Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 5 минути , Mary каза:

Днес излезе някаква статистика от ваксинирането в Турция. Те ваксинират с китайската ваксина.

Две седмици след  поставнето на две дози ваксина срещу корона вирус на 1 милион и 300 хиляди души, само 852 са диагностицирани с Ковид-19.

От тях 53 от тях са хоспитализирани, сред тях 5 души на интензивно лечение. Няма интубиран или починал.

Това е доста висока бройка на 100 000 човека, ако тези 852 случая са сред 1,3 милиона ваксинирани.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 9 минути , ivailo_radev каза:

Това е доста висока бройка на 100 000 човека, ако тези 852 случая са сред 1,3 милиона ваксинирани.

Ваксините не гарантират, че не може да се разболееш. Въпроса е как ще го изкараш. И ключовата добра новина е: "Няма интубиран или починал. " На 1.3 милиона неваксинирани резултата ще е доста по-различен.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 31 минути , ivailo_radev каза:

Аз само споделям прочетената информация. Нямам необходимото образование да съм компетентна за ваксини и ваксиниране.

Може би @logist13 е написал какво е било очакването:

преди 22 минути , logist13 каза:

Ваксините не гарантират, че не може да се разболееш. Въпроса е как ще го изкараш. И ключовата добра новина е: "Няма интубиран или починал. " На 1.3 милиона неваксинирани резултата ще е доста по-различен.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 41 минути , ivailo_radev каза:

Китайската ваксина (сега, да не се бъркам коя де, че те са повече от една) беше със сравнително ниска ефикасност, нещо като 50%. Но най-важното, както каза горе @logist13, са хоспитализираните, тези в интензивното и починалите.

Публикувано:

САЩ с доста амбициозен план да приключат с масовата ваксинация до края на май :

https://www.dw.com/bg/масови-ваксинации-чудото-от-америка/a-56797962

П.П. И подочут днес разговор между възрастни:

-Ще чакаме руската, от Астрата мрът, кой знае в кой обор я наливат. 

• Харесвам 3
  • Смея се 9
Публикувано:

Някой чувал ли е за странични ефекти от АстраЗенека, които да се появяват със забавяне от 7-10 дена примерно?

Баба ми се разболя седмица след ваксината, PCR-ът ѝ е отрицателен уж. Мой колега ми сподели, че при дядо му едва след 10 дена се появила болка в ръката и също така вдигнал температура. Аз, както и ваксинираните ми колеги, имахме симптоми до първите два дни (като изключим болката в областта на убождането, която трае повече), но като цяло сме млади хора.

Възможно е да не е са свързани нещата, разбира се.

Публикувано:

Viroloog Johan Neyts: “Totaal geen link tussen vaccinatie en bloedklonters” | Binnenland | hln.be

Вирусологът Йохан Нейтс: „Изобщо няма връзка между ваксинацията и образуването на кръвни съсиреци“

Вирологът Йохан Нейтс, професор в KU Льовен, не вижда никакви доказателства за връзка между ваксината AstraZeneca и кръвните съсиреци. Той заяви това ясно в петък в разговор с HLN LIVE. Вирусологът казва, че разбира всякакви опасения сред населението, но не вижда причина за паника. „Всичко показва, че е буря в чаша вода“, казва той.

ADN, SD 12-03-21, 11:03 Последна актуализация: 11:28 Източник: HLN LIVE

„В Дания са регистрирани редица случаи на хора, които са развили тромбоза или кръвни съсиреци след ваксинацията - не знаем колко време след това. За да бъдат в безопасност, те сега ще проучат това ”, обяснява Нейтс в HLN LIVE. "Ето защо сега са натиснали бутона за пауза в продължение на две седмици, след което имат време да го избегнат."

„По-ниско, отколкото бихте очаквали“

Изглежда обаче много малко вероятно да има връзка. „В Европейския съюз 5 милиона души вече са ваксинирани с ваксината AstraZeneca. Има 30 случая, при които хората са развили тромбоза. Но разбира се, много преди да има корона, хората също развиват тромбози. Европейската агенция по лекарствата EMA казва, че няма доказателства, че има връзка с ваксинацията. "

„Чувам също колегата Пиер Ван Дам (епидемиолог, UAntwerpen, изд.) Да каже тази сутрин, че са изчислили, че ако току-що сте проследили 5 милиона души - освен ваксинация - със сигурност ще има определен брой хора, които биха имали тромбоза и всъщност дори над 30. Така че всъщност ние стоим малко по-ниско, отколкото бихте очаквали. "

Великобритания Според Нейтс "всичко показва, че няма абсолютно никаква връзка с ваксинацията". „Изследванията, проведени с ваксината, преди да бъде одобрена, също не показаха никаква връзка с кръвни съсиреци.“ Вирусологът се позовава и на Обединеното кралство. „Над 20 милиона души сега са ваксинирани там, главно с AstraZeneca. Там те съобщават за много добри странични ефекти и също няма връзка с кръвни съсиреци. "

„Дори аз не виждам никаква чисто биологична или клетъчна биологична причина, поради която тази спринцовка с безвреден вирус на настинка като активна съставка с някои захари и мазнини може да бъде в основата на кръвни съсиреци. Разбира се, ние като учени винаги говорим с две думи ... Но ако ме попитате веднага, казвам, че наистина не виждам веднага как това би могло да бъде възможно. “

Някои държави като Норвегия и Исландия, следвайки Дания, решиха временно да спрат ваксинациите срещу AstraZeneca. Въз основа на научни съвети Белгия реши, че е безопасно да продължи. "Подкрепям това", каза Нейтс. „EMA, която винаги е много безопасна, също казва това. Всичко показва, че е буря в чаша вода. ”

Безпокойство

Вирусологът подчертава, че е положително, че това е добре проучено. „Съвсем скоро ще има новини от Дания“, казва той. Междувременно някои хора започват да отменят срещата си за корона

ваксина, съобщи Агенцията за грижи и здраве.

„Разбирам, че хората са загрижени, когато като човек, който не знае нищо за вирусологията и медицината, трябва да вземете решение въз основа на всичко, което се разпространява в медиите ...“, казва Нейтс. „Но както казахме, наистина няма доказателства, че има връзка. Бих помолил всеки, който е готов да получи ваксина днес, утре и през следващите няколко дни, да постави тази ваксина. По този начин ще се предпазите от потенциално много вредните последици от корона вируса. " „Много ми е ясно. Ваксинирайте се, в момента няма причина за безпокойство “, заключава той.

Ванденбрук: „Можем да успокоим всички“

Същото мнение изразява и министърът на здравеопазването Франк Ванденбрук (sp.a). „С тази ваксина изобщо няма проблеми. Наистина нищо ”, казва той в отговор на VTM NEWS. „Тази ваксина е безопасна и дава много добри резултати. Тези кръвни съсиреци изобщо не се диагностицират в Обединеното кралство и Европа. Милиони хора вече са ваксинирани, без никакви проблеми. Тя защитава хората. Наистина можем да успокоим всички. Аз самият бих искал да получа инжекция на AstraZeneca в ръката ми възможно най-скоро. ”

• Харесвам 5
Публикувано:
Преди 1 час, stanimir каза:

САЩ с доста амбициозен план да приключат с масовата ваксинация до края на май :

https://www.dw.com/bg/масови-ваксинации-чудото-от-америка/a-56797962

Супер коректно написана статия , браво на DW.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 2 часа, ivailo_radev каза:

А в България защо ги спряха ваксинациите с Астрата? Заради тази жена с инфаркта и белодробния оток ли?

Така твърдят... 

Публикувано:

Само едно ще кажа - ако същите хора, които умряха от техните си заболявания след ваксината, бяха се заразили с Ковид, щеше да пише, че са умрели от ковид. Нали? Но, щом са с ваксина, не може да е от ваксината. 

Слушах днес един доктор, работи в Берн, и той говори, нямало връзка, но - в Австрия 2 жени, едната на 35, другата на 40 и няколко, работят на едно място, колежки са, ваксинирани са С АЗ, и 2 седмици по-късно, едната развива кръвни съсиреци и умира, другата белодробни и умира. Каква е вероятността да не е свързано с ваксината, каквото и да говорят. Те са длъжни да кажат, че е безопасно, защото на 1 млн ваксини, 20 случая са нищо. Но, хората се притесняват. Имат право поне на това, смятам. 

Иначе, Зон, извинявай, ама не съм чула да е изследвана ваксината върху деца, че да я ваксинират тази година още на децата у вас? Честно казано, гестаповско ми идва, особено като  точно тази болест не е чак толкова опасна за децата. Наистина цялата логика на цялата ситуация избяга края на миналата година. 

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 16 минути , luba_rizova каза:

ама не съм чула да е изследвана ваксината върху деца, че да я ваксинират тази година още на децата у вас? Честно казано, гестаповско ми идва, особено като  точно тази болест не е чак толкова опасна за децата. Наистина цялата логика на цялата ситуация избяга края на миналата година. 

Вече текат клинични проучвания за всички ваксини при деца. Това винаги отнема повече време. Засега мисля, че Пфайзер имат лиценз за ваксиниране на над 16-годишни. Напълно реалистично е по-късно през годината производителите на ваксини да получат разрешение тази граница да се свали, ако резултатите от проучванията отговарят на критериите за ефект и безопасност.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 3 минути , master_of_germs каза:

Вече текат клинични проучвания за всички ваксини при деца. Това винаги отнема повече време. Засега мисля, че Пфайзер имат лиценз за ваксиниране на над 16-годишни. Напълно реалистично е по-късно през годината производителите на ваксини да получат разрешение тази граница да се свали, ако резултатите от проучванията отговарят на критериите за ефект и безопасност.

В Израел тече приоритетно ваксиниране на младежи над 16години,за да могат да са ваксинирани преди зрелостни изпити.Информацията ми е от израелка от преди около две седмици.

• Харесвам 3
Публикувано:
Преди 1 час, luba_rizova каза:

Иначе, Зон, извинявай, ама не съм чула да е изследвана ваксината върху деца, че да я ваксинират тази година още на децата у вас? Честно казано, гестаповско ми идва, особено като  точно тази болест не е чак толкова опасна за децата. Наистина цялата логика на цялата ситуация избяга края на миналата година. 

Ами изглежда я изследват вече върху деца.

Сигурно не си чувала също, но в Белгия и в други страни много деца стигнаха до реанимацията с мулти органен синдром в следствие на прекаран ковид. 

В момента в Белгия има много заразени на възраст 30+, 20+, тийнове и деца, спрямо останалите възрастови групи. 

Та възрастта се понижава и колкото повече заразени, толкова повече се увеличава вероятността повече млади хора и деца да го прекарат тежко.

Колкото и да ни харесва вирусът и неговите нови варианти не ни питат какво да правят и си действат. 

Вирусът си е нацист, а не здравните власти, че искат да го подтиснат и да предпазят колкото може повече хора чрез ваксинация. 

• Харесвам 14
  • Браво 1
Публикувано:

Сега Люба ме провокира да погледна задължителните имунизации в България, все пак вече доста години аз и дъщеря ми не живеем там и да сравня за Белгия. 

За Бeлгия единствена задължителна ваксина е тази против 

"Задължителна ваксина: ваксинация срещу полиомиелит

В Белгия ваксинацията срещу полиомиелит (ваксинация срещу детска парализа) е единствената задължителна ваксинация за деца. Всяко дете получава 4 ваксинации преди 18-месечна възраст, освен ако няма странични ефекти или нежелани реакции. Всяка майка получава удостоверение за полиомиелит при раждането си. След последната ваксинация на вашето бебе, трябва да върнете този сертификат след 15 месеца на общинския съвет по местоживеене. Лекарят няма да попълни сертификата, докато детето ви не получи последната доза. По медицински причини лекарят може да реши да отложи ваксинациите и ще ви предостави удостоверение за медицинско отлагане, което на свой ред трябва да предоставите на общината. Ако детето ви е под 18 месеца и идва от чужбина, можете да ваксинирате по различен график."

Moet ik mijn baby laten vaccineren ? (parentia.be)

Adviezen vaccinatie Hoge Gezondheidsraad - Zorg en Gezondheid (zorg-en-gezondheid.be) 

Всички останали са препоръчителни и въпреки това мнозинството от родителите следват тези препоръки и си ваксинират децата, стига разбира се да няма медицински противопоказания за децата им от конкретен вид ваксина.

За България  Задължителни и препоръчителни имунизации (government.bg) 

Задължителни имунизации и реимунизации

Съгласно актуалния Имунизационен календар на Република България се провеждат задължителни профилактични имунизации и реимунизации на определена навършена възраст:

Имунизации

всички новородени се имунизират с ваксина срещу хепатит Б през първите 24 часа от раждането и с ваксина срещу туберкулоза /БЦЖ/ от 48-мия час след раждането до изписването им от родилния дом

от втори, трети и четвърти месец децата се ваксинират срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, както и срещу хепатит Б, ако ваксината срещу хепатит Б е в състава на многокомпонентна ваксина

ако хепатит Б ваксината не е в състава на многокомпонентна ваксина, втора доза се прилага от първия месец и трета доза от шестия месец

ваксината срещу пневмококови инфекции на третия месец не се прилага при децата, родени след 31.12.2019 г.

между 7 и 10 месечна възраст на децата без белег от БЦЖ имунизацията в родилния дом се поставя БЦЖ ваксина след отрицателна туберкулинова проба

от тринадесетия месец децата се имунизират с комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и паротит

Реимунизации

от дванадесетия месец - реимунизация срещу пневмококови инфекции, но не по-рано от 6 месеца след: прилагане на третия прием при децата, родени преди 01.01.2020 г. и втория прием при децата, родени след 31.12.2019 г.

от шестнадесетия месец - реимунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б инфекции, но не по-рано от 12 месеца след прилагане на третия прием

на 6 г. възраст - реимунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит

на 7 г. възраст - реимунизация срещу туберкулоза на лицата с отрицателна туберкулинова проба

на 12 г. възраст - реимунизация срещу морбили, рубеола и паротит и и срещу дифтерия, тетанус, коклюш

на 17 г. възраст – реимунизация срещу тетанус и дифтерия

при навършване на 25 години, както и на всеки 10 години след това - реимунизация срещу тетанус и дифтерия

При всички здравноосигурени лица с избран личен лекар задължителните имунизации и реимунизации се извършват от личния лекар след преглед в деня на ваксинирането и са безплатни за пациента. 

За здравноосигурени лица, които не са упражнили правото си на избор на личен лекар, задължителните имунизации и реимунизации могат да бъдат извършени безплатно в имунизационния кабинет на всяка Регионална здравна инспекция на територията на областните градове.

Препоръчителни имунизации

Освен задължителните, съществуват и т.нар. препоръчителни имунизации. Те се извършват по желание на пациента срещу заплащане. Прилагат се на пътуващи в региони, в които съществува повишен риск от заразяване с определени ваксинопредотвратими инфекции;  в региони, ендемични за дадените заболявания; на  лица в неимунизационна възраст с придружаващи заболявания и повишен риск от заразяване, и др.  Тук се включват ваксини срещу хепатит А, хепатит Б, грип, коремен тиф, бяс, жълта треска, ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) и с намалено антигенно съдържание на дифтерийната компонента, срещу морбили, паротит, рубеола, срещу варицела, срещу менингококови, пневмококови, ротавирусни, хемофилус тип Б инфекции, инфекции с човешки папиломен вирус и др.

Ваксините срещу COVID-19 и прилагането им са безплатни за населението, без значение от здравноосигурителния статус на лицата.  Ваксините се прилагат по желание, като одобрени към момента са три ваксини (на производителите AstraZeneca, Moderna и Pfizer/ BionTech). И трите ваксини са с двудозов прием (кратките характеристики на лекарствените продукти можете да откриете тук:

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/02/22/astrazeneka-kratka-harakteristika-listovka.pdf

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/01/09/listovka_i_kratka_kharakteristika-moderna.pdf

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/01/13/comirnaty-epar-product-information_bg.pdf

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/12/23/comirnaty_listovka.pdf

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/12/23/comirnaty_kkhp.pdf

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 5 часа, Mary каза:

Днес излезе някаква статистика от ваксинирането в Турция. Те ваксинират с китайската ваксина.

Две седмици след  поставнето на две дози ваксина срещу корона вирус на 1 милион и 300 хиляди души, само 852 са диагностицирани с Ковид-19.

От тях 53 от тях са хоспитализирани, сред тях 5 души на интензивно лечение. Няма интубиран или починал.

Значи ще трябва да ги плащат тези ваксини. Нали уговорката им с китайците беше, че ще ги плащат само ако са ефективни.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 5 часа, ivailo_radev каза:

852 човека от 1 300 000 прави нещо като 0,07% разболели се, или 99.93 % неразболели се (ефикасност), или не смятам правилно?

това трябва да е статистиката май - http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/2377363

• Харесвам 2
Публикувано:

В наше село момиче на 20+ години вчера в късния следобед се ваксинира с АЗ и към полунощ е приета в Спешно отделение с над 40 градуса температура.

• Харесвам 2
  • Шок 5
Публикувано:
преди 15 минути , но нейм каза:

В наше село момиче на 20+ години вчера в късния следобед се ваксинира с АЗ и към полунощ е приета в Спешно отделение с над 40 градуса температура.

Уау! Много силна реакция. Предполагам, че е имала треска, защото и при мен стана така, но не вдигнах толкова висока температура. Все пак някои хора реагират по- бурно, а и щом е млад човек е по-вероятно реакцията да е силна, такива медицински мнения четох. Интересно дали е взела нещо, парацетамол или друго. На мен ми помогна един нурофен. Личната лекарка ме беше предупредила за всичко.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 11 минути , Jenbel каза:

Уау! Много силна реакция. Предполагам, че е имала треска, защото и при мен стана така, но не вдигнах толкова висока температура. Все пак някои хора реагират по- бурно, а и щом е млад човек е по-вероятно реакцията да е силна, такива медицински мнения четох. Интересно дали е взела нещо, парацетамол или друго. На мен ми помогна един нурофен. Личната лекарка ме беше предупредила за всичко.

Като имам повече инфо, ще пиша. Не знам дали е приемала нещо температуропонижаващо.

Публикувано:
преди 28 минути , но нейм каза:

Аз и дъщеря ми се ваксинирахме с АЗ, младите по- тежко я понасят. Снаха ми я понесе много добре, а две баби 70÷  са без оплаквания.

• Харесвам 3
Публикувано:
Преди 1 час, antea каза:

852 човека от 1 300 000 прави нещо като 0,07% разболели се, или 99.93 % неразболели се (ефикасност), или не смятам правилно?

това трябва да е статистиката май - http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/2377363

Сметката е вярна, но самата логика според мен не, защото няма как всички ваксинирани да са имали контакт с вируса.

• Харесвам 5
Дани Магелани
Публикувано:
преди 5 часа, Asya Assenova каза:

Аз и дъщеря ми се ваксинирахме с АЗ, младите по- тежко я понасят. Снаха ми я понесе много добре, а две баби 70÷  са без оплаквания.

Майка ми е на 78. При нея беше като лек грип с 37-38 градуса. Премина за 1 ден.

• Харесвам 3
Публикувано:

Ама то е ясно, че имунизационния календар в България е сериозен, слава богу. А в Западна Европа не, и именно за това е още По-странно защо ще ваксинират децата, които хем много по-леко го карат, (намерих статистика за минали години, от пневмония в България умират около 3 деца до 15г. на 100 000 човека население, а от Ковид са общо 4 деца до 19г. са починали). И при положение, че понасят по-тежко ваксината, не намирам логика. Защо? Нали бабите ще са ваксинирани, родителите им също. 

Както и да е, въпрос на избор на родител е в крайна сметка. 

П. С аз съм върл проваксър и редовно водя битки за другите ваксини тук и там, но честно казано, до сега, не съм чувала за ваксини, които да дават в такъв голям процент непосредствени странични ефекти. Почти не се е чул човек, който да му няма нищо след ваксината. Температури,болки в мускулите, неразположения, отоци, масово. Странна работа. 

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 6 часа, tch каза:

Сметката е вярна, но самата логика според мен не, защото няма как всички ваксинирани да са имали контакт с вируса.

безспорно е така, но по подобен начин се изчислява ефикасността и при другите ваксини с определен коефициент доверителност, в крайна сметка е важен резултатът - какъв процент от ваксинираното население се разболява

твърде добри са тези данни, дано пък да е така...

• Харесвам 4
Публикувано:

@luba_rizova, от всички мои колеги, които се ваксинираха с Пфайзер, само при един имаше втрисане, и то защото той беше с висок титър на антитела. Сложи ваксина 2 месеца след тежък Covid. 

• Харесвам 4
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.