Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 5 минути , antea каза:

ами като е Обща тема значи трябва да има основно дрънканици, така ли? 9 човека са харесали някаква клюкина пак тип "девер ми и стринка ми", че лекар се похвалил как яко изкарва кинти като ваксинира тъпаците с АЗ, ама той самият не е толкова прост, че да си я сложи?  кое му е готиното на това?

ами така да бъде, определено не е моята тема, достатъчно научих на кой какво му е мнението, и като не ми изнася да чета нелепици, аз ще се разкарам от нея

Ами лелите и стринките са част от обществото. Дали тази част мисли като нас или като другите ... пак са част от нас.

А че един лекар така а друг иначе .. ами това е реалността. Всеки лекар , както и всеки човек си има собствено мнение и за болестта и за ваксините. И да се игнорира едната или другата група е крайност. Сигурна съм че и в двете крайности има по нещо вярно, стига да се отсее.

• Харесвам 12
  • Браво 1
Публикувано:
преди 35 минути , stanimir каза:

Стискайте палци на Чорбанов, щото конспираторите е ясно какво ще ни заобясняват. Бързо да се оправя и после дано да разкаже кога точно е бил болен предния път , или пък си имаме поредното лъжливо овчарче. 

Едно време вярвах, че всеки е в състояние при определени обстоятелства да преживее катарзис. Вече не.

Малко като в Стопаджията, онова наказание, дето вкарвали провинения в една кабинка, там го закачвали към едно устройство и му вкарвали в съзнанието идеята за необятността на вселената и за неговата собствена незначителност. Всички откачали. Само Зейфод излезе подсвирквайки си.

Не знам как е навън, но в България се е напълнило със Зейфодовци. Дано Чорбанов не е един от тях. Дано проумее какво му се е случило и по-важното - защо. Пък после да излезе и да разкаже, ако още го канят по телевизиите, де.

По-горе в темата видях копирано съобщението за влизането му в болницата. Някакъв негов колега (медийна звезда) писал из социалните мрежи. Страшно грозно четиво. Дори и да има право за някои неща - това ли е начинът да се изразиш по адрес на другия, бил той и твой опонент, който в момента е в нелеко състояние? Грозна работа. Ама то това е отражение на цялото ни общество.

Озверяхме.

Как ще се погледнем в очите, когато един ден всичко това свърши, ей, хора?

• Харесвам 21
  • Браво 2
  • Замислям се 2
Публикувано:

Антеа, самата ти преди няколко дни спомена като пример някакъв анонимен човек от фейса, който се бил ваксинирал и имал антитела. Това не е ли ЕЖК, също? . 

И, за да не бъда погрешно разбрана, не съм очаквала имунизиран човек да няма антитела, и въпреки това никой не каза "ама не говори глупости, цитирай Лансет само". 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 38 минути , antea каза:

ами така да бъде, определено не е моята тема, достатъчно научих на кой какво му е мнението, и като не ми изнася да чета нелепици, аз ще се разкарам от нея

Недей да се впрягаш така! 🙂

Даваш ценна информация с мненията си и съм сигурна, че много хора мислят така. Понякога, колкото и да се опитвам да се изразя коректно след канонада от "авангардни" постове, все ми идва да започна мнение с "Абе ти, нормален/на ли си, бе!" и тогава знам, че е време да си дам почивка 🙂

И в един момент се сещам, че всеки е със съдбата си, която може хич да не е лека в тези трудни времена, а темата е начин да поизпуснем парата.

• Харесвам 20
  • Браво 1
Георги Матеев
Публикувано:
преди 1 час, antea каза:

определено не е моята тема, достатъчно научих на кой какво му е мнението, и като не ми изнася да чета нелепици, аз ще се разкарам от нея

Не се разкарвай, моля те.

Мненията ни невинаги са съвпадали, но въпреки това те смятам за доста полезен за темата (и не само) съфорумец.

И @Мари Николова е права - понякога човек има нужда да изпусне парата и това тук дори става съвсем неволно по някой път.

• Харесвам 17
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 1 час, antea каза:

ами като е Обща тема значи трябва да има основно дрънканици, така ли? 9 човека са харесали някаква клюкина пак тип "девер ми и стринка ми", че лекар се похвалил как яко изкарва кинти като ваксинира тъпаците с АЗ, ама той самият не е толкова прост, че да си я сложи?  кое му е готиното на това?

На мен също ще ми липсваш , въпреки че сме на различни мнения относно пандемията ми е безкрайно приятно да ти чета коментарите , бъди здрава!

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 2 часа, antea каза:

определено не е моята тема, достатъчно научих на кой какво му е мнението, и като не ми изнася да чета нелепици, аз ще се разкарам от нея

Личното ми мнение е, че темата ще загуби доста от това.

Едва ли тук има някой, който чете така задълбочено като теб и отчитам като изключително полезно това, че прочиташ и предаваш нещата, които си научила и така спестяваш време на останалите.

Както по всяка тема и по тази има поне две различни мнения, всеки има право да ги сподели нормално и ненатрапчиво. А дали става така?! Не винаги, но всички сме хора и понякога залитаме в крайности.

Сигурно е, че и това положение ще свърши(надявам се скоро), и после ще си говорим дружно за всякакви пътешествия. 

Важното е, както каза Goal & Boss, да можем и после да се гледаме в очите!

• Харесвам 24
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Публикувано:
преди 4 часа, ivailo_radev каза:

Не, че е малко и това, но да спомена, че чисти им остават не повече от 100 евро на час. Което пак повтарям - хич не е малко де. Пък и си зарязват през това време кабинета, ама разходите там си вървят - заплати на сестри и т.н.

Нищо не зарязват, днес е неделя. Бичат ваксини само в почивните дни. Даже не съм сигурен дали не го правят и в собствените си кабинети, където са им практиките.

• Харесвам 4
Публикувано:

Когато за пръв път влезнах в този форум беше през не далечната 2018г. По това време вече бях в Англия и много съжалявах, че пропусках сбирките на форума и неможех да участвам в поети инициативи (гората на магеланци, като пример) от съфорумци и каквото още се сетите. Магеланци сте великолепни хора с много опит в пътуванията и много идеи от които не веднъж съм се възползвал. През последната година обаче, откакто ни връхлетя ВИРУСА и четейки за него в темата имам чувството, че вече ви познавам😀... @antea e от съфорумците, който искам да ми е приятелче...🙂 разбира се и не само тя.

Толкова разгорещено се коментира по темата с COVID-19, че дори прескачат искри... Малко завиждам на тези съфорумци, които стоят далеч от тази тема и единствено пишат за пътувания (вероятно се изисква воля), не знам как устискват да не ''хейтнат'' или да направят забележка на някого.

Аз лично съм за мерките и особено когато се спазват, колкото и да не ни се иска..

Едно лирично отклонение, докато си бездействам на работното място😉 

Бъдете здрави!

• Харесвам 18
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Публикувано:

Според Фрогнюз Проф. Чорбанов не е болен от Ковид-19.

Проф. Андрей Чорбанов, учен от Българската академия на науките, няма COVID-19. Това показват изследванията, които са му били направени в болница. Оказва се, че настинал сериозно, след като е бил на ски. Получил е усложнения - бактериална пневмония, която няма нищо общо с картината на пандемията.

ФрогНюз припомня, че по-рано днес математикът Петър Велков разпространи медицинска информация за състоянието на проф. Чорбанов, което на практика представлява лични данни. Именно той съобщи, че ученият от БАН е заразен с коронавирус, а новината бързо бе подхваната от различни медии, най-вече такива близки до управляващите.

• Харесвам 2
  • Шок 3
Публикувано:
преди 1 час, VASILEV каза:

Толкова разгорещено се коментира по темата с COVID-19, че дори прескачат искри... Малко завиждам на тези съфорумци, които стоят далеч от тази тема и единствено пишат за пътувания (вероятно се изисква воля), не знам как устискват да не ''хейтнат'' или да направят забележка на някого. 

Да ти кажа как аз устисквам :).

И аз като @Мари Николова и @antea не веднъж ми идваше да напиша пост започващ с “вие сериозно ли?!?!??!???”, но се замислям как ще реагирам, ако на живо срещна непознат човек дървен философ - ще го послушам 2-3 минути мълчаливо и учтиво ще се извиня, че трябва да тръгвам. Ако сме заедно с други хора, ще си говоря с който ми е приятно да си говоря, не с него.

Та не искам и не мога да позволя на непознати за мен хора във форум, които никога няма да видя на живо най-вероярно, да ми влияят с тяхните си мнения. Това как те реагират на ситуацията си е техен проблем, не мой.  

В този форум чета и пиша от септември 2014 и наскоро за съжаление осъзнах, че в момента Магеланци не е safe place за мен да пиша. Много често, каквото и да се каже, все ще се намери някой да се заяде, да нападне, да обиди. Хората не желаят да приемат различна гледна точка. Всеки осъзнава нещата за себе си като му дойде времето, аз нямам за цел да променям виждането на никой, не искам да споря, няма смисъл.

Затова спрях да пиша, спрях и да влизам да си призная, защото тази тема е почти единствената постоянно активна тема във форума към момента, а е страшно токсична.

Надявам се някой ден като се променят нещата и започнем да пътуваме отново, да се включвам по-често :).

• Харесвам 23
  • Браво 5
Публикувано:
преди 13 минути , Травеолани каза:

И аз като @Мари Николова и @antea не веднъж ми идваше да напиша пост започващ с “вие сериозно ли?!?!??!???”, но се замислям как ще реагирам, ако на живо срещна непознат човек дървен философ - ще го послушам 2-3 минути мълчаливо и учтиво ще се извиня, че трябва да тръгвам. Ако сме заедно с други хора, ще си говоря с който ми е приятно да си говоря, не с него.

Затова спрях да пиша, спрях и да влизам да си призная, защото тази тема е почти единствената постоянно активна тема във форума към момента, а е страшно токсична.

Надявам се някой ден като се променят нещата и започнем да пътуваме отново, да се включвам по-често :).

Напълно те разбирам, въпреки, че намирам темата за полезна с мненията на определени магеланци. Оценявам труда на тези, които четат и споделят полезна информация, но ненавиждам мнения, когато всички онези, които се опитват да спазват правилата въведени от дадена държава да бъдат наричани

''ковид идиоти''. 

• Харесвам 13
Публикувано:
преди 8 минути , VASILEV каза:

Напълно те разбирам, въпреки, че намирам темата за полезна с мненията на определени магеланци. Оценявам труда на тези, които четат и споделят полезна информация, но ненавиждам мнения, когато всички онези, които се опитват да спазват правилата въведени от дадена държава да бъдат наричани

''ковид идиоти''. 

Много крайни изказвания имаше, да. Има и хора с които излизане на глава няма, затова няма смисъл за мен да пиша тук. Това беше единственото място, от където разбирах какво се случва в България с ковид, защото не следя новините, затова ми беше интересно, но не повече :). 

• Харесвам 5
Публикувано:

Хора, но това тук е само един форум! Защо толкова навътре приемате всичко? Има ли някой, на когото е жизнено важно, всички да са на неговото мнение? Недейте така, големи хора сме! 

Не казвам и, че трябва да плеснем с ръце и да се прегърнем:(Просто, при общуването в нета, човек се отпуска и казва неща, които при живото общуване, едва ли би казал. И още нещо съм разбрала, от предишното си участие, в разни други форуми:

на човек, за общуването в интернет, му трябва, известна доза непукизъм, трябва му, собствена защита, за да не се тревожи, когато го оскърбят  или нападнат. И мен са ме обиждали във форума, просто, подминавам и не обръщам внимание. Да взема, да си разваля съня или да ми намалее апетитът ли? Криво ми е, да, ама го изпъждам от мислите си и го забравям. 

Явно, всичката истерия наоколо, се отразява и тук. Но все някога, това ще свърши, нека си запазим здравия разум, да не се поддаваме на паниката и общата истерия и да запазим доброто отношение помежду си.

Искрено се надявам, да успеем:)

• Харесвам 31
  • Браво 6
Публикувано:

Ама ние във форума сме една малка извадка на цялото общество.  Всички мнения изразени тук в едната или другата посока ги има и в ежедневието ни . Срещаме се на работа , в магазина, в почивното си време със "така" или "иначе" мислещи хора.

И както в ежедневието ни така и тук е хубаво да знаем и анализираме мненията и типа хора . В противен случай си заравяме главата в пясъка и си мислим, че само като си изложим позицията и "нашите" факти и ... всички започваме да мислим еднакво  и цари единомислие, мир и любов.

Света не се върти на ляво или надясно, нито пък спира, само защото ние не сме съгласни със случващото се или пък сме съгласни и го поощряваме.

Ами никога , за нищо няма единомислие между всички и няма и как да има. Всеки си е индивидуалност . И това е хубавото на шарения ни свят. 

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 14 часа, stanimir каза:

Стискайте палци на Чорбанов, щото конспираторите е ясно какво ще ни заобясняват. Бързо да се оправя и после дано да разкаже кога точно е бил болен предния път , или пък си имаме поредното лъжливо овчарче. 

Не съм чел темата в последните страници. Периодично си я изключвам, че нямам нерви.

Но познавам лично или чрез познати, на които мога да се доверя (понеже лично са провеждали PCR-ите и са ги препотвърждавали в референтната лаборатория), поне десетина колеги, които са били повторно заразени с CoVID.

Сред тях няма случай и двата пъти да е било сериозно боледуване. Ако първия път са го изкарали тежко, втория е почти безсимптомно. И обратно. Ако първия път е било с леки симптоми, и имунитетът им вече се е изчерпил, втория път са го изкарали по-тежко. 

И да уточня, говоря за медици, които работят в CoVIDотделения и предполагаемо биват заразени с по-висок вирусен товар, отколкото в общата популация.

• Харесвам 16
  • Браво 1
  • Замислям се 2
Публикувано:

Няма нищо по-хубаво от различните мнения. На това се върти света. Насилственото оеднаквяване на публично изказаните мнения е първата стъпка към диктатурата. За съжаление, минахме от свобода и либерализъм към либерал - фашизъм с това потъпкване на правото на изразяване на мнение. А автоцензурата е страшна, хората ги е страх да си кажат мнението, защото биват смачквани. 

Най-лошото е, че когато човек не хареса различна теза, прехвърля дискусията в лични нападки. 

Специално в случая обаче, антеа, теб никой никога не е обиждал. Напротив. Всички виждаме, че четеш и се образоваш по темата непрекъснато и кредита на доверие към публикациите ти е 100%. За това и е непонятно защо така обидено реагира на неприемането на желанието да има и медицинска тема във форума, където да си пишат специалистите. А пък ако се налага от мнозинството от членовете на форума/или модераторите, че темата трябва да е медицинска, а не Общи приказки, вероятно може да се смени заглавието , и тогава всички, смятам, ще се съобразят. 

@master_of_germs, по този повод ми е интересно ПСР може ли да се скрие? Или да се фалшифицира? Кой има достъп до Портала? 

Интересно ми е, защото и да има Ковид и да няма професора, младото острие си свърши работата, но просто се чудя може ли да се скрие един тест. 

• Харесвам 5
Публикувано:

Не е до свободата на словото.

Ако не виждате наистина агресията в мненията, добре. Обидно е не че има някой друго мнение, а начинът, по който го /се/ излага. Пример / дано не се приеме пак за лична нападка/- пише се мнение и реакцията е - "хайде, холан!" Думите-ковид идиот, ковид религия и подобни също се използват.

Ако внимавате, както някои по-горе обясниха какво им идва да напишат, но не го правят, никой няма да се "обиди незаслужено".

Уважение де, не само да го изисквате, ами и да го давате.

• Харесвам 18
  • Браво 4
Публикувано:
преди 8 часа, Травеолани каза:

Та не искам и не мога да позволя на непознати за мен хора във форум, които никога няма да видя на живо най-вероярно, да ми влияят с тяхните си мнения. Това как те реагират на ситуацията си е техен проблем, не мой.  

В този форум чета и пиша от септември 2014 и наскоро за съжаление осъзнах, че в момента Магеланци не е safe place за мен да пиша. Много често, каквото и да се каже, все ще се намери някой да се заяде, да нападне, да обиди. Хората не желаят да приемат различна гледна точка. Всеки осъзнава нещата за себе си като му дойде времето, аз нямам за цел да променям виждането на никой, не искам да споря, няма смисъл.

Подкрепям!

И аз спрях да чета темата.

Използвам личните си социални мрежи да се наслаждавам на красотата на света и пътешествията на хората,които ме интересуват.

То е ясно,че нищо няма да е същото и е крайно време да свикнем със ситуацията.Мрънкането няма да промени нищо.

Аз съм избрала да не пътувам в чужбина тази година.Но искрено се радвам на позитивните магеланци,които приемат чуждото мнение без да са съгласни с него.Не се заяждат и пътуват без излишни дебати и драми.

И имам търпение.Няма да е все така!

• Харесвам 9
Публикувано:
Преди 1 час, master_of_germs каза:

Но познавам лично или чрез познати, на които мога да се доверя (понеже лично са провеждали PCR-ите и са ги препотвърждавали в референтната лаборатория), поне десетина колеги, които са били повторно заразени с CoVID.

Сред тях няма случай и двата пъти да е било сериозно боледуване. Ако първия път са го изкарали тежко, втория е почти безсимптомно. И обратно. Ако първия път е било с леки симптоми, и имунитетът им вече се е изчерпил, втория път са го изкарали по-тежко. 

И да уточня, говоря за медици, които работят в CoVIDотделения и предполагаемо биват заразени с по-висок вирусен товар, отколкото в общата популация.

Благодаря за ценната вътрешна информация! Наистина ли се изчерпва имунитета след боледуване от ковид? То в такъв случай не би ли трябвало и имунния отговор от ваксините да го изчерпва? 

Съвсем сериозно питам.

• Харесвам 6
Публикувано:
Преди 1 час, FlyTraveler каза:

Благодаря за ценната вътрешна информация! Наистина ли се изчерпва имунитета след боледуване от ковид? То в такъв случай не би ли трябвало и имунния отговор от ваксините да го изчерпва? 

Съвсем сериозно питам.

Съвсем сериозно - имунитетът е строго индивидуален. В повечето случаи издържа достатъчно дълго време. Поне засега всички са склонни да приемат, че поне едни 7-8 месеца човек е предпазен след преболедуване, или след ваксинация. Може би и повече. Но, естествено, говорим за едно гаусово разпределение сред популацията, така че при един малък процент ще се изчерпи доста по-бързо, при други ще издържи много повече. Също така ги има и вариациите в навлизане на нови вирусни щамове. Ако приемем грипа за отправна точка, хората остават с частичен имунитет, който ни позволява да прекарваме заболяването сравнително леко. И не, температура от 39 градуса не е тежко боледуване от грип 🙂 Тежко е пневмония, сърдечно-съдови усложнения. От това ни предпазва периодичното боледуване (или ваксиниране) против грип.

При грипа има два типа промени в щамовете, които се наричат "drift" и "shift". Дрифт (дрейф) е постепенното натрупване на мутации в гените, което води до леки изменения в антигените. Така антителата, които сме образували, вече нямат толкова силен афинитет към новите антигени. И защита имаме, просто непълна. "Шифт" е, когато настъпи рекомбинация на цели гени между два различни грипни вируса. Примерно у едно прасе, което може да се зарази от човешки щам, а в същото време да си има и един "свински" щам. (Между другото човешките и свинските грипни вируси са много близкородствени, много повече отколкото примерно са тези от маймуните). Защото грипните вируси имат сегментиран геном, т.е. вътре във вирусната частица има 8 отделни молекули РНК. И ако два различни грипни вируса попаднат в една и съща клетка, понякога, в резултат на "сбъркани строителни дейности" 😄  се получава тая обмяна на цели молекули РНК. Това води до рязка промяна в гените, съответно и на антигените на новообразуваните грипни вируси. Въпрос на шанс е, кога ще се получи такава промяна, която да може добре да се разпространява  сред хората. След испанския грип е имало подобни шифтове с пандемии, макар и с по-ниска смъртност, кажи-речи на всеки десетина-дванайсет години. После, след началото на 70-те, изведнъж спират, чак до т.нар "свински" грип преди десетина години. Следващата може да е след две години, може и след двеста. Тези рекомбинации са случайни събития.

Шифт при коронавирусите обаче няма как да стане, защото техният геном не е сегментиран. Имат само една молекула РНК, но тя е по-голяма отколкото ако съберем всичките 8 молекули на грипния вирус. Което предполага дрифтовете да са по-чести. Нас обаче ни интересуват мутациите в един единствен ген - този за S-протеина. И ако погледнете оная схемичка с картинките на новите щамове по-рано в темата, ще видите, че независимо от големия им брой, основните мутации с клинично значение са (засега) две. Отбелязват се с комбинация от буквички и цифрички, които на широката общественост нищо не говорят. Обикновено кодът на мутацията е буква, число и накрая още една буква. Повечето от вас предполагам знаят, че генетичният код има само 4 "букви", които отговарят на четирите нуклеотида в молекулата на ДНК. В РНК пак са 4, просто едната е различна. Протеините обаче също си имат друг азбучен код, където всяка аминокиселина се представя с по една буква. мутация N501Y означава, че аминокиселината на 501-во място , която е била аспарагин (N), е заменена от тирозин (Y) в новия вариант на спайк-протеина, което е променило структурата му. Понякога смяната на една единствена аминокиселина може да се отрази значително на свойствата на протеина, понякога пък да не води до никакви промени. А понякога можа напълно да разруши структурата му. Но, естествено, в еволюцията ще се закрепят тези мутации, които са от полза за микрорганизма.

С всичко това се опитвам да отговоря и на един предходен твой въпрос в темата: Не, няма да се налага да се прави ваксина за всеки отделен нов щам, понеже болшинството нови щамове си имат еднакви ключови мутации (засега). Но е напълно вероятно да се правят нови анти-КоВИД ваксини всяка година с променен състав, който да отговаря на предполагаемите нужди за следващия активен сезон на заболяването, така както се прави и с противогрипните ваксини. 🙂 

• Харесвам 34
  • Благодаря 9
  • Браво 2
Публикувано:
преди 10 минути , master_of_germs каза:

Съвсем сериозно - имунитетът е строго индивидуален. В повечето случаи издържа достатъчно дълго време.

С всичко това се опитвам да отговоря и на един предходен твой въпрос в темата - не няма да се налага да се прави ваксина за всеки отделен нов щам, понеже болшинството нови щамове си имат еднакви ключови мутации (засега). Но е напълно вероятно да се правят нови анти-КоВИД ваксини всяка година с променен състав, който да отговаря на предполагаемите нужди за следващия активен сезон на заболяването, така както се прави и с противогрипните ваксини. 🙂 

Благодаря за подробния отговор! Аз всъщност и съвсем погрешно съм те разбрал за предния ти пост, въпреки, че си го писал ясно. На мен ми се беше сторило, че си имал предвид, че имунитета се е изчерпал поради срещата с вируса, а не защото просто е минало време от тази среща, та затова попитах. Сега вече разбрах. 🙂 

• Харесвам 4
Публикувано:

Това е обща дискусия и тук изпускаме парата. Не се впрягайте толкова. Аз съвсем се бях превърнал в луд кон в началото на март, защото ми омръзна от фанатизъм. Вие в България може да се чувствате и по-добре, защото там повечето хора не изпадат в крайности, в които изпадат тук в Испания и с марките си и с реакциите си. Tук това си е вече наистина нова религия, @Toни. Както са предавали с кеф хора на инквизицията и са гледали радостно как ги изгарят на кладата през 1521 година, така и през 2021, 500 години по-късно подхождат към коронавирусната криза и мерки в Испания.

Но, сега съм много по-спокоен, защото най-после открих туристическия сезон с кръгче до Малдивите. Вече купихме и билети за България, цяло лято ще сме там, от 28 юни до 27 август. Започнах и да подготвям жена ми и за евентуално кръгче до Грузия и Армения, защото Азербайджан е закрит засега, а освен това следя постоянно какво става в круизния сектор. Windstar засега откриват сезона юни месец и не искат ваксинация, а само отрицателен PCR тест и круизът им във Френска Полинезия август месец е напълно разпродаден, което ми дава шанс, че може и да ме вземат за лектор това лято на круиза мечта за мен. Следя и какво е положението в Словения, Латвия и Кипър и като нищо и до там ще стигна до края на тази година. Така че, въпреки цялата коронна истерия, плановете ми за пътуване започват да се реализират постепенно и затова все по-слабо ме интересуват медийните манипулации.
В тази тема влизам аз лично да се забавлявам и да изпусна пара. Не ме интересуват никакви статистики за заболяване, ваксинация, симптоми и т.н. Не съм лекар, нито си падам по биологията. Единствено си спомням, че женска полова система и генетиката ми задържаха интереса по биология в училище и нищо друго. По темата са ми любопитни противоречията, в които изпадат правителства, политици, математици и лекари и похватите, които се използват за масова манипулация и всяване на тотален страх и паника. А, в личен план, има само едно нещо, което ме интересува, дали и при какви условия може да се пътува в страните, които искам да посетя. Засега се концентрирам върху дестинации, в които може да се влезе без или с PCR тест. Ако въведат задължителна ваксинация на круизите и на моите бъдещи дестинации, тогава ще стане по-тегаво, но и тогава ще намря начин да избегна ваксинацията и пак да пътувам.

• Харесвам 12
  • Браво 4
Публикувано:

Привет на всички, малко инфо относно ваксинацията, ако на някой му върши работа. На 21.02. си сложихме първата доза на АЗ, втората ни бяха определили за днес. Бях решила да попитам, защо толкова скоро, ама на регистратурата ни уведомиха, че втората доза е променена от тяхна страна за 28.04. Става въпрос за Окръжна болница, Пловдив. 

Усмихнат ден

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.