Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

Колкото пъти погледна в тази тема, толкова пъти ми се затвърждава ретроградното мнение, че интернет е най-голямото зло което човечеството успя да създаде в цялото си съществувание и което въпреки всичко продължава да отглежда и угоява с нескрито задоволство, докато успоредно с това страда от поразиите на собственото си изчадие, маскирани под формата на клишета в защита на субективни права и свободи. Този стокхолмски синдром е предмет на задълбочени анализи и аз съм далеч от мисълта да отварям кутията на Пандора, но все пак бих искал да подскажа, че само допреди 10 години нямаше да разберем за мащаба на сегашната пандемия. Преди 20 години щяхме да разберем за нея месеци по-късно, а преди 30 години просто бяхме ваксинирани, защото така трябва, с ваксини за които не знаехме нищо, но нито питахме - нито се интересувахме относно химичен състав и странични реакции. Човешкото любопитство ражда безумия и подхранва параноичните състояния до които услужливите медии и Негово Величество Интернет успяха да докарат хомо сапиенс, така що то всеки от нас да се вживее едновременно в ролята на вирусолог, доктор с дългогодишна практика и политик...

• Харесвам 22
  • Браво 6
Публикувано:
преди 10 минути , ivailo_radev каза:

Е то такива винаги ще има - ама важното е, че ще достигнат 70% (Щом сега са на 66%)

Има и едни проценти хора, които просто не се разболяват от ковид. Различни лекари споменават между 20 и 40%. На мен, без да разбирам, 40 ми се струват много, но да кажем, че са 20%. Не става дума за безсимптомно заразени, те са повече.

Та 66-70% ваксинирани + 20% неразболяващи се (голяма част, от които може би влизат във ваксинираните) + примерно 30% преболедували (може и да са повече) ще надвиши доста от 100% от населението на Израел. 🙂🙂 

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 3 минути , Duke каза:

Колкото пъти погледна в тази тема, толкова пъти ми се затвърждава ретроградното мнение, че интернет е най-голямото зло което човечеството успя да създаде 

Не се притеснявай !

Работи се по въпроса това да се промени... скоро...

Публикувано:
преди 3 минути , FlyTraveler каза:

Та 66-70% ваксинирани + 20% неразболяващи се (голяма част, от които може би влизат във ваксинираните) + примерно 30% преболедували (може и да са повече) ще надвиши доста от 100% от населението на Израел. 🙂🙂 

Харесвам повечето ти мнения, но това изчисление конкретно не е правилно, ако не е шега разбира се 🙂

Никъде няма гаранция, че човек който не се разболява или човек който е преболедувал, няма да се ваксинира. Така че процентите в най-лошия случай са си 66-70%, тоест броя на ваксиниринате.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 6 минути , boogy83 каза:

Харесвам повечето ти мнения, но това изчисление конкретно не е правилно, ако не е шега разбира се 🙂

Никъде няма гаранция, че човек който не се разболява или човек който е преболедувал, няма да се ваксинира. Така че процентите в най-лошия случай са си 66-70%, тоест броя на ваксиниринате.

Съгласен съм. Не беше шега, но не е правилно изчислението. 🙂  Няма как, обаче, да няма неваксинирани преболедували, както и такива, които не се разболяват по принцип. Та дай още няколко процента нагоре. 🙂 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 55 минути , Duke каза:

Колкото пъти погледна в тази тема, толкова пъти ми се затвърждава ретроградното мнение, че интернет е най-голямото зло което човечеството успя да създаде в цялото си съществувание

Е, не бих се съгласил - интернетът е просто едно средство, един вид инструмент - вече кой и как го използва е съвсем друг въпрос, но така както и с всяко друго човешко изобретение - то може да се използва за добро или за зло, с цялата субективност на преценката кое е добро и кое - зло.  В този смисъл - проблемът не е в средството, а в нас - хората, които ползваме този  инструмент по един или друг начин, за една или друга цел. 

Иначе за останалото съм съгласен - и аз си мислех същото напоследък - едно време никой нито ни е обяснявал какви са ваксините, как и къде се изработват, дали и на колко животни и хора са изпитвани, колко се ефективни, какви странични ефекти имат, пък дали се векторни, дали са протеинови  и пр., камо ли пък да е имало някаква възможност за избор от различни видове и производители.  Просто влизаше байчото в класната стая и казваше: "Хайде - от първи до десети номер - в лекарския кабинет". 

Няма "не искам", няма "недей". :grin:

• Харесвам 11
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 16 минути , Фил каза:

Е, не бих се съгласил - интернетът е просто едно средство, един вид инструмент - вече кой и как го използва е съвсем друг въпрос, но така както и с всяко друго човешко изобретение - то може да се използва за добро или лошо, с цялата субективност на преценката кое е добро или лошо. 

Иначе за останалото съм съгласен - и аз си мислех същото напоследък - едно време никой нито ни е обяснявал какви са ваксините, как и къде се изработват, дали и на колко животни и хора са изпитвани, колко се ефективни, какви странични ефекти имат, пък дали се векторни, дали са протеинови  и пр., камо ли пък да е имало някаква възможност за избор от различни видове и произовдители.  Просто влизаше байчото в класната стая и казваше: "Хайде - от първи до десети номер - в лекарския кабинет". 

Някак едното идва от другото. Преди информация нямаше и за това приемахме дадеността за вярна. Сега има информация , на база на която да се съмняваме, успокояваме и кой както го разбира.  

Друг е въпроса кой , за какво и с какви цели използва каналите за информация.

• Харесвам 4
Публикувано:
Преди 1 час, ivailo_radev каза:

Е то такива винаги ще има - ама важното е, че ще достигнат 70% (Щом сега са на 66%)

Тук в Белгия експертите казват, че 70% няма да са достатъчни с новите варианти и трябва да се достигнат даже 90%.

Ще ваксинират и децата между 12 и 18 годишна възраст от есента. Малките деца щели да почакат за ваксина през 2022 г. най рано.

Казват и че който не е ваксиниран и не прекарал вируса, през следващите месеци максимум до една година ще се зарази. 

• Харесвам 1
  • Шок 2
Публикувано:
преди 34 минути , Фил каза:

Е, не бих се съгласил - интернетът е просто едно средство, един вид инструмент - вече кой и как го използва е съвсем друг въпрос, но така както и с всяко друго човешко изобретение - то може да се използва за добро или за зло, с цялата субективност на преценката кое е добро и кое - зло.  В този смисъл - проблемът не е в средството, а в нас - хората, които ползваме този  инструмент по един или друг начин, за една или друга цел. 

Иначе за останалото съм съгласен - и аз си мислех същото напоследък - едно време никой нито ни е обяснявал какви са ваксините, как и къде се изработват, дали и на колко животни и хора са изпитвани, колко се ефективни, какви странични ефекти имат, пък дали се векторни, дали са протеинови  и пр., камо ли пък да е имало някаква възможност за избор от различни видове и производители.  Просто влизаше байчото в класната стая и казваше: "Хайде - от първи до десети номер - в лекарския кабинет". 

Напоследък все повече затвърждавам мнението си, че въпросното средство или инструмент повече пречи отколкото помага...

Навремето чаках с огромно удоволствие всеки нов албум на любима група или изпълнител. Когато в крайна сметка го получех, започвах да търся допълнителна информация къде и с кого е записан. Следваше задълбочено изследване на историята около самите записи, а междувременно витаеха слухове за бъдещо турне и възможни дестинации за посещение на концерт...

Сега разбирам всичко за албума още преди дори музикантите да са влезли в студио...

Не знам дали разбираш какво имам предвид, явно остарявам и започвам да изпадам от модерния тренд...

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 минута , Duke каза:

Не знам дали разбираш какво имам предвид, явно остарявам и започвам да изпадам от модерния тренд...

Напълно те разбирам, още повече, че и аз го усещам така за много неща, но пък и не мога да си затварям очите за много други аспекти , които ми харесват и са много полезни.  :yes:

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 минути , Фил каза:

Напълно те разбирам, още повече, че и аз го усещам така за много неща, но пък и не мога да си затварям очите за много други аспекти , които ми харесват и са много полезни.  :yes:

Това е все едно двамата с теб, като отявлени ценители на женската красота, да попаднем в дамски салон и вместо внимателно да огледаме всички представителки, да съсредоточим вниманието си единствено върху част от тях, а останалите да запазим за друго посещение... 😛 

Човешкото око и желанието за познание са ненаситни, а всички знаем, че номерът е в постигането на баланс между желание и потребност... 😉 

• Смея се 1
Публикувано:
преди 13 минути , Duke каза:

Напоследък все повече затвърждавам мнението си, че въпросното средство или инструмент повече пречи отколкото помага...

Навремето чаках с огромно удоволствие всеки нов албум на любима група или изпълнител. Когато в крайна сметка го получех, започвах да търся допълнителна информация къде и с кого е записан. Следваше задълбочено изследване на историята около самите записи, а междувременно витаеха слухове за бъдещо турне и възможни дестинации за посещение на концерт...

Сега разбирам всичко за албума още преди дори музикантите да са влезли в студио...

Аз даже се почуствах прецакан,че дадох 25 лева за нов албум.Като го получих погледнах в Spotify и видях,че го има.Никаква тръпка.Пък той и албума един албум....

Едно време същите тия какви албуми издаваха....

• Смея се 2
Публикувано:
преди 41 минути , zon каза:

Тук в Белгия експертите казват, че 70% няма да са достатъчни с новите варианти и трябва да се достигнат даже 90%

Интересно! Нали ваксинацията не беше задължителна? Или в Белгия е?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 минути , но нейм каза:

По-скоро въпросът е: То хубаво 90% ще ваксинират, ама тогава ще има ли необходимата информация, кой срещу кой щам е ваксиниран и дали са достатъчни тия 90% или ще започнат игри с цифрите, както сега с тестовете? Дали няма да влезем в една спирала с ваксини и щамове и да потънем в безкрайността?

• Харесвам 5
Публикувано:

Курц предполага: Някои членки на ЕС имат "тайни договори" за ваксина
Според него Нидерландия и Малта са получили значително повече дози

www.dnes.bg/eu/2021/03/12/kurc-predpolaga-niakoi-chlenki-na-es-imat-taini-dogovori-za-vaksina.483076

"Трудно е да се получи информация поради клаузите за секретност в договорите", каза Курц по време на пресконференция и добави, че Австрия ще изисква пълна прозрачност по отношение на тези предполагаеми сделки.

„Малта ще получи три пъти повече дози на глава от населението от България до края на юли“, каза той.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 11 минути , но нейм каза:

Някъде да съм написала, че задължителна или да съм цитирала някой експерт, който да е казал, че трябва да стане задължителна ?

• Харесвам 3
Публикувано:

Аз имам друг въпрос към групата: 

При един хипотетичен човек Х и хипотетично събитие Y настъпва смърт на човека Х във времеви интервал, в който се е случило и събитието Y.

Та според вас сега как трябва да се действа, за да се знае дали събитието Y е причината за смъртта на X?

а) трябва да има доказателства, че събитието Y е причината за смъртта на Х и тогава се приема, че това е причината.

б) трябва да няма доказателства, че събитието Y е причината за смъртта на X и тогава се приема, че е друга причината.

Много ми е интересно какви ще са мненията по въпроса.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 минута , zon каза:

Някъде да съм написала, че задължителна или да съм цитирала някой експерт, който да е казал, че трябва да стане задължителна ?

Аз попитах само. 

Ако гонят 90% ваксинирани, не виждам кое й е доброволното на ваксинацията. 

• Харесвам 4
Публикувано:
В момента, но нейм каза:

Аз попитах само. 

Ако гонят 90% ваксинирани, не виждам кое й е доброволното на ваксинацията. 

Всички, които се ваксинират са съвсем доброволно там. 

Всички експерти казват, че ако направят ваксинацията задължителна, ще се постигне съпротива и точно обратния ефект. 

• Харесвам 2
Публикувано:
В момента, zon каза:

Всички, които се ваксинират са съвсем доброволно там. 

Всички експерти казват, че ако направят ваксинацията задължителна, ще се постигне съпротива и точно обратния ефект. 

И как ще постигнат 90% ваксинирани само с административни мерки? Вижда ми се невъзможно.

И си задавам един друг въпрос - след като още не са стигнали 70% ваксинирани и не са анализирали ефекта във времето, защо вече се целят в цифрата 90% ?

Не само за Белгия, а изобщо.

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:

Днес излезе някаква статистика от ваксинирането в Турция. Те ваксинират с китайската ваксина.

Две седмици след  поставнето на две дози ваксина срещу корона вирус на 1 милион и 300 хиляди души, само 852 са диагностицирани с Ковид-19.

От тях 53 от тях са хоспитализирани, сред тях 5 души на интензивно лечение. Няма интубиран или починал.

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 1 минута , но нейм каза:

И как ще постигнат 90% ваксинирани само с административни мерки? Вижда ми се невъзможно.

И си задавам един друг въпрос - след като още не са стигнали 70% ваксинирани и не са анализирали ефекта във времето, защо вече се целят в цифрата 90% ?

Не само за Белгия, а изобщо.

За Фландрия вероятно ще го достигнем. Тук по принцип има висок респонд на ваксинации. 

Във Валония ще е проблем, защото те са си ориентирани и слушат Франция, там си има и доста антиваксъри.

За Брюксел ще е трудно с този толкова мултинационален град. 

Към края на януари антитела от кръвните донори са имали 

11% Фландрия

20% Валония

26% Брюксел

което е представително за отделните Общности в Белгия

та така се вижда кой колко е спазвал мерки и ограничил вируса.

Та и за ваксините ще е същото. Различни хора и манталитет. 

• Харесвам 3
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.