Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 часа, luba_rizova каза:

П. С аз съм върл проваксър и редовно водя битки за другите ваксини тук и там, но честно казано, до сега, не съм чувала за ваксини, които да дават в такъв голям процент непосредствени странични ефекти. Почти не се е чул човек, който да му няма нищо след ваксината. Температури,болки в мускулите, неразположения, отоци, масово. Странна работа. 

Не е странно. Преди никой не се интересуваше от тази тема, а сега всички са вторачени в реакциите от ваксините. Винаги е имало реакции, предполагам, че го знаете покрай вашите деца. Моята лична лекарка е педиатър, поставя ваксини на деца повече от 20 години и казва, че в реакциите на днешните ваксини срещу ковид няма нищо по-различно от познатите задължителни ваксини.

Между другото позната, която работи в столичното РЗИ ми сподели, от информацията която има, че повечето хора проявяват по-силна реакция след втора доза, важи за Пфайзер и Модерна.

• Харесвам 9
Публикувано:

Павел ( след 2 месеца става на 18 ) е заразен с Коронавирус. Днес трябваше да ходи на изпит SAT и след като от началото на седмицата има лека хрема и кашлица , майка му го завела на тест вчера.  Тази сутрин е добре . Какъв е реда оттук нататък? Ясно е, че сме карантина , но от кога ? Кой трябва да ни уведоми или е на добра воля ? Имаме и куче - поне него може ли да извеждаме ? Моля хора които са имали заразен в семейството да пишат. Благодаря.

Мирослав Василев
Публикувано:
преди 8 минути , ivan69 каза:

Павел ( след 2 месеца става на 18 ) е заразен с Коронавирус. Днес трябваше да ходи на изпит SAT и след като от началото на седмицата има лека хрема и кашлица , майка му го завела на тест вчера.  Тази сутрин е добре . Какъв е реда оттук нататък? Ясно е, че сме карантина , но от кога ? Кой трябва да ни уведоми или е на добра воля ? Имаме и куче - поне него може ли да извеждаме ? Моля хора които са имали заразен в семейството да пишат. Благодаря.

Карантината за заразен е 14 дена, за контактни 10.

Брои се от деня в който са излезли резултатите (почти винаги това е деня в който е правен теста)

Сестра ми беше положителна, реално погледнато предписанието дойде на 12-тия ден, но още в началото навсякъде се отразява че сте под карантина, личния лекар знае веднага след положителния резултат. 

По време на карантината никой не те проверя (поне нас), разчитат на добра воля.

Ако искате звъннете на РЗИ да ви обяснят процедурата, така или иначе вече знаят че сте под карантина, да ви обяснят по-точно.

Но накратко, без излизане за 10 дена, за него 14.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 10 часа, antea каза:

852 човека от 1 300 000 прави нещо като 0,07% разболели се, или 99.93 % неразболели се (ефикасност), или не смятам правилно?

това трябва да е статистиката май - http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/2377363

Абсолютно ти е вярна сметката. И числата са много хубави. И съм съгласен с теб. Моят проблем е само немското здравно министерство, което при такива числа затваря всичко. Ама може и те да почнат да ги виждат като нас нещата 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
14 minutes ago, ivailo_radev said:

Абсолютно ти е вярна сметката. И числата са много хубави. И съм съгласен с теб. Моят проблем е само немското здравно министерство, което при такива числа затваря всичко. Ама може и те да почнат да ги виждат като нас нещата 🙂

Разликата :

"852-ма души са заболели от КОВИД-19.
Но сред тях няма нито един смъртен случай, нито интубиран пациент, посочи проф.д-р Мустафа Неджми Илхан от Научния съвет.
По думите му, 53-ма от заболелите са приети в болница с диагноза коронавирусна инфекция. А петима пациенти са били настанени в интензивно отделение, като трима от тях са вече изписани"

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 18 минути , Мирослав Василев каза:

По време на карантината никой не те проверя (поне нас), разчитат на добра воля.

Вас може да не са ви проверили, но тук други са писали, че са били проверени по няколко пъти дори, така че е до късмет, капацитет на проверяващите и т.н. Не го пиши така крайно (а просто пиши, че вас никой не ви е проверил), за да не си изпати някой от глупост. 👍

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 25 минути , ivan69 каза:

Имам приятели с голямо куче, които караха Ковид есента. Единият беше с положителен тест, половинката му с отрицателен, но иначе и двамата еднакво зле. Бях предложила да ходя за кучето да помагам, ако е нужно, но не беше - Когато РЗИ са им връчвали предписанията да си седят у тях съответно за 14 и 10 дни, бяха им казали, че контактното лице може да извежда кучето вечер късно, далеч от хора и т.н. После РЗИ бяха проверявали само лицето с положителен тест дали си е у дома, викали долу пред блока (в огромен многоетажен блок не може да зарази никой в асансьор или по стълбите 😉 )

• Харесвам 2
Публикувано:
В момента, stanimir каза:

Разликата :

"852-ма души са заболели от КОВИД-19.
Но сред тях няма нито един смъртен случай, нито интубиран пациент, посочи проф.д-р Мустафа Неджми Илхан от Научния съвет.
По думите му, 53-ма от заболелите са приети в болница с диагноза коронавирусна инфекция. А петима пациенти са били настанени в интензивно отделение, като трима от тях са вече изписани"

Да, мен ми е ясно това и е много хубаво и важно, ако не умират хора. В същото време, кухите кратуни отгоре ще си гледат заразените само още дълго време и изобщо не ги интересуват такива неща (поне такова впечатление оставят). Затова и писах, че аз съм съгласен с тези числа и всичко е хубаво, ама ... А и тази бройка е наистина много малка и за много кратък период от време.  По-реалистично е наистина да се гледа Израел за по-дълъг период. Или Сейшелите (ако ваксинират със същото темпо като в началото). Поне според мен де.

А отделно от това - ако има някоя ваксина, в която нямам никакво доверие, то е точно Sinovac.  И то не заради странични ефекти, ами заради ниската ефективност.

• Харесвам 1
Мирослав Василев
Публикувано:
преди 11 минути , Victoria каза:

Вас може да не са ви проверили, но тук други са писали, че са били проверени по няколко пъти дори, така че е до късмет, капацитет на проверяващите и т.н. Не го пиши така крайно (а просто пиши, че вас никой не ви е проверил), за да не си изпати някой от глупост. 👍

Мисля, че съм го написал доста ясно?

преди 32 минути , Мирослав Василев каза:

По време на карантината никой не те проверя (поне нас)

То е ясно, че винаги е до ресурси, колко заболели има и т.н.

Аз просто споделих какво беше при нас, не съм тръгнал да давам съвети дали да се излиза или не.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 16 минути , Victoria каза:

Аз все се надявам, че поне в този форум ще са малко хората, които като ги сложат в карантина, ще пробват да правят разни номера. 😄 Ама човек винаги може да бъде изненадан де. Ние много да си бърборим тук врели-некипели, ама мога само да препоръчам на всеки сложен под карантина, да си я спазва, докато все още са разумни причините за слагане под карантина де (това с цяла Африка не го броя много за разумна причина, ама как да е 😄 )

• Харесвам 9
Публикувано:
В момента, ivailo_radev каза:

Аз все се надявам, че поне в този форум ще са малко хората, които като ги сложат в карантина, ще пробват да правят разни номера. 😄 Ама човек винаги може да бъде изненадан де. Ние много да си бърборим тук врели-некипели, ама мога само да препоръчам на всеки сложен под карантина, да си я спазва, докато все още са разумни причините за слагане под карантина де (това с цяла Африка не го броя много за разумна причина, ама как да е 😄 )

Разбира се.

Просто да не се окаже, че за едно извеждане на куче, при което не се срещаш с никого, ще изядеш някоя глоба. Това имах предвид, защото на практика също е нарушаване на карантината.

@Мирослав Василев, едно и също нещо, казано по различни начини, може да се разбере различно. Затова беше и коментарът ми, не отричам, че си го написал.

• Харесвам 4
Публикувано:

в групата за Ваксините вэв фейсбук един човек е пуснал резултата си на 20-ти ден от първа доза Астра, също прекрасен резултат - висок брой общи антитела и 78% наличие на вирус- неутрализиращи антитела (над 30 % се счита за положителен при теста на Цибалаб)

• Харесвам 7
  • Браво 1
Публикувано:
преди 5 часа, luba_rizova каза:

Ама то е ясно, че имунизационния календар в България е сериозен, слава богу. А в Западна Европа не, и именно за това е още По-странно защо ще ваксинират децата, които хем много по-леко го карат, (намерих статистика за минали години, от пневмония в България умират около 3 деца до 15г. на 100 000 човека население, а от Ковид са общо 4 деца до 19г. са починали). И при положение, че понасят по-тежко ваксината, не намирам логика. Защо? Нали бабите ще са ваксинирани, родителите им също. 

Както и да е, въпрос на избор на родител е в крайна сметка. 

П. С аз съм върл проваксър и редовно водя битки за другите ваксини тук и там, но честно казано, до сега, не съм чувала за ваксини, които да дават в такъв голям процент непосредствени странични ефекти. Почти не се е чул човек, който да му няма нищо след ваксината. Температури,болки в мускулите, неразположения, отоци, масово. Странна работа. 

Люба, не си разбрала правилно, не е несериозен, а не е задължителен, а е препоръчителен. 

Дъщеря ми е получила един куп ваксини в гимназията в Белгия. Не са ме питали за всяка ваксина. Когато я записваш и също в началото на всяка учебна година се попълват един куп формуляри. Ако не искам тя да се ваксинира, ще го отбележа и/ще отбележа медицински противопоказания и телефон за връзка с личен лекар. 

Дъщеря ми има ваксинационна книжка от училище и след завършване още ѝ попълват допълнитени ваксинации, които тя си прави доброволно по нейно желание. 

За България въпреки, че има задължителе календар за имунизации за деца, познавам родители, които не са ваксинирали децата си. 

Защо здравните експерти ще препоръчват ваксинация за деца, ще разберем когато си изложат аргументите и препоръките напълно. 

Това, че в мнозинството деца засега го карат леко, не означава, че се знаят всички допълнителни нежелателни последствия за онрганизма. В бъдеще, когато в голмият си процент възрастното население ще е ваксинирано, вирусът ще се вихри сред децата.

Колкото повече деца се заразят, толкова повече нараства реалната опасност повече да го прекарат с усложнения. 

Имам негативен опит с други вируси с мои много близки хора, които са нанесли трайни поражения на органи като око и ухо.

Така, че какъвто и да е вирус не е нещо хубаво, и ако съществува ваксина срещу него е добре да се възползваме. 

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 4 часа, ivan69 каза:

Бързо оздравяване на детенце! Дано вие не го хванете. Чухте ли се с личната? Тя какво му предписа?

• Харесвам 2
Публикувано:

Детенце вече е здрав надявам се! Личната е над 70 и не сме се чули с нея , но с доста други лекари....Жена ми проявява признаци на хипохондрия и параноя , абсолю

тно неоснователни според мен . Нищо особено не се е случило до момента 2-3 дни беше хремав , сега леко кашля , доста по-леко от сезонен грип според мен ,,,, Иначе пие една торба хапчета , но   не мога да се разправям с жената...

• Харесвам 6
Публикувано:
Преди 1 час, ivan69 каза:

Детенце вече е здрав надявам се! Личната е над 70 и не сме се чули с нея , но с доста други лекари....Жена ми проявява признаци на хипохондрия и параноя , абсолю

тно неоснователни според мен . Нищо особено не се е случило до момента 2-3 дни беше хремав , сега леко кашля , доста по-леко от сезонен грип според мен ,,,, Иначе пие една торба хапчета , но   не мога да се разправям с жената...

Абе, ти си знаеш, но аз не бих подценявал вируса. Наблюдавайте се всички у вас внимателно, вземайте профилактично хранителни добавки/ витамини и поддържайте връзка с лекар. Политическите/ икономическите игри и сценарии не означават, че вирусът не е опасен и не може да направи поразии отвъд очакванията ти. 

Пожелавам здраве!

• Харесвам 11
Публикувано:

Днес реших да си направя PCR тест, тъй като от няколко дни не ми е добре - глава ме боли, отпаднало ми е, невесело ми е 🙂 Направо като след тежко пиянство се чувствам. Онзи ден направих бърз тест от аптеката - отрицателен ми беше, но личната каза да не разчитам на него. Вчера минах през Пирогов, но там беше ужас - народ, никакъв ред, всички влизат в едно фургонче и се отказах да чакам. Та, днес се заредих към 11 ч. пред Рамус. Добре, че предвидливо си бях взела четеца и с Краля бързо мина час и половина чакане. Много народ имаше, но коментираха, че в 13 ч. идва цял самолет. 

Ех, сетих се как преди 6 месеца точно пак висяхме тук за тест, но тогава колко по-весело беше настроението предвид предстоящото пътуване по Цикладите 🙂 

Докато чаках не знам от къде ми дойде извратената мисъл дали, ако случайно този тест ми е отрицателен, не мога да го ползвам за едно бързо пътуване понеделник 🙂 Като в добрите стари времена 🙂 Не ми отговаряйте, така или иначе не съм много добре, не бих тръгнала никъде, само споделям  🙂 

Извиках си ЕГНто на регистратурата, благодарих как ми пазят личните данни и ми взеха теста. Този път, за разлика от предния ми бръкнаха и в устата, и в гърлото. Сега стоя и си мисля - дали искам тестът да ми е положителен или отрицателен 🙂 

• Харесвам 2
  • Смея се 5
  • Замислям се 3
Публикувано:
преди 2 минути , FlyTraveler каза:

Абе, ти си знаеш, но аз не бих подценявал вируса. Наблюдавайте се всички у вас внимателно, вземайте профилактично хранителни добавки/ витамини и поддържайте връзка с лекар. Политическите/ икономическите игри и сценарии не означават, че вирусът не е опасен и не може да направи поразии отвъд очакванията ти. 

Пожелавам здраве!

Ние вече сме полева болница . Дори аз дето този век не съм ходил на лекар си мерих сатурацията 98! Не подценявам нищо , просто за мен сезонният грип вече се казва covid19 , със съответните екстри( 10 дневна карантина) . Благодаря за пожеланията за здраве , да ти се връщат , при теб преминаха ли симптомите?

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 1 минута , Eva eva каза:

Днес реших да си направя PCR тест, тъй като от няколко дни не ми е добре - глава ме боли, отпаднало ми е, невесело ми е 🙂 Направо като след тежко пиянство се чувствам. Вчера минах през Пирогов, но там беше ужас - народ, никакъв ред, всички влизат в едно фургонче и се отказах да чакам. Та, днес се заредих към 11 ч. пред Рамус. Добре, че предвидливо си бях взела четеца и с Краля бързо мина час и половина чакане. Много народ имаше, но коментираха, че в 13 ч. идва цял самолет. 

Ех, сетих се как преди 6 месеца точно пак висяхме тук за тест, но тогава колко по-весело беше настроението предвид предстоящото пътуване по Цикладите 🙂 

Докато чаках не знам от къде ми дойде извратената мисъл дали, ако случайно този тест ми е отрицателен, не мога да го ползвам за едно бързо пътуване понеделник 🙂 Като в добрите стари времена 🙂 Не ми отговаряйте, така или иначе не съм много добре, не бих тръгнала никъде, само споделям  🙂 

Извиках си ЕГНто на регистратурата, благодарих как ми пазят личните данни и ми взеха теста. Този път, за разлика от предния ми бръкнаха и в устата, и в гърлото. Сега стоя и си мисля - дали искам да ми е положителен или отрицателен 🙂 

Според мен като минеш граница, ще мине и махмурлукът. Аз бих отишла поне до Сърбия/ Македония. 

Но ако нямаш сили, си почивай...

• Харесвам 3
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 1 минута , ivan69 каза:

Ние вече сме полева болница . Дори аз дето този век не съм ходил на лекар си мерих сатурацията 98! Не подценявам нищо , просто за мен сезонният грип вече се казва covid19 , със съответните екстри( 10 дневна карантина) . Благодаря за пожеланията за здраве , да ти се връщат , при теб преминаха ли симптомите?

Благодаря! От понеделник нямам симптоми. Отказах се от тест, просто се наблюдавам.

• Харесвам 4
Дани Магелани
Публикувано:
преди 1 час, Eva eva каза:

Днес реших да си направя PCR тест, тъй като от няколко дни не ми е добре - глава ме боли, отпаднало ми е, невесело ми е 🙂 Направо като след тежко пиянство се чувствам. Сега стоя и си мисля - дали искам тестът да ми е положителен или отрицателен 🙂 

Евче, не дърпай дявола за опашката! Доминикана наближава. Пожелавам ти да е отрицателен!

Преди 1 час, ivan69 каза:

Бързо да оздравеете!

• Харесвам 2
Публикувано:

@Дани Магелани, благодаря ти! И аз не искам да ми е положителен, но пък от друга страна си мисля - ако така ще го карам поне да минава и това е 🙂 Не знам, опитвам се да мисля положително. 

Докато пишех и рефрешнах страницата с резултата - ОТРИЦАТЕЛЕН е.  Идвам, Доминиканаааааааа 😄 

И какво, някой каза обяд в Сърбия ли 😄 

• Харесвам 20
  • Браво 4
Публикувано:

Започвам да си мисля, че тия тестове са "мижи да те лАжем"... нещо като 50/50. 

Или някои от нас тестът не може да ги хване - а си имаме еднакви симптоми с официално ковид-ясалите ни приятели.

Моята приятелка е с двойна бронхопневмония. Отгледа си я за 8 дни. Не й увира кратуната, че трябва да влезе в болница с нейния диабет.

Ние си влачим една стационарна хрема и толкоз.

• Харесвам 6
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.