Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

@Rumiana, заповядай http://kulinarenelixir.blogspot.com/2012/04/blog-post_05.html?m=1 Козунаците на еликсир всички са много балансирани и винаги правя по нейна рецепта. Този със заквасената сметана най-ми харесва, но съм правила и с маскарпоне, страхотен става и дълго време не изсъхва, и с кокосовото мляко, също е супер, и класическия с прясно мляко, него не го предпочитам само защото на втория ден вече не е толквоа пухкав.

@DenitsaS, леле уникални да станали, браво! Ама като за списание! Голям майсторлък! А Йоана с времето ми стана любимия кулинарен блогър, много е подробна, пунктуална, професионална, търси автентични източници, обяснява, така че като правя нещо, първо се обръщам към нея. От нея се научих как се прави франзела, как се правят разни видове хляб, тирамису, и въобще е страхотна. Макар и напоследък да залита по модерната кухня, простено е де. 

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 10 часа, DenitsaS каза:

Много благодаря на @luba_rizova за рецептата за шведските шафранови кифлички, която сподели - днес отпразнувахме деня на Св Лусия с традиционни lussekatter 🙂 Направихме половин доза и станаха супер. Единственото нещо, което ще променя следващия път е да сложа повече шафран, за да станат още по-жълти и ароматни. Харесах си и други рецепти от този блог, много е добър!
🙂

@DenitsaS Деничка, твоите курабийки, си ги направила, като морски кончета, много красиви, браво!

преди 11 минути , luba_rizova каза:

http://kulinarenelixir.blogspot.com/2012/04/blog-post_05.html?m=1 Козунаците на еликсир всички са много балансирани и винаги правя по нейна рецепта.

Моля, модератор, да закачи линка за тия козунаци отгоре, страхотни са! А пък, след малко, ще стане Великден.:girl_cray2:

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:

Едни пилешки филенца днес. Чудя се какво да им направя отстрани ама май ще е едно бързо пюре от грах и морков.

20201214_194900.jpg

• Харесвам 12
Публикувано:
преди 5 часа, luba_rizova каза:

@DenitsaS, леле уникални да станали, браво! Ама като за списание! Голям майсторлък! А Йоана с времето ми стана любимия кулинарен блогър, много е подробна, пунктуална, професионална, търси автентични източници, обяснява, така че като правя нещо, първо се обръщам към нея. От нея се научих как се прави франзела, как се правят разни видове хляб, тирамису, и въобще е страхотна. Макар и напоследък да залита по модерната кухня, простено е де. 

Mного са хубави наистина на @DenitsaS кифличките. Браво!

Йоана и аз я харесвам, но по едно време спрях да я следя, че интернетските кулинарни пространства са необятни.  Препоръчвам и телешкото стифадо от блога й. Харесва ми и не само с лукчетата, както е по рецепта, обаче трудно се намират и малко е хамалогия беленето им, но и без тях -  като винен кебаб  с гарнитура варен ориз, комбинацията от подправки в соса много се харесва вкъщи:

https://www.kulinarno-joana.com/2009/02/beef-stifado/

• Харесвам 4
Публикувано:

О, и аз само козунак със заквасена сметана правя по рецептата на Кулинарен елексир. Изобщо не експериментирам с други. Имам дигитален термометър за печене и винаги го използвам, когато пека питки и козунаци. Гледам вътрешната температура на козунаците да е 93-94 градуса, а на питката 95-96. Така не пресъхват от печенето и в същото време са идеално изпечени.

И от събота пак зеленчуков гювеч със замразени летни зеленцучи:

131572217_840418743401010_7266907311448818468_n.jpg.47b26ee672796c5aa8cec5033509b6d2.jpg

• Харесвам 13
  • Благодаря 1
Публикувано:

@Бръмбар, благодаря за телешкото, изобщо съм го пропуснала, а такъв тип кебап децата харесват. Ще Го направя още тази седмица, тенкс!

@jul, супер!

И аз няма да показвам, свършиха ми мръвките и ме мързи да ходя до магазина, та замесих тесто и ще правя пица (пеперони). Ние сме фенове на простите пици-маргарита, дуо формаджи(рядко имам куатро), пеперони и това е. 

Весела следобед! 

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 1 минута , luba_rizova каза:

@Бръмбар, благодаря за телешкото, изобщо съм го пропуснала, а такъв тип кебап децата харесват. Ще Го направя още тази седмица, тенкс!

@jul, супер!

И аз няма да показвам, свършиха ми мръвките и ме мързи да ходя до магазина, та замесих тесто и ще правя пица (пеперони). Ние сме фенове на простите пици-маргарита, дуо формаджи(рядко имам куатро), пеперони и това е. 

Весела следобед! 

И аз мислех, днес да правя кето -пица, да видим, дали ще сколасам навреме със зъбовете:))))))

• Браво 1
Публикувано:

Здравейте! събота и неделя се наслаждавах на правенето на щолени с квас и домашен марципан. На вид са уникални, на вкус не знам - скрих ги и ще се опитам поне една седмица де не мисля за тях.

IMG_20201213_154007.jpg

IMG_20201213_151729.jpg

IMG_20201213_162141.jpg

• Харесвам 17
  • Браво 4
Публикувано:

Чаках някой( @AlexandraKo):flirt: да направи Коледна тема, та да замирише на канела и джинджър, като няма Коледни базари, дето си събирахме светлинки и аромати до лятос. То може и да ги има, ама аз лично не искам да вървя под строй и да ми казват да се прибирам, баш като ми е станало весело и ми се пие още един глювайн.

За това сме си поставили празника на домашен фокус и се опитваме да не местим центровката, зер без глювайн трудно...ама каквото-такова

Сегааа, то като се пълнят от рано тия коледни буркани, рано и свършват, та повтаряме, ама туй то, ще мислим снагите след празниците. 

Тази година отворих старите тефтери, изкарах от дълбоките шкафове древни формички и шприцове,ще правим отдавна забравени рецепти.

Който има такива бабини рецепти, да ги дава.

Помните ли тези шприцовани бисквитки? 

Изяли сме безчет бройки, за килограми не се наемам да кажа, ама бая

20201204_133842.jpg.55373ce2c2f65af325edf99e006b5085.jpg

20201204_150607.jpg.778b1ca7e899123130e7bf06fcd9792e.jpg

20201204_105629.jpg.5f8bae34a5b711f25e246fb49e1a482b.jpg

Шприца е стара руска класика, още работи безотказно, чорт такой!:lol:

Тези бели курабии ги правя от сантимент. Преди години ги получавах за Коледа. 

20201213_153341.jpg.721807af6e751f5598f5e1c4b89e7e04.jpg

Тяхно Величество Меденките:

За сега само изпечени и прибрани.

20201212_113833.thumb.jpg.d1e23c8914ed5e17fa58bf24feb1b2b0.jpg

Следва веселата част по украсата.

Минали години правихме по много, част от тях  за Благотворителни базари, за Социални домове...тази година няма такива. Жалко!

20201214_164757.jpg.0759284c6c51dbea5544bdc0cbcd1e21.jpg

Ама да не разваляме центровката

• Харесвам 12
  • Браво 14
Публикувано:

Оммм, нищо от по-горното не ми се яде, омммм, омммм. 😂 Засега удържам разни пориви да направя сладки. Викам си: Поседни, па почакай малко и то ще мине. 😂😂😂 Получава ми се, де. 😉

И без това ще сме сам сами за празниците, коледната украса стига. Иначе ще трябва да си ги ядем сами и не ми се мисли после. 🤪

• Харесвам 2
  • Смея се 12
Публикувано:
преди 11 минути , Kalina Ivanova каза:

зер без глювайн трудно...

Кой казва, че като е без Коледни базари, Коледата трябва да е и без глювайн...? 🙂 Миналата година на базарите в Страсбург съпругът ми някак предвидливо си купи този микс за vin chaud, сякаш нещо му е подсказвало, че тази година ще му потрябва... 🙂 Съдържа общодостъпни съставки, така че всеки любител на греяното вино може да си го забърка и сам вкъщи.

IMG_20201214_170125.jpg

• Харесвам 13
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:

За щастие, при нас глинтвейнът (по тез ширини така го наричат) го продават на всеки ъгъл и заведение от ноември до април. И готови смески продават навсякъде. Ако някой иска, да свирка да му донеса лятото.

Spoiler

1504044129_ScreenShot2020-12-14at5_18_31PM.png.7102d5a0c3153de68c70442fbd0765b7.png

Spoiler

1986781296_ScreenShot2020-12-14at5_17_50PM.png.863affd18a42c1a81417124b2e6e515d.png

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 15 минути , chandni каза:

Кой казва, че като е без Коледни базари, Коледата трябва да е и без глювайн...? 🙂 Миналата година на базарите в Страсбург съпругът ми някак предвидливо си купи този микс за vin chaud, сякаш нещо му е подсказвало, че тази година ще му потрябва... 🙂 Съдържа общодостъпни съставки, така че всеки любител на греяното вино може да си го забърка и сам вкъщи.

IMG_20201214_170125.jpg

Тъй, тъй...браво на него, ама друго си е атмосферата...светлинките, димящите казани с ароматно вино, пък да се загубиш в тълпата, да подухваш в измръзналите си шепи, но не слагаш ръкавици, че току виж изпуснеш скъпоценната чашка с глювайн. Ееех..заформихме си традиция последните години с приятелки да се пошматкаме...

• Харесвам 7
  • Браво 1
Публикувано:
преди 34 минути , DaBo каза:

Оммм, нищо от по-горното не ми се яде, омммм, омммм. 😂 Засега удържам разни пориви да направя сладки. Викам си: Поседни, па почакай малко и то ще мине. 😂😂😂 Получава ми се, де. 😉

И без това ще сме сам сами за празниците, коледната украса стига. Иначе ще трябва да си ги ядем сами и не ми се мисли после. 🤪

И ние така 🙂 

Макар че, все ме тегли да забъркам нещо, но все още се удържам.

• Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:

Алтернативни коледни сладки, играещите Брол старс може и да ги идентифицират, детето само ги украси, глазурата е смес от масло, кондензирано мляко и пудра захар, на око.

Рецпетата е меденките на Мери, но с наполовина захар, че се ограничаваме.

сладки.jpg

• Харесвам 12
  • Браво 1
Публикувано:

@Kalina Ivanova, и на мен ми липсва греяното вино по базарите с верни другарки 😞 Миналата година по това време женската част си правихме уъркшоп станимъшки сърмички, мъжете тренираха глювайн с на едната ми приятелка мъжа (германец), а децата (българчета, германчета и англичанчета) играеха офлайн игри. Еееех, какви времена бяха... Сега чужбинската квота не може да си дойде, а ние не можем да идем.

И за да не е само спам - биопортокалово сладко от открадната гръцка почивка от миналото лято. 

Подарък, който не смея да отворя, а си държа на плота да си го гледам с надеждата, че всичко ще се оправи ❤️

IMG_20201214_195710.jpg

• Харесвам 19
Публикувано:

@jul, супер!

А меденките на @Deskar ако ги види средната щерка и изгорЕх. А хич ме няма в рисуването. Ама хич ама хич. Браво!

От Лидъл плюс понякога се печелят купончета с нещо от 1 стотинка, което взимаш, независимо дали ти трЕбе. Та, 1 кутия бисквити бяха Пти бюре. (как ли е на френски, не знам). Понеже са малко за бисквитена торта, а никой не яде купешки бисквитки в нас, та реших да ги вложа в нещо, което никога не съм правила, а обичам. Защо не го правя? Защото е толкова елементарно, че готварския ми снобизъм не може да го приеме. И, майка ми никога не е правила навремето, не знайно защо. Сигур о и тя е била кулинарна снобка. Та, сладък салам, което за някой е спомен от детството, а за мен... Съвременен десерт, който съм яла само в чужбина. 

За вечеря ще е нещо супер безинтересно и дори няма да го споменавам. 

Лек ден! 

П. С. Глювайн много ми се припи, бих си направила, но го пия само аз, а тренинг нямам, та май ще подсмърчам покрай вас. 

IMG_20201215_134437.jpg

IMG_20201215_134236.jpg

• Харесвам 12
  • Браво 7
Публикувано:

Хайдееее, коледните сладки, в другата тема, моля!

преди 30 минути , Eva eva каза:

Снежни топки, много подходящи за начинаещи в сладкоправенето магеланци 🙂 Рецепта https://culinarywithme.com/снежни-топки-с-орехи-и-порокал/?fbclid=IwAR2zsSxp3H9L1lKNEjL9lLqBsMPgy0f49JkCpyA2gbQLPu6MhMHsSrueCOA

DSC_0566-2-3.jpg

преди 3 часа, luba_rizova каза:

Та, сладък салам, което за някой е спомен от детството, а за мен... Съвременен десерт, който съм яла само в чужбина. 

IMG_20201215_134437.jpg

IMG_20201215_134236.jpg

Ееее, това си е класика в жанра:))))

Нашите деца и внуци, много го обичат и правя понякога.

• Харесвам 1
Публикувано:
На 14.12.2020 г. в 17:08, chandni каза:

IMG_20201214_170125.jpg

Ние сме се запасили от Виена, с готова подправка, на пакетчета, като чай:

DA14500A-DE84-4B4D-B038-CD7ECE418DC7.thumb.jpeg.9ee50d320a1f7e4af0817db4a9ba90ea.jpeg

Но когато нямаме, сама си правя: карамфил, канела / на пръчки/, анасон или кардамом.

Има ги навсякъде.

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 54 минути , Емилия каза:

Може ли по-подробни инструкции за глювайн, като за начинаещи?

Тъкмо вчера се сдобих с кардамонови семена.

Ми то, рецепти много и различни.

Но има няколко основни / според мен неща/.

Греяно вино, може червено, може и бяло. Червеното се нагрява до 70-80 градуса, бялото - до 50-60.

Не бива да кипва, ни едното, ни другото.

Аз сгрявам виното, / 1 бутилка/ , добавям няколко карамфилчета, две кори канела, малко кардамом, портокалова коричка и две лъжици захар. Накрая добавям и коняка - около 100 мл.

Повече ни харесва червеният, че е по-горещичък:)))

Ако има готова смес, дето е показала @chandni, слагам две-три лъжички от нея. Ако има пакетчета, като за чай, слагам няколко.

Като направиш няколко пъти, ще се ориентираш, как ти харесва - с повече захар, с повече подправки, то е въпрос   на вкус.

• Харесвам 11
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Но когато нямаме, сама си правя: карамфил, канела / на пръчки/, анасон или кардамом.

Mъжът ми въпреки наличието на подправка слага и по една прясна мандарина, нарязана на слайсове, както и по една пръчица канела... Дори и аз, която не пия, много се радвам на миризмата, която се носи из къщи, защото ми мирише на Коледни базари! :girl_dance:

преди 33 минути , AlexandraKo каза:

две лъжици захар

Вуйчото на мъжа ми е пчелар и вкъщи винаги има мед, та той слага препълнена лъжица мед, вместо захар.

• Харесвам 6
Публикувано:

Аз слагам резени портокал, пръчка канела, карамфил, звездовиден анасон и няколко зърна пипер, за "отскок" 🙂 

Покрай дискусията за греяно вино тези дни, вчера направих греян ябълков сок - с карамел, канела и карамфил.

А днес вечеряхме една френска класика - салата и тост с козе сирене:

20201214_184455.jpg

20201215_193014.jpg

• Харесвам 18
  • Браво 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.