Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Ми да, защо да правят тези бързи антиген тестове за 30 лв., като могат да си продължават с тези от 100 лв.?! Бизнес, нищо лично. Още като спряха пул-тестовете и заради това ни се провали пътуването до Парга ги намразих тези лаборатории. КЗК започна проучване по този казус, дано да се случи нещо. 

• Харесвам 8
  • Браво 1
Връзка към коментар

а според мен е редно дори да се продават в аптеките, има обучителни видеа и много хора в северните държави успешно се самотампонират за целите на pcr- тестването при drive-in пунктовете

предпочитам да си направя три-четири антиген теста през ден, ако подозирам, че съм със симптоми, вместо за същата цена - един pcr тест, обаче взет в неподходящ момент

• Харесвам 3
Връзка към коментар
2 minutes ago, antea said:

а според мен е редно дори да се продават в аптеките, има обучителни видеа и много хора в северните държави успешно се самотампонират за целите на pcr- тестването при drive-in пунктовете

предпочитам да си направя три-четири антиген теста през ден, ако подозирам, че съм със симптоми, вместо за същата цена - един pcr тест, обаче взет в неподходящ момент

В аптеката в нашия кватртал се продават - 20 лв

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

малко ми е трудно да повярвам :smile: нещо като квартал, аптека, марка тест да кажеш? продават се едни family антиген тестове за 100 лв, които са в обръщение от юни месец и изобщо не са сегашните нововалидирани и по-сигурни тестове; водят ги за до четирима човека, но са на принципа на пул теста, така че не дават информация за отделния член на семейството

• Харесвам 1
Връзка към коментар
1 minute ago, antea said:

малко ми е трудно да повярвам :smile: нещо като квартал, аптека, марка тест да кажеш? продават се едни family антиген тестове за 100 лв, които са в обръщение от юни месец и изобщо не са сегашните нововалидирани и по-сигурни тестове; водят ги за до четирима човека, но са на принципа на пул теста, ака че не дават информация за отделния член на семейството

кв. Горна Баня аптеката е в центъра. Ще ходя до там след работа и ще дам повече информация.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Интересното е защо при влизане в дадена държава не изискват бърз антиген тест, а задължително PCR. Италия имаше идея да ги въведе on arrival, но все още не срещам такава информация.А те биха облекчили значително пътуването в условията на пандемия. Излизат бързо, още докато си на летището, не се налага да се изолираш и да чакаш резултат.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

явно скоро ще ги официализират съвсем като диагностичен инструмент, от вчера вече има Препоръка на ЕС комисията за широкото им използване - https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/preparedness_response/docs/covid19_testingstrategies_recommendation_en.pdf

• Харесвам 7
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 9 часа, Zaro каза:

Парадоксът е, че дори и в държави с високи заплати в сферата на медицината, където пък отиват да работят български лекари и сестри, има отлив на желаещи да учат медицина.

@Zaro, ми това е най- трудното и скъпо следване. И после е трудно, трябва човек, наистина да има призвание, за да се обрече на лекарската професия. Не е дадено всекиму да бъде лекар.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

ако са от новите тестове, пак как станаха от 20 на 60 финално... /себестойностно са към 10-11 лв, по всички западни източници им спрягат цена около 5-6 евро/; това как да е, ама ме опасява дали са новото поколение тестове или изостанали от началото на лятото китайски и корейски модели с недобра надеждност

• Харесвам 1
Връзка към коментар
3 hours ago, antea said:

малко ми е трудно да повярвам :smile: нещо като квартал, аптека, марка тест да кажеш? продават се едни family антиген тестове за 100 лв, които са в обръщение от юни месец и изобщо не са сегашните нововалидирани и по-сигурни тестове; водят ги за до четирима човека, но са на принципа на пул теста, така че не дават информация за отделния член на семейството

Проверих в аптеката. В момента са свършили и очакват доставка. На рекламката няма модел а просто информация, че е тест за антитела. Резултат до 10 мин. Цената е 24.90.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , MayaS каза:

Проверих в аптеката. В момента са свършили и очакват доставка. На рекламката няма модел а просто информация, че е тест за антитела. Резултат до 10 мин. Цената е 24.90.

тест за антитела е нещо коренно различно от антиген тест, и буквално от него има някакъв смисъл 3-4 седмици след каквото и да било друго; в лаборатория е дори по-евтин, отделно че е и по-надежден от аптечните

Връзка към коментар
преди 1 минута , MayaS каза:

Ние коментираме новите антигенни тестове.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

На нас, на фирмения инструктаж от централата ни в САЩ, който е за всички локации по света и чиято основна цел беше да се  осигури да се прави всичко възможно за да се пази производството максимално, ни дадоха други проценти на точност на различните видове тестове - генетичен PCR - (назален или от слюнка) - 97%, антиген (назален) - 50% и антитела (кръвен) - 75%. Тези 50%  надежност на антиген са доста различни от 5% грешни положителни, които споменава @master_of_germs и аз съм много озадачена, освен ако не става дума за различни неща.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 11 часа, Бръмбар каза:

За мен е изненадващо, че докато Европа и Америка се борят с нарастващи случаи, в Китай изглежда, че новите случаи са много малко. В понеделник си говорихме с един колега от Китай и той каза, че там живота се връща към нормалното. 

Аз също говорих с мой колега от Китай миналата седмица. Той ми каза същото и че хората дори са започнали да пътуват и имат ваксина, която е по-скоро за превенция на ковид. Не се знае още дали работи или не, но поне не може да навреди.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Не е много осъвременено, но е достатъчно изчерпателна информация относно предимствата и недостатъците на тестовете...

https://www.nature.com/articles/d41586-020-02661-2#:~:text=Antigen assays are much faster,virus that causes COVID-19.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 11 часа, master_of_germs каза:

Лично аз се изследвам през две седмици с бърз антигенен тест. Ако някой ден позитивира, ще си направя PCR. Не по-рано.

Ей това е много полезно. Знаещ човек да каже как процедира за себе си. А не разни "специалисти" като ги попитат и "ала-бала".

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Най-после, доживях да видя и в Испания стабилни протести срещу ковидиотизма! Надявам се скоро протестите да станат по-малко деструктивни и по-масови.

А, иначе си личи, че повечето от вас живеят в България, а аз в Испания. В България мерките никога не са били толкова идиотски и прекалени като в Испания и затова много хора като че ли не разбират за какъв абсурд става въпрос тук. Да носиш маска, намордник, лигавник или каквото там ви харесва за 15 минути в магазин или нещо подобно наистина не е проблем. И за мен не е и не е било болка за умиране да съм и час-два с маска заради полет, пътуване с влак до Валядолид и т.н. Но, тези тук в Испания се забравиха. С намордник да ходя аз цял ден, да преподавам с него, че и на улицата да разхождам децата в парка с намордник, ами няма как да стане. Не съм го правил и няма да го правя и съм просто бесен! Намордник слагам само в магазина или в метрото и това е. Aко така си търсим поводи за носене на намордници, то всяка зима при грипна епидемия трябва да ги слагаме. Ето някои азиатци от години си ходят с маски. Но, нe мисля, че трябва да вземаме пример от там.
Колкото до това, че преди векове хората са имали много по-големи трудности, ами добре, но сега живеем в XXI век и се предполага, че тряба да живеем по-комфортно от роби или крепостни селяни.
За някои професии се налагало да ходят по 10-12 часа с маски, други с противогази, пак чудесно, но тези хора доброволно са си избрали професията, а аз такова чудо не съм си избирал, нито повечето от 47-милионното население на Испания.
А, законите и правилата трябва да се спазват, това е така, но ако тези закони и правила не противоречат на правата и свободите на човек, дефинирани от конституцията и разни харти на ООН и ЕС, както и не пречат на здравето на човек. Да не говорим, че самите испански власти не спазват закона, при условие, че съдът разпореди затварянето на Мадрид за незаконно и пак националното правителство го затвори. Германо-американски адокат Reiner Fuellmich започва дело срещу СЗО заради карантините, които той определя като престъпление срещу човечеството, между другото. А, и с много стриктно спазване на закони преди по-малко от век стигнахме до Освиенцим и ГУЛАГ. Надявам се, че няма да стигнем пак до там. Ако човек не си цени свободата и фундаменталните човешки права, рано или късно ще ги загуби, под какви ли не благовидни поводи. При мен този номер, обаче, няма да мине.

• Харесвам 10
  • Браво 9
Връзка към коментар
На 27.10.2020 г. в 15:12, Lyubina каза:

Новини от последния час! Цитокинна буря връхлетя Лангерхансовите острови! Тренделенбург, столицата на малката островна държава, е опустошена! :ph34r:

• Шок 1
  • Смея се 9
Връзка към коментар
преди 2 часа, Crazy Horse каза:

В България мерките никога не са били толкова идиотски и прекалени като в Испания и затова много хора като че ли не разбират за какъв абсурд става въпрос тук.

Не че живея в България, но си спомням, че по едно време в родния Бургас затваряха парковете и човек нямаше право на една пейка да поседне на чист въздух. След това отвориха нощните клубове и дискотеките и в последствие се "изненадаха", че заразата пак плъзна.

Във Великобритания Рошльо каза да се приготвим "да губим любимите си хора" и потеглихме по курса на стадния имунитет, вместо да започне от самото начало със затягане на мерките.

Идеята ми е, че идиоти управляват навсякъде. Но има и друга гледна точка, че това е безпрецедентна ситуация от близката история и всички се учат "в движение", на наш гръб естествено. А каквото и да направят, все ще понесат критики - ако затегнат много мерките, убиват бизнеса и препитанието на хората. Ако ги разхлабят твърде много, здравната система колабира и умират хора.

• Харесвам 10
Връзка към коментар
преди 6 часа, Goal & Boss каза:

Тренделенбург, столицата на малката островна държава, е опустошена! :ph34r:

Направо е нагоре с краката! 😮 Оцелелите се обдишват с апарата на Голджи...

• Харесвам 2
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 15 часа, Lyubina каза:

А бе смеете се вие, но такива нещо съществува. 

Светът е оцелял, защото се е смял - Радой Ралин. 

И туй чудо ще да мине като ланшния сняг. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.