щаба) ченге , все пак избори идват.....Ако последното изречение е против правилата на форума , моля модераторите да го изтрият.

• Харесвам 17
Публикувано:

Галисия въвежда задължителната ваксинация. Отказа се наказва с до 60 000 евро глоба. При определени условия, разбира се - ако не се ваксинираш, а се заразиш, твойта кожа, не те е срам. Първоначалната глоба е до 3000 евро, нищо работа. https://www.segabg.com/hot/galisiya-napravi-vaksinata-zadulzhitelna

• Шок 4
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 6 часа, Георги Матеев каза:

Последно за деня. Копирано от стената на един собственик на заведение, случката е истинска от днес:

Звъни телефона. Добър ден, добър ден и т.н. Резервация за 8-ми март? Може. Уточняваме всичко. И накрая женицата изплющява следното: “Ние сме четири ваксинирани жени. Как ще ни отделите от останалите неваксинирани, така че да ни гарантирате пълна безопасност? Не считате ли, че е редно да допускате ваксинираните приоритетно в заведението или поне да направите график с часове за ваксинирани и неваксинирани?” Отговорих й, че ще им направя масата в черквата, щото там и Бог ще ги пази, освен ваксината. Ойде резервацията. 
Почна̀ се. Не откачайте, бе хора, моля ви!

Предстоят ни интересни времена.

Това казва всичко!!! 😁🍺

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 7 часа, tolysgg каза:

Без да вземам страна в спора "ваксинацията ваксинация ли е или маркетингов продукт" се натъквам на следната снимка в нета:

Вероятно голяма част от мъжката част на форума (а защо не и дамската) знаят кой е господинът на снимката. Та имах предвид, че беглият ми безпристранен поглед ми го "говори", че агресивната рекламна кампания хич не е само на наша територия...

Bl6OU7nT.jpeg

https://www.scientificamerican.com/article/how-elvis-got-americans-to-accept-the-polio-vaccine/

Кво пък толкова му е имало на детския паралич, че само 0.6 процента от американците са искали да се ваксинират, та се е наложило да викат популярна личност с рекламни цели?

• Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:

Медувременно в Израел - човек може да бъде ваксиниран в Икеа клик, вероятно някъде из салона за мивки или лампи...

Очаквам скоро и по бензиностанции да се случва имунизацията 😁

Само на мен ли ми прави впечатление, че цялото това нещо почва да се превръща в пародия, комедия, бутафория и др. 

Но иначе е в името на the greater good.

• Харесвам 16
  • Браво 1
Публикувано:

Аз  не намирам нищо странно, нито конспиративно в опита да бъдат ангажирани популярни личности в определена обществена кампания. Както се вижда при това са съвсем свободни да направят своя избор. 

7 млд. ваксини х 20 кинта да са са 140 млд. $.  Светът ще изхарчи трилиони за да могат няколко компании да изкарат 100-200 млд. ? 

Относно инфлуенсърите се стремя да избягвам тази интернет чума и досега във фийда ми не съм попадал на нещо подобно, нито пък някой от листата ми е пускал такива неща. 

Някой си слага Je  suis Paris, друг сълзлива снимка на горящи маймуни в австралийските пожари и се моли за Австралия, трети пък що да не си пусне снимка с иглата? 

Много по-неприяти са тези които превръщат ФБ понякога дори в некролог,  целият им живот е на показ там,  а после се "тревожят", че ще ги чипират, следят или друго.  

Приказките тип "една жена ми каза"  са наистина обидни за нивото на форума и съвсем принизяват дискусията до раздумка между съседки (а както се вижда и между съседи) клюкарки. Във всеки случаи тази общност не започна така. 

За маса стават де. 

• Харесвам 15
  • Браво 2
Публикувано:

Направих си труда да звънна на пациентската организация , на която @Eva eva беше звъняла и пусна линк.

Аз съм с тежка реакция към пеницилин - анафилактичен шок. От дете съм така, изследваха ме после като възрастна дали все още е така - така е.

Та звъня - питам  за моя случай как стоят нещата с ваксиниране , коя ваксина и т.н. Представи се жената , но не помня името. Много любезна.

Отговор : " Първо да кажа че всяка една васкина е подходяща. Няма ама никаква разлика. И всички са безопасни"  ( ммм ок макар че на листовката пише че АЗ не е изследвана за взаимодействие с медикаменти)

После се сеща и пита: " Ама при приемане на медикамента през устата или инжективно сте правили реакцията ? "

отговарям : Инжективно

Пак тя : "Ами най много да ви се наложи да пиете антихистаминов препарат 2-3 дни преди ваксината. Но не се притеснявайте. Никакъв проблем не е за вас ваксинацията. Ваксините са много добри "

Аз : А все пак, въпреки уверенията, къде да отида да ми я поставят та ако случайно не е всичко наред да могат да реагират ?

Тя : " Където поискате, най-добре при личния лекар, нали ви казах че няма никакъв проблем а и всички ги наблюдават 10-15 минути след ваксинацията. Най-малко трябва да се притеснявате от ваксината. Мислете какво ще стане ако се разболеете" 

Аз: И все пак при такава реакция личния лекар няма да може да отреагира като в една болница например ?

Тя : "Ако сте притеснена отидете в пункт болница, но най-важното е да се ваксинирате за да нямате проблем в бъдеще "

Аз : Мерси

Тя : "Приятно ваксиниране"   ( Ще кажеш че на ваканция отивам)

Та... до тук с консултацията с тоз телефон.  В моя случай по-скоро беше рекламна кампания на тема "колко добри са ВСИЧКИ ваксини за КОВИД", отколкото някаква реална помощ или опит да се консултира правилно пациента.

• Харесвам 7
  • Шок 1
  • Смея се 6
  • Замислям се 2
Публикувано:

Най-тежката възможна реакция би била анафилактичен шок. Описани са подобни изключително редки случаи при ваксиниране, и да в болница се овладяват. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Правя важно уточнение. Не съм антиваксър. Не съм и ваксър. Не съм и фен на конспиративни теории, но също така не съм сляп. Бих се ваксинирал, ако се наложи, но със сигурност не на всяка цена. Единственото, което искам:

- свободен избор дали да се ваксинирам и ако да сам да избера с каква ваксина по-точно

- никой да не ми дава зор за нищо и да не ме притиска с условия

- да не бъда заклеймяван от обществото, ако случайно предпочета да пропусна ваксинацията по мои си причини

Само аз ли мисля, че свободният ни избор все повече клони към мираж, а и след цялата реклама (да, това е чиста форма на реклама) дори изборът май вече не е точно наш. Галисия засега е пионер, но има ли съмнение, че и други ще последват? @stanimir в моя конкретен случай беше "една жена пари ми предложи", но предполагам съм старомоден с моралните си задръжки, като не приех да се включа в облъчващата кампания. Най-малкото защото не искам да лишавам приятелите си от собствен избор.

Цялата работа ужасно много взе да ми прилича на една случка от вчера. Бях в офиса на реномирана световна застрахователна компания, проучвайки опциите за дългогодишна медицинска застраховка с голямо покритие. След като видяха, че имам реален интерес, започнаха да ме натискат да сключа застраховка на момента. Отговорих, че ми трябва време да обмисля, както и предварително държа да се запозная с всички условия и уловки. Ама не, то всичко било ОК и едва ли не нямало значение, нека подпиша още сега за да не изпусна офертата на века. В последствие и след многократно настояване ми пратиха общите си условия и се оказа, че към полицата има цели 17 (седемнадесет!) страници с дребен шрифт - десетки условия и изключения и тн, но кой ли ги брои? Нали нямат значение, важното е да подпишеш. Та и ваксинацията в момента се случва донякъде на подобен принцип.

• Харесвам 30
  • Браво 3
Публикувано:

И пари се предлагат,  ангажират се лобистки компании и т. н. 

Наистина ли е нещо ново? 

Засега свободата я имаш, а какво ще се случи още не знаем. 

Би ли рискувал здравето си поставяйки си ваксина в която не си убеден в името да продължиш досегашния си живот? 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 4 минути , stanimir каза:

Най-тежката възможна реакция би била анафилактичен шок. Описани са подобни изключително редки случаи при ваксиниране, и да в болница се овладяват. 

Ако не си го изживявал - да кажа че никак ама никак не ти се ще някой да го "овладява" ...евентуално. 

• Харесвам 6
Публикувано:
7 minutes ago, funny said:

Ако не си го изживявал - да кажа че никак ама никак не ти се ще някой да го "овладява" ...евентуално. 

Как очакваш някой да ти даде 100% гаранция? 

Случаите може да са 3 на 500 хил. , което е пренебрежимо малко, но не и за тези тримата. 

Не се ваксинираш и толкова.Това е единствената гаранция. 

Още на 100 телефона да се обадиш нишо няма да се промени. 

Риск има, минимален е, описан е, не е нищо ново. 

Ето за Гърция - 5 случая на 700 хил.  ваксинирани,  всичките успешно овладяни. 

https://news.bg/disasters/pet-sluchaya-na-seriozni-uslozhneniya-v-gartsiya-sled-covid-19-vaksinatsiya.html

Риск има дори при обезболяване за рутинна манипулация при зъболекар и заради това се подписва информирано съгласие, но никой не прави проблем от това нали? 

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 16 минути , stanimir каза:

И пари се предлагат,  ангажират се лобистки компании и т. н. 

Наистина ли е нещо ново? 

Би ли рискувал здравето си поставяйки си ваксина в която не си убеден в името да продължиш досегашния си живот? 

преди 18 минути , Георги Матеев каза:

Не съм антиваксър. Не съм и ваксър. Не съм и фен на конспиративни теории, но също така не съм сляп. Бих се ваксинирал, ако се наложи, но със сигурност не на всяка цена.

Иначе да - на практика нищо ново под слънцето. Дали продаваш маратонки, застраховки или ваксини - принципът е кажи-речи еднакъв. А свободата дори в момента вече е леко спорна, но не ми се задълбава повече.

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 17 минути , stanimir каза:

....

Да, бих. Хората по много начини застрашават и рискуват здравето си ежедневно, за да живеят живота си както те искат и си представят. Е, пътеката между ваксината и възстановяване на нормалния живот е малко по-дълга и неясна от тази на паленето на цигара, защото обичам да си пуша, но ако си я начертаеш и видиш, си ходиш по нея. 

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 3 минути , stanimir каза:

Как очакваш някой да ти даде 100% гаранция? 

Случаите може да са 3 на 500 хил. , което е пренебрежимо малко, но не и за тези тримата. 

Не се ваксинираш и толкова.Това е единствената гаранция. 

Още на 100 телефона да се обадиш нишо няма да се промени. 

Риск има, минимален е, описан е, не е нищо ново. 

Очаквам, че ако някой реално мисли за пациента ще каже :

- "отидете при алерголог за консултация"...

- "изчакайте да се натрупат още данни"...

- "за момента е по-добре да отложите ваксинацията за момента в който има изследвания по въпроса"...

.... или като краен минимум - "задължително във вашия случай се ваксинирате в болница ( ако толкова държите да се ваксинирате сега) за да може да се реагира правилно в случай на реакция"

В никакъв случай не очаквах да ме третират като клиент.

• Харесвам 18
  • Браво 1
Публикувано:

Не знам дали го прочетох тук или някъде другаде, но  ми хареса. Можем да си позволим да сме такива лигльовци по отношение ваксинирането ... благодарение на ваксинирането в миналото. Щото ако ги нямаше ваксини като тази срещу едра шарка, някои от антиваксърите нямаше да ги има.

Така че трябва да се подхожда с малко повече разум, премерен скептицизъм и в никакъв случай мнителност. Тя е привилегия на феновете на конспирацията. И изказванията като последна инстанция също.

• Харесвам 12
  • Браво 3
Публикувано:

Рекламата на Пепси от Майкъл Джексън = на ваксинационната кампания. Колко либерално. 

Риска може да е описан и да е минимален, но вече никой не говори за него. Както и вече започнаха да излизат статии, че АЗ е не само не по-лоша, а и по-добра и по-ефективна от Пфайзер. Точно веднага, след като хората изведнъж решиха, че не я искат. И твзи статии с рекламна цел от оксфордските разработчици ли са или почиват на реални факти? Как обикновения човек да го разбере, изобщо може ли? Не е ли нормално да задаваш въпроси поне. 

Иначе, извън това, откъде се е появило това усещане за елитарност у (някои от)  членовете на форума? Форума си е форум, място за дискусии, взаимопомощ и обмяна на мнения. За да станеш член, е необходимо да се регистрираш, не да попълниш тест за интелигентност. Никъде не е предявена претенция за медицинска библия, дори не и за библия за пътуване, то целите на един форум са си други. И това е лично мнение, да не си помисли някой друго. 

• Харесвам 15
  • Браво 2
Публикувано:

На мен това 'всяка Ковид ваксина ще ви е от полза' ми звучи като това вместо маска да се ползва шалче, шлемче, кърпичка, салфетка ...на лицето, на което разчитахме цяла година...ама се оказа, че не било достатъчно...все повече се набляга на конкретен вид маска, че и по 2 една върху друга в САЩ.

• Харесвам 9
Публикувано:

Аз не съм известна личност и въпреки, че имам някои притеснения относно ваксините срещу коронавирус, да обърна внимание на още една причина защо човек трябва да се замисли.

Това, че те водят оздравял, не означава, че си напълно здрав. Някои симптоми не само не отшумяват, но може да се усилят и отделно да се появят нови, особено нелицеприятни.

Докато си болен, се конценрираш върху оздравяването, после се радваш на антителата, ако гит имаш, но последствия и от болестта, и от лечението има.

Това от личен опит.

Не агитирам, а давам още един довод, който според мен е по-сериозен от улеснените пътувания или други евентуални привилегии.

• Харесвам 22
Александър Миланов
Публикувано: (редактирано)

Здравейте, funny,

Моето име е Александър Миланов, аз съм програмен директор на Националната пациентска организация.

Бих искал да проверя случая, за който Вие пишете. Тъй като разговорите се записват, ще прослушам разговора.

Моля да ми изпратите на имейл Вашия телефонен номер, за да открия записа и да го прослушам.

Поздрави!

Александър

Редактирано от cck
Премехнат e-mail (лични данни)
  • Харесвам 10
  • Шок 3
  • Благодаря 1
  • Браво 5
Публикувано:
11 minutes ago, funny said:

Очаквам, че ако някой реално мисли за пациента ще каже :

- "отидете при алерголог за консултация"...

- "изчакайте да се натрупат още данни"...

- "за момента е по-добре да отложите ваксинацията за момента в който има изследвания по въпроса"...

.... или като краен минимум - "задължително във вашия случай се ваксинирате в болница ( ако толкова държите да се ваксинирате сега) за да може да се реагира правилно в случай на реакция"

В никакъв случай не очаквах да ме третират като клиент.

Не защитавам някаква  женица, която може би наистина не знае за какво точно е там. С такива е пълно във всякакви държавни,  а и не само институции. 

Все едно не се сблъскваме с такива при комуникацията ни с банки, понякога авиокомпании и т. н. 

Очевидно си прекрасно запозната с нещата и не знам какво повече биха те посъветвали. 

Точно така както си го описала е. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 15 часа, bad kid каза:

Това не го разбирам. Да не са малки деца? Не могат ли просто да откажат предварително?

ПП.

Или пък организацията е много зле, часът/датата са неудобни за много хора....или тия които изготвят списъка им казват,че не е задължително да отидат като се запишат?

Това е малко български симптом - наши близки приятели ги поканихме с нас в Йордания и ни казаха: "О да, супер идея, навити сме". И от там 2 месеца ги питаме: "Ще взимаме ли билети, ще запазваме ли нощувки?". И в крайна сметка в последния момент ни казаха, че няма да дойдат. Добре, че бях запазил за нас вече всичко.

преди 11 часа, stotan каза:

Има и друга мода във фейса. Слагат си върху снимката в профила:

covid.jpg

Аз ще си сложа ей сега, че съм се ваксинирал срещу тетанус 😄

• Харесвам 6
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 2 часа, Александър Миланов каза:

Здравейте, funny,

Моето име е Александър Миланов, аз съм програмен директор на Националната пациентска организация.

Бих искал да проверя случая, за който Вие пишете. Тъй като разговорите се записват, ще прослушам разговора.

Моля да ми изпратите на имейл Вашия телефонен номер, за да открия записа и да го прослушам.

Поздрави!

Александър

Писах, благодаря.

• Харесвам 2
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.