Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 17 минути , Мари Николова каза:

Само в София се отвориха 27 ваксинационни пункта и ако някой е чакал на опашка пред ВМА и Пирогов или не е разбрал за това или тези пунктове са му били най-близо. Аз се ваксинирах в Исул, имаше двама човека пред мен, някой в темата беше споменал, че е минал в Спортният диспансер в Дианабад, пак без да чака, мои познати бяха минали пак много бързо в някоя от N-градските болници. Според мен това беше нещо като проучване, какво би станало ако пуснем в ход масовата ваксинация. Честно казано, аз се изненадах приятно как реагира българина. Но ми стана тъпо за възрастните хора и не защото младите им взехме ваксината, която и без това не е подходяща за тях, а заради заделените за СИК и ЦИК ваксини, но тази тема няма как да я продължа тук.

Това, че сме смотанички със сигурност е водещото. И подозирам друга глупост, която има риск да се случи. Освен, че не е съвсем сигурна доставката на втора доза АЗ (което не зависи от правителството ), все още у нас се смята, че тази доза трябва да се постави между 8 и 12 седмица, като масово нормата на картончетата е 10 седмица, а последните проучвания излезли в The Lancet (ако не се лъжа @antea беше дала линк към таблиците), че ефективността на АЗ скача с близо 20% ако втората доза се постави след 12 седмица. Обнадеждаващото е, че българското здравеопазване има над два месеца да корегира сроковете. Въпросът е, дали ще разполага с ваксините.

natsionalen_plan_za_vaksinirane_sreshchu_covid-19_v_republika_blgariia.pdf (government.bg)

Търсих зелени коридори, пътечки, пътища и магистрали - няма.

Има 5 думи започващи със "зел" , нямащи нищо общо с това, което стана.

Но намерих това:

Фаза IV: Възрастни хора на и над 65-годишна възрасти и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високият риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в т.ч. имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити. Очакван брой подлежащи:

1 800 000

над 65-години – 1 500 000 лица

между 45-65 години – 1 950 000 лица, 15% от това население - 300 000 лица

Фаза V: Уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот. Имунизациите срещу COVID-19 на целевите групи ще се извършват по предварително изготвени списъци.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 5 минути , ven62 каза:

Името на файла не ми се коментира направо. Като знам на мен какви изисквания и формати ми поставят за наименуване на файлове, пък сме много далеч от министерство на държава в ЕС. 😄

• Харесвам 5
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 19 минути , ivailo_radev каза:

Името на файла не ми се коментира направо. Като знам на мен какви изисквания и формати ми поставят за наименуване на файлове, пък сме много далеч от министерство на държава в ЕС. 😄

Да не споменаваме че поне името на държавата можеше да е вярно изписано в името на файла.

• Харесвам 9
  • Смея се 3
Публикувано:

А дано не е политическа много темата, ама си с свързана с корона:

Започва разследване за корупция срещу заместник-председателя на управляващата коалиция в Германия Георг Нюслайн. Според предварителна информация е обвинен, че осигурил поръчки на маски на определен производител, като е получил и съответните комисионни де. И после направиха и FFP2 маските задължителни (след това пак станаха медицински или FFP2 де). Знам, че темата е за коронавируса само, ама все по-очевидно има и много политика намесена.

• Харесвам 6
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Мненията за историческите "зелени паспорти" и съдържимото на 13-та страница, отделих тук, че да не се бъркат с модерните "зелени паспорти".

• Харесвам 1
Публикувано:

Днес няма ваксини за възрастните хора и хората с хронични заболявания, а при тях рискът е по-голям. Много от тях нямат нищо против Астра Зенека. За тях е важно да са защитени по-бързо. 

Разбира се, че всички хора, които желаят, трябва да имат  възможност също максимално бързо, но все пак четвъртата група трябваше да предхожда "зелените коридори".  Дори трябваше да бъде преди трета група.

• Харесвам 9
Публикувано:

Преди месец ваксинираха по 2000 човека , за да има и за втората доза. Даже и по ТВ се хвалеха , сега 3 дни масова ваксинация и няма ваксини , ами защо почваш като няма?!?

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 15 минути , Dian каза:

Прочете ли какво съм написал?

Да, прочетох го, но не споделям драматизмът, с който е заредено то.

".. няма ваксини" не е окончателна, нетърпяща промяна ситуация. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 минути , Мари Николова каза:

Да, прочетох го, но не споделям драматизмът, с който е заредено то.

".. няма ваксини" не е окончателна, нетърпяща промяна ситуация. 

Няма никакъв драматизъм ,просто факти и малко математика.

• Харесвам 2
Публикувано:

Любезно моля да не замесвате политиката - колкото и да са свързани двете теми или пък не... Мястото на политическата агитация не е в този форум, без значение в коя посока.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 3 часа, ivailo_radev каза:

Знам, че темата е за коронавируса само, ама все по-очевидно има и много политика намесена.

Именно! И за това моля, да се придържаме към идеята на форума - пътуванията. За политика твърдо няма място.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 11 часа, crazyhorse каза:

Няма да е внезапно, има си назначена година от СЗО-2022!

Да де, но това е в конфликт с датата, посочена в официален документ на световната банка - края на март, 2025 г.  Коя ли от двете организации стои по-високо в световната йерархия? Аз бих заложил на банката... 😉 🙂 🙂  СЗО само като им свирнат точните хора и променят правилата на медицината на уебсайта си за минути (имам предвид смяната на определението за колективен имунитет, @Радо беше публикувал снимка, на която имаше старото и новото определение). Те са обслужващ персонал...

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 27 минути , FlyTraveler каза:

Да де, но това е в конфликт с датата, посочена в официален документ на световната банка - края на март, 2025 г.  Коя ли от двете организации стои по-високо в световната йерархия? Аз бих заложил на банката... 😉 🙂 🙂  СЗО само като им свирнат точните хора и променят правилата на медицината на уебсайта си за минути (имам предвид смяната на определението за колективен имунитет, @Радо беше публикувал снимка, на която имаше старото и новото определение). Те са обслужващ персонал...

Онзи същият документ, който ти самият каза, че не си прочел, но съдиш за съдържанието му само от цитираните дати в началото му? 🙂

Тъй като аз пък обичам да се запознавам с нещата в детайли, се хванах да изчета тези 63 страници. По средата съм, защото това е един ужасно скучен документ за стратегии, тактики и немалко общи приказки. Това което открих досега е ... че това е един ужасно скучен документ за стратегии, тактики и немалко общи приказки. Когато го изчета целия, пак ще дам мнение, но това на мен много ми прилича на някой документ с общи препоръки, който Световната Банка би издала след кризата през 2008ма с "планове за възстановяване за 3-4-5 години". Така че и това тук би трябвало да се възприема като план за възстановяване (в процеса на който едни много големи суми пари ще отидат по предназначение, но други ще отидат и в нечии джобове за заслуги и красота), а не като план за държане на населението в подчинение, мъчения и зарази до 2025та.

За да не съм голословен, пускам цитатче (случайно избрано от последната страница, до която стигнах):

28.Progress towards the achievement of the PrDO would be measured by outcome indicators. Individual country-specific projects (or phases) under the Program will identify relevant indicators, including among others:

PrDO indicators for country projects

Country has activated their public health Emergency Operations Centre or a coordination mechanism for COVID-19

Number of designated laboratories with COVID-19 diagnostic equipment, test kits, and reagents;

Number of acute healthcare facilities with isolation capacity

Number of suspected cases of COVID-19 reported and investigated per approved protocol;

Number of diagnosed cases treated per approved protocol

Personal and community non-pharmaceutical interventions adopted by the country (e.g., installation of handwashing facilities, provision of supplies and behavior change campaigns, continuity of water and sanitation service provision in public facilities and households, school closures, telework and remote meetings, reduce/cancel mass gatherings)

Policies, regulations, guidelines, or other relevant government strategic documents incorporating a multi-sectoral health approach developed/or revised and adopted

Multi-sectoral operational mechanism for coordinated response to outbreaks by human, animal and wildlife sectors in place

Coordinated disease surveillance systems in place in the animal health and public health sectors for zoonotic diseases/pathogens identified as joint priorities

Mechanisms for responding to infectious and potential zoonotic diseases established and functional

Outbreak/pandemic emergency risk communication plan and activities developed and tested

С две думи: нищо необичайно и страшно. По-скоро типичен бюрократичен подход ...

• Харесвам 5
Публикувано:
Преди 1 час, Брани каза:

Онзи същият документ, който ти самият каза, че не си прочел, но съдиш за съдържанието му само от цитираните дати в началото му? 🙂

Тъй като аз пък обичам да се запознавам с нещата в детайли, се хванах да изчета тези 63 страници. По средата съм, защото това е един ужасно скучен документ за стратегии, тактики и немалко общи приказки. Това което открих досега е ... че това е един ужасно скучен документ за стратегии, тактики и немалко общи приказки. Когато го изчета целия, пак ще дам мнение, но това на мен много ми прилича на някой документ с общи препоръки, който Световната Банка би издала след кризата през 2008ма с "планове за възстановяване за 3-4-5 години". Така че и това тук би трябвало да се възприема като план за възстановяване (в процеса на който едни много големи суми пари ще отидат по предназначение, но други ще отидат и в нечии джобове за заслуги и красота), а не като план за държане на населението в подчинение, мъчения и зарази до 2025та.

За да не съм голословен, пускам цитатче (случайно избрано от последната страница, до която стигнах):

28.Progress towards the achievement of the PrDO would be measured by outcome indicators. Individual country-specific projects (or phases) under the Program will identify relevant indicators, including among others:

PrDO indicators for country projects

Country has activated their public health Emergency Operations Centre or a coordination mechanism for COVID-19

Number of designated laboratories with COVID-19 diagnostic equipment, test kits, and reagents;

Number of acute healthcare facilities with isolation capacity

Number of suspected cases of COVID-19 reported and investigated per approved protocol;

Number of diagnosed cases treated per approved protocol

Personal and community non-pharmaceutical interventions adopted by the country (e.g., installation of handwashing facilities, provision of supplies and behavior change campaigns, continuity of water and sanitation service provision in public facilities and households, school closures, telework and remote meetings, reduce/cancel mass gatherings)

Policies, regulations, guidelines, or other relevant government strategic documents incorporating a multi-sectoral health approach developed/or revised and adopted

Multi-sectoral operational mechanism for coordinated response to outbreaks by human, animal and wildlife sectors in place

Coordinated disease surveillance systems in place in the animal health and public health sectors for zoonotic diseases/pathogens identified as joint priorities

Mechanisms for responding to infectious and potential zoonotic diseases established and functional

Outbreak/pandemic emergency risk communication plan and activities developed and tested

С две думи: нищо необичайно и страшно. По-скоро типичен бюрократичен подход ...

Виж сега, още на първата страница след заглавията, забравих точния номер, дали трета се падаше или коя, ясно и точно си пише според техните предвиждания докога ще трае ковид кризата - края на март, 2025 година. Тези точки, които си изброил са за дейности, характерни за райони с висок брой заразени с ковид.

Ще наблюдаваме и ще видим какво ще се случи. Просто ми стана интересно като се замислих за същноста на тези две организации и поимпровизирах около това. 

А специално за СЗО, аз за себе си нямам абсолютно никакво съмнение, че са обслужващ определени интереси персонал. Не случайно Тръмп, докато беше президент, им беше отрязъл финансирането и ги беше отсвирил напълно. 

• Харесвам 11
  • Смея се 1
Публикувано:

Днес (викам си) малко спокойствие по темата, а пък те за Добро утро:

Цифровите удостоверения за ваксинация, даващи възможност на хората да пътуват в Европа въпреки пандемията от коронавирус, вероятно ще бъдат налични преди лятото, заяви днес германската канцлерка Ангела Меркел след виртуална среща на лидерите от Европейския съюз.

"Всички се съгласиха, че се нуждаем от цифрово ваксинационно удостоверение", каза Меркел на пресконференция.
По думите й Европейската комисия ще има нужда от около три месеца, за да създаде техническата основа за подобни документи.

Трябва да се подготвим за ситуация, при която ще се наложи постоянно да се ваксинираме през идните години заради новите разновидности на вируса, заяви тя.

https://www.dnes.bg/eu/2021/02/26/merkel-cifrovi-pasporti-za-pytuvane-shte-ima-predi-liatoto.481330

• Харесвам 2
  • Шок 4
  • Замислям се 2
Публикувано:

Е айде сега, няма да векуваме я. Трябва да  освобождаваме място за младите. Дали от ваксина или знайни и незнайни Е-та  един ден все ще си идем, ходИ докажи после точно от какво. 

VIP-ът си е VIP  дори и в пандемия. Как намери сили да изчете тая скука на ползу магеланци. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 6 минути , stanimir каза:

Е айде сега, няма да векуваме я. Трябва да  освобождаваме място за младите. Дали от ваксина или знайни и незнайни Е-та  един ден все ще си идем, ходИ докажи после точно от какво. 

VIP-ът си е VIP, дори и в пандемия. Как намери сили да изчете тая скука. 

Е тъй де, ние така и така си отиваме от Е-та, цигари, мръсен въздух, съдечни проблеми, инсулти.... и какво ли още не. Само от КОВИД не може !!!

ПП. Не че не може - може. Ама само за ковида глобално се загрижиха защо мрем . Иначее за другите причини... ситуацията е ..." ее случва се"

• Харесвам 11
  • Смея се 2
Публикувано:

Вирусът ще е година-две, но другите неща с които бавно и систематично с години ни убиват  остават в сянка. 

Цигарите, алкохола,  наркотиците са личен избор, но скритите отрови с които ни тъпчат не чак толкова. 

Ваксината все още е, после ще видим. 

Ако можеше всеки сам да си носи теглото без да застрашава друг, както е с повечето останали неща едва ли щеше да е проблем. 

• Харесвам 13
Публикувано:
преди 1 час, но нейм каза:

Днес (викам си) малко спокойствие по темата, а пък те за Добро утро:

Цифровите удостоверения за ваксинация, даващи възможност на хората да пътуват в Европа въпреки пандемията от коронавирус, вероятно ще бъдат налични преди лятото, заяви днес германската канцлерка Ангела Меркел след виртуална среща на лидерите от Европейския съюз.

"Всички се съгласиха, че се нуждаем от цифрово ваксинационно удостоверение", каза Меркел на пресконференция.
По думите й Европейската комисия ще има нужда от около три месеца, за да създаде техническата основа за подобни документи.

Трябва да се подготвим за ситуация, при която ще се наложи постоянно да се ваксинираме през идните години заради новите разновидности на вируса, заяви тя.

https://www.dnes.bg/eu/2021/02/26/merkel-cifrovi-pasporti-za-pytuvane-shte-ima-predi-liatoto.481330

Тя 2020 не успя да отиде в Австрия да бере гъби и да и се проветри главата, та недей да я слушаш много какви ги бръщолеви. Имунизационен паспорт в Германия си има от 1962. Електроннен вариант на пациентското досие (което включва и имунизацииете) има от 01.01.2021. Та като и се проветри главата, ще разбере, че всъщност са го въвели  в началото на годината 🙂 Единствено го няма на общоевропейско равнище още. Електронния де, хартиения в повечето държави си го има.

• Харесвам 5
  • Смея се 8
Публикувано:
преди 34 минути , ivailo_radev каза:

Тя 2020 не успя да отиде в Австрия да бере гъби и да и се проветри главата, та недей да я слушаш много какви ги бръщолеви. 

Най-ми допадат такива изречения: "Всички се съгласиха, че се нуждаем от цифрово ваксинационно удостоверение", каза Меркел  

Явно всички не са успели да идат да берат гъби и имат нужда от проветряване. 

Не стана ясно за пред кого ни е това цифрово ваксинационно удостоверение.

• Харесвам 2
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 42 минути , но нейм каза:

Най-ми допадат такива изречения: "Всички се съгласиха, че се нуждаем от цифрово ваксинационно удостоверение", каза Меркел  

Явно всички не са успели да идат да берат гъби и имат нужда от проветряване. 

Не стана ясно за пред кого ни е това цифрово ваксинационно удостоверение.

Може пък да са си набрали специални гъби 😂 и сега да им се привиждат някакви неща 😂😂😂

• Харесвам 1
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 1 час, Velyana каза:

Може пък да са си набрали специални гъби 😂 и сега да им се привиждат някакви неща 😂😂😂

Много гъби са набрали тогава - прекалено дълго ги държи и не ги пуска... 🍄🍄🍄

• Харесвам 3
  • Смея се 5
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.