Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

@Alexander, протести има и ще има все повече, надявам се по-масови и с по-малко насилие и вандализъм, обаче.

Ето и нещо интерсно от България ако не сте го чели.
Жена осъди здравната инспекция заради принудителна карантина
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/11/02/4134335_jena_osudi_zdravnata_inspekciia_zaradi_prinuditelna

Много интересен казус. В последно време и в България и по света се нароиха нови правила, заповеди, разпоредби и т.н., които понякога противоречат на съществуващите закони, че и на конституцията. Нормално е хора с правни познания и добри адвокати да се възползват. Не може някакъв вирус с леталност много по-ниска от тази на испанския грип, чумата, ебола, ХИВ и т.н. да се използва като оправдание за полицейски произвол, бомбастични глоби, какви ли не ограничения и приложения за следене, които не е ясно дали няма да станат от временни в постоянни и т.н.

Между другото, тази коронавирусна истерия ми помогна наистина да оценя България и най-вече традиционните качества на българския народ. Много българи мислят разумно, отказват да спазват всяка идиотия, спусната им от някъде и дори си търсят правата в съда, оспорват глоби, карантини, незаконни задържания. От 2002 година не живея в България и за първи път тази година открих предимства на това да живееш в България. Другият огромен плюс тази година е, че българите могат да пътуват много по-свободно и до повече страни, отколкото испанците, италианците или американците, примерно. На мен ми отмениха два пъти служебно пътуване до Латвия и конференция в Швейцария, просто защото не искат пътници от Испания, докато вие си щъкате без проблем в Швейцария. С гордост хваля България пред всички испанци да разберат що е то малък, но свободолюбив балкански народ.

¡Que viva Bulgaria! 🇧🇬 Хау! Казах!:yahoo:

• Харесвам 14
  • Браво 3
  • Смея се 4
Връзка към коментар
15 minutes ago, Crazy Horse said:

@Alexander, протести има и ще има все повече, надявам се по-масови и с по-малко насилие и вандализъм, обаче.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/11/02/4134335_jena_osudi_zdravnata_inspekciia_zaradi_prinuditelna

Много интересен казус. В последно време и в България и по света се нароиха нови правила, заповеди, разпоредби и т.н., които понякога противоречат на съществуващите закони, че и на конституцията. Нормално е хора с правни познания и добри адвокати да се възползват. Не може някакъв вирус с леталност много по-ниска от тази на испанския грип, чумата, ебола, ХИВ и т.н. да се използва като оправдание за полицейски произвол, бомбастични глоби, какви ли не ограничения и приложения за следене, които не е ясно дали няма да станат от временни в постоянни и т.н.

Между другото, тази коронавирусна истерия ми помогна наистина да оценя България и най-вече традиционните качества на българския народ. Много българи мислят разумно, отказват да спазват всяка идиотия, спусната им от някъде и дори си търсят правата в съда, оспорват глоби, карантини, незаконни задържания. От 2002 година не живея в България и за първи път тази година открих предимства на това да живееш в България. Другият огромен плюс тази година е, че българите могат да пътуват много по-свободно и до повече страни, отколкото испанците, италианците или американците, примерно. На мен ми отмениха два пъти служебно пътуване до Латвия и конференция в Швейцария, просто защото не искат пътници от Испания, докато вие си щъкате без проблем в Швейцария. С гордост хваля България пред всички испанци да разберат що е то малък, но свободолюбив балкански народ.

Чакай да видим докога ще могат да се търсят правата в съда. Тия дни се чува, че може съдилищата да преустановят работа по неспешните дела до Нова година. Няма съд, няма проблем 🙂

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 33 минути , Crazy Horse каза:

На това което си написал повече му приляга да завършиш с "Махало", а не с "Хау"

Твърде дискусионно т.е. едностранно, особено следното : "От 2002 година не живея в България и за първи път тази година открих предимства на това да живееш в България"

Синовете ми живеят в Нидерландия и с доста по-малко ограничения обикалят Европа (Белгия, Франция, Германия, Люксендург, Гърция, …)

А пък с това направо избиваш … не само рибата:

"... що е то малък, но свободолюбив балкански народ."

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 4 часа, Crazy Horse каза:

...наистина да оценя България и най-вече традиционните качества на българския народ.:yahoo:

Когато голяма част от така наречените развити общества тръгнат по крив път (не става въпрос за ковида само) и започват тотално да противоречат на изконния си цивилизационен код, който всъщност ги е докарал до тази степен на развитие, едно изостанало (според нечии критерии) общество, в някои отношения се оказва с предимства. По-малко се отклонява от нормалното, дето се вика, по-назад е във възходящата крива на графиката на безумието. Българина много трудно ще възприеме разни BLM и подобни движения, поне за момента не са му промили толкова масово мозъка. Пробваха се по едно време с един мижав протест в София, но изобщо не хвана дикиш. Традиционното недоверие във власта също понякога се оказва полезно. 🙂🙂🙂  За всичко се заплаща, разбира се, но често елементарната простотия се игнорира по-лесно и дава по-малко поражения. 🙂 🙂 🙂 

• Харесвам 10
  • Браво 3
Връзка към коментар

Някой знае ли, ПСР тестът, в Белгия, колко струва?И за колко време излиза?

Нашето събитие, в Антверпен,  ще се проведе при засилени мерки , въпреки всичко, но трябва да направим теста там.

Връзка към коментар

Според този линк,  на летището струва 67€ за стандартен,  135€ за бърз PCR тест. 

В лабораториите  в страната струва 46€. 

https://www.brusselsairport.be/en/passengers/the-impact-of-the-coronavirus/covid-19-test-centre-at-brussels-airport

• Харесвам 2
Връзка към коментар
On 11/2/2020 at 2:19 PM, Crazy Horse said:

От 2002 година не живея в България и за първи път тази година открих предимства на това да живееш в България.

И едното от тях е, че кашляш по телефона, за да те диагностицира 112?

Че бяха поръчани само 160 хиляди противогрипни ваксини тази есен (в Германия са 26 милиона)? В момента имам роднини, където в семейството половината са с грипче с повръщане, а другата половина с ковид. Страхотно, нали?

С ексклузивно лечение по телефона още в началото на септември си отиде бащата на мой съученик.

Голямо предимство, няма що!

On 11/2/2020 at 2:19 PM, Crazy Horse said:

Другият огромен плюс тази година е, че българите могат да пътуват много по-свободно и до повече страни, отколкото испанците, италианците или американците, примерно.

Щото целта на живота е да купонясваш в дискотека в Занзибар?!

А резултатът от делото за принудителната карантина е следствие от това, че малкият, но свободолюбив народ, си избира с огромно желание да го управляват правно неграмотни хора. Щото тия идиотии се пишат от хора, избрани от разумно мислещите българи.

• Харесвам 10
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 37 минути , stanimir каза:

Според този линк,  на летището струва 67€ за стандартен,  135€ за бърз PCR тест. 

В лабораториите  в страната струва 46€. 

https://www.brusselsairport.be/en/passengers/the-impact-of-the-coronavirus/covid-19-test-centre-at-brussels-airport

На летището не ме устройва, защото кацаме на 13р пък събитието започва на 16 и ще са повече от 72 часа от теста , до регистрацята.

Благодаря ти!

Ама, линкът не ми се отваря.

Връзка към коментар
преди 55 минути , pr284 каза:

А, мислиш ли, че в Ипания е по-различно? Разликата е, че в Мадрид дори не ти отговарят на телефон 112 в 90% от случаите.

Едно от близначетата ни, на година и осем месеца, вдигна преди месец 39.8 С температура! Диагностицираха го по телефона, че нищо му няма и да стои вкъщи. Добре, че имаме и частна застраховка и веднага го заведохме в частна клиника, където го прегледаха нормално и му изписаха антибиотик.

Че бяха поръчани само 160 хиляди противогрипни ваксини тази есен (в Германия са 26 милиона)? В момента имам роднини, където в семейството половината са с грипче с повръщане, а другата половина с ковид. Страхотно, нали?

Аз съм склонен да вярвам на БАН по въпроса за противогрипните ваксини и цитирам веднага: "Ако ефективността на ваксината беше такава, каквато ни се иска – 100% от европейското население щеше да се имунизира и щеше да бъде предпазено от грип. Фактът, че хората масово избягват това нещо и фактът, че не е задължително като форма е достатъчно показателен", каза доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент "Имунология" към БАН." А, когато излезе ваксина против коронавирус, със сигурност ще има за всички желаещи, които я искате, в някои държави даже ще бъде задължителна.

А резултатът от делото за принудителната карантина е следствие от това, че малкият, но свободолюбив народ, си избира с огромно желание да го управляват правно неграмотни хора. Щото тия идиотии се пишат от хора, избрани от разумно мислещите българи.

Не знам за дискотеки в Занзибар, не са ми били никога цел, но нито успях да ида в Латвия, нито дори на конференция в Швейцария през септември, просто защото повечето държави си затвориха границите за хора идващи от Испания. Испанските власти са не по-малко правно неграмотни, вкл. нарушиха и съдебно решение за незатваряне на Мадрид. Разликата между българите и испанците, обаче, е, че в България има много повече мислещи хора, които държат на свободата си и отказват да спазват безсмислени ограничения.

• Харесвам 14
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 51 минути , pr284 каза:

С ексклузивно лечение по телефона още в началото на септември си отиде бащата на мой съученик.

Голямо предимство, няма що!

Държава: Брой заразени на 1 млн. от населенито / Починали на 1 млн. от населението (Worldometers от вчера).

France: 22,449 / 573
UK: 15,496 / 689
Spain: 28,081 / 775
Belgium: 38,542 / 1,022
Netherlands: 21,469 / 435
Switzerland: 20,306 / 277

Bulgaria: 8,152 / 195

За мен статистиката стои над всякакви лични емоции, интерпретации, мнения, усещания, , желания, пожелания, "експертизи" и подобни субективизми.

В Занзибар не съм виждал да има дискотеки, освен ако не са отворили през последните 6 години.

• Харесвам 10
  • Браво 2
Връзка към коментар

Навсякъде те диагностицират по телефона напоследък.

Дъщеря ни още пролетта в Германия я лекуваха по телефона в продължение на 3 седмици.

Личният й лекар изрично й забрани да го посещава.

Но ние обичаме да сме негативисти 🙂 

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 12 минути , FlyTraveler каза:

Държава: Брой заразени на 1 млн. от населенито / Починали на 1 млн. от населението (Worldometers от вчера).

France: 22,449 / 573
UK: 15,496 / 689
Spain: 28,081 / 775
Belgium: 38,542 / 1,022
Netherlands: 21,469 / 435
Switzerland: 20,306 / 277

Bulgaria: 8,152 / 195

За мен статистиката стои над всякакви лични емоции, интерпретации, мнения, усещания, , желания, пожелания, "експертизи" и подобни субективизми.

В Занзибар не съм виждал да има дискотеки, освен ако не са отворили през последните 6 години.

Точно така. Трябва да се гледат статистиките, но не само като статика т.е. ако може да се виждат и тенденциите. Ти, някак странно, си избрал само няколко държави все преди нас. Може би, защото почти всички други са след нас. Освен това, ако се гледат пак статистиките, но за предишни периоди се вижда че в последните 2-3 месеца "тичаме" много бързо, а в последните 10-на дни не "тичаме", а направо си "летим". Да, тези държави все още ги гоним, но ги застигаме бързо, а много други ги оставихме далеч назад.

Да ти предложа да погледнеш статистика за смъртните случай през последните 7 дни на един милион население.

Сега погледнах. Ако броим само "бели европейски" държави. (ние нали сме такава) сме на 12-13 по смъртност на 1 милион.

Но по смъртност за последните 7 дни на един милион сме на 8 място, като 5 от 7-те, които все още са преди нас са посткомунистически.

https://www.statista.com/statistics/1104709/coronavirus-deaths-worldwide-per-million-inhabitants/

Отговарям ти, защото някак си излиза, че защитаваш мнение подобно на това на @Crazy Horse а това направо ме побърква.

Да, далеч съм от мисълта да носим маски, докато се къпем в собствените си бани. Но и мнения за малкия, но свободолюбив народ направо ме вцепеняват.

• Харесвам 15
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 6 часа, ven62 каза:

Точно така. Трябва да се гледат статистиките, но не само като статика т.е. ако може да се виждат и тенденциите. Ти, някак странно, си избрал само няколко държави все преди нас. Може би, защото почти всички други са след нас. Освен това, ако се гледат пак статистиките, но за предишни периоди се вижда че в последните 2-3 месеца "тичаме" много бързо, а в последните 10-на дни не "тичаме", а направо си "летим". Да, тези държави все още ги гоним, но ги застигаме бързо, а много други ги оставихме далеч назад.

Да ти предложа да погледнеш статистика за смъртните случай през последните 7 дни на един милион население.

Сега погледнах. Ако броим само "бели европейски" държави. (ние нали сме такава) сме на 12-13 по смъртност на 1 милион.

Но по смъртност за последните 7 дни на един милион сме на 8 място, като 5 от 7-те, които все още са преди нас са посткомунистически.

https://www.statista.com/statistics/1104709/coronavirus-deaths-worldwide-per-million-inhabitants/

Отговарям ти, защото някак си излиза, че защитаваш мнение подобно на това на @Crazy Horse а това направо ме побърква.

Да, далеч съм от мисълта да носим маски, докато се къпем в собствените си бани. Но и мнения за малкия, но свободолюбив народ направо ме вцепеняват.

Е, поизбрал съм от "белите" държави, които спазваха и продължават да спазват изключително строги рестриктивни мерки с цел да покажа, че това не ги е довело до добри резултати. Проблемите на българското здравеопазване са ясни и не са от вчера, като цяло смъртноста ни е най-висока в ЕС, спор няма. Темата обаче е за Ковид-19 и аз показах статистиката с тази цел. Докъде ще стигнем ние не се наемам да предсказвам, но това беше положението вчера, а статистика не се мери за 7 дни (най-добре да се направи сравнение за цялата година някъде през януари). 

Ако бях дал за пример страни, като Швеция или Беларус, които в момента нямат бум на заразени, а не са прилагали строги рестриктивни мерки, щях съвсем да политизирам темата, което не е желателно. 🙂 

• Харесвам 11
  • Браво 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

И какво излиза, че изобщо няма никаква яснота дали, как и кога личните лекари ще могат да издават направление за тестове:

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/nzok-iska-lichnite-lekari-da-izdavat-napravlenie-za-pcr-test-pri-pone-5-simptoma

Ей, цялата ни работа такава...

Като чета, не е ясно все още и кой, как, при какви условия следва да се карантинира.  Цяло лято имаха време, нищо не са направили... 

Май свекър ми и свекърва ми са болни - кашлят, имат температура. Не са си правили тестове, нямали 200 лв., пенсионери хората. Не е проблем да им занесем пари, но не искат да си правят. Пият антибиотици и така. 

• Харесвам 1
  • Шок 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, FlyTraveler каза:

за пример страни, като Швеция или Беларус, които в момента нямат бум на заразени, а не са прилагали строги рестриктиктивни мерки 

Идея нямаш в каква голяма грешка си за Швеция , Флай. Ще сложа един линк към стара статия у нас, че не намирам по - новата.  https://dariknews.bg/novini/sviat/novata-vylna-na-koronavirus-pomete-shvedskite-nadezhdi-za-staden-imunitet-2244783

Написаното по - долу е изречено от моя близка, която от години живее там:

В началото на лятото, Швеция възприе поведението на щрауса - няма да пишем по вестниците, че плашим жените и децата :swoon: И създадоха сайт , в който от юли си пишат ежедневно, а който иска чете, който не ще - не чете.  Ама там никъде няма данни , че няма заразени, болни и починали, точно обратното, за съжаление.  Към момента има и бум, нооо мерките са локални и пак ще бъдат пожелателни. 

Това е сайта https://www.krisinformation.se/en

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 1 час, patilana каза:

Идея нямаш в каква голяма грешка си за Швеция , Флай. Ще сложа един линк към стара статия у нас, че не намирам по - новата.  https://dariknews.bg/novini/sviat/novata-vylna-na-koronavirus-pomete-shvedskite-nadezhdi-za-staden-imunitet-2244783

Написаното по - долу е изречено от моя близка, която от години живее там:

В началото на лятото, Швеция възприе поведението на щрауса - няма да пишем по вестниците, че плашим жените и децата :swoon: И създадоха сайт , в който от юли си пишат ежедневно, а който иска чете, който не ще - не чете.  Ама там никъде няма данни , че няма заразени, болни и починали, точно обратното, за съжаление.  Към момента има и бум, нооо мерките са локални и пак ще бъдат пожелателни. 

Това е сайта https://www.krisinformation.se/en

Е, аз не съм казал, че няма заразени, болни и починали в Швеция, ами, че няма такава сериозна ескалация, както в повечето европейски държави, които бяха заключени през пролетта и сега ги заключват отново. В момента са някъде между 3 и 7 починали на ден.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

В Северна Европа втора вълна тепърва ще започва. Не само в Швеция, а изобщо в Скандинавието и Прибалтика понастоящем е притихнало.

Пък доколко ще е мощна, и на мене ми е интересно да видя...

От цялата дандания най ме дразни у нас безразборното пиене на антибиотици, дори повече от обичайното за сезона 🙄😠.

Ето тук е голямата разлика между скандинавските страни и останалия свят. Поколения наред прилагане на рационална антибиотична политика, която у нас липсва.

• Харесвам 21
Връзка към коментар
преди 3 минути , master_of_germs каза:

В Северна Европа втора вълна тепърва ще започва. Не само в Швеция, а изобщо в Скандинавието и Прибалтика понастоящем е притихнало.

От цялата дандания най ме дразни у нас безразборното пиене на антибиотици, дори повече от обичайното за сезона 🙄😠.

Ето тук е голямата разлика между скандинавските страни и останалия свят. Поколения наред прилагане на рационална антибиотична политика, която у нас липсва.

Какво правило на епидемиологията те кара непременно да очакваш втора вълна в Северна Европа? Трябва ли непременно да има такава? Въпросът ми не е риторичен, наистина ми е интересно.

За антибиотиците лекарите си връзват гащите, казват, че даже и при ковид трябва да вземаш профилактично срещу евентуална бактериална инфекция. При много употреба пък, бактериите стават резистентни и трябва нови антибиотици да се измислят.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Това, което така и не разбрах за Швеция,  след като се върнах от там преди месец. Мерки няма, хората са по улиците,  магазините,  заведенията... Ако имат толкова много смъртни случаи, не е ли нормално, въпреки,  че правителството не налага задължителни мерки,  хората сами да се опитват да се предпазват. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 15 минути , slujitel каза:

Това, което така и не разбрах за Швеция,  след като се върнах от там преди месец. Мерки няма, хората са по улиците,  магазините,  заведенията... Ако имат толкова много смъртни случаи, не е ли нормално, въпреки,  че правителството не налага задължителни мерки,  хората сами да се опитват да се предпазват. 

Аз лично отдавам "огромно значение" на медиите в цялата създала се ситуация.

Специално в България самия Проф. Кантарджиев казва ( 2018, 2019г.) че по време на ежегодните грипни епидемии умират между хиляда и няколко хиляди човека. Ежегодно по време на грипните епидемии се регистрират по 8-10 хиляди разболели се седмично.  

Не казвам че тази епидемия няма да се окаже доста по-смъртоносна ( специално за България отново говоря) , но поне до момента чисто статистически ние нямаме повод за такъв размер на паника който от всякъде ни залива.

Та в този ред на мисли , ако в Швеция няма ежедневните публикации или разговори за пандемия, смърт, чували и ако имат доверие принципно в здравната си система, предполагам обяснява липсата на панически страх и всички последващи действия от това.

• Харесвам 9
Връзка към коментар

Хората правят, каквото е нужно, когато не им е създадена изкуствена паника и истерия. Това спомага и за непрепълване на болниците. Не може да се обадиш на Бърза помощ при две кихания, не може да искаш хоспитализация с 37 градуса температура. И нямаше да е така, ако не ни облъчваха медиите денонощно. Иначе, маските и хоум офиса са ясни. Изобщо те са пример за поведение при пандемия и поведение на правителството към суверена. Виждате, че и по подобен начин се работи и в Япония. Но, явно много искам да ни третират като мислещи хора. 

• Харесвам 10
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 21 часа, Lyubina каза:

Навсякъде те диагностицират по телефона напоследък.

Дъщеря ни още пролетта в Германия я лекуваха по телефона в продължение на 3 седмици.

Личният й лекар изрично й забрани да го посещава.

Но ние обичаме да сме негативисти 🙂 

Но предполагам, че поне лекарствата по рецепта са стигали безпроблемно до нея.

Че това което чета напоследък е, че ЛЛ у нас 'изписва' антибиотици по телефона...и трябва някой да издирва аптека, която да го даде без рецепта.

• Смея се 1
Връзка към коментар

Не виждам да сме се паникьосали особено, след като се вдигат многолюдни сватби и рожденни дни, докато лекари почти разплакани обясняват, че са преуморени, че няма места в болниците, докато болни така и не дочакват линейка. Не помня при обикновена грипна вълна софиянци да са насочвани в болници в Своге, Русе и т.н., защото в столицата няма места. А и не знам някой да е хоспитализиран само заради температура 37,5.

Малкият свободолюбив и твърде смел народ трябва да разбере, че нито здравната  система, нито собственото му здраве, неглижирано през годините може да понесе подобна свобода и смелост. 

• Харесвам 14
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , Мари Николова каза:

Не виждам да сме се паникьосани особено.

Че от какво да се паникьосваме.

Март нямахме чували, но сега имаме за месеци напред. Всичко си е ОК. Аз очаквам тези дни пак да пуснат публика по футболните стадиони, че този наш, "свободолюбив" народ не мож го удържа. Ще вземе да вдигне някоя революция.

преди 4 минути , Мари Николова каза:

...

Малкият свободолюбив и твърде смел народ трябва да разбере, че нито здравната  система, нито собственото му здраве, неглижирано през годините може да понесе подобна свобода и смелост. 

Глаголът "разбере" изисква наличието на средство. Така както за "копае" се иска поне мотика.

• Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 10 часа, master_of_germs каза:

Винаги съм се чудел, защо българските лекари изписват масово, а и самите пациенти искат и  пият толкова много антибиотици за всяка настинка.

Наблюденията са ми на база от бебета до възрастни, на личен и частен лекар в България и в чужбина, по-точно Испания.

В Испания изключително рядко дават антибиотик, до 38 градуса не дават абсолютно нищо, дори парацетамоли и подобни и още помня  как един път детската лекарка  ми се скараха, че съм дал на дъщеря ми някакво сиропче за сваляне на температурата. Ако не мине за 2-3 дни, тогава почват със сиропчета и обикновени хапчета и в много краен случай антибиотик.

Когато съм ходил на частен лекар дори у нас с дъщеря ми, даваха яко антибиотици за сходни болежки. По едно време беше всеки месец..

Дали от толкова много приемана на антибиотици, имунната система не е по-слаба и хората се разболяват все по-често?

Понеже се говори за различни страни и как се реагира, ето как се реагира в Англия и по-точно как работят зъболекарите в момента..

Там часове няма и не се дават, така е от март месец. Ако те боли зъб се чуваш по телефона със зъболекаря, който общо взето в зависимост колко тежко е положението изписва хапчета или антибиотици.

Час се дава само за спешни случаи, които са примерно пил повече от 2 пъти антибиотик за 3-4 седмици и пак се надул. Общо взето 10% от времето се преглеждат пациенти, в останалото се изписват рецепти.

Информацията е от първа ръка, моя много близка работеща от 10 год като зъболекарка.

• Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.