Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 59 минути , ivailo_radev каза:

Сега сериозен въпрос - названието Спутник защо пък е пропагандно?

В сборника на Дмитрий Глуховский „Рассказы о родине“ има един разказ - не се сещам за заглавието му - който чудесно отговаря на въпроса ти 🙂 Мисля, че книгата може да се намери безплатно из мрежата на руски, самият автор я пусна.

Публикувано:

Извън онлайн пространството не познавам никой, който да заявява че би се ваксинирал единствено с руска ваксина. 

За мен крайностите и в двете посоки са еднакво неразбираеми, и никога не бих взел медицинско решение въз основа на политически пристрастия. 

По спомен Аржентина първа извън Русия  започна да прилага няколкостотин хиляди дози и би трябвало вече да са натрупани някакви обективни данни. 

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 2 минути , stanimir каза:

би трябвало вече да са натрупани някакви обективни данни. 

И милиони дози да поставят, няма как да отчетат дългосрочните ефекти (+ и -) от ваксината. От коя да е ваксина. Трябва време.

Както се казва, девет жени не могат да износят едно бебе за месец. Колкото и на някои да им се иска/вярва това 🙂

• Харесвам 10
Публикувано:
Преди 1 час, Брани каза:

"Началото на ваксинирането срещу COVID-19 след записване на час в електронния регистър изглежда, че ще е неуспешно, поне в частта с избор на вид ваксина. Всеки записал се досега е имал възможност да отбележи една от три опции в системата: иРНК, аденовирусна и нямам предпочитания."

Аз не мога да разбера толкова ли им е трудно на журналистите да схванат, че избор на ваксина би могло да има тогава, когато са налични достатъчно ваксини от различните видове, което очевидно не е така в момента, при това не само в България, даже не съм чул да има страна в света, където в момента да има наличност (респективно въможност за избор) от всички възможни ваксини. 
Колкото до електронната форма, там ясно е отбелязяно, че посочването на предпочитание за определен вид ваксина не гарантира, че точно този вид ваксина ще е наличен на определената дата за ваксиниране.  

• Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:
24 minutes ago, Фил said:

Аз не мога да разбера толкова ли им е трудно на журналистите да схванат, че избор на ваксина би могло да има тогава, когато са налични достатъчно ваксини от различните видове, което очевидно не е така в момента, при това не само в България, даже не съм чул да има страна в света, където в момента да има наличност (респективно въможност за избор) от всички възможни ваксини. 
Колкото до електронната форма, там ясно е отбелязяно, че посочването на предпочитание за определен вид ваксина не гарантира, че точно този вид ваксина ще е наличен на определената дата за ваксиниране.  

Разбират, но се търси скандалното, а освен това сме и в предизборна кампания.Знаем около кого гравитира въпросната медия. Разгледах регистъра и всичко е много ясно указано. Едва ли може да бъде съобразен с всяко конкретно ДКЦ и по-скоро виждам нежелание от тяхна страна да се настроят за работа по определен шаблон. 

Всъщност веднъж вече го гледахме с нежеланието на джипитата да се ангажират с ваксинационната кампания при старта и. Какви ли не оправдания имаше от тяхна страна. 

Когато тръгнаха  зелените коридори и пациентите взеха да ги притискат бързо обърнаха позицията си. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 16 минути , Фил каза:

Там е проблемът. Има доста хора, които биха се ваксинирали само с определен тип ваксина. Това трябва да може да се отбележи в електронната форма, за да е ясно и тия хора да ги викат, само ако могат да ги ваксинират с избраната ваксина. Иначе пак се получава някакъв излишен хаос, тъй като ще има хора, които ще отидат за ваксинация в определения час и щом разберат, че няма от съответната ваксина, ще се откажат.

• Харесвам 3
Публикувано:

Когато резервираш примерно в букинг често има опцията за предпочитание на две отделни легла или спалня,  нисък или горен етаж и т. н. Пише че ги осигурявят при възможност от тяхна страна. 

Какво правим тогава? 

• Харесвам 1
Публикувано:

за хората, които продължават да смятат, че всичко е преувеличено и преиграно

Третата ковид вълна расте бързо – какво казват лекарите

от всичко най-много ми се иска след време да се окаже, че съм "дуднала като лош пророк", ще бъда супер щастлива, че съм се тревожила излишно и наистина ще се радвам искрено, че съм била глупава и бъркала дълбоко - просто толкова ми се иска да не сбъдва отново краха на системата, и толкова да не виждам как би могло да не се случи...

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 4 минути , zhivko7 каза:

хора, които биха се ваксинирали само с определен тип ваксина.

Тези хора ще бъдат ваксинирани от личните лекари. Моята джипка прави отделни списъци за ваксините и няма да разкарва пациентите си .

Днес, в мейлите на записаните за утре, е пишело коя ваксина ще слагат.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 7 минути , stanimir каза:

Когато резервираш примерно в букинг често има опцията за предпочитание на две отделни легла или спалня,  нисък или горен етаж и т. н. Пише че ги осигурявят при възможност от тяхна страна. 

Какво правим тогава? 

Хахах...ами, ако ти е важно се обаждаш на хотела да ти потвърдят...не е голям проблем. А и е процентът да ти предложат друго легло различно от това, което си отбелязал е доста минимален.

Публикувано:
7 minutes ago, zhivko7 said:

Хахах...ами, ако ти е важно се обаждаш на хотела да ти потвърдят...не е голям проблем. А и е процентът да ти предложат друго легло различно от това, което си отбелязал е доста минимален.

Е нали в статията от въпросното ДКЦ са недоволни че в регистъра е предоставен телефона им. Явно не желаят особено да си контактуват с хората. 

Щом в мейла от предния ден е посочен вид  ваксина явно яснота има. 

Публикувано:
преди 10 минути , patilana каза:

Тези хора ще бъдат ваксинирани от личните лекари. Моята джипка прави отделни списъци за ваксините и няма да разкарва пациентите си .

Днес, в мейлите на записаните за утре, е пишело коя ваксина ще слагат.

Ако това е начина, нека да го обявят официално и да се знае. Възможно е аз да съм изпуснал нещо, но не съм попадал на такава официална информация.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 минути , stanimir каза:

Е нали в статията от въпросното ДКЦ са недоволни че в регистъра е предоставен телефона им. Явно не желаят особено да си контактуват с хората. 

Щом в мейла от предния ден е посочен вид  ваксина явно яснота има. 

Не ми изглежда много ефективно. Ако да речем капацитета на въпросното заведение е например 100 ваксинации на ден и 30 човека се откажат след като видят, че няма да бъдат ваксинирани с исканата от тях ваксина, ще бъдат ваксинирани само 70 човека, при положение, че са имали капацитет за 100.

• Харесвам 1
Публикувано:

Тогава да си назначат магеланец да им обясни ,  що е то овърбукинг. 

Ако се явят повече от капацитета за деня им осигуряват примерно кушетка в коридора да преспят до сутринта,  сандвич за вечеря и 20 лв. за такси. 

• Смея се 11
Публикувано:
преди 6 минути , stanimir каза:

Тогава да си назначат магеланец да им разкаже,  що е то овърбукинг. 

Ако се явят повече им осигуряват примерно кушетка в коридора да преспят до другия ден и 20 лв. за такси. 

Хаха...няма да е зле някой магеланец да им оправи цялата организация по ваксинирането. 😀

Публикувано:

Колко пък да е трудно да се сложи лимит на вид ваксина в електронната форма . След 15 000 ( или колкото там бройки ваксини се очакват да дойдат от определен вид) избора на определения вид ваксина, вече да отпада като опция за избор.

Така всеки който иска вида ваксина Х ще знае че няма ли я в падащото меню, значи бройката е изчерпана и ще изчака и ще се регистрира за нея при следваща доставка.

• Харесвам 5
Публикувано:

При положение че си записваш час за примерно след три седмици (когато го правих на 07.03 първата свободна дата беше за 14.03) и доставките на ваксини са несигурни,  не виждам как може да стане на практика идеята за лимит. 

• Харесвам 3
Публикувано:
На 18.01.2021 г. в 14:36, Childish каза:

Предполагам, че зависи от теста.

Моят е на Abbott и резултатите са ми 6.04 при референтна стойност 1.4.

2 месеца по-късно си направих отново тест и резултатите са:

Abbott Diagn. SARS-CoV-2 IgG II QUANT (VNT) 1832.30     AU/ml  < 50 (-) negative; >50 (+) positive; потенциално, протективен титър 1050, тестът включва вирус неутрализиращи антитела

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 12 минути , ivan69 каза:

София от 12 март минава пак на онлайн обучение.Моловете обаче не! Браво!

Не знам какво е това мрънкане за тия молове (нямам предвид конкретно теб, а всички медии и социални мрежи). В супермаркетите е далеч по-опасно, вярно без тях не може, но и магазините в мола понякога се налага да бъдат посетени.

Не съм някакъв привърженик по шляенето в мола и никога не съм го правил, но от месеци не бях ходил да си купя някоя нова дрешка (все пак не може с едни и същи, пък и с тая карантина почнаха да омаляват 🙂 ). Та това което видях е, че мола беше празен...в най-големите магазини имаше по двама, макс трима души. По коридорите, ескалаторите същото положение. Това говоря за през деня около обяд. Възможно е вечер след работа да е по-пълно, но това означава, че може да се съкрати работното им време и да не работят в часовете, когато има наплив на хора. По този начин магазините ще си работят, а който има силна нужда от тях ще отива да си напазарува, па дори да му е в неудобно време. Така ще ходят хората да си свършат работа, а не да се шляят.

преди 4 минути , Childish каза:

2 месеца по-късно си направих отново тест и резултатите са:

Abbott Diagn. SARS-CoV-2 IgG II QUANT (VNT) 1832.30     AU/ml  < 50 (-) negative; >50 (+) positive; потенциално, протективен титър 1050, тестът включва вирус неутрализиращи антитела

Това означава, че вируса е преминал през теб без да усетиш ли?

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 3 часа, Мари Николова каза:

Все пак, чудно ми е защо не малко българи очакват Спутник като спасение, а гледат на всички останали ваксини като ненадеждни. 

Аха, и аз си задавам същия въпрос. Още повече, не са спрели да страдат (включително личните лекари), че нямат инфо за одобрените ваксини, но препоръчват Спутник на пациентите си (защото за нея имат пълната информация 🤣). 

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:
преди 55 минути , boogy83 каза:

Та това което видях е, че мола беше празен...в най-големите магазини имаше по двама, макс трима души. По коридорите, ескалаторите същото положение.

На връх 3-ти март - почивен ден, слънчево време, хората щъкат насам-натам, положението беше същото и в централен пловдивски мол ... За сметка на това, срещу блока ни има в един двор и детска градина, и училище, та наблюдаваме ежеднeвно какво се случва. В двора децата са едно в друго, буквално "залепени", без маски, без дистанция, без спазване на каквито и да било противоепидемични мерки ... Родителите и те пред оградата "висят" и ги чакат - сутрин изпращат, после посрещат... Ама те учениците на по 15-16 години, утре-вдругиден ще се заженят, но мама и тате висят пред училището да ги чакат и естествено и те на камара един върху друг - пушат, говорят си в лицата, никой не се замисля за това, че няма и педя помежду им, а слюнките хвърчат дори при спокойно говорене, камо ли при разпалено обсъждане на какви ли не теми... Но иначе все някой ще се "хване" за моловете. 

Проблемът с училищата е, че децата не можеш да ги "завържеш" и да се дистанцират и се превръщат в преносители. 

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 3 часа, Мари Николова каза:

Все пак, чудно ми е защо не малко българи очакват Спутник като спасение, а гледат на всички останали ваксини като ненадеждни. 

Защото Пфайзер и Модерна са ново поколение ваксини, не всички искат такива, а Астра Зенека през ден си сменят мнението - става за 65 годишни/не става за 65 годишни, в едни страни в ЕС е спряна/ в други - одобрена, а хората се шашкат вече на кое да вярват. 

• Харесвам 4
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.