Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

В момента, Георги Матеев каза:

А всъщност от кого идва силния натиск за въвеждане на пасове? От правителството на Валония?

От момента в който Макрон даде изявления по френската телевизия, че Франция ще въвежда пасове, валонците веднага искат и те. Във Валония гледат френска телевизия и вярват на Макрон, не на Ди Рупо или пък на Де Кро. Съответно започват да искат от Ди Рупо пасове във Валония, и той какво хората ги искат тези пасове. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 4 минути , slujitel каза:

А дали е така? Ако бях седнала до сина ти в самолета, ден преди да се разболее, дали нямаше да се заразя? Защото той е ваксиниран, а аз с тест. На всички стана ясно, дори и на теб, че ваксинираните и заразяват и се разболяват, с какво сте по-безопасни? А да си плащаш принудително за правото на избор, как го наричаш? Сега правим точно това, плащаме си. И не е само в заведения в чужбина, и в хотели, и в замъци, навсякъде вече искат тест или ваксина. В Европа де, в Африка не искат.

няма как да знаем дали щеше, можем само да предполагаме; от друга страна - факт е, че той не е заразил абсолютно никого от обкръжението, с което е контактувал в 4-те дни преди да установи, че е положителен, и изключително ме радва, че успяхме да пресечем поне неговото евентуално клонче на разпространение чрез моменталната му изолация

та, в този смисъл, смятам, че по-разумното решение е всички да се тестват, независимо от статуса им /доброволно/ преди по-масови сбирки или ползване на пренаселени обществени услуги, или срещи с по-уязвими хора, но знам, че това никога няма да бъде факт в България, било заради цената на тестовете, било заради собственото нежелание на хората; но, който има съвест, нека го прави, независимо дали е бил болен преди или ваксиниран, така ще е най-добре за всички

стимулът с ваксинацията има по-дългосрочен смисъл, не пряка полза в момента; ако оставим изобщо настрана личната полза за ваксинирания, в общество, което масово е ваксинирано, здравеопазването няма да се срути така, както, извинете ме за черногледството, отново предстои да видим у нас

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 16 минути , luba_rizova каза:

Всички медии говорят едно и също, копи - пейст, като машина на времето, само че сега вместо британски, се вмъква Делта

Спокойно, скоро ще сменят репертоара - идва и южноамерикански щам.

• Харесвам 4
  • Шок 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, luba_rizova каза:

И знам, че някой ще модерира, избирателно…

Много отдавна се каня да повдигна тази тема, за избирателното модериране.

Знам, че не е тук мястото, но и модерирането е отражение на двойните стандарти в обществото ни -Имането, на  наши и ваши.

И за да не съм голословна, отдавна си записвам подобни случаи и скоро ще направя специална тема по въпроса, с примери. Да, знам че е трудно да си обективен, 

но “ Noblesse oblige”,както казват франсетата:))), ако приемем, че най-благородните от нас, това са модераторите:)

• Харесвам 9
  • Браво 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, bad kid каза:

За мен правото и свободата да си купя билет за някъде и да се кача на самолета е нещо много ценно и към днешна дата като неваксиниран ми е отказано това право. Освен това цената която можеш да платиш при един положителен тест ден преди отпътуване ще е много по-голяма от 40-80 лв. за тест. 

Докато един ваксиниран, който може също да е заразен и също толкова 'опасен', има абсолютна свобода.

Странно ми е че точно в тоя форум се налага това да се обяснява.

Аз определено не съм срещал А/К, която да не ти продава билет ако не си ваксиниран. Освен това, за където и да тръгнеш, като ти искат PCR-тест не те питат ваксиниран ли си или не. Нито пък, ако примерно се връщаш от "червена" зона ваксинирането те спасява от поне 2 броя PCR теста за да избегнеш карантина. Като се иска носенето на маски някъде, задължително е и за ваксинираните. Така, че изобщо не схващам за каква "абсолютна свобода" на ваксинираните става дума... Като ваксиниран по-скоро мога да кажа, че не виждам никаква особена полза от сертификата.

• Харесвам 7
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 25 минути , AlexandraKo каза:

Много отдавна се каня да повдигна тази тема, за избирателното модериране.

Знам, че не е тук мястото, но и модерирането е отражение на двойните стандарти в обществото ни -Имането, на  наши и ваши.

И за да не съм голословна, отдавна си записвам подобни случаи и скоро ще направя специална тема по въпроса, с примери. Да, знам че е трудно да си обективен, 

но “ Noblesse oblige”, както казват франсетата:)))

И мен са ме трили тук-там и понякога и аз съм се чувствал ощетен.

Но макар да имам (мания за) величие и да не признавам по-големи авторитети от моя ( 🙂 ), мисля че модерацията в настоящата тема е точно на необходимото ниво.

Както съм казвал и преди, ако всеки преглътне малко от егото си, всичко ще върви много по-спокойно (за мен това е особено лесно, защото колкото и его да преглъщам, винаги ми остава още много на разположение 🙂

• Харесвам 6
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 13 минути , Брани каза:

И мен са ме трили тук-там и понякога и аз съм се чувствал ощетен.

Но макар да имам (мания за) величие и да не признавам по-големи авторитети от моя ( 🙂 ), мисля че модерацията в настоящата тема е точно на необходимото ниво.

Както съм казвал и преди, ако всеки преглътне малко от егото си, всичко ще върви много по-спокойно (за мен това е особено лесно, защото колкото и его да преглъщам, винаги ми остава още много на разположение 🙂

Не говоря за тази тема конкретно, тука стана дума, та се сетих, говоря за всички теми.Ти си лесен, имаш си по много :))

Ние, дето си имаме, точно, колкото трябва, си го пазим:))))

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Стигне ли се до анализ на модерирането тук, обикновено е време за почивка на темата. :wink:

Сега сериозно - не мисля, че който и да е модератор има лично отношение или пък маха мнения защото му е кеф.

Често за да се стигне до намеса, то има получен доклад за дадени мнения.

Това, което не толерираме със сиурност е лични обиди или квалификации на пишещите тук, както и линкове от съмнително естество.

Нека не забравяме, че пандемията няма да е вечна, а ние ще се виждаме, комуникираме и все така ще обсъждаме пътувания и след това.

Лично аз в тази тема дори не си позволявам да харесвам мнения, които считам отговарящи на мирогледа ми. Безпристрастно чета, но не безпристрастно тъгувам, когато се стига до сблъсъци и употреба на некрасиви епитети.

Познавам голяма част от пишещите тук лично, ще се радвам и да продължим да се познаваме и след края на тази не лека световна ситуация.

Ако някой има какво да каже по темата за модерирането, може да ми пише на лични или да пусне доклад.

• Харесвам 17
Връзка към коментар
Преди 1 час, antea каза:

няма как да знаем дали щеше, можем само да предполагаме; от друга страна - факт е, че той не е заразил абсолютно никого от обкръжението, с което е контактувал в 4-те дни преди да установи, че е положителен, и изключително ме радва, че успяхме да пресечем поне неговото евентуално клонче на разпространение чрез моменталната му изолация

Антеа, синът ти двойно ваксиниран ли е бил, т.е. са изминали 14 от втората инжекция и тогава се е заразил? С каква ваксина е ваксиниран?

Връзка към коментар

Стана детска градина , сега ще се оплакваме на другарката.

А по темата , след като у нас няма интерес добре е да помогнем на по-изостаналите народи :

Норвегия иска да купи от нас 100 000 дози "Модерна"

https://news.bg/health/norvegiya-iska-da-kupi-ot-nas-100-000-dozi-moderna.html

• Харесвам 2
  • Шок 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , stanimir каза:

Стана детска градина , сега ще се оплакваме на другарката.

А по темата , след като у нас няма интерес добре е да помогнем на по-изостаналите народи :

Норвегия иска да купи от нас 100 000 дози "Модерна"

https://news.bg/health/norvegiya-iska-da-kupi-ot-nas-100-000-dozi-moderna.html

Не съм разбрала да са ни зачислили персонално по 2/1 доза ваксини за да може да си ги търгуваме лично , та... от нас не зависи нито дали ще "помогнем" на "по-изостаналите народи", нито пък може да им определим цената за оказаното "удоволствие"

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 7 минути , zon каза:

Антеа, синът ти двойно ваксиниран ли е бил, т.е. са изминали 14 от втората инжекция и тогава се е заразил? С каква ваксина е ваксиниран?

да, с АЗ, зарази се два месеца и половина след втората доза

• Харесвам 2
Връзка към коментар
В момента, antea каза:

да, с АЗ, зарази се два месеца и половина след втората доза

С АЗ в Белгия ваксинираха много рискови пациенти, а тя не прадпазва достътчно от делта варианта, и от септември ще им поставят трета доза с Пфайзер. 

Досега от февруари месец само 3% от хоспитализираните пациенти за ковид в Белгия са били ваксинирани. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 28 минути , logist13 каза:

Аз определено не съм срещал А/К, която да не ти продава билет ако не си ваксиниран. Освен това, за където и да тръгнеш, като ти искат PCR-тест не те питат ваксиниран ли си или не. Нито пък, ако примерно се връщаш от "червена" зона ваксинирането те спасява от поне 2 броя PCR теста за да избегнеш карантина. Като се иска носенето на маски някъде, задължително е и за ваксинираните. Така, че изобщо не схващам за каква "абсолютна свобода" на ваксинираните става дума... Като ваксиниран по-скоро мога да кажа, че не виждам никаква особена полза от сертификата.

Сигурно си чувал, че има  държави, които няма да те пуснат да минеш границата без тест, няма да те качат на ферибот или вътрешен полет без тест.... И какво се случва ако трябва да си направиш 2,3,4 теста за едно пътуване и тестът е положителен.

Ако си ваксиниран, тия 'грижи' отпадат.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Предполагам всеки може повече да допринесе за безпристрастното модериране, което очаква, като стане доброволно модериращ, а не като подлага на съмнение работата на модераторите и иска публично да демонстрира колко  неподходящо е свършеното от тях.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , zon каза:

С АЗ в Белгия ваксинираха много рискови пациенти, а тя не прадпазва достътчно от делта варианта, и от септември ще им поставят трета доза с Пфайзер. 

Досега от февруари месец само 3% от хоспитализираните пациенти за ковид в Белгия са били ваксинирани. 

за мен е важно, че го изкара сравнително леко и бързо - от петия ден вече се чувстваше ок, с изключение на обонянието, което се върна към 10-ия ден

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 2 часа, Георги Матеев каза:

И да, това си е вид принуда, макар и в доста по-тънка форма и трудно някой ще ме убеди в обратното.

Странното тук, Жоро, е че не виждам някой да се оплаква в този форум, че този или онзи сайт го е "принудил" да си извади тази или онази карта, или да плати еди-какво-си-членство, за да позлва преференциални цени от самолетни билети, но е голям проблем, че за да се ползват преференции от пътуване, трябва да навиеш ръкава... 🙂

За протокола - в нашето семейство и двамата сме ваксинирани и то не заради облекченията при пътуване, а заради това, че искаме да предпазим и себе си, и вярваме, че по този начин предпазваме околните, както и че това е пътят за пресичането на разпространението на вируса.

• Харесвам 18
Връзка към коментар
преди 21 минути , chandni каза:

Странното тук, Жоро, е че не виждам някой да се оплаква в този форум, че този или онзи сайт го е "принудил" да си извади тази или онази карта, или да плати еди-какво-си-членство, за да позлва преференциални цени от самолетни билети, но е голям проблем, че за да се ползват преференции от пътуване, трябва да навиеш ръкава... 🙂

За протокола - в нашето семейство и двамата сме ваксинирани и то не заради облекченията при пътуване, а заради това, че искаме да предпазим и себе си, и вярваме, че по този начин предпазваме околните, както и че това е пътят за пресичането на разпространението на вируса.

Двете неща са коренно различни и тотално несравними, но наистина не ми се задълбава повече. Тук ме чака един коктейл, както и басейн (за съжаление не от водка) към него и ще се съсредоточа в тази посока 🙂 Все пак за финал ще кажа - разни хора, разни идеали, разни вярвания, но най-важното е всички да се чувстваме комфортно в кожата си. Хайде, наздраве! :beach:

П.С. Прилагам снимков материал. Как беше лафа... кучетата си лаят, керванът си върви, но Басейнът остава 🙂 @ven62 четеш ли?

20210818_141228.jpg

• Харесвам 21
Връзка към коментар
преди 40 минути , zon каза:

ще им поставят трета доза с Пфайзер. 

Ваканционно не четях нищо за Ковид и вирусът беше изчезнал. Не забелязах хората много да се напрягат по темата. Носеха маски тези, които биваха застрашени от евентуални глоби - сервитьори, рецепционисти и т.н.

Сега започвам да забелязвам тенденцията за пробутване на Пфайзър на предна линия. АЗ ваксината не била ефикасна, онази била китайска, за руската да не говорим, че нямаме житейски опит с нея. Само Пфайзър, т.е. РНК ваксината е ОК...

Тука вече, мисля, започнаха тотално да ни имат за слабоумни.

Ще следя с интерес. Още чакаме да се върне нормалния живот, ала това май е сюжет от "Приказките на Шехерезада"?!  

• Харесвам 9
  • Браво 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , но нейм каза:

Сега започвам да забелязвам тенденцията за пробутване на Пфайзър на предна линия. АЗ ваксината не била ефикасна, онази била китайска, за руската да не говорим, че нямаме житейски опит с нея. Само Пфайзър, т.е. РНК ваксината е ОК...

В Белгия АЗ я спряха още преди ваканцията, поставиха само ограничено количество втори дози. 

Връзка към коментар
преди 2 минути , zon каза:

В Белгия АЗ я спряха още преди ваканцията, поставиха само ограничено количество втори дози. 

А който не иска третата му ваксина да е РНК, какво се случва? 

И не коментирах конкретно твоето изказване, просто се "закачих" за него. 

Връзка към коментар
преди 2 минути , но нейм каза:

А който не иска третата му ваксина да е РНК, какво се случва? 

Белгия не си продължиха договора с АЗ и няма доставки. Квотите с АЗ ще ги дарят на други държави. Май който не иска РНК ваксина ще бъде без ваксина или ще ходи в друга държава да му слагат. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 43 минути , zon каза:

@Георги Матеев правил ли си си/или правиш ли си отвреме на време, тестове за антитела, ей така от любопитство. В България това е лесно достъпно и не е скъпо. 

Април си направих тест за антитела заради подозрение за безсимптомно изкарване на Ковид. Имах 11500 антитела, което категорично разсея съмненията. През юли от любопитство си пуснах още един тест, антителата вече бяха паднали на около 3500. Освен ако не се наложи надали ще правя трети тест, не виждам реален смисъл за повече на този етап.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.