Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 4 минути , Роца каза:

Но пък с асфетидата така и не се разбрах, толкова гадно нещо не съм помирисвала в живота си!

Ко речи? 🤣

 

преди 4 минути , Роца каза:

...свързано е с вариант на ген, който се намира близо до гените за олфактивните рецептори.

Изтеглила съм късата клечка, нямам го този ген. 🤣

 

@Роца ако знаеш как пак ми се ходи, дори с този кориандър.... Колко страхотни приятели имаме, онлайн комуникация не си е работа.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 7 минути , DaBo каза:

Ко речи? 🤣

 

Те таз гадория - https://en.wikipedia.org/wiki/Asafoetida

Преди време бях купила едно бурканче от индийски магазин за подправки, колкото пъти отварях шкафа, толкова пъти ми се повдигаше от миризмата. Ама нали, пари съм давала, автентична индийска кухня ще готвя 😂, стиснах носа и го заточих в един шкаф на балкона. Откъдето го извадих година по-късно и го пратих директно в кофата. Така и не надвих себе си да го метна в някое къри 😂

  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 17 минути , DaBo каза:

Значи не сте опитвали колумбийския кориандър (листа). Ужасен е, ужасен! В останалите части на света е доста по-поносим, но онзи там е кошмар. Аз имам проблем и с лемонената трева. Джинджифилът като че ли повече го търпя. Ама иначе се имах за super duper open minded, докато не излязох от България. 🤣

Аз и мъжът ми също не понасяме кориандър, с който бяха наблъскани всякакви наденички, карначета, пържоли и всичко що е барбекю в Намибия... Заради лимонената трева пък изкарах последните дни в Тайланд само на плодове, че я блъскаха във всичко, стомахът ми се обръщаше наопаки само като я подуша. Джинджифил също не понасям. Когато ядем суши, мъжът ми го изяжда всичкия, аз не близвам нито джинджифила, нито уасабито.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 1 минута , Роца каза:

Те таз гадория - https://en.wikipedia.org/wiki/Asafoetida

Е, ясно защо и с индийската кухня не се разбрах, мда.... 🤣

 

@chandni, е, аз със сестра ми нямам толкова общ вкус, колкото с теб. 🤗

  • Смея се 5
Връзка към коментар

@bobole4e @Роца Да, карфиолът е такъв сорт - лилав, но иначе вкусът му е същият като на обикновения. 
 

А как се справяте с вкуса на лакриц (liquorice)? Лично за мен това е най-голямата гадория, а в Исландия и другите скандинавски държави е деликатес и го слагат на всичко 😆

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Нещо не се получи както трябва на вид, трябва да се разпада...

IMG_20211010_133612689.jpg

Хем ми омръзна да го варя и не щя да почне да се разпада, иначе на вкус е идеално. Трябва да изглежда горе-долу така:

IMG_20210529_134722818.jpg

  • Харесвам 10
  • Браво 3
Връзка към коментар
преди 8 минути , Роца каза:

Те таз гадория - https://en.wikipedia.org/wiki/Asafoetida

Преди време бях купила едно бурканче от индийски магазин за подправки, колкото пъти отварях шкафа, толкова пъти ми се повдигаше от миризмата. Ама нали, пари съм давала, автентична индийска кухня ще готвя 😂, стиснах носа и го заточих в един шкаф на балкона. Откъдето го извадих година по-късно и го пратих директно в кофата. Така и не надвих себе си да го метна в някое къри 😂

Изобщо ли не я пробва сготвена? Според статията уж изчезвала гадната миризма при готвенето и оставала някаква подобна на праз и лук :-). Ама сигурно трябва да готвиш със щипка на носа и на отворен прозорец :-). Аз пък съм купувала в Китай някакви печива, които изглеждаха много апетитни и се оказваха с пълнеж супер гаден и на вкус и на мирис :-). Съдържанието си остана загадка. 

За генетично обусловения вкус съм си мислела, че французите имат такъв към миризливите сирена,  другите си го култивират 🙂

 

  • Харесвам 2
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 6 минути , Бръмбар каза:

ИАз пък съм купувала в Китай някакви печива, които изглеждаха много апетитни и се оказваха с пълнеж супер гаден и на вкус и на мирис :-). Съдържанието си остана загадка.

О, това сигурно са били Mooncakes. Някои от пълнежите са наистина гадни, но понякога и в самото тесто слагат Salted duck egg и съвсем е трудно за преглъщане.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 1 час, Бръмбар каза:

Изобщо ли не я пробва сготвена? Според статията уж изчезвала гадната миризма при готвенето и оставала някаква подобна на праз и лук :-). Ама сигурно трябва да готвиш със щипка на носа и на отворен прозорец :-). Аз пък съм купувала в Китай някакви печива, които изглеждаха много апетитни и се оказваха с пълнеж супер гаден и на вкус и на мирис :-). Съдържанието си остана загадка. 

За генетично обусловения вкус съм си мислела, че французите имат такъв към миризливите сирена,  другите си го култивират 🙂

 

Не, не я пробвах... просто само при идеята да отворя бурканчето (след като веднъж го бях помирисала), ми минаваха всички мераци да пробвам дали миризмата наистина изчезва. Предполагам, че да, понеже съм яла всякакви видове индийска кухня, и сигурно са я били сложили в някой масала микс, но досега не съм усетила гадна миризма 🙂 

 

@DenitsaS, лакриц хич не обичам. В южна Франция също е на почит, както и анасонът, но поне не ги слагат навсякъде.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 10 часа, но нейм каза:

Aaaa, може ли рецептата, моля? Изглежда и звучи интригуващо!

Разбира се,  много добър се получи, аз всъщност го направих по рецепта за чийзкейк с тиква, който в къщи много обичаме и често правя в сезона на тиквите. Но сега имах едни сливи, на които търсех приложеие и  замених пюрето от тиква с печени сини сливи (към 400-500г сини сливи, обезкостени, поръсени с около 2 суп. лъж. кафява захар и малко канела и изпечени на 200'С към 40 мин). 

 

Чиизкейк с тиква
Продукти:
200-250 г тиква
450 г крема сирене /извара/
100 г пудра захар
3 яйца
1/2 ч.л. канела
1 пак. ванилова захар
За блата
150 г обикновени бисквити (най добре пълнозърнести)
75 г краве масло
50 г орехови ядки
1 с.л. захар (може и без нея)
За глазурата:
350г заквасена сметана
50г захар
За основата 150г обикновени бисквити (аз използвам  едни Petit beurre нa Пападопулос, пълнозърнести,) смлени до трохи в блендер или натрошени с точилка, 50г смлени орехи (пак в блендер или както може) и 75г разтопено масло. Всичко се обърква и се изсипва във форма с диаметър 20-22см, притиска се да се образува нещо като блат и се оставя в хладилника да стегне.
За плънката –изварата се разбива с миксер (ако е много гъста е добре да се добави сметана или кисело мляко, напоследък използвам една извара на Домлян, евтина е и не знам колко е качествена, но като консистенция е идеална за чийзкейк - кремоообразна и безсолна, няма нужда да се добавя нищо, разбира се може и крем сирене да се използва). Добавя се пудрата захар и яйцата, канелата, ванилията и сварената пасирана тиква ( в случая печените сини сливи). Изсипва се върху блата и се пече на преваритело загрята фурна на 190“С – 45мин. Изважда се и се оставя да се охлади за около 10 мин (фурната не се изключва) . През това време се разбива заквасената сметана със захарта и се изсипва отгоре. Пече се още 5 мин. Оставя се да изстине на стайна температура, а после в хладилник, поне за една нощ. Отгоре поръсвам малко с канела.
 
Иначе идеята за чийзкейк с печени сини сливи я взех от тук, но не спазих рецептата, а си използвах моята за тиквен чийзкейк, пък и сливите ми бяха  наполовина. Но все пак ще я сложа, ако искаш да пробваш и друг вариант или комбинация: https://galkaskitchen.com/recipe/cheesecake-baked-plum-fruits/?fbclid=IwAR2v1KBqJAbQqqRxR6nucFAjZ2V4Jzz8m7S2f59lLqusdoTyO-g0hjq1CJI
  • Харесвам 13
Връзка към коментар
преди 19 часа, chandni каза:

Докато аз се занимавам с неделното почистване, мъжът ми приготви средиземноморска салата с пипала от октопод :girl_pinkglassesf::

 

image.png

 

преди 17 часа, DaBo каза:

@chandni, твоят мъж дали би се съгласил да организира един съботно-неделен готварски курс за другите мъже? 😂 Сега значи, моето съкровище с пистолет на главата не можеш го накара да яде октопод за разлика от жена си, но пък ако се научи да го приготвя, ехееее! 😋

 

Към модераторите/модераторките:

Може ли тази тема да бъде забранена за нерегистрирани потребители. Ако жена ми прочете какви мъже има ... ще си разваля успеха...

  • Смея се 9
Връзка към коментар

Имам малко нужда от помощ: може ли някой да сподели изпитана рецепта за пиле фрикасе? Няма да имам бульон от пилето, защото искам да го направя с остатъците от пуйката. Според вас дали ще стане и с разтворим бульон? Благодаря 🙂

Връзка към коментар
преди 7 часа, DenitsaS каза:

Имам малко нужда от помощ: може ли някой да сподели изпитана рецепта за пиле фрикасе? Няма да имам бульон от пилето, защото искам да го направя с остатъците от пуйката. Според вас дали ще стане и с разтворим бульон? Благодаря 🙂

За рецепта не мога да помогна, но няма причина да не стане с разтворим бульон. При вас не продават ли готови течни бульони в кутии?

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 7 часа, DenitsaS каза:

Имам малко нужда от помощ: може ли някой да сподели изпитана рецепта за пиле фрикасе? Няма да имам бульон от пилето, защото искам да го направя с остатъците от пуйката. Според вас дали ще стане и с разтворим бульон? Благодаря 🙂

Пиле фрикасе без бульон и от пуйка ми звучи като таратор без кисело мляко и краставици. :crazy:

Ще стане, ама няма да е същото.

  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 3 часа, Zaro каза:

Пиле фрикасе без бульон и от пуйка ми звучи като таратор без кисело мляко и краставици. :crazy:

Ще стане, ама няма да е същото.

Недей така да обезсърчаваш момичето!

Ще стане, разбира се, как няма да стане. И с готов бульон, и без бульон... Нашите баби навремето само по класическа рецепта са го приготвяли 🤣

 

У дома например се прави модификация, като вместо прясно мляко, използвам кисело понякога и пак става. Допълнително, винаги слагам мъничко настъргано индийско орехче. 🙂 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 5 минути , Lyubina каза:

Недей така да обезсърчаваш момичето!

Ще стане, разбира се, как няма да стане. И с готов бульон, и без бульон... Нашите баби навремето само по класическа рецепта са го приготвяли 🤣

...

Доколкото @DenitsaS е слагала това-онова в темата - ще се получи.

Но дори и нищо да не стане, приятелят й е с толкова занижени критерии (исландиците ядат Hákarl).

...

Ще го хареса - обзалагам се.

:wink:

 

  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 14 часа, DenitsaS каза:

Имам малко нужда от помощ: може ли някой да сподели изпитана рецепта за пиле фрикасе? Няма да имам бульон от пилето, защото искам да го направя с остатъците от пуйката. Според вас дали ще стане и с разтворим бульон? Благодаря 🙂

Ще стане. А приятелят ти ще хареса всичко. 

Направи си соса, опитай го. Ако го харесаш, слагай смело месото.

Ако не ти хареса, правиш план Б  и там добавяш месото. Напр. правиш моя любим сос от топено сирене Президент или др. - 1 кутийка  и малко вода и слагаш месото, подправки на вкус. 

Или сваряваш постно зеле, запичаш в тавичка ориз с гъби , от консерва или пресни,  за гарнитура на месото. 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 15 часа, DenitsaS каза:

Имам малко нужда от помощ: може ли някой да сподели изпитана рецепта за пиле фрикасе? Няма да имам бульон от пилето, защото искам да го направя с остатъците от пуйката. Според вас дали ще стане и с разтворим бульон? Благодаря 🙂

Ето моето предложение за сос, който  много използвам и е много подхоящ в случая: В метална касерола, на умерен огън, запичам за минута 2-3 с.л брашно, добавям и толкова масло, 1/2 чаша кисело мляко, 3 яйца, 1/2 чаша вода, сока на 1/2 лимон и щипка сол. Бърка се непрекъснато с тел до сваряването му. В друг съд, през това време се вари месото с добавено кубче бульон Маги- пилешки. Сервира се месото, полято със соса. Ако искаш сосът да е съвсем бял- не запичаш брашното, а поставяш всичко едновременно в касеролата и разбиваш.

  • Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 15 часа, DenitsaS каза:

Имам малко нужда от помощ: може ли някой да сподели изпитана рецепта за пиле фрикасе? Няма да имам бульон от пилето, защото искам да го направя с остатъците от пуйката. Според вас дали ще стане и с разтворим бульон? Благодаря 🙂

Ето една рецепта за пиле фрикасе по френски от една блогърка, на която всички рецепти са много сполучливи. Сосът е със сметана, а не бешамел, като го правим в България. Може да хвърлиш едно око. 

https://natashaskitchen.com/chicken-fricassee/

 

А иначе кюфтенца с гъбен сос и картофено пюре със спанак и пармезан - чуд-нич-ко!😄

IMG_20211011_200419.jpg

  • Харесвам 11
  • Браво 1
Връзка към коментар

@DaBo Честно казано не знам дали продават, защото сме на ново място и още не съм се ориентирала. Имам в буркан Better Than Bouillon, което е една идея по-добро от тези на прах, така че ще го пробвам него, а каквото стане 😄

 

@Zaro Е, то е ясно, че няма да е същото, но нали трябва да оползотворя продуктите 😉 

 

@ven62 Ох, ами той не е исландец и готви повече и от мен, особено по-засуканите манджи... Иначе на него, че ще му хареса, ще му хареса, ама за свекъра и свекървата не знам, а снощи така им нахвалих българското пиле фрикасе без даже да знам как се прави 😂 

 

@Lyubina @Дани Магелани @EliDion @marycap @elenitta Много благодаря за идеите! Ще видим какви ще ги сътворя днес - снимков материал по-късно 🙂 

  • Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 16 минути , DenitsaS каза:

@DaBo Честно казано не знам дали продават, защото сме на ново място и още не съм се ориентирала.

Ти затова ли отбеляза празника на Швеция с онези примамливи кифлички? 😜

 

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.