Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

За вечеря :бг боб с италианско плоско хлябче, за десерт : алфахорес с домашно дулсе де лече. Причината да се сетя за тази аржентинска вкусотия, беше @master_of_germs, който безжалостно ме дразнИ вчера с аржентински невидяни природни  уникалности. За съжаление, няма хубави телешки стекове у нас, не пия вино, и за това няма как по-тематично да ми замирише за тази невероятна държава. А, и вчера, оказа се, е бил деня на тангото,и съвсем тематично дойде. 

IMG_20201212_175355.jpg

IMG_20201212_175331.jpg

IMG_20201212_145428.jpg

IMG_20201212_115157.jpg

• Харесвам 24
  • Браво 2
Публикувано:

@luba_rizova, пробвала ли си телешкото на Мерата? Ние, откакто ги открихме, само от тях купуваме и всичко е чудесно - стековете всички разновидности включително.

За Пв им знам графика, за другаде - не. 

• Харесвам 2
Публикувано:

@jul, а какви са им цените? Щото 60 лева няма да дам... Мъжа ми е много скептичен към бг "фермерите", които разкарват само он лайн месо, заклано и съхранявано по незнаен начин. Преди години бяхме в Дивата ферма, и те имат еко био телешко, и с голям ентусиазъм обясняваха как колят телетата на Юндола, па чакат 1-2 дена, за да не са стресирани, па после как до 2 дни ги доставяли на желаещите. Мъж ми щеше да пропадне, той е в областта на месото и са му ясни регулациите за добиване на месо, та е забранено да се коли извън кланица, забранено е да се разкарва не в хладилен камион и т. Н. От тогава ми е забранил и да си помислям за "фермерски" био меса. 

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:

Ами преди ми се виждаше малко скъпо. Сега, както цените се вдигнаха навсякъде, вече не. Мляното е 15лв., най - най-скъпото беше 49лв. по спомен, но това за скъпите стекове. В хладилен камион, пътуват всеки ден. Но знам само за Пловдив кога и къде са. Утре примерно са на пазара на Гребната, някъде от 11 до 18, но бързо се продава месото и в ранния следобед няма почти нищо. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 39 минути , Eva eva каза:

Аз пък снощи правих кекс 😄 Хубав се получи, въпреки обърканата рецепта. Поради тази причина няма да я дам 🙂

DSC_0541-3.jpg

Еееее,за твоята кулинарна класа в десертите,к'ъв е тоя прост кекс?:))))

преди 40 минути , luba_rizova каза:

За вечеря :бг боб с италианско плоско хлябче, за десерт : алфахорес с домашно дулсе де лече. Причината да се сетя за тази аржентинска вкусотия, беше @master_of_germs, който безжалостно ме дразнИ вчера с аржентински невидяни природни  уникалности. За съжаление, няма хубави телешки стекове у нас, не пия вино, и за това няма как по-тематично да ми замирише за тази невероятна държава. А, и вчера, оказа се, е бил деня на тангото,и съвсем тематично дойде. 

IMG_20201212_175355.jpg

IMG_20201212_175331.jpg

IMG_20201212_145428.jpg

IMG_20201212_115157.jpg

Аз купих вчера от Венци на Главната, телешки стекове,бяха хубави,леееко сухички.

преди 24 минути , luba_rizova каза:

@jul, а какви са им цените? Щото 60 лева няма да дам... Мъжа ми е много скептичен към бг "фермерите", които разкарват само он лайн месо, заклано и съхранявано по незнаен начин. Преди години бяхме в Дивата ферма, и те имат еко био телешко, и с голям ентусиазъм обясняваха как колят телетата на Юндола, па чакат 1-2 дена, за да не са стресирани, па после как до 2 дни ги доставяли на желаещите. Мъж ми щеше да пропадне, той е в областта на месото и са му ясни регулациите за добиване на месо, та е забранено да се коли извън кланица, забранено е да се разкарва не в хладилен камион и т. Н. От тогава ми е забранил и да си помислям за "фермерски" био меса. 

Да ти кажа и аз така се отнасям към тези,т.нар.фермерски продукти.Като мъжа ти.

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 10 минути , miroslava каза:

Всички се хвалят ама колко пъти преди това са пробвали докато стане. Това трябва да са бадемови рогчета😆

IMG_20201212_192134707~2.jpg

Аааа, аз имам 1 фал, когато в 4 клас направих пълнени чушки, които станаха... Жълти. Хватката беше, че вместо червен пипер обърках бурканчетата и сложи 1с.л боя за сладки (мама имаше много и я държеше в същите буркани като пипера). А ветоятно при теб проблема е от маслото, така че нямаш вина, пак ще се изядат и изглеждат адски вкусни. 

• Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:
преди 23 часа, elenitta каза:

За вечеря спретнах пържен ориз с пилешко и едни кифлички, че за утре сме замислили една разходка в планината, да има какво да си носим.

Толкова са красиви тези кифлички, а, сигурна съм, и вкусни! Много бих искала да ги направя. Elenitta, може ли рецептата?

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 55 минути , miroslava каза:

Всички се хвалят ама колко пъти преди това са пробвали докато стане. Това трябва да са бадемови рогчета😆

IMG_20201212_192134707~2.jpg

Така е, всеки следващ път, ще са ти по- успешни опитите. Ама пък, външният вид, не е толкова важен, ако ги поръсиш с нещо, ще станат по- добре. Важното е, да са вкусни.

Знаеш ли, що материал е заминал в кофата, човек се учи, като се мъчи:)))))

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 8 часа, oli_mali каза:

Графе, от къде в София препоръчваш да се хапва?

За София- аз ядох кюнефе на ул. Цар Симеон. Обаче не знам дали мястото още съществува, беше малко, невзрачно и новооткрито около края на миналата година. Обачеее какви баклави с каймак правят на същата улица, мисля че турските ресторанти зареждат от тях, казва се Антеп баклава. Работилницата е точно до магазина, приличащ на соц сладкарничка. Правят и още няколко вида-  с шам фъстък, с лешник, но с каймака ми е фаворит и горещо препоръчвам. Правят и кадаиф, та може да имат и заготовка за кюнефе.

Добавям, че виждам в Гугъл, че на пазара в Младост 1 имат магазин и там пише, че има замразено кюнефе за вкъщи:

Screenshot_20201212_232543.jpg.b397f3a1b8cbbe1a5d4075958193a521.jpg

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Публикувано:
преди 14 часа, marycap каза:

Толкова са красиви тези кифлички, а, сигурна съм, и вкусни! Много бих искала да ги направя. Elenitta, може ли рецептата?

Разбира се! Ползвах тази рецепта 

https://inakostova.blogspot.com/2018/05/blog-post_29.html?m=1

Обаче не ги изчаках да втасат достатъчно може би и станаха малко по-сбити отколкото си ги представях. 

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 1 час, elenitta каза:

Разбира се! Ползвах тази рецепта 

https://inakostova.blogspot.com/2018/05/blog-post_29.html?m=1

Обаче не ги изчаках да втасат достатъчно може би и станаха малко по-сбити отколкото си ги представях. 

Благодаря много! А  как оцвети в червено тестото?

• Харесвам 2
Публикувано:

В процес на палачинкоправене за дечица-гостенчета:

FABECE64-7F07-4393-AB75-92A8D8FE5354.jpeg.de93c54a4de18f1ef3919b21436a7899.jpeg

Не бях правила палачинки от пролета, та бая се зачудих в началото кое как беше. 😂

• Харесвам 19
Публикувано:
преди 3 часа, marycap каза:

Благодаря много! А  как оцвети в червено тестото?

С боя за сладкиши. В рецептата тестото се разделя на 4 части, две от които остават бели, а другите две с какао. Аз исках да ми бъдат малко по-коледни и едната оцветих с какао,а другата с червена боя на прах.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Значи, покрай последните две страници, заради вас, ще търся суров кадаиф за кюнефе! Никога не съм яла, на много места съм виждала снимки, но още не съм пробвала да го направя... че току-виж ми харесало (обожавам кадаиф!) и после отиде коня в реката. Кантарът ми вече като ме види, се крие 😂

Аз този уикенд пак се разчеквах между няколко континента, някои от които даже и въображаеми 😂:

- dakjuk - корейски "поридж" - каша на основата на ориз, с пиле и малко зеленчуци. По корейските драми, дето ги гледам, го приготвят или когато някой е болен, или когато имат нужда от храна за "комфорт". Аз го приготвих от любопитство, но няма да е за последен път!

20201212_125210.jpg

- тарт Татен с цвекло и козе сирене, от най-новата ми книга с рецепти - така, както биха ви я сервирали в Ривъндел в Средната Земя 😉

20201212_195342.jpg

- нещо като разядка/дип с печено цвекло - понеже във Франция казват, че кулинарията е изкуството да се оползотворят остатъците, цвеклото, което не отиде в тарт Татен-а, го пасирах с половин консерва нахут, печен чесън, зехтин, лимон и малко кисело мляко.

20201213_135006.jpg

- като същински Душко Добродушков от седмица насам си мисля за печена тиква и накрая си купих и си опекох! Фамилията я погледна подозрително, аз им казах да си гледат работата и ще си я изям сама 😂

20201212_130553.jpg

- супа с говеждо, зеленчуци и овесени ядки (от книгата ми с ирландски рецепти) - оригиналът беше с ечемик, ама в наше село таквиз екзотики няма, затова сложих овесени ядки.

20201213_134426.jpg

• Харесвам 21
  • Браво 8
Публикувано:

Бадемовите недоразумения са на половина изядени.  

Пробвах рецептата за чабата на моята машина и се получи. Жената от видеото като каза да държиш машината на финала докато меси не се шегува. Трябваше да включа на предпоследната степен за да стане на топка тестото, а в упътването пише за месене да ползваш първа степен.

IMG_20201213_191451100~2.jpg

• Харесвам 15
  • Браво 2
Публикувано:

С препратка към идеите на Роца и DaBo ще споделя, че ще правя палачинки с пюре от тиква, по преработена от мен американска рецепта (за втори път, бяха вкусни). Дано сварената тиква в хладилника не се е скапала вече, че все не смогвам да стана достатъчно навреме сутринта и да готвя. Утре, утре може би 😄

Пак @Роца ме вдъхнови с нейния маринован печен праз в Инстаграм.

Screenshot_20201213_202235.jpg.f7ba2fcd8a99bccda3b2fddfa51de682.jpg

Но си казах, че само праз ще ми е малко (за основно все пак), я да го изпека с една тава карфиол, моркови и тиквички, да има. На всичко подхождаше маринатата. Снимки няма, бях гладна 😄

Купих си първата книга с рецепти (за кето десерти), но ме разочарова. Май ще си карам на идеите в Интернет. Странното е, че досега в живота си никога не съм жадувала за десерти и сладкиши, а сега през ден нещо сладко мъча да направя, от любопитство е по-скоро. 

• Харесвам 10
Публикувано:
На 11.12.2020 г. в 22:58, chandni каза:

Заради този ти постинг си донесох от Одрин и карфиол, и тахан, и сумак... Мисли му ако не стане!:girl_crazy:

@DaBo е невиинна!  @DaBo е невииинна! :girl_crazy:

Мъжът ми тази вечер направи печени зеленчуци на фурна - броколи, моркови и чушка и... естествено с таханов сос със сумак! Броколите и морковите са ясни... тях всеки ги е ял, обаче сосът беше мноооого вкусен! Рецептата, която мъжът ми избра, беше компилация от няколко други:

Половин лимон се полива със зехтин и се посолява със сол и чер пипер, поставя се с плоската част надолу към тавата. В същата тава, но отделно завити в алуминиево фолио изпичате 3 скилидки чесън. Тази тава се слага около 25-30 минути преди зеленчуците във фурната, тъй като им трябва повече време да се изпекат (общо около 50 минути). След като се изпекат лимонът и чесънът, ги добавяте към 1 чаша тахан в кухненския робот, като прекарвате соса, който е пуснал лимона и цялата пулпа през цедка, за да отделите семките и ципите и сосът да стане гладък. Добавяте сол на вкус, малко вода и пускате робота на ниска скорост. Сместа започва да се сгъстява и става гъста каша, като същевремнно с това побелява. Постепенно доливате вода през капака на процесора на много тънка струйка, като внимавате да не направите соса много рядък. Количеството на водата не трябва да надхвърля 3/4 от тахана. 🙂

IMG_20201213_194011.jpg

• Харесвам 15
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Публикувано:

Много благодаря на @luba_rizova за рецептата за шведските шафранови кифлички, която сподели - днес отпразнувахме деня на Св Лусия с традиционни lussekatter 🙂 Направихме половин доза и станаха супер. Единственото нещо, което ще променя следващия път е да сложа повече шафран, за да станат още по-жълти и ароматни. Харесах си и други рецепти от този блог, много е добър!

130981181_225740412241187_1381987543133976892_n.thumb.jpg.4978fa6fabcbbe5be71564efe2eeeb7f.jpg

131494967_424278625375982_3137898479683301579_n.thumb.jpg.5d9ca95fe416ebc566bd1a2d813e057a.jpg

131020252_452026309120585_8668800748800807712_n.thumb.jpg.5b27aa93b7f6eaa7cc147549b69f8a30.jpg

@Бръмбар Да, за обикновена питка като хляб става въпрос, а не содена. Тъй като сме само двама, искам питката да стане вкусна и да си я хапнем и на следващия ден, а содената знам, че е хубава само веднага след като се изпече. Намерих някои рецепти, ще видим как ще стане 🙂

• Харесвам 21
  • Браво 6
Публикувано:
На 3.12.2020 г. в 12:02, luba_rizova каза:

козунак с шоколад.

А може ли рецептата за козунака, ако обичаш, че моята съм я затрила някъде, а  ми се иска да го пробвам.  Благодаря!

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.