Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

А някой помни ли нещо за ваксини за свински грип, защото аз , признавам си , нямам никакъв спомен, че е имало такива и ровейки за КОВИД паспорти попаднах на това:

"И засега не се знае дали в крайна сметка дали по-голямата част от шведите ще се ваксинират. Страната е критично настроена към имунизациите, след като преди около десет години масовата ваксинация срещу свински грип доведе до неблагоприятни последици за здравето на децата. Стотици се разболяха от нарколепсия  -  вид патологична, болезнена сънливост. Тогавашната ваксинация се превърна в един от най-големите медицински скандали в страната и хората още не са го забравили."

https://www.dw.com/bg/швеция-и-дания-ваксинираните-ще-имат-привилегии/a-56663502

• Харесвам 7
  • Браво 1
Публикувано:

Ами... За това е и нормално човек да има подобни опасения и за сегашното натискане да се ваксинират децата (големите поне сами си решават), обаче говорителите на "здравните власти" правят, каквото им се каже и го следват безпрекословно. А последствията са си за всеки поотделно. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 4 часа, logist13 каза:

Най-вероятно и както обикновено лобизъм от високо ниво, нали знаем кой е шефа на АЗ за България и дъщеря му. За пари е смешно да говорим - 6 милиона непоръчани ваксини, хайде с 15 евро средно по-скъпи, са някакви си смешни 90 милиона евро. На фона на изхарчените пари за асфалт, ухажване на пенсионери и администрация и т.н. са си направо жълти стотинки и се избиват сигурно с 2-3 дена по-ранно приключване на кризата и нормализиране на нещата или спестяванията от лекуване на болни. Пък и нали на теория здравето е висша ценност.

Ама аз пак не разбирам защо, кой какво печели точно. 🙂

Отделно, бях чела, че едно от изискванията на създателите на ваксината от Оксфорд към Астра Зенека, е било от ваксината да не се печели финансово и цената ѝ да бъде това, което е необходимо за изработката.

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 19 минути , Victoria каза:

Ама аз пак не разбирам защо, кой какво печели точно. 🙂

Отделно, бях чела, че едно от изискванията на създателите на ваксината от Оксфорд към Астра Зенека, е било от ваксината да не се печели финансово и цената ѝ да бъде това, което е необходимо за изработката.

Вики, знаеш ли коя е любимата ми реклама в момента - Благодарим ти, че пестиш в Билла, дори и да не си разбрал, че пестиш 😆😆😆

• Харесвам 2
  • Смея се 12
Публикувано:

Супер,но се четем  не от вчера и с много малко изключения повечето от нас не обичат да плащат повече за неща,които могат да заместят и с нещо по-евтино.

Та ние обсъждаме трета-четвърта цифра след запетайката да се не минем и билет за 6€ предизвиква стрес, ако може да се купи и за 5€.

Освен това Оксфорд и Астра Зенека не звучат точно като НБУ и Чайкафарма. Някак си по подразбиране будят доверие и едва ли в есента някой е могъл да предвиди каквито и да било  проблеми по-различни от тези на останалите кандидати.

Сигурен съм,че до дни нещата ще бъдат изчистени и ще продължи да се прилага.

П.П. По спомен ,обявиха че се отказват от търговска печалба само за период от няколко месеца мисля до юни 2021. Може да се проверят точните условия някъде из нета.

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 14 минути , stanimir каза:

Освен това Оксфорд и Астра Зенека не звучат точно като НБУ и Чайкафарма. Някак си по подразбиране будят доверие и едва ли в есента някой е могъл да предвиди каквито и да било  проблеми по-различни от тези на останалите кандидати.

Настоящите проблеми с АЗ не касаят неадекватните поръчки на нашата страна. Но благодарение на първите излязоха наяве вторите. По една или друга причина нашите са решили да действат оригинално, а не както останалите държави в ЕС. Дано да си прав и целта да е била икономия.

Аз също смятам, че АЗ ще изчисти името си и ваксинацията ще продължи.

• Харесвам 4
Публикувано:

Не знам дали Астра Зенека скоро ще изчисти името си, ако продължават да идват такива новини:

Още починали от тромбоза след ваксинация с AstraZeneca в Норвегия
Новите три случая са на млади хора

https://www.dnes.bg/eu/2021/03/14/oshte-pochinali-ot-tromboza-sled-vaksinaciia-s-astrazeneca-v-norvegiia.483226

• Харесвам 2
  • Шок 3
  • Замислям се 2
Публикувано:
преди 1 час, но нейм каза:

Още починали от тромбоза след ваксинация с AstraZeneca в Норвегия
Новите три случая са на млади хора

https://www.dnes.bg/eu/2021/03/14/oshte-pochinali-ot-tromboza-sled-vaksinaciia-s-astrazeneca-v-norvegiia.483226

Новината, че са починали май не е вярна. Никъде не намерих такава информация, че са починали. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 7 часа, EliNik каза:

Новината, че са починали май не е вярна. Никъде не намерих такава информация, че са починали. 

Изтрили са статията. Може би са преписвали от някоя измислица нашите "журналисти"

Така или иначе, новините за Астра са в същия дух:

И област Пиемонте в Италия спря ваксинацията с „АстраЗенека“
След имунизация е починал учител от Биела

https://www.dnes.bg/eu/2021/03/14/i-oblast-piemonte-v-italiia-spria-vaksinaciiata-s-astrazeneka.483222

• Харесвам 3
Публикувано:
Преди 1 час, но нейм каза:

Изтрили са статията. Може би са преписвали от някоя измислица нашите "журналисти"

Така или иначе, новините за Астра са в същия дух:

И област Пиемонте в Италия спря ваксинацията с „АстраЗенека“
След имунизация е починал учител от Биела

https://www.dnes.bg/eu/2021/03/14/i-oblast-piemonte-v-italiia-spria-vaksinaciiata-s-astrazeneka.483222

А също така и двама пенсионери преди ваксинацията.

• Харесвам 2
  • Браво 1
  • Смея се 4
Публикувано:
Преди 1 час, MCC каза:

Я да пусна и аз един линк по темата 😉

https://m.dnevnik.bg/sviat/2021/03/15/4185638_blagodatna_za_dezinformaciia_bulgariia_e_posledna_v_es/

Колко български държави има и кои са те, ако Македония е посочена отделно в списъка: 

Цитат

.....От 35 държави, сред които всички български и страните от Западните Балкани, по-зле от България (място 30) са само Турция, Черна гора, Албания, Босна и Херцеговина и Северна Македония. 

image.png.ae42bf01fdc21a4b1116cf6902c87fc8.pngimage.png.ae42bf01fdc21a4b1116cf6902c87fc8.pngimage.png.ae42bf01fdc21a4b1116cf6902c87fc8.png

image.png.ae42bf01fdc21a4b1116cf6902c87fc8.png

• Харесвам 1
  • Шок 1
  • Смея се 10
Публикувано:
преди 18 минути , Emil Chakalov каза:

А също така и двама пенсионери преди ваксинацията.

Абе леко ми е странно, .......

В началото като започнаха да ни затварят и имаше има-няма 10 човека починали от КОВИД , всички следяхте всяка бройка под лупа и кимахте одобрително на мерките.

Сега при аналогичен ( да не кажа по-голям) брой починали от ваксината ... някак тези хора си умират от самосебе си и тяхната смърт не е важна :scratch_one-s_head:

Ама то така и политиците де - като почине някой с Ковид е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО от Ковида и няма значение какво е принципно здравословното му състояние. А като почине от Ваксина - в никакъв случай не е от ваксината ами само и единствено от принципното му здравословно състояние . Май всеки вярва на каквото му изнася

• Харесвам 12
  • Браво 4
  • Замислям се 2
Публикувано:
преди 11 минути , funny каза:

В началото като започнаха да ни затварят и имаше има-няма 10 човека починали от КОВИД , всички следяхте всяка бройка под лупа и кимахте одобрително на мерките.

Сега при аналогичен ( да не кажа по-голям) брой починали от ваксината ... някак тези хора си умират от самосебе си и тяхната смърт не е важна :scratch_one-s_head:

Ама то така и политиците де - като почине някой с Ковид е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО от Ковида и няма значение какво е принципно здравословното му състояние. А като почине от Ваксина - в никакъв случай не е от ваксината ами само и единствено от принципното му здравословно състояние . Май всеки вярва на каквото му изнася

Е, по принцип е добре хората да си променят мнение/отношение/поведение на база нова информация. Ако позицията им по темата е неизменна 12 месеца, не знам защо въобще говорят и четат нещо по нея.  

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 15 минути , funny каза:

В единият случай имаш доказано заболяване, в другият - хипотеза. Все пак, хората умират и без да са ваксинирани. При 17 милн. поставени АЗ на хора в различни възрасти и с различни заболявания, вероятността да имаш смъртни случаи, които не са свързани с ваксината не е малка.

Така си мисля, пък специалистите ще кажат.

• Харесвам 10
  • Браво 1
Публикувано:
преди 19 минути , funny каза:

Въпросът е, че в момента не се знае дали е от ваксинацията и няма доказателства в тази посока.

Помня, че преди време някоя медия беше гръмнала с новина, че при изпитанията (на не знам коя ваксина) имало шестима починали. Четирима от тях се оказаха от контролната група, на която бият плацебо.

• Харесвам 4
  • Браво 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 1 минута , Мари Николова каза:

В единият случай имаш доказано заболяване, в другият - хипотеза. Все пак, хората умират и без да са ваксинирани. При 17 милн. поставени АЗ на хора в различни възрасти и с различни заболявания, вероятността да имаш смъртни случаи, които не са свързани с ваксината не е малка.

Права си! Така ще кажат, каквато и да е истината. Но хората постепенно се разколебават за ваксиниране. Дори и аз, макар че отдавна съм заявила желание. Моето поколение, което яде марули, обилно поляти с радиоактивен дъжд, на никого и нищо не вярва.

• Харесвам 10
Публикувано:

на мен от съобщенията от Норвегия - не за починали, а за тежки случаи в  клъстър от 4 млади здравни служители, ми беше много странно ,че хората проявяват някакви взаимноизключващи се състояния - кръвоизливи и същевременно съсиреци, и и то при много ниски тромбоцити

оказва се, че наистина съществува такова състояние, макар и много рядко, само че е открито далеч преди сегашните ваксини, вероятно ще проверяват и по тази линия

https://en.wikipedia.org/wiki/Thrombotic_thrombocytopenic_purpura

• Харесвам 2
Публикувано:

Ама, нали се деляхме на антиваксъри и вярващи в медицината?

Защо вярващите се чудят на спирането на ваксинацията с АЗ? Нали то е направено от здравните власти, а не от някоя форумна гилдия?

• Харесвам 5
  • Браво 3
  • Смея се 1
Публикувано:

Вижте сега, всяко дори лекарство има странични ефекти. Елементарния аспирин дори включително. И води до някакви увреди, и може да доведе до смърт, също. Абсолютно нормално е 0,000...% от хората да починат следствие на ваксина, все пак организъм е, може да има нещо генетично, което да се повлиява. В този смисъл наистина не разбирам тази борба да се каже - ама ваксината е 100% безопасна. Ми няма как да бъде. Това е просто излишно и противоречи на всякаква елементарна логика. И колкото повече се излиза със становища, че няма как да е от нея, че е на милион процента безопасна, толкова повече хората почват да си задават въпроси и да дават назад. Да, от Ковид смъртността е примерно 1 %(ако се заразиш), от ваксината 0,0000...%. И това е. Па то борби, па то лекции, па то мисли.  

А защо я спират? Защото трябва да се направят, че са загрижени. После ще кажат, всичко е ок и така. Нали трябва да бъде убеден народа, че всичко, което правят, е за тяхно добро. Дори разпръскването на демонстранти със сила е за добро. 

• Харесвам 15
  • Браво 1
Публикувано:

Съвсем лаишки - според мен въпросът е, ако се открие връзка, да се дава, например, при нужда допълнително лекарство против такъв ефект или определени групи да не ползват тази ваксина.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 28 минути , Мари Николова каза:

С едно не съм съгласен тук - че в единия случай имаш нещо доказано, а в другия хипотеза. И в двата случая имаш доказани събития - в единия имаш доказано заболяване, в другия имаш доказано поставена ваксина. И в двата случая след тези доказани събития настъпва събитие "смърт". Сега въпросът (който зададох и преди няколко страници) е дали в такава ситуация трябва да се доказва при всеки индивид, че първоначалното събитие е довело до събитието смърт и тогава да се приема, че е така. Или просто се приема, че ако са се случили в определен времеви период, те са взаимосвързани. 

А иначе съм съгласен, че при 17 милиона човека и с и без ваксина щеше да има починали от тромбози или емболии. Затова се взима какъв е процентът при неваксинирани и се сравнява с този при ваксинираните. Всичко друго са приказки или в едната или в другата посока.

• Харесвам 12
Публикувано:

И едно допълнение - ако човек иска да направи наистина вярна статистика, трябва да съобрази и още един фактор. Че при ваксинирането тези смъртни случаи се появяват в рамките на 2-3-4-5 дни след поставянето на ваксината (поне каквото прочетох до момента). А иначе при неваксинираните се взима риска за целия им живот. Т.е. коректно би било да се види колко човека почиват от тромбози за период от примерно една седмица, ако не са ваксинирани. Обаче не ми се занимава със сметки, понеже знам, че тук какъвто и резултат да излезе, всеки ще си защитава тезата, в която вярва и изобщо няма да го интересуват цифрите. И в двете посоки. И като не му пасват числата, ще има: "Ама ако ти си този един, дали така ще мислиш".

• Харесвам 7
Публикувано:

Ивчо, специалиста по безопасност  на ваксини от Берн, който говори по радиото , каза, че е съпоставимо. Тоест, че е приблизително еднакъв процента. И въз основа на това потвърди, че са безопасни. Обаче, съгласи се, че ако статистически 3/100 000 умират от отравяне всяка година, каква е вероятността, ако двама колеги умрат от отравяне в рамките на 1-2 дни, да е случайно? Нищо, че общия процент ще е спазен. 

А, ти допълни , точно и мен това ме гложди,въореки всичко. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 минути , Lindt каза:

Е, по принцип е добре хората да си променят мнение/отношение/поведение на база нова информация. Ако позицията им по темата е неизменна 12 месеца, не знам защо въобще говорят и четат нещо по нея.  

Съгласна. Но никой не знае как ще се промени броя на пострадалите от ваксините ( дано няма никакви проблеми ), та мисля че е редно и с внимание да се поглежда и в тази насока 

• Харесвам 6
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.