Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Гледам яко паея се прави, браво!

В Лидъл имаше скоро едни замразени червени морски костури, стават за пържене и за паея също.

• Харесвам 1
Публикувано:

Мда, даже съд си купихме. Ама видях зор със сортовете ориз, че тук няма от "истинския". В Лидл примерно пуснаха ориз за паеля, ама беше пълен бляк. 

Тази е с един балдо, купен от Турция, тук не съм виждала такъв. Иначе балдо има. 

Публикувано:
преди 34 минути , jul каза:

Мда, даже съд си купихме. Ама видях зор със сортовете ориз, че тук няма от "истинския". В Лидл примерно пуснаха ориз за паеля, ама беше пълен бляк. 

Тази е с един балдо, купен от Турция, тук не съм виждала такъв. Иначе балдо има. 

За съда трябва голям котлон, а нямам такъв и се мъча в тенджери..

Не знам какъв бляк е, но точно с него правя аз и познати испанци в България  паея. Достатъчно добре е. По принцип слагай по-малко вода или бульон и спирай варенето поне 2 минути преди да се е сварил, за оптимални резултати.

• Харесвам 2
Публикувано:

Ами тука ще поспоря. Не само паелята, ами нищо не можах да направя с този ориз. Пък ползвам ориз за доста яденета и доста видове. За пръв път ми се случва да изхвърля ориз. 

Иначе със съда, котлона и новия вид ориз проблем няма. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Ние тия дни сме на леща яхния, ама по френски 😉 - с пушена наденица и осолено свинско.

И една много шоколадова тарта, която си беше чиста проба копче за балтон. Кремът отначало беше ганаш за френски макарони, ама макароните не станаха. Правя ги вече 10 години, ама за първи път провалям макарони толкова зрелищно, даже не можах да ги отлепя от хартията! А ганашът беше готов и чакаше. Та тартата беше най-безболезнения начин да го рециклирам.

20201101_132417.jpg

20201103_135016.jpg

• Харесвам 19
  • Браво 6
Публикувано:
преди 21 часа, Izabela каза:

Супер изглежда! И аз ще помоля за рецептата и технологията, че имам доволно количество тикви от вилата и трябва да ги реализирам 🙂

Ето обещаната рецепта за питките-тикви.
3 ч.ч. брашно, 100 мл. хладка вода,  1 яйце, 30 мл. прясно мляко, 30 мл. разтопено масло, 7 g суха мая, 150 g пюре от тиква/сладък картоф, 1 ч. л. захар, 1 ч. л. сол
Във водата слагаме пакетчето мая  и захарта и оставяме малко да се активира. После добавяме млякото, разтопеното масло и пюрето от тиква. В дълбока купа си пресяваме брашното и прибавяме към него солта.  Добавяме течните съставки и омесваме меко тесто. Аз прибавих още малко брашно при месенето, че ми се струваше малко влажно тестото. Оставяме за 30-тина минутки да втасва. Разделяме на топки и с помощта на дебел конец оформяме питките като тикви. Накраязабождаме по едно сурово кашу за дръжка и отново оставяме за 30-тина минутки да втасва. Може да се намажат с разбито яйце, може и без. Печем в загрята на 180 гр. фурна за 20-25 минути.

IMG_20201031_172152.jpg

IMG_20201031_192201.jpg

• Харесвам 13
  • Благодаря 2
  • Браво 2
Публикувано:

За хляба с квас ползвах стандартна рецепта - 500 гр. брашно, 300 гр вода, 100 гр. твърд квас, 9 гр. сол.  Сутринта замесих брашното с водата и оставих за около 5 часа. После добавика кваса, след половин час солта и омесих добре. разделих тестото на две. Към едната част добавих 1 с. л. без връх активен въглен, а към втората 2 с.л. лъжици с връх тиквено пюре.  Отново омесих хубаво. Към тестото с пюре добавих още малко брашно. Направих 4 разтягания през половин час и накрая разпънах черното тесто и прибавих другото  разделено на малки топки. Оформих и сложих в хладилника да втасва през нощта. Пекох сутринта. Получи се много вкусен и мек хляб.

IMG_20201103_175743.jpg

• Харесвам 11
  • Благодаря 1
  • Браво 5
Публикувано:

@jul, макароните с италиански меренг ги правя по рецепта от книгата на Пиер Ерме (личният ми макаронен гуру ) - това е основната рецепта: https://marmottesetchocolat.com/blog/2018/02/macarons-chocolat-blond-et-noix-de-pecan.html

А макароните с френски меренг ги правя по тази: https://marmottesetchocolat.com/blog/2013/09/macarons-au-chocolat-et-feve-tonka.html

При нужда преизчислявам количествата, в зависимост от количеството белтъци, които имам. И мисля, че това ми провали последните макарони. Предполагам, някъде съм се оплела в простото тройно правило 😂. Плюс, че добавих може би повече портокалова кора от разумното.

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Публикувано:
преди 48 минути , Роца каза:

E, @Роца, ти душа и сърце нямаш... :girl_cray2: Може ли да пускаш такива неща и то без предупреждения, червени точки и т.н.? :girl_cray:

• Харесвам 3
  • Смея се 3
Публикувано:

Вдъхновена от карфиолените кюфтетата на @Sju, реших днес и аз да направя. Допаднаха ни и ще си направим отново.

IMG_5178.JPG

• Харесвам 15
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 2 часа, chandni каза:

Вдъхновена от карфиолените кюфтетата на @Sju, реших днес и аз да направя. Допаднаха ни и ще си направим отново.

IMG_5178.JPG

1. Поправяш чешми (съседната тема).

2. IT експерт

3. Готвиш като за световно.

Най-после ми светна коя си:

news__595307b5c234c5d2a40e6cc40f902096.jpg.6919a8835acaec2e1da929bfdfbf9118.jpg

• Харесвам 3
  • Смея се 12
Публикувано:
преди 5 минути , ven62 каза:

1. Поправяш чешми в (съседната тема).

Моля, моля... Чешмите ги поправя мъжът ми. Аз просто съм наблюдателна. :girl_dance:

• Харесвам 2
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 59 минути , chandni каза:

Моля, моля... Чешмите ги поправя мъжът ми. Аз просто съм наблюдателна. :girl_dance:

Е то един винаги трябва да одитира качеството на процеса по ISO 😂

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:
В момента, Mistela каза:

Е то един винаги трябва да одитира качеството на процеса по ISO 😂

Най-малко един... :girl_crazy:

d0b1d0b0d0b9_d0b8d0b2d0b0d0bd.jpg

• Харесвам 1
  • Смея се 8
Публикувано:

Вратни свински пържолки, точно 2,5 см дебели, задушени  във фурната с подправки и бЕло вино, после, заляти с гъбен сос:

1D569AAA-A714-47A4-85DE-FA3184248353.thumb.jpeg.683e241481edcbad5738bf8873780b7b.jpeg

За салата : пълнен домат с гуакамоле и розички от краставици, с крема сирене Godessa.

78AAD414-C8A2-40EE-A713-0B8E95373C3D.thumb.jpeg.9e03e1e62fc15f46ac528ca402730368.jpeg

И забърках, един превъзходен кето шоколадов мус:

C3EF3762-96E5-4F5E-876D-58046D8283F3.thumb.jpeg.d337e848d5ed6ba9c90fd7b365519938.jpeg

Мусът - съставки на око:

Готварска сметана, около 200 гр.

Два черни шоколада / 72% какао със стевия/, разтопени

Три лъжици фастъчено масло

Всичко на пукав крем с миксера и в хладилника, за малко

Не сложих подсладител, екстра е, достатъчно сладко.

• Харесвам 17
Публикувано:

@elenitta, благодаря за рецептата! Имам няколко въпроса - какво е това твърд квас и откъде, какъв въглен ползваш и откъде  го купуваш, какво е разтягания през половин час и  как го печеш / температура, време, вентилатор?/.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 11 часа, Izabela каза:

@elenitta, благодаря за рецептата! Имам няколко въпроса - какво е това твърд квас и откъде, какъв въглен ползваш и откъде  го купуваш, какво е разтягания през половин час и  как го печеш / температура, време, вентилатор?/.

Ето ти една тема за кваса:

https://culinarywithme.com/домашен-квас/

Моят е с по-ниска хидратация (т.е. има по-малко вода).  Ето и едно клипче за хляба с квас.

Активния въглен го купувам от аптеката, има на на прах и на таблетки, помага при проблеми със стомаха. Взимам го като пътуваме в чужбина.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 6 часа, jul каза:

Мини патладжанени пици (не успях да снимам с подходяща аранжировка, изчезнаха от тавата) 🙂

image-0-02-01-dca1da058a21900aeace5657e19187ea1e0f352e070c9ba544281fbca37c5c8f-V.jpg

Супер са ти патладжанчетата!
Ще ти ги копна тия дни:))))

А утре ще правя на @Sju половинките пълнени чушки.

Ей тези, че много им харесах дизайна:))))

image.jpeg.e8c3e377bcaf854168b804e5af0ad184.jpeg

Но ще ги напълня с кайма и гъби. На нас карфиолът и броколите, хич не ни понасят на стомаха и вече не ги готвя.

Днес купих специално, такива  чушки, ще видим, дали ще ги докарам, като на @Sju:))))

За вечеря:

Напълних едни кралски печурки със синьо сирене, избъркано с пресен лук, накълцаните пънчетата на гъбите, чесън, копър и масло. Преди печене:

B9672910-BA4E-4DF2-BE5E-1C858C52E330.jpeg.bf210906414f0a38dbe386d32648dbc2.jpeg

Докато се пекоха, подредих салатки:

A3212732-F655-4412-A55C-FC3387EBF92B.jpeg.d39ad995c9e64d2be17ed6cd03b6440d.jpeg

И точно, кат един Нусрет същи, ръъъъснах отгоре и малко магданозец:)))))

Накрая, почти готовите гъбки, поръсих и с моцарела:

8E2B5EBB-8944-441E-99CC-9D0DA721682F.jpeg.20cfc3467fffecbfc3655b51fe3eb050.jpegе

• Харесвам 14
  • Браво 2
Публикувано:
преди 14 минути , Eva eva каза:

локумки 🙂 

Аха,

по нашия край ги правят с олио и вино и се предлагат по време на пости.

А докато бях студентка, сред колегите бяха известни като "студентски пръсти", щото нали... студентите разтягат локуми 😉 

Добра рецепта, наистина бързо, лесно вкусно! :good:

• Харесвам 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.