Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 14 минути , FlyTraveler каза:

Цитирам американски лекар и публична личност (мързи ме да търся източника), той откъде знае колко ще струва това ново лекарство на Мерк, нямам представа. Конфликтът на интереси, обаче е очеизваден, освен ако зорлен силно не си затвориш очите. 🙂 

А къде е логиката, ако Мерк вече го имат лекарството, /в тоя зор, ще му сложат, каквато си искат цена/, да го зарежат него и да търсят ново? Имам предвид Ивермектин.

Не искам да спорим, просто споделям размисли...

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 31 минути , AlexandraKo каза:

А къде е логиката, ако Мерк вече го имат лекарството, /в тоя зор, ще му сложат, каквато си идскат цена/, да го зарежат него и да търсят ново?

Мерк го имат точно толкова Ивермектина, колкото Домусчиев и всеки индиец или пакистанец, който произвежда лекарства. 🙂  Патентът на Мерк е изтекъл през 80-те. 

А за новият хап, който разбработват в момента и в който определено са вложили големи суми, ще имат патент (ексклузивност) за 10 (дали не беше и 15) години. Само те ще могат да го произвеждат и който друг поиска, ще трябва да им плаща.

П. П. Не, че си мисля, че не знаеш какво е патент де. 🙂 

П. П. П. Един американски индиец от MIT преди 8-9 месеца разправяше как на една фармацевтична компания и трябват няколко години ексклузивни продажби (поне в нормални времена), за да си възвърне инвестициите по разбработка на определено лекарство, заделят суми и за неминуеми съдебни искове и пр. и как средно след средата на срока на валидност на патента, започват да се правят големите печалби, които намаляват след като този патент изтече. Т. е. имат един времеви прозорец от 5-6 години, през който правят най-много пари от даден продукт.

Той го казваше във връзка с това, че ваксините (особено при масова ваксинация) са много по-добър бизнес от лекарствата, особено ако се вземе предвид, че производителите в случая на ковид такива, са предварително спонсорирани от държави или ЕС и "клиентелата" им е почти гарантирана и в огромни размери. Ако трябва да се правят периодично пък, съвсем "избиват рибата". Нямат нужда да заделят и суми за евентуални съдебни искове, в случай, че ползвателите подписват информирано съгласие.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 3 часа, antea каза:

така или иначе, всички имаме полза да се проверяват максимално всякакви данни

Да изпратим номинация на експертите от "Магеланци" до Европейската агенция по лекарствата 🙂 

Следващата ваксина или поне периодичната оценка на допълнително представените от фирмата данни да бъде направена от нас 😉 

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Публикувано:

Прави ли се PCR на лекуваните, за да се докаже, че са негативни, след като се подобрят...или просто се смята че им е минало след определен период?

Публикувано:
преди 5 минути , bad kid каза:

Прави ли се PCR на лекуваните, за да се докаже, че са негативни, след като се подобрят...или просто се смята че им е минало след определен период?

Минало им е 🙂

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Това е извадка от една презентация на проф. Аргирова:

Цитат

Става дума за позитивиране на RT-PCR за SARS-CoV-2 след 2 последователни отрицателни резултата. Това може да е фалшиво негативен RT-PCR или удължено време за конверсия на РНК.

Фалшиво-негативен RT-PCR и удължено време за конверсия на РНК: Практическите ръководства до неотдавна предлагаха 2 последователно негативни резултата от RT-PCR като критерий за изписване /оздравяване/.  Често такива пациенти се приемат за втори път за лечение, но това не е нито рецидив, нито втора инфекция

и още една картинка:

image.png

• Харесвам 3
Публикувано:

България е на първо място в Европа и на второ в света по процент смъртни случаи сред заразените с COVID-19 :wacko:

https://dariknews.bg/novini/sviat/bylgariia-e-na-pyrvo-miasto-v-evropa-i-na-vtoro-v-sveta-po-smyrtnost-ot-covid-19-2264639?fbclid=IwAR2VUpfzjVK5YuVJovnKZzXQF7iT0AN-LgIEE3-FjaMmXk52dxW7MzLOlHY

Странно защо не се анализира причината за това. Не е само вируса и не е само темпа на васкиниране определено.

• Харесвам 7
Публикувано:
Преди 1 час, FlyTraveler каза:

Цитирам американски лекар и публична личност (мързи ме да търся източника), той откъде знае колко ще струва това ново лекарство на Мерк, нямам представа. Конфликтът на интереси, обаче е очеизваден, освен ако зорлен силно не си затвориш очите. 🙂 

За съжаление,това са само спекулации.

Мерк едва приключиха втора фаза на клиничните проучвания и статуса на продукта все още е експериментален. 
Не са започнали трета фаза,а там много обещаващи молекули се провалят.

• Харесвам 4
Публикувано:

LIVE. Van Gucht: “5.000 kankerpatiënten zijn niet tijdig bij hun arts te rade gegaan” - Advies in Duitsland om rest van het jaar niet meer te reizen | Nieuws | hln.be

"11:45

Съвет в Германия да не пътувате през останалата част от годината

В Германия ще има съвет да не пътувате през останалата част от годината. Канцлерът Ангела Меркел каза това на пресконференция. "Опитваме се да направим каквото можем с правните ресурси, с които разполагаме", каза тя."

@ivailo_radev  какво става? Някакви подробности? 

• Харесвам 2
  • Шок 1
Публикувано:
преди 9 минути , funny каза:

България е на първо място в Европа и на второ в света по процент смъртни случаи сред заразените с COVID-19 :wacko:

https://dariknews.bg/novini/sviat/bylgariia-e-na-pyrvo-miasto-v-evropa-i-na-vtoro-v-sveta-po-smyrtnost-ot-covid-19-2264639?fbclid=IwAR2VUpfzjVK5YuVJovnKZzXQF7iT0AN-LgIEE3-FjaMmXk52dxW7MzLOlHY

Една от основните причини вероятно е, че има много повече Корона случаи, които не влизат в официалната статистика.

Как стои въпросът с тестването? Още ли се плаща от пациентите или ако минава през касата, процедурата с направление е тромава? Има ли центрове за бързи тестове? Тества ли се периодично в големи фирми, училища, градини?

• Харесвам 1
Публикувано:
В момента, zon каза:

LIVE. Van Gucht: “5.000 kankerpatiënten zijn niet tijdig bij hun arts te rade gegaan” - Advies in Duitsland om rest van het jaar niet meer te reizen | Nieuws | hln.be

"11:45

Съвет в Германия да не пътувате през останалата част от годината

В Германия ще има съвет да не пътувате през останалата част от годината. Канцлерът Ангела Меркел каза това на пресконференция. "Опитваме се да направим каквото можем с правните ресурси, с които разполагаме", каза тя."

@ivailo_radev  какво става? Някакви подробности? 

Този съвет си го има вече от много месеци. Ама това не е забрана. Та който иска си пътува, който не иска, не. По-скоро е психологическа преграда, която действа де при голяма част от хората.

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 1 минута , ivailo_radev каза:

Този съвет си го има вече от много месеци. Ама това не е забрана. Та който иска си пътува, който не иска, не. По-скоро е психологическа преграда, която действа де при голяма част от хората.

А дано, да е само както сега тестове и карантина. Въпреки, че не виждам кой луд ще отиде на туризъм в Германия, ако трябва да стои 10 дни в карантина отделно от съпътстващото тестване. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 12 минути , funny каза:

Странно защо не се анализира причината за това. Не е само вируса и не е само темпа на васкиниране определено.

Излезе вчера статистика за заболяванията и тежките случаи в Германия, но според мен малко или много важи за навсякъде. Най-много тежки и смъртни случаи има сред по-бедното население. Причините са няколко - 1.живеят много хора на единица площ, 2.по-ниска здравна култура, изразяваща се и съответно в по-лошо здравословно състояние (предишни и съпътстващи заболявания), 3.по-често ползват градски транспорт вместо автомобили и велосипеди. 

И като го вземеш тези причини и се вижда, че са доста приложими за България. Ние сме по средата някъде и там удря най-много май - т.е. по-богатите държави имат по-силни здравни системи, живеят по-отделено, по-бедните пък са по-зле от нас, ама там населението е по-младо и сигурно и не се тества толкова.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 12 минути , Masmiya каза:

Една от основните причини вероятно е, че има много повече Корона случаи, които не влизат в официалната статистика.

Как стои въпросът с тестването? Още ли се плаща от пациентите или ако минава през касата, процедурата с направление е тромава? Има ли центрове за бързи тестове? Тества ли се периодично в големи фирми, училища, градини?

Нямам опит с тестове по здравна каса, нямам и идея дали има центрове за бързи тестове.

Това някак е работа на тези здравни светила дето се появяват по медиите да рецитират едни и същи неща , вместо да анализират данни , да съобщават причините за тези показатели и да предприемат мерки в посока намаляването им

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 10 минути , zon каза:

А дано, да е само както сега тестове и карантина. Въпреки, че не виждам кой луд ще отиде на туризъм в Германия, ако трябва да стои 10 дни в карантина отделно от съпътстващото тестване. 

В Германия хотелите и местата за туристически настаняване са затворени вече месеци. Но Меркел не е казвала, че това ще продължи цялата 2021 година, ако това е твоят въпрос. Дори стлнощи имаше нова среща и една от темите беше за отваряне на туризма около Великден. Меркел е против това отваряне. Но все пак северните провинциите на Балтийско и Северно море може би ще отворят при определени условия част от местата за туризъм. В Германия като федерация отделните провинции имат свобода да взимат такива решения.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 минута , Masmiya каза:

В Германия хотелите и местата за туристически настаняване са затворени вече месеци. Но Меркел не е казвала, че това ще продължи цялата 2021 година, ако това е твоят въпрос.

Новината излезе в бързите новини, без подробности за дадената пресконференция от Меркел. Затова питам дали в немската преса има повече подробности. 

Публикувано:

преди 1 час, FlyTraveler каза:

Мерк го имат точно толкова Ивермектина, колкото Домусчиев и всеки индиец или пакистанец, който произвежда лекарства. 🙂  Патентът на Мерк е изтекъл през 80-те. 

На Мерк, може да им е изтекъл патентът, но на други фирми не е, Има такива, чак до 2034 година имат, така че, ако имаше ефект, щяха да бълват и да залеят света. Това е личното ми мнение, а съм напълно съгласна с теб - че това у нас,  си е чисто печалбарство, на цена 70-80 лева и годност, до месец август.

Ето ти два примера:

933886501_Screenshot(28).png.e2fe5ac6b4e2561f36bd512a46344a11.png

284529038_Screenshot(29).png.666624d10b6bebfc41f86531e8e62e35.png

А тук е целият списък:

https://www.pharmacompass.com/patent-expiry-expiration/ivermectin-merck-brand

А това е част от описанието на препарата, ама е на руски, мързи ме да превеждам:

"Однако, несмотря на высокую антипаразитарную активность, большинство известных препаратов на основе ивермектина отличаются токсичностью и способностью аккумулироваться в молоке, органах и тканях животных. Это создает угрозу попадания ивермектинов в пищу человека и ограничивает их использование на лактирующих животных и для получения мясной продукции. Убой на мясо разрешается не ранее, чем через 21-28 дней после последнего введения ивермектинсодержащих препаратов."

Всичко останало, по съдържание, видове и пр, в този линк:

https://patents.google.com/patent/RU2519085C1/ru

Ей така, за обща информация, на когото му е интересно.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 42 минути , AlexandraKo каза:

На Мерк, може да им е изтекъл патентът, но на други фирми не е, Има такива, чак до 2034 година имат, така че, ако имаше ефект, щяха да бълват и да залеят света. Това е личното ми мнение, а съм напълно съгласна с теб - че това у нас,  си е чисто печалбарство, на цена 70-80 лева и годност, до месец август.

Ето ти два примера:

933886501_Screenshot(28).png.e2fe5ac6b4e2561f36bd512a46344a11.png

284529038_Screenshot(29).png.666624d10b6bebfc41f86531e8e62e35.png

Ами, изглежда да е така както пишеш от това, което постваш. Аз не съм се интересувал особено от тази материя, но си мислех, че патента защитава някаква интелектуална собственост. Може да се патентова някакво измислено лекарство или какъвто и да било продукт само веднъж от този, който пръв го е измислил/ поръчал/ направил. В определения срок на действие на патента, никой няма право да произвежда официално и да продава продукта (в случая лекарството) без разрешение на този, който го е патентовал за съответната територия, където важи този патент. Като изтече срока на патента, вече всеки може да произвежда медикамента като генерик.

То иначе теоретично аз ще патентовам аспирина утре и ще започна да искам всички, които го произвеждат да ми плащат.

Би ми било интересно ти или някой друг, който разбира от патенти, да разясни това дали е така или не. Може би патента дава някаква ексклузивност за производство/ разпространение на определена територия за определен период от време и може да се подновява. Както са домейните за сайтове в Интернет - който си ги купи, не знам.

Иначе дали има ефект срещу Ковид лекарството, не мога да знам със сигурност. Ако си направя тест за антитела, ще разбера дали съм изкарал ковид и дали ми е помогнало. 🙂  Като цяло хората, които застават зад него са ми симпатични, но това е лично усещане. Има и изпитвания в няколко държави, които го подкрепят (Аржентина, Израел, Египет), в момента текат такива едновременно в три университета в Канада, Ю. Африка и Бразилия. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс ги спонсорират (бях писал преди, че е по няколко възможни причини, една от които е да имат финална дума над резултатите). Стигнало се е до там и вниманието им е привлечено, няма дим без огън.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 4 минути , FlyTraveler каза:

Ами, изглежда както пишеш от това, което постваш. Аз не съм се интересувал особено от тази материя, но си мислех, че патента защитава някаква интелектуална собственост. Може да се патентова някакво измислено лекарство или какъвто и да било продукт само веднъж от този, който пръв го е измислил/ поръчал/ направил. В определения срок на действие на патента, никой няма право да произвежда официално и да продава продукта (в случая лекарството) без разрешение на този, който го е патентовал за съответната територия, където важи този патент. 

То иначе теоретично аз ще патентовам аспирина утре и ще започна да искам всички, които го произвеждат да ми плащат.

Би ми било интересно ти или някой друг, който разбира от патенти, да разясни това дали е така или не. Може би патента дава някаква ексклузивност за производство/ разпространение на определена територия за определен период от време и може да се подновява. Както са домейните за сайтове в Интернет - който си ги купи, не знам.

Иначе дали има ефект срещу Ковид лекарството, не мога да знам със сигурност. Ако си направя тест за антитела, ще разбера дали съм изкарал ковид и дали ми е помогнало. 🙂  Като цяло хората, които застават зад него са ми симпатични, но това е лично усещане. Има и изпитвания в няколко държави, които го подкрепят (Аржентина, Израел, Египет), в момента текат такива едновременно в три университета в Канада, Ю. Африка и Бразилия. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс ги спонсорират (бях писал преди, че е по няколко възможни причини, една от които е да имат финална дума над резултатите).

Доколкото знам са за 20 години патентите на лекарствата, ама това е от заявяването на патента. То лекарството, докато стигне пазара и са минали няколко години вече.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 минути , FlyTraveler каза:

Ами, изглежда както пишеш от това, което постваш. Аз не съм се интересувал особено от тази материя, но си мислех, че патента защитава някаква интелектуална собственост. Може да се патентова някакво измислено лекарство или какъвто и да било продукт само веднъж от този, който пръв го е измислил/ поръчал/ направил. В определения срок на действие на патента, никой няма право да произвежда официално и да продава продукта (в случая лекарството) без разрешение на този, който го е патентовал за съответната територия, където важи този патент. 

Би ми било интересно ти или някой друг, който разбира от патенти, да разясни това дали е така или не. 

Така е. Патентът защитава самото изобретение /състав на лекарство или метод на производство, или в каквото там се състои изобретението/ и дава право на притежателя си да забрани на всяко трето лице да използва това изобретение без негово съгласие /обикновено съгласието предполага лицензионен договор и съответното заплащане/. До момента на изтичане на патентната защита, притежателят на патента е монополист върху него. По тази причина, а и поради много строгия режим на първоначално разрешаване за употреба, оригиналните лекарства /в смисъл на произведени при прилагане на изобретение, което съставлява новост/ са скъпи. 

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 14 минути , ivailo_radev каза:

Доколкото знам са за 20 години патентите на лекарствата, ама това е от заявяването на патента. То лекарството, докато стигне пазара и са минали няколко години вече.

Да де, ама като видиш скрийншотовете в поста на @AlexandraKo, има американски патенти за Ивермектин до 2034 година, при условие, че медикамента е пуснат през 1978 година. На мен не ми е ясно, дали като изтече даден патент, всеки може да си го купи за следващ период. Както домейните/ имената на сайтовете в Интернет.

преди 10 минути , lyusi каза:

Така е. Патентът защитава самото изобретение /състав на лекарство или метод на производство, или в каквото там се състои изобретението/ и дава право на притежателя си да забрани на всяко трето лице да използва това изобретение без негово съгласие /обикновено съгласието предполага лицензионен договор и съответното заплащане/. До момента на изтичане на патентната защита, притежателят на патента е монополист върху него. По тази причина, а и поради много строгия режим на първоначално разрешаване за употреба, оригиналните лекарства /в смисъл на произведени при прилагане на изобретение, което съставлява новост/ са скъпи. 

Да, но знаеш ли като изтече този патент, после има ли право някой друг да го закупи за определен срок или вече всички могат да произвеждат генерици съдържащи същото активното вещество/ формула? Как тогава има фирми, които имат американски патент върху Ивермектин до 2034 година, при условие, че това е много стар медикамент (от 1978 година)? 

Публикувано:

Доколкото знам не може да се плати за удължаване, освен ако не е направена някаква модификация, която е патентована. На скриншота US patent number e различен, може да има нещо такова.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 2 минути , neuromancer каза:

Доколкото знам не може да се плати за удължаване, освен ако не е направена някаква модификация, която е патентована. На скриншота US patent number e различен, може да има нещо такова.

Да, защото излиза, че в момента две компании едновременно имат патент в-у Ивермектин в САЩ. Може би има значение търговското име на продукта. Примерно в България се казва "Хювемек" - генерик, който съдържа същото активно вещество. Както има генерици на Маларон, но се казват по друг начин. 

Т. е. всеки може да си произвежда генерик, който да съдържа активното вещество Ивермектин и да си му слага каквото си иска търговско наименование, без да плаща права на Мерк.

• Харесвам 3
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.