Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Днес бяхме на една измишльотина, която видях в сайта на ВВС - ньоки (готови и сварени за минута), сурова наденица (готова), чушки на ивици, лук на полумесеци (моя добавка), мащерка, зехтин, сол и пипер и 30-35 минути във фурната. Снимани на масата  директно в  тавата

20221129_195020.jpg

• Харесвам 13
Публикувано:

От няколко дни се тресях от нерви, че нито имам бабината рецепта за домашен пастет, нито, че дори да я имах, шеще да ми се занимава…а така ми се прияде след коментарите тук, че чак ми се присъниха стъклените бурканчета от лютеница, напълнени от баба с пастет (на никого да не служи за идея в коледната размяна на подаръци😂 ).

Е, днес разбрах, че страдам от деменция - от 2 години в Коско по празниците пускат от този пристрастяващ пастет и всяка година ям като невидяла за ужас на мъжете вкъщи, за които това е най-гнусното нещо на света.

6590F650-D2F6-4FC4-A8AA-4C7CDFEDE0AD.jpeg

• Харесвам 5
  • Смея се 7
Публикувано:
преди 5 часа, Marusinka каза:

От няколко дни се тресях от нерви, че нито имам бабината рецепта за домашен пастет, нито, че дори да я имах, шеще да ми се занимава…а така ми се прияде след коментарите тук, че чак ми се присъниха стъклените бурканчета от лютеница, напълнени от баба с пастет (на никого да не служи за идея в коледната размяна на подаръци😂 ).

Е, днес разбрах, че страдам от деменция - от 2 години в Коско по празниците пускат от този пристрастяващ пастет и всяка година ям като невидяла за ужас на мъжете вкъщи, за които това е най-гнусното нещо на света.

6590F650-D2F6-4FC4-A8AA-4C7CDFEDE0AD.jpeg

Аз преди купувах пастет от Хърватска от едно малко магазинче за международни храни, не знам дали ги имате във Финикс. Там има и българско сирене, кашкавал, лютеница, чушки в буркани и какво ли още не. Само че спряха да зареждат от няколко години точно тези пастети, а не ми се занимава да обикалям по други подобни магазинчета. С две думи, пастет не съм яла отдавна, ама той не е здравословен, така че по-добре. Има в големите вериги, ама не е същия на вкус и на консистенция. 

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 18 минути , Травеолани каза:

С две думи, пастет не съм яла отдавна, ама той не е здравословен, така че по-добре.

Смея се с глас, докато набивам дебело намазана филия с пастет и се чудя кой ли от пайовете да ям за десерт 🧐⚖️

650B8125-3126-4DDB-86A2-8E5D0CC0B231.jpeg

• Харесвам 8
  • Шок 1
  • Смея се 4
Публикувано:

Пуйките (защото имахме втора, приготвена на дървени въглища, в петък) и тежките картофени/оризови гарнитури ни омръзнаха и реших да го раздам малко по-свежо и свинско днес - задушени зеленчуци и вретено от бон филе.

B6AE8067-E0BD-488A-9A44-481D5CFC5790.jpeg

15CA705F-ED32-4901-B142-89D2D6A3636E.jpeg

P.S. Резултатът:

FF99716B-917E-4B01-B502-793414E895FC.jpeg.f0014b3b2937640bb0efca7d95a6de0f.jpeg

• Харесвам 15
  • Браво 3
Публикувано:

Получих кошмари от броколи и карфиол. То не беха салати, то не беха запеканки, гювечета и незнамкаквоси. Аман!!! Лекинко взех нещата в куФнята в свои ръце. Започнах с едни ребра на фурна. Довечера ще бъде нещо във фрайера по-така. Точа се на едно джоланче във фурната да далдисва бавно и продължително. Е таквиз едни "зеленчуци" ще завъртя из къщи.  За събота/неделя сме планирали една сръбскоо-българска обмяна и споделяне на вкусове в някое кръчме в Цариброд/Пирот. А онова зелено-бялото в  най-добрия случай за някаква гарнтура. 

• Харесвам 3
  • Браво 3
  • Смея се 4
Публикувано:

От понеделник сме в разширен състав у дома. Взехме при нас, в града мама и татко за зимата.

Което моментално оказа влияние на приготвяната храна. Мама е супер претенция. Вчера ММ / моя мъж / я води в близкия голям супермаркет за да си хареса хляб. Първият купен... не бил нейният. Утре пак отиват.. за избор на друг вид хляб. 

Предложих и довечера да направя пилешко с броколи и сметанов сос. Отговора беше... Хммм, сигурна ли си, че ще мога да го ям.. ? Не съм сигурна, ама ще я пробвам.

Вчера през деня е яла тиквеник и прясно приготвено домашно сирене. Страшна комбинация, няма що..

Добре, че щерката не е в къщи. Тя е пък на високопротеинова диета постоянно и бърка някакви буламачи и нагъва скир до припадък. Съвсем е светнала, скоро ще изчезне.. Добавете в картинката татко, който е с инсулт и яде само меки неща /супи, каши, кремове/ и да се хванеш за главата какво да готвиш.

• Замислям се 3
Публикувано:
преди 21 минути , дядо Пепи каза:

Получих кошмари от броколи и карфиол. То не беха салати, то не беха запеканки, гювечета и незнамкаквоси. Аман!!! 

Бая ти се е събрало, че да изокаш 🙂 (шегичка, разбира се )  

преди 26 минути , дядо Пепи каза:

Лекинко взех нещата в куФнята в свои ръце.

Тъй, тъй, от време на време трябва да показваме, че и ний сме дали нещо на света! 

Аз досега се пипках с едно от рибните блюда за Никулден, че си иска време за овкусяване, отлежаване и хомогенизиране. 

Публикувано:

Умирам си за карфиол. Я кажете някаква идея за карфиол (напр. във фраера да го метна) докато няма месоядни у дома. Че аз обикновено ги тормозя с брюкселско зеле и за сега не се противят. 

Публикувано:

Карфиол май става във фраера на малки цветчета и после се подправя съз зехтин и пармезан.

Аз още не съм го правил, черпиха ме и така съм запомнил рецептата.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 час, Lyubina каза:

Я кажете някаква идея за карфиол

Моят опит със зарзават във фрайера е само, ако ще се ползУва за гарнитура. А любимият ми карфиол е от туршията като мезе за ракията. 😁

• Харесвам 4
  • Смея се 4
Публикувано:

Туршията е готова отдавна.И не само като мезе, ами и като гарнитура върви. Номерът е да измисля как да го направя годен карфиола за основно (за тревопасни) 😉 

• Харесвам 1
Публикувано:

Във фраера според мен не става добре.

У нас се харчи или като стек 😀 от карфиол, или на дребни розички с подправки и на силна фурна с вентилатор. Снощи розичките бяха основно за мен и гарнитура за ребърцата на другите.

Стек примерна рецепта /има много разновидности/- https://www.passiflorabrand.eu/stek-ot-karfiol-na-furna.html. Ако е само 1 парче или 2 по-малки, става и на тиган чудесно. Разгледай - има вариации с пармезан, с нахут /много си отиват/.

Розичките овалвам в зехтин и микс от подправки на вкус /сол, червен пипер, куркума, джинджифил......./. Върху кухненска хартия и на силен вентилатор. Пак не стават хрупкави като пържени, но са по-добри от фраера. 

И сега, да не ги жалите толкова много - на печката къкри Особуко между карфиолите 😀

И щолен съм замесила за пръв път в живота си, ще докладвам за резултата. 

Личи ли много, че не ми се работи много днес 🙃

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Публикувано:
преди 4 часа, Lyubina каза:

Умирам си за карфиол. Я кажете някаква идея за карфиол (напр. във фраера да го метна) докато няма месоядни у дома. Че аз обикновено ги тормозя с брюкселско зеле и за сега не се противят. 

Вкъщи много обичаме карфиол и го правя най-често в тези варианти:

- на пара/сварен/във фурната запечен в малка тавичка с 1 чаша вода на дъното, слагам по няколко цели скилидки чесън при карфиола, докато го готвя. Като се сготви го пасирам със 100-150гр. крема сирене, чесъна, сол, черен пипер на вкус. Накълцвам магданоз и го ползвам за гарнитура.

- цялата глава карфиол я омазвам хубаво с мазнина, в която съм разбъркала всички подправки, които си мисля, че са подходящи (черен пипер, чесън на прах, куркума, червен пипер, къри, магданоз, лук на прах и т.н.). Слагам в малка тавичка с чаша вода на 200 градуса и пак сервирам за гарнитура.

- запържвам в малко масло чесън и гъби, нарязани на ситно, в тенджера. Добавям бяло вино, после цялата изпечена глава карфиол (както от 2-рата рецепта), 2-3 чаши пилешки бульон, вода, пасирам и накрая подправям със сметана за готвене. Това е любима супа на моите деца.

Предполагам в рецептурната книжка на еърфраера ти има как се приготвя карфиол вътре. Аз не съм пробвала още, но ако намокриш главата карфиол и я омажеш хубаво с подправки без мазнина, сигурно ще се получи и там. А може и с малко разтопено масълце.

• Харесвам 6
  • Благодаря 3
Публикувано:

Докато живеехме в Киев, много често ходихме на един израелски ресторант. Там винаги си поръчвах цял печен карфиол със сос тахини. Тук има рецепта, но според мен търпи вариации:

https://jewishcookery.com/recipes/roasted-whole-cauliflower-with-tahini-dressing/

Мисля, че съм показвала вече снимки от киевския ресторант, затова пак в скрит текст:

Спойлер

IMG_7347.jpg.fb538f96bc8c5fe7e64a194c64ea1c6b.jpg

IMG_4781.jpg.7fcb43cb27b59ba7578fb1eb9e95c633.jpg

Сосът е по-рядък и сумакът е поръсен върху него, а не е част от подправките за самия карфиол.

• Харесвам 9
  • Благодаря 2
  • Браво 1
Публикувано:
преди 12 минути , DaBo каза:

Сега се замислих... таханът дали е постен? Става чудесна вечеря за Бъдни вечер. Не си падаме по боба...

Да! Той е от сусам. Миналата година една гостенка направи от това пюре с нахут и тахан (забравих как се казва и на бг, и на английски 🤦‍♀️) за Бъдни вечер. Аз по принцип не обичам, но нейното не беше зле.

32303891-1030-4AA0-8CC1-F976C89092C5.jpeg

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 минути , Marusinka каза:

Да! Той е от сусам. Миналата година една гостенка направи от това пюре с нахут и тахан (забравих как се казва и на бг, и на английски 🤦‍♀️) за Бъдни вечер. Аз по принцип не обичам, но нейното не беше зле.

Мерси! Хумус му се казва. 😜

Аз много го харесвам, но го правя малко на око, иначе е уж по рецепта на Джейми О.

• Смея се 2
Публикувано:
преди 3 минути , DaBo каза:

Мерси! Хумус му се казва. 😜

Аз много го харесвам, но го правя малко на око, иначе е уж по рецепта на Джейми О.

Много съм зле!! Ама поне си казах, че ме гони деменцията 🤯

Публикувано:
преди 6 минути , DaBo каза:

Аз май я измислих вечерята за Бъдни вечер. Карфиолът с малко Баба Гануш и постните сарми на Акис и съм топ. 😜

Явно залагаш на типичната българска кухня.😉

Може и нещо с авокадо.🙂

Какви са постните сарми на Акис?

• Смея се 3
Публикувано:
В момента, traveler каза:

Явно залагаш на типичната българска кухня.😉

Може и нещо с авокадо.🙂

О, може, само да намеря хубаво авокадо, че засега удрям на камък. Последните 10 години Коледа и НГ винаги са били нетрадиционни за българския вкус и въпреки, че сме в БГ в момента, смятам да продължим тази традиция. 🤗

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 минути , DaBo каза:

О, може, само да намеря хубаво авокадо, че засега удрям на камък. Последните 10 години Коледа и НГ винаги са били нетрадиционни за българския вкус и въпреки, че сме в БГ в момента, смятам да продължим тази традиция. 🤗

Кое е най-доброто авокадо на нашия пазар, по-точно от къде е? 

И какво може да направя с бананови листа, сигурно имаш рецепти.

Бананите още не са осланени и листата им са съвсем зелени, от 10 години не се е случвало да се запазят до декември.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.