Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 4 минути , luba_rizova каза:

То баш, де, ама трябваше да не стига до болница. Възможно е да има само 1 доза. Ама нали и тя даваше някаква сигурност, поне в ЮК, помня, че правеха така, а уж имат някакви резултати. Знае ли човек вече. 

Е , може пък и този човек да е попаднал в процента неефективност на ваксината

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:
Преди 1 час, crazyhorse каза:

Един познат е в болница с Ковид, въпреки, че е ваксиниран с АЗ! 

Инфекционистите и учените (някои от тях) нали казват, че точно в случаи като този се получават нови варианти на Sars CoV-2. Имунен отговор от ваксината има, но все още не достатъчно силен, за да убие вирусите, които се нагласят спрямо него и мутират. Колкото повече такива случаи, толкова по-масово Sars-CoV-2 прави escape mutation.

По същата схема както когато даден антибиотик се предписва масово и примерно не се взема в достатъчна концентрация, че да убие бактериите, те се нагласят и стават резистентни към него и понякога се стига до моменти, лекарството да не върши никаква работа.

• Харесвам 2
  • Шок 1
Публикувано:
преди 34 минути , crazyhorse каза:

Доказана ефикасност 65% (или 66% - но това вече е детайл). Попаднал е в останалите 35. 

Това е само предположение и опит за шега. 

Но подобни събития би трябвало да се съобщават, защото липсата на ефикасност също е вид нежелана реакция

• Харесвам 6
Публикувано:

В Белгия поставят втората доза на АЗ след 12 седмици от първото инжектиране. В момента няма още ваксинирани с втора доза.

Много медицински персонал и такъв за грижи е ваксиниран с първа доза на АЗ. 

• Харесвам 7
  • Браво 1
Публикувано:
преди 40 минути , zon каза:

В Белгия поставят втората доза на АЗ след 12 седмици от първото инжектиране.

Защото интервалът между първата и втората доза е определен принципно в много широки граници: между 4 и 12 седмици, без конкретни препоръки или указания. Нито информация кога какво се очаква. 

• Харесвам 4
Публикувано:

Традициите трябва да се спазват - всяка заповед е в сила ... докато не се промени. Има няма 2-3 до 5 дни и я променяме. Традиционно.  

"Самостоятелните обекти и магазините за нехранителни стоки в търговските центрове или големите обекти с над 300 кв. м. площ, до които има директен достъп - вход от улици или паркинг, могат да продължат своята дейност, спазвайки мерките. Това разкри министърът на икономиката Лъчезар Борисов на брифинг на здравните власти."

Повече тук 

• Харесвам 6
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 1 час, crazyhorse каза:

Би ли дал информация кога е ваксиниран?

За сформиране на някакви добри нива на защита дават, че са необходими 22 дни (говоря за първа доза). Ако се е разболял след като са минали тези дни, това значи да е ваксиниран преди 26-7 поне. Иначе, най-вероятно още ваксината не е била сработила.

Естествено, може и да е друг щам и т.н. Но за мен най-вероятното е, че не е минало достатъчно време след ваксината.

• Харесвам 6
Публикувано:

Приятел се разболя след първа доза на АЗ. Симптомите му се появиха 26 дни след ваксината. 

• Харесвам 4
  • Шок 1
  • Замислям се 2
Публикувано:
преди 12 минути , Lyubina каза:

Защото интервалът между първата и втората доза е определен принципно в много широки граници: между 4 и 12 седмици, без конкретни препоръки или указания. Нито информация кога какво се очаква. 

Минстърът на здравеопазването запита Висшият медицински съвет колко максимално дълъг е възможният период между двете дози на АЗ, Пфайзер и Модерна, с цел колкото се може повече хора да получат първа доза. За Пфайзер спазваха стриктно 3 седмици интервал в началото, когато ваксинираха най уязвимите, възрастните в домовете и персонала там, с цел колокото се може по бързо да изградят имунитет и да са възможно най защитени. 

Сега Пфайзер за общото насаление 65+, като започнаха от най възрастните надолу, са с интервал 5 седмици.

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

само да уточним, че според дефиницията в Щатите, за разболяване след ваксиниране се счита само такова, което е възникнало 2 седмици след втора доза ваксина, което до момента в техния случай значеше след поне 5 седмици след първа доза при Пфайзър или 6 седмици след първа доза Модерна

https://www.theatlantic.com/science/archive/2021/03/vaccine-breakthrough-cases/618330/?s=09

за сметка на това тук пък всеки, който изобщо има само първа ваксина АЗ, се брои за неуспешно ваксиниран, дори да се е заразил още преди самата ваксина

• Харесвам 14
  • Браво 2
Публикувано:
преди 8 минути , lesy каза:

Приятел се разболя след първа доза на АЗ. Симптомите му се появиха 26 дни след ваксината. 

Леси, а леки или по-тежки бяха симптомите? 

Да не забравяме и случая с приятеля на @Георги Матеевот Бразилия, който беше и преболедувал, и ваксиниран с 2 дози, и пак каза, че е болен за болница. Не къса клечка, ами... 

• Харесвам 2
Публикувано:

също така, понеже често не се прави разлика, е полезно да се знае, че има разлика в понятията, които се използват като данни от клинични проучвания (efficacy - това е, което виждаме в таблиците за всички ваксини) и числата, които ще виждаме след прилагането на ваксините в реалния мащаб върху огромна популация (effectiveness)

Efficacy can be defined as the performance of an intervention under ideal and controlled circumstances, whereas effectiveness refers to its performance under 'real-world' conditions.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 20 минути , antea каза:

също така, понеже често не се прави разлика, е полезно да се знае, че има разлика в понятията, които се използват като данни от клинични проучвания (efficacy - това е, което виждаме в таблиците за всички ваксини) и числата, които ще виждаме след прилагането на ваксините в реалния мащаб върху огромна популация (effectiveness)

Efficacy can be defined as the performance of an intervention under ideal and controlled circumstances, whereas effectiveness refers to its performance under 'real-world' conditions.

Като нас естествено ни интересува второто, ама ще трябва да почакаме за резултати от достатъчно големи групи от хора.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 55 минути , luba_rizova каза:

Леси, а леки или по-тежки бяха симптомите? 

Да не забравяме и случая с приятеля на @Георги Матеевот Бразилия, който беше и преболедувал, и ваксиниран с 2 дози, и пак каза, че е болен за болница. Не къса клечка, ами... 

Днес му е трети ден с температура. Още е в началото. А той е от хората, които се пазят доста и не се събират с други хора.

• Шок 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Съжалявам за човека на @crazyhorse, дано да няма усложнения и скоро да го изпишат, също и на @lesy! 😷

Не е само до АЗ, вчера имаше новина за много заразени в дом за грижи, всички ваксинирани дори с втора доза Пфайзер - хубавото, почти всички са без симптоми.

https://www.24chasa.bg/novini/article/9642340  В такива случаи се касае за заразяване, което се е случило преди поставянето на ваксината или в кратък период след това, вече много пъти се е обсъждало за времето, което всяка ваксина и изобщо медикамент се нуждае, за да започне да действа. Организмите ни имат има нужда от време да изградят имунитет. Всички тук пътуваме, при за Хепатит примерно ваксините се слагат поне 1-2 месеца преди пътуването. И въпреки, че го знам много добре това, такива новини, както и съобщенията за повторно заразяване, каквито се появяват все повече, много ми попарват пътешественическия порив. Даже ме дразни, че наличните към момента ваксини не спират разпространението, но със сигурност помагат за това ваксинирания да го изкара по-леко. Хайде да ъпгрейдват чипа вече и да спират и заболяването и разпространението, а, а, а?!!?! 🤪

И за пътуването - изглежда и да е ваксиниран човек, пътуванията и за него ще си останат още доста време с PCR тестване на влизане в чужда страна или на прибиране в България, а също и застраховките да не те карантинират някъде за 10-14 дни, защото си безсимптомен, ама не се знае другите около теб имат ли нямат ли ваксина и по какви причини 😞 Има много шум за ваксинационните сертификати, паспорти и т.н. и би било наистина супер да се минава така, но със сегашните ваксини дългосрочно да се очаква от всички хора над 18г. да се разкарват за ваксинация И реваксинация на всеки 3-6-9 месеца не го виждам като работещо решение. 😞

Тези дни се рових, но нищо смислено не намерих: - Който е минал и двете дози на някоя от ваксините (един вид "завършена ваксинация"), какво е получил като информация от ваксиниращите го за това трябва ли и кога да се ваксинира пак? А ако днес ми сложат и втората доза от ваксина Х, очаква ли се от мен след примерно 6 месеца да започна да ходя всяка седмица или всеки месец на лаборатория да си меря антителата, за да може като паднат до някаква граница, да отида до болница за бустерна доза?... И има ли информация по света и у нас, ако човек се ваксинира сега с едно (да кажем двете дози АстраЗенека), после какво - цял живот такъв тип ваксина ли трябва да си слага човек за бустерна доза или може да си сложи бустерна от друг вид (примерно Модерна) и кога?

Изобщо в някакво мислене се вкарах тези дни, което нямаше да се случи, ако бях успяла да се омета към слънчева и прашна Африка като казаха, че затварят това-онова тук! 🙂

• Харесвам 9
  • Браво 1
Публикувано:

преди 6 часа, ivailo_radev каза:

ама съм обещал да не коментирам политиката на многоуважаваната дама и нейната приятелка - другата още по-уважавана дама.

Кажи тогава за жена ти - готви ли добре, пере ли те, глади ли те, грижи ли се за тебе? :cool:

• Смея се 12
Публикувано:
Преди 1 час, funny каза:

Традициите трябва да се спазват - всяка заповед е в сила ... докато не се промени. Има няма 2-3 до 5 дни и я променяме. Традиционно.  

"Самостоятелните обекти и магазините за нехранителни стоки в търговските центрове или големите обекти с над 300 кв. м. площ, до които има директен достъп - вход от улици или паркинг, могат да продължат своята дейност, спазвайки мерките. Това разкри министърът на икономиката Лъчезар Борисов на брифинг на здравните власти."

Повече тук 

При това тия големи магазини още от вчера са почнали да си преграждат търговската площ, така че да не надвишава 300 кв.м. Казаха ми за ДМ. Дразнещото в случая е, че така не се спазват мерките от тия, които искат да ги спазваме. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 25 минути , Coo каза:

Не е само до АЗ, вчера имаше новина за много заразени в дом за грижи, всички ваксинирани дори с втора доза Пфайзер - хубавото, почти всички са без симптоми

От моя гледна точка, това не е заразяване, а заразоносителство 🙂 

Това, че някой е ваксиниран, не означава, че не може да пренася вируса. Затова се казва, че дори и ваксинираните трябва да носят маски. Защото маската предпазва не този, който я носи, а околните от него, ако е носител на вируса. 

И по този повод, но не в тази връзка, знаете ли колко хора са носители на E.coli, без да боледуват. Затова (поне преди, а предполагам и сега), преди да се започне работа в заведение за обществено хранене (независимо дали е ресторант, стол или друго място, където се приготвя храна) се изискваше задължително проба за E. coli. 

• Харесвам 19
Публикувано:
преди 3 часа, crazyhorse каза:

А дали няма вариант заразените ваксинирани да са се заразили малко преди поставяне на ваксината или малко след, т.е. ваксината да няма отношение към заразяването им.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 23 минути , Брани каза:

А дали няма вариант заразените ваксинирани да са се заразили малко преди поставяне на ваксината или малко след, т.е. ваксината да няма отношение към заразяването им.

Има разбира се, но въпросът е за времето, което е минало от едното събитие и от другото.

Ако е вярно, че инкубационният период е между 5 и 14 дни (доста разтегливо понятие май), то това предполага че ваксината е сложена между 5 и 14 дни преди да се разболеят? 

Тъй като IgG антителата започват да се изграждат след 14 ден (теоретично), то се предполага, че е възможно заразяването да е станало и в този период.

Виж колко много предположения нахвърлих 🙂 

• Харесвам 6
Публикувано:
Преди 1 час, ДиянаВ каза:

При това тия големи магазини още от вчера са почнали да си преграждат търговската площ, така че да не надвишава 300 кв.м. Казаха ми за ДМ. Дразнещото в случая е, че така не се спазват мерките от тия, които искат да ги спазваме. 

Заповедта от тази сутрин вече е отменена 

• Харесвам 1
  • Шок 1
  • Смея се 11
Публикувано:
преди 18 минути , bad kid каза:

Заповедта от тази сутрин вече е отменена 

Щото си правите труда да ги следите/четете. Що си губите  времето?

За близо  50  години в здравеопазването, съм се нагледала/наслушала на тъпотии, глупости, неадекватности и прочие подобни. Еле, идат избори, пък дай да угодим на тоя, на оня. От здравето на народа, кой се интересува?
Като се прибирах днес, срещнах една дружка- фармацевт. Та тя ми каза, че чинно се е записала, в НП за ваксинация, с избор на ваксината на Модерна. Датата и е утре, получила е СМС, да се обади. Обадила се- няма друго, освен АЗ -  ако щеш. Ама вчера, една пък, ми разправя, че писала и нея, и сина си, за наблюдатели  или, както там се казва, по изборите, само, заради това, да се ваксинират с Пфайзер. Та за тях има, за другите  хора няма. Пак, шуро-баджанащина, от всякъде.

И ще ми лаят по телевизиите, че видиш ли, народът не ще. A  питам аз, къде са им ваксините? И нали уж, бяха заръчали Пфайзер, по 20$, що сега има има само АЗ, за по 2$?Толкова са ми омръзнали вече, не им вярвам, на нито една дума.

Само за сведение - не съм се затърчала да се ваксинирам.Все още.

• Харесвам 28
Публикувано:
преди 1 час, Lyubina каза:

От моя гледна точка, това не е заразяване, а заразоносителство 🙂 

Това, че някой е ваксиниран, не означава, че не може да пренася вируса. Затова се казва, че дори и ваксинираните трябва да носят маски. Защото маската предпазва не този, който я носи, а околните от него, ако е носител на вируса. 

И по този повод, но не в тази връзка, знаете ли колко хора са носители на E.coli, без да боледуват. Затова (поне преди, а предполагам и сега), преди да се започне работа в заведение за обществено хранене (независимо дали е ресторант, стол или друго място, където се приготвя храна) се изискваше задължително проба за E. coli. 

Всички.  🙂 Абсолютно всички имаме Escherichia coli  в дебелото си черво. Изключението може да е някой човек с анус претер, при когото дебелото черво е премахнато оперативно. Без тия бактерии в червата ни просто няма да издаяним дълго 🙂 Те са основната нормална флора в червата ни и си имаме взаимна полза от симбиозата с тях.

Има отделни, изключително редки, сероптипове ентеропатогенни E. coli (EPEC), ентеротоксигенни E. coli (ETEC) и ентероинвазивни E. coli (EIEC), които не се считат за нормална микрофлора, а предизвикват чревни инфекции, наподобяващи клинично съответно салмонелоза, холера и шигелоза (бактериална дизентерия). Затова те се включват в изследванията за носителство сред персонала на заведенията за обществено хранене. 

Извинявам се - няма връзка с темата, но тъй и тъй съм набрал скорост, че днес от сутринта точно това показвам онлайн на студентите 😄 

• Харесвам 17
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 4 часа, funny каза:

Повече тук 

Самоцитирам се , защото сагата е продължила.

"Сутринта магазините бяха затворени (от понеделник).
На обяд, на фона на скока в заболяемостта, ги отвориха.
Сега следобяд пак ги затвориха.
Може би пък да им е скучно? "  П.Паунова

Редакция - вече е отразена и новата и по-новата версия на заповедта. Но ... има още време до края на деня де 
  • Харесвам 4
  • Смея се 9
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.