Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

преди 11 часа, Alexander каза:

Убеден съм, че 15.09 ще започне онлайн.

Това за мен е чудесен вариант - тъкмо сутрин и вечер ще има много по-малко задръствания по улиците.

• Харесвам 1
  • Смея се 6
Връзка към коментар
преди 1 минута , Брани каза:

Това за мен е чудесен вариант - тъкмо сутрин и вечер ще има много по-малко задръствания по улиците

Аааа, дойдохме си на думата. Всичко си правим за общото благо, ама само на теория и ако трябва да даваме уклон на хората, ама иначе всеки гледа мене си. За хората без деца може и да е идеално децата да затъпяват, надебеляват и да стават социопати, но поне да не го изказват гласно. Не и когато се бъркат в на другите личния избор за други работи. 

Извинявам се, но полудявам от подобни реплики. Дори и на шега казани или помислени. Щото наистина не е шега. 

• Харесвам 9
Връзка към коментар

Само след седмица отново хиляди български деца ще поемат като първокурсници към  западноевропейските университети ,което показва че сама по себе си пандемичната обстановка не води до затъпяване , нито съсипва нечие бъдеще, нито

кара някого да се разплува от лежане и тъпкане с боклучава храна.Нямаме планини ли ? Или морето е пресъхнало ? Или забраниха велосипедите ? Или друг катаклизъм се е случил ? 

Оправдания винаги ще се намерят.

• Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар

Тези хиляди български деца не са били он лайн 1 година и половина в периода 1-10 клас. Това са деца, които са били ДО последните 2 години, когато вече са създали и социални контакти, и имат изградени навици. 

Явно всичко родители, а и учители, а и лекари само се оправдаваме, защото няма човек, който да не вижда последиците върху децата от ДО. Дори вчера един лекар, дето е голям фен на "да затваряме всичко" призна, понеже е родител, че за децата му дО е довело до обездвижване, късогледство, затъпяване и социопатия. Ти скоро бил ли си он лайн на училище? Кога планини? Те до обед са зомбирани пред екрана, малките цял ден, от 8 до 16.30 и дори нямат право следобед да не се включат пред монитора, а да се разхождат. Когато са в училище, след 15 часа са навън. 

Големите са пред монитора до 13.30 и после са засипани с домашни и работа. Кога ли да отидат да се разходят и къде, дали след ден след ден стоене пред компа, насилствено, ще продължават да имат желание, дори не успяха да се опознаят със съучениците си, отнемат им най-хубавите години. Защо??!! Бабите да се ваксинират! Учителите да се ваксинират! Който има хронични проблеми, да седи вкъщи, вариант има! Другите да си учат. Ситуацията е наистина много тежка и отчайваща, ама на такива самодоволни ограничени хора, говорещи с клишета, и не участващи в живия живот, не може да се обясни. 

Да допълня, че ако гледам ЛИЧЕН комфорт, ми е по-лесно, удобно и евтино да седим вкъщи он лайн. 

• Харесвам 16
Връзка към коментар
преди 5 минути , luba_rizova каза:

Тези хиляди български деца не са били он лайн 1 година и половина в периода 1-10 клас. Това са деца, които са били ДО последните 2 години, когато вече са създали и социални контакти, и имат изградени навици. 

Явно всичко родители, а и учители, а и лекари само се оправдаваме, защото няма човек, който да не вижда последиците върху децата от ДО. Дори вчера един лекар, дето е голям фен на "да затваряме всичко" призна, понеже е родител, че за децата му дО е довело до обездвижване, късогледство, затъпяване и социопатия. Ти скоро бил ли си он лайн на училище? Кога планини? Те до обед са зомбирани пред екрана, малките цял ден, от 8 до 16.30 и дори нямат право следобед да не се включат пред монитора, а да се разхождат. Когато са в училище, след 15 часа са навън. 

Големите са пред монитора до 13.30 и после са засипани с домашни и работа. Кога ли да отидат да се разходят и къде, дали след ден след ден стоене пред компа, насилствено, ще продължават да имат желание, дори не успяха да се опознаят със съучениците си, отнемат им най-хубавите години. Защо??!! Бабите да се ваксинират! Учителите да се ваксинират! Който има хронични проблеми, да седи вкъщи, вариант има! Другите да си учат. Ситуацията е наистина много тежка и отчайваща, ама на такива самодоволни ограничени хора, говорещи с клишета, и не участващи в живия живот, не може да се обясни. 

А децата на немислещите европейски общества ще ходят на училище, ще спортуват и ще се виждат с приятели. 

На тези в България на мислене и свобода ще ги научат родителите им.

• Харесвам 7
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , stanimir каза:

Е да , ние "самодоволните и ограничени" хора трудно се разбираме с  недоволните и неограничени хора. Факт !

Ами иди говори с 5 родителя и 5 учителя и 5 доктора и виж какво ще ти кажат и кой от тях смята ДО, че е ок за децата. 

@Lindt, решенията не се вземат от родителите. Просто е най-лесно да затвориш децата. И най_евтино. Вчера имаше комисия по образование в Парламента, плюс изслушване на Министъра на ОН. Понеже имаше представител от нашата група, момичето после каза, че всички депутати са излезнали от обсъждането. Не ги интересува. Никой не го интересува, в България не е приоритет образованието. Какво общо има това с ученето и свободата, не разбрах. 

• Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 1 минута , stanimir каза:

Не са толкова далеч годините в които децата учеха целодневно , по едно време дори и в съботите,та и това оправдание е нелепо.

Целодневно в УЧИЛИЩЕ, където има и други деца, не се стои пред монитор и са в живия живот! Нали за това говорим, или се правиш нарочно, че не разбираш? В момента говорим за целодневно зомбиране пред компютъра. 

• Харесвам 12
Връзка към коментар
преди 31 минути , luba_rizova каза:

Аааа, дойдохме си на думата. Всичко си правим за общото благо, ама само на теория и ако трябва да даваме уклон на хората, ама иначе всеки гледа мене си. За хората без деца може и да е идеално децата да затъпяват, надебеляват и да стават социопати, но поне да не го изказват гласно. Не и когато се бъркат в на другите личния избор за други работи. 

Извинявам се, но полудявам от подобни реплики. Дори и на шега казани или помислени. Щото наистина не е шега. 

Заради един малък процент тежко разболяващи се (на които от това зависи дали ще живеят или не) да налагаме ограничения на населението е грешно?

Заради един малък процент (половин милион ученици в България са 10на процента от населението) (за които голямата драма ще е че ща са малко по-назад с образованието от нормалното, и то хипотетично) всички да чакаме повече в задръстванията не е грешно?

Това не са ли двойни стандарти?

• Смея се 2
Връзка към коментар

Брани, това не може да излезе от твоята уста??!!?? Честно.

А може ли да кажеш как сега има вълна, а децата не са на училище? Какво общо има между децата и вълните ? Нищо, нали? Защо тогава да ги затваряме? Ааа, за да може да си ходите на работа спокойно, и да не пълнят градския транспорт. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Положението с ваксинацията е както беше казал някой известен фитболист ( или инфлуенсър) : "Който иска ще намери начин, който не иска ще намери причина"

Аз пък да ви кажа много искам да изпъкна ... някъде ( независимо къде). Затова се ваксинирах - ама се оказа че няма как да изпъкна, че повечето ми познати са ваксинирани.  Умишлено се борих за Пфайзер -щото имала странични ефекти при мъжете. Викам си при мен 2-3 см. да е страничния ефект - ще изпъкна на едно друго поприще, ама не. Преди втората доза чух, че за ерекцията ставало дума- след 2-ра доза по половин ден. Айде на втора доза- казвам си поне 2 часа може да е, не съм лаком за 1/2 ден. - пак нищо. 

После ваксинираните щели да ходят в специални ресторанти - те сега те изпъкнАх. Оказва се че нито имало специални ресторанти, нито били само за ваксинирани. 

После за ваксинирани нямало да се искат тестове по летищата - казвам си сега ще мога да подмина опашката на летището с високо вдигната глава по специален коридор, но уви пак няма изпъкване. 

Понеже не се сещам с какво друго да изпъкна, реших да се пробвам с хумор пред вас 😉 

П.П Написаното по-горе не е насочено ( директно или индиректно) към никого от пишещите във форума.  То изразява личното ми мнение ( дори съпругата не знае че пиша) и не ми е заплатено от никоя компания да споменавам търговски марки. 

НО, моля нека запазим добрият тон във форума. Мисля че всички ( може би с изкл. на мен) са над средното ниво на интелигентност, образование и знания и може да обсъждат обективно важните за обществото теми. 

• Харесвам 14
  • Благодаря 1
  • Браво 2
  • Смея се 10
Връзка към коментар

Ще помоля всички да се спрат и да помислят какво е казано на шега, какво с ирония и какво сериозно, защото нещата вече излизат от контрол...

• Харесвам 11
Връзка към коментар
преди 32 минути , luba_rizova каза:

Ами иди говори с 5 родителя и 5 учителя и 5 доктора и виж какво ще ти кажат и кой от тях смята ДО, че е ок за децата. 

@Lindt, решенията не се вземат от родителите. Просто е най-лесно да затвориш децата. И най_евтино. Вчера имаше комисия по образование в Парламента, плюс изслушване на Министъра на ОН. Понеже имаше представител от нашата група, момичето после каза, че всички депутати са излезнали от обсъждането. Не ги интересува. Никой не го интересува, в България не е приоритет образованието. Какво общо има това с ученето и свободата, не разбрах. 

Ама аз не съм чул обратна връзка от учители и родители. Ако на тях им стиска да вдигнат патардия, може да е различно.

Аз съм твърдо против онлайн обучение или поне то да бъде минимално. Ама знаеш ли какви родители има? Дума не дават да се обели за присъствено образование, дума. Вирусът бил опасен, но те няма да се ваксинират. Децата не трябва да ходят на училище, за да не ги заразят тях вкъщи. Разбирам да го каже някой, който не се притеснява и да си поема риска.

Отделно, на част от учителите така им е най-удобно, макар немалка част от тях да го изкараха или да са ваксинирани. Но и на самите родители не им пука кой знае колко, не и до степен, до която да се размърдат. И на мен вече ми е все тая, щото чавето ще бъде 12 клас, от 7-8 години съм в настоятелството на училището и независимо от всички битки, които сме водили там, процентът на наистина заинтересованите и участващи родители и учители е минимален, поради което промените са изключително малко, случват се изключително трудно и след дълги битки. Хората ги интересува повече дали ще имат униформи или не, а не дали се преподава както трябва и дали децата получават адекватно образование и дали могат да мислят.

Образованието! Щото последните три години показаха, че образованието куца у нас от много време, не от 20, 30, ами от поне 50-60 години. Щото образованието и науката не е просто натрупани знания, а начин на мислене. А по нашите географски ширини хората не мислят. Те вече знаят всичко и са последна инстанция. Всички са много отворени на приказки, но когато поискаме някой да направи това, което е заявил, настава оглушително мълчание. И при всички простотии, които се случват в образователната система, не съм чул веднъж учители да възроптаят, че нещо се се преподава както трябва.

А парламентът е представителна извадка на населението - от говеда лебеди няма да се излюпят.

• Харесвам 15
  • Браво 4
Връзка към коментар
Преди 1 час, Брани каза:

Това за мен е чудесен вариант - тъкмо сутрин и вечер ще има много по-малко задръствания по улиците.

Преди 1 час, luba_rizova каза:

Аааа, дойдохме си на думата. Всичко си правим за общото благо, ама само на теория и ако трябва да даваме уклон на хората, ама иначе всеки гледа мене си.

Ето, Брани е точно на място - нали за всички антивакс личния комфорт е много по-важен от общото благо, сега в един момент искате да му нарушавате личния комфорт, заради общото благо - това не е ли малко двоен стандарт? 

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 32 минути , luba_rizova каза:

Брани, това не може да излезе от твоята уста??!!?? Честно.

А може ли да кажеш как сега има вълна, а децата не са на училище? Какво общо има между децата и вълните ? Нищо, нали? Защо тогава да ги затваряме? Ааа, за да може да си ходите на работа спокойно, и да не пълнят градския транспорт. 

Остави я ти моята уста. Аз все пак съм представител на Тъмната страна и в нашите души се крият невъобразими тъмнина, лошотии и злини!

Но се опитах да те накарам да се замислиш по въпроса за гледната точка: как в първия случай човек, част от някакво малцинство се оплаква от мнозинството, а във втория - същият човек, вече част от мнозинство по друг въпрос, се оплаква от малцинството.

Връзка към коментар
преди 1 час, luba_rizova каза:

Тезата за затъпяването на децата при онлайн обучение не се потвърждава с факти, защото се оказа, че резултатите на матурите тази година даже са малко по-добри от тези, предишни години. Също ми е абсолютно неясно как за децата е по-добре да са свободни когато са натъпкани в тесните и задушливи стаи в училища, без елементарни битови условия и нормални тоалетни даже, пък като си стоят в къщи са в затвор и е голяма драма. Разбира се и тъпченето в градски транспорт е къде-къде по за предпочитане, отколкото децата да излязат и поиграят навън на свеж въздух. За разлика от много други държави нашите деца не са заключвани в къщи и лишавани от социални контакти, игри, спорт, та драмите са силно преувеличени.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

А, хахахаха. Матурите, значи. 

Всяка година матурите са по-лесни от предишната, миналата бяха лесни, тази са в пъти по-лесни. Имах 7класник миналата година, а тази година близки държаха матурите, та имам идея. 

Случайно някой да измерва колко пари наливат родителите в частни уроци? От 30 деца обикновено 3 не ходят на уроци в 7 клас, и то защото родителите нямат финансова възможност. Едно такова дете познавам. Има точно 2 (20 точки) на матурата по математика . Сигурно е тъпо, ще кажете. Извън уроците, родителите ангажират и огромна част от времето си, за да обясняват материала по разказвателните предмети, защото е супер да си он лайн. Има мотивирани деца. 2 от 100. И мотивацията рано или късно спихва. Достатъчно огледало са матурите в 10 клас, които не са задължителни и децата не ходят на уроци за тях. Катастрофа бяха. Истинска. И пак бяха лесни. 

А за лошите условия в училище го подминавам, за мен училището е институция, а не сграда. Все още. 

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 9 минути , logist13 каза:

Тезата за затъпяването на децата при онлайн обучение не се потвърждава с факти, защото се оказа, че резултатите на матурите тази година даже са малко по-добри от тези, предишни години. Също ми е абсолютно неясно как за децата е по-добре да са свободни когато са натъпкани в тесните и задушливи стаи в училища, без елементарни битови условия и нормални тоалетни даже, пък като си стоят в къщи са в затвор и е голяма драма. Разбира се и тъпченето в градски транспорт е къде-къде по за предпочитане, отколкото децата да излязат и поиграят навън на свеж въздух. За разлика от много други държави нашите деца не са заключвани в къщи и лишавани от социални контакти, игри, спорт, та драмите са силно преувеличени.

Ти имаш ли ученик?

Резултатите от матурите са различни всяка година. Не са се променили с тазгодишното онлайн обучение, за да може индуктивно да правиш заключение от един пример, че то има благоприятен резултат. И да, бяха им ограничени контактите, особено през първите три месеца. Това лято не беше така.

Затъпяването не се определя от високата или ниската оценка, а от това дали детето може да мисли. Вкъщи пред компютъра не се получава.

Тоалетните не са перфектни, но не са такива, каквито ги описваш. Може би отдавна не си виждал училищна тоалетна.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 12 минути , Zaro каза:

Ти имаш ли ученик?

Резултатите от матурите са различни всяка година. Не са се променили с тазгодишното онлайн обучение, за да може индуктивно да правиш заключение от един пример, че то има благоприятен резултат. И да, бяха им ограничени контактите, особено през първите три месеца. Това лято не беше така.

Затъпяването не се определя от високата или ниската оценка, а от това дали детето може да мисли. Вкъщи пред компютъра не се получава.

Тоалетните не са перфектни, но не са такива, каквито ги описваш. Може би отдавна не си виждал училищна тоалетна.

Безспорен факт е, че от сума ти години, на матурите след 7-ми клас, 1/3 от децата са с двойки по математика, 1/4 с двойка по български, на практика над 30% от децата са функционално неграмотни. Това, при присъствено обучение. Сега, при онлайн обучението е пак същото, т.е. децата които си учеха присъствено си учат и онлайн, за останалите така или иначе е все тая. Та онлайн обучението не е никаква особена драма. Странно ми е, че се говори за мислене в едно обучение, което главно е насочено към заизустяване и папагалско повтаряне на чужди мисли. И в което всяко по-нестандартно изразено мнение или дори решаване на задача по нестандартен начин се наказва със съответната ниска оценка. И няма никаква разлика дали това се случва присъствено или онлайн.

Да не слизам на битово ниво, ама след тоалетна в къщи детето може да си измие ръцете със сапун и топла вода, е, в училище не може. В резултат на това - дори и достатъчно възрастни не го правят, за съжаление.

• Браво 1
Връзка към коментар

За тоалетните не знам кой какво е виждал, ама дъщеря ми смени 2 училища за последните няколко години в София основно и средно и претърпя културен шок, вие си правете сметката какви са.

Все още са си на дупки, какти беше преди 50 години, за чистота, топла вода, сапун и др няма нужда да говоря.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, stormbringer каза:

Ето, Брани е точно на място - нали за всички антивакс личния комфорт е много по-важен от общото благо, сега в един момент искате да му нарушавате личния комфорт, заради общото благо - това не е ли малко двоен стандарт? 

Може ли да поясниш какво точно е общото благо и кой е нарушения личен комфорт? Извинявай,  руса съм, не сванах.

Преди 1 час, Брани каза:

Остави я ти моята уста. Аз все пак съм представител на Тъмната страна и в нашите души се крият невъобразими тъмнина, лошотии и злини!

Но се опитах да те накарам да се замислиш по въпроса за гледната точка: как в първия случай човек, част от някакво малцинство се оплаква от мнозинството, а във втория - същият човек, вече част от мнозинство по друг въпрос, се оплаква от малцинството.

Кои са малцинство,  ваксинираните?

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 9 минути , slujitel каза:

Може ли да поясниш какво точно е общото благо и кой е нарушения личен комфорт? Извинявай,  руса съм, не сванах.

Кои са малцинство,  ваксинираните?

В България са ваксинираните, да, ама не мисля, че той това имаше предвид. Обаче нуждата да се поясняват тези неща, показва ясно и необходимостта да обясняваме разликата между МАС адрес и bluetooth сигнал на ваксиниран 

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.