Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Днес вечерята е бърза и "мързелива" - запеканка. 🙂 Печени чушки, нарязани на едро, залети с разбъркани яйца, сирене и кашкавал и за разкош - пармеджано отгоре, след което запечено до златисто във фурната 🙂 

Zapekanka.jpg

• Харесвам 24
Публикувано:

Тази вечер, първи опит с еритритол. 

Крем от извара, бита сладкарска сметана, еритритол и замразени плодове, които пасирах. 

Понеже нямам опит с този подсладител, не ми е много сладък десерта, но за следващи път ще знам 😉

• Харесвам 7
Публикувано:

Днес половинката има РД и въпреки, че не ни е много празнично, реших малко да го поглезя. Патешко магре с портокалов сос и разноцветни моркови с мед, мента и лимонов сок. Тортата е шоколадова, измъчи ме, но беше вкусна. Една тетевенска саламура от вчера да употребя останалата риба.

Живи и здрави да сме всички и да им повече поводи за празнуване, че много са ни свити сърчицата!

IMG_20201209_192953.jpg

IMG_20201209_175052.jpg

IMG_20201209_114315~2.jpg

IMG_20201208_111537~2.jpg

IMG_20201208_192623.jpg

• Харесвам 18
  • Браво 16
Публикувано:
Преди 1 час, Lyubina каза:

Тази вечер, първи опит с еритритол. 

Крем от извара, бита сладкарска сметана, еритритол и замразени плодове, които пасирах. 

Понеже нямам опит с този подсладител, не ми е много сладък десерта, но за следващи път ще знам 😉

Аз пробвах,но също не ми сладнее.След консултация с @AlexandraKo сложих аналогичното количество на обикновена захар.Не ми беше сладко.По скоро свикнах с не толкова сладко.Еритротолът като изтине кристализира отново.Една печена тиква оставена отвън стана все едно,че току що си я поръсил със захар.

Със стевия резултатът е още по-лош.Най ми е вкусно с един течен подсладител пт Лидл,който обаче сигурно съвсем не е от най-безвредните.

• Харесвам 4
Публикувано:

Майка ми днес е рожденик и реших да й направя виртуална торта 😄

Импровизациите в сладкиши с нисковъглехидратни продукти все още не ми се получават задоволително, но стана ядливо все пак.

Деконструиран тиквеник 😄 - блатове от орехово брашно, канела, смлени орехи и тиквен крем:

pumpkincake.jpg.384c59cdcdc1845c7c19c408ead06b06.jpg

pumpkincakecut.jpg.a5a2faf40c5f88545f289027cbdfa3da.jpg

Еритритола не е еквивалентен по сладост на захарта, към 70-80% от нея е, та повечко си трябва. Аз си опитвам суровите смеси и добавям още ако е необходимо. Забелязвам, че на следващия ден е по-малко сладко от деня на печене.

Съществува и еритритол на прах (виждала съм само рецепти с него в Интернет, в магазин не ми е попадал все още), който се ползва в кремове, за да не хрупат кристалчетата. Попадала съм на идеи за смилане на разни семена в кафемелачка, не знам дали методът ще сработи за превръщане на еритритола в пудра.

ПП. вероятно сте наясно, че не трябва да се прекалява с дневния му прием, може да има слабителен ефект.

ксилитол vs. еритритол

• Харесвам 13
  • Браво 1
Публикувано:
преди 59 минути , Sju каза:

Попадала съм на идеи за смилане на разни семена в кафемелачка, не знам дали методът ще сработи за превръщане на еритритола в пудра.

Не знам за еритрола, но смилането на захар в кафемелачката води до 1:0 за захарта. Финият прах от пудрата захар влиза в мотора и като се спече, кафемелачката се изхвърля.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 минути , chandni каза:

Не знам за еритрола, но смилането на захар в кафемелачката води до 1:0 за захарта. Финият прах от пудрата захар влиза в мотора и като се спече, кафемелачката се изхвърля.

Благодаря за предупреждението! Преди 2 дни си купих кафемелачка, няма да я тествам с еритритола 😄

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 7 часа, Lyubina каза:

Значи, ако сложа останалите две чаши от кремчето в хладилника, утре ще ми хрупа? 

Няма, нали не си го варила. Еритритолът , като се подлага на термична обработка, само тогава, като се охлади, става пак на кристали.

Той е на 80% сладък , сравнен със захарта. Ама то се свиква. След няколко години употреба, сега 1 кг ми стига за сума ти време, а преди свършваше бързо. Вкусът се възпитава:)))))

Ето едно сравнение между ксилитол и еритритол:

Еритритол или ксилитол

В опитите да бъде избегната захарта, като подсладител в печива и десерти мнозина желаещи да се хранят по-здравословно прибягват към заместители. Ако оставим настрана стевията, която е добре познат на всички продукт другия най-популярен заместител са захарните алкохоли.

За нас беше изненада факта, че по-често използвания заместител е ксилитола, а еритритола бива считан от мнозина  за „нещо вредно, произведено в лаборатория“.

Общото между тях

И двата са натурални подсладители, които се срещат в известни количества в някои плодове и зеленчуци. Наричани са захарни алкохоли (полиоли), но технически не са нито захари, нито алкохоли.

Как се произвеждат?

Ксилитола може да бъде произведен от много неща- царевични кочани, стъбла или листа, оризови стъбла, различна дървесина и други отпадъчни продукти. Производството му се състои от многостепенна химична реакция, в която се използват сярна киселина, калциев оксид, фосфорна киселина и активен въглен. Крайния продукт е избелен прахообразен захарен алкохол. Не звучи много като натурален процес, нали? Част от използваните реактиви остават и в крайния продукт.

Най-популярния метод за производство на еритритол е от  глюкоза, получена от царевица, която ферментира под въздействието на бактерията Moniliella pollinis. Единствения проблем, който може да възникне при производството на еритритол е ако царевицата от която се добив глюкозата е ГМО. И на практика може би 100% от този, който е с произход от Китай е вероятно от ГМО царевица.

Какви са другите разлики между тях и защо предпочитаме еритритола?

Еритритол: 0 калории в грам
Ксилитол: 2.4калории в грам

Еритритол: 0 гликемичен индекс
Ксилитол: 7 гликемичен индекс (повишава кръвната захар)

Еритритол: нетоксичен за домашни любимци
Ксилитол: токсичен за домашни любимци, дори в относително малки дози

Еритритол: не предизвиква стомашно разстройство (освен в големи дози, над 50 грама)
Ксилитол: обикновено предизвиква стомашно разстройство и в относително малки дози

Съвместим ли е с кето храненето еритритола?

В САЩ еритритола е одобрен за употреба сравнително късно, през 2001-ва, но една от първите страни, които го правят е Япония. Нека видим резултатите от едно проучване на K Noda и колегите му в  Omiya Research Lab

При него са изследвани след консумация на еритритол върху:

• глюкозата
  • инсулиновите нива
  • триглицеридите
  • общия холестерол
  • мастни киселини в кръвния поток

Резултатите показват, че няма никакво повишение на глюкозата и инсулина в никой от участниците.

Очаквано и останалите показатели не се повлияват съществено така, както това се случва след консумация на фруктоза.

Има още много какво да се каже за метаболитния път на тези два подсладителя, ефекта върху кръвната захар, зъбите и .н., но се постарахме да запазим тази статия кратка и да изясним защо използваме еритритол, а не ксилитол.

Нашето мнение е, че той е далеч по-здравословен заместител от ксилитола, захарта и други високо гликемични подсладители като сироп от агаве, фурми, сироп от фурми или пасирани плодове с висок гликемичен индекс и високо съдържание на глюкоза.

https://keto-bg.com/keto-zdrave/erythritol-vs-xylitol/

• Харесвам 2
Публикувано:

Много сте сладки с тези кето десерти. Аз пък винаги смятам че или ще ядеш нещото, както трябва или изобщо не. Все едно да заместя Брад Пит с Жерар Депардийо. Ми нЕма да съм доволна, какво да се прави. Но вкуса се възпитава наистина, а дали е по-безвредно да се ползват заместители редовно... . А когато човек му се прияде, си хапва малко от истинското и воала. С времето повечето хора на кето режим твърдят, че всичко им става отровно сладко и вече изобщо не им се иска да си подслаждат живота. Така че има светлина в тунела, дерзайте. 

• Харесвам 9
Публикувано:

След много опити със стевията най накрая си намерих начина. Слагам по 3,4 супени лъжици в зависимост от това, което правя и малко сол за убиване на остатъчния горчив вкус. Мога да кажа, че сега десертите ми стават прекрасни , почти не се различават от тези със захар и мъжете в къщи ги консумират с удоволствие. Преди хич не ги опитваха.

• Харесвам 7
Публикувано:

@luba_rizova, зависи. По принцип предпочитам нормална захар, пък макар и ограничено. И двете с майка ми сме с диабет, но след боледуването с ковид при нея има големи проблеми със захарта. И понеже баща ми имаше РД, много исках да направя торта, която тя може да яде. В случая кето=без захар и брашно. Всеки си има някакви причнини, вероятно здравословни. 

• Харесвам 10
Публикувано:

О, да, така е, разбира се. Повечето пъти е здравословно. И, пожелавам на майка ти да се оправи бързо! 

П. С. Иначе винаги съм се чудила на рецепти за диабетици без захар, но с... пшенично Брашно. Например козунак без захар. Това, слава богу, в кето рецепти не може да се случи. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 часа, slujitel каза:

След много опити със стевията най накрая си намерих начина. Слагам по 3,4 супени лъжици в зависимост от това, което правя и малко сол за убиване на остатъчния горчив вкус. Мога да кажа, че сега десертите ми стават прекрасни , почти не се различават от тези със захар и мъжете в къщи ги консумират с удоволствие. Преди хич не ги опитваха.

Да беше казала по-рано! Вчера метнах на боклука един голям пакет стевия.

Беше ми свършил еритритолът и купих, ама, така и не я употребих - направих една доза крем с нея, стана гадно / поне на мен ми е така/ и реших, че повече няма да я мъча.  Периодически пробвах и на прах, и течна, и на таблетки. С еритритола всичко си ми е вкусно и повече няма да експериментирам.

И ще изпусна, всичките ползи на стевията, включително, че ще ми се изпънат бръчките:girl_cray2::girl_cray2::girl_cray2:

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Публикувано:

От тук научих за еритрола като посдсладител. Много ли нескромно ще бъде ако попитам от къде мога да го намеря с онлайн поръчка. Моята любима баница е с много сирене и много захар. И.........червна амброзия, разбира се. Но, любимата не ми прави от баницата, защото съм кантарен със кръвната захар.Та еритролът би ми свършил много добра работа. 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 57 минути , AlexandraKo каза:

Да беше казала по-рано! Вчера метнах на боклука един голям пакет стевия.

Беше ми свършил еритритолът и купих, ама, така и не я употребих - направих една доза крем с нея, стана гадно / поне на мен ми е така/ и реших, че повече няма да я мъча.  Периодически пробвах и на прах, и течна, и на таблетки. С еритритола всичко си ми е вкусно и повече няма да експериментирам.

И ще изпусна, всичките ползи на стевията, включително, че ще ми се изпънат бръчките:girl_cray2::girl_cray2::girl_cray2:

Всъщност аз използвам една единствена стевия, течна. Другите варианти не са ми по вкуса.

Screenshot_20201210-113627_Chrome.jpg

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 22 минути , дядо Пепи каза:

От тук научих за еритрола като посдсладител. Много ли нескромно ще бъде ако попитам от къде мога да го намеря с онлайн поръчка. Моята любима баница е с много сирене и много захар. И.........червна амброзия, разбира се. Но, любимата не ми прави от баницата, защото съм кантарен със кръвната захар.Та еритролът би ми свършил много добра работа. 🙂

Ако не е задължително да е он-лайн поръчката, аз съм виждала да се продава по по-големите супери като Била, Фантастико и т.н, обикновено при диетичните храни

Публикувано:
преди 26 минути , дядо Пепи каза:

https://bgstevia.com/магазин-българска-стевия/без-категория/еритритол-на-прах/

• Благодаря 1
Публикувано:

@дядо Пепи, аз си го купих от магазин Зоя, който се намира на площад Гарибалди.

Има (мисля) две разфасовки, взех по-малката, като за първи опит.

Има и два вида май, едната се води "био".

Същият магазин има и сайт за он-лайн търговия: ето това си взех

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 45 минути , дядо Пепи каза:

Аз го купувам оттук, винаги е, най-добре, като цена.

https://gymbeam.bg/erythrit-1000-g-gymbeam.html

преди 5 минути , Lyubina каза:

@дядо Пепи, аз си го купих от магазин Зоя, който се намира на площад Гарибалди.

Има (мисля) две разфасовки, взех по-малката, като за първи опит.

Има и два вида май, едната се води "био".

Същият магазин има и сайт за он-лайн търговия: ето това си взех

На тия, продуктите им са много скъпи. Еритритолът излиза, почти 30 лева килото. Най-много, до 20-22 съм го купувала.

В един форум за кето хранене има хора, дето са претръшкали всичко, що има на пазара, та оттам ме светнаха за Gym Beam.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 6 часа, luba_rizova каза:

Много сте сладки с тези кето десерти. Аз пък винаги смятам че или ще ядеш нещото, както трябва или изобщо не.

Аз не се храня кето, защото предполага да е мазно, но по принуда ползвам кето идеи, броя въглехидрати, пък не мога и да готвя 😄 Живот само на марули не е живот 😄

• Харесвам 2
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 16 минути , Sju каза:

Аз не се храня кето, защото предполага да е мазно, но по принуда ползвам кето идеи, броя въглехидрати, пък не мога и да готвя 😄 Живот само на марули не е живот 😄

Ми тогава, няма проблем и да е с малко мазнини, малко въглехидрати, пък с повече белтъци. Като скир-ът, например.

Постно месце със салатка, зеленчукови манджи всякакви, чиста храна / без палмови масла, маргарини/  - имаш избор. Още повече, че и чистото кето, също не е много-много оптимален вариант, като за цял живот. Най-добре е, да е балансирано, ако не се цели сваляне на килограми. Да има и от трите групи хранителни вещества. Аз гледам да е кето, ама, без да сме постоянно в кетоза, защото не е добре за бъбреците, особено, за камили като мен, дето изобщо не пият вода. По-скоро, нашето е НВ, пък понякога е ВМ, понякога ВБ. Абе-мешавици разни:)))))Но гледам, да е здравословно - то и за това непрекъснато готвя и бъркам. А ти, не се притеснявай, че не можеш да готвиш - ще се научиш, това е най-лесно. То и аз не съм велика готвачка, но като си сложиш, каквото си трябва в яденето, то си става:)))И всеки следващ път, става по-лесно и по-вкусно.

Особено сега, дето има и материали, и литература/видео уроци, за какво ли не.

• Харесвам 7
Публикувано:

Най-сърдечно благодаря на всички за бързите отговори и съвети. Ще се възползвам в най-скоро време! Не съм много на Ти с фотографията, но ще се опитам да се похваля с нашата домашна баница с много сирене и много захар - произведение на кулинарното изкуство от Северозапада. Е, поне за мен. Лек и успешен дан на всички! И се пазете!!! Много се пазете!!! 

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:

Без лактоза, без глутен, минимум въглехидрати, минимум мазнини. Надявам се да не е за цял живот 🙂 

Слабеенето идва от самосебе си, не го целя. Основните килограми си ги загубих с въглехидрати между другото, 4 месеца супер стриктна диета с бял хляб, картофи, ориз и спагети. Като знаеш, че ще си обезоръжен от болка ако ядеш нещо извън това, хич не се и съблазняваш от изкушенията, които дебнат от всеки ъгъл 🙂

Тази Коледа ще посрещам първите си гости. Започвам да се оглеждам за идеи за коледна трапеза... Някаква по-вкусна, но не трудна рецепта за месо ако някой може да предложи, ще съм благодарна. 

• Харесвам 5

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.