Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 5 минути , funny каза:

 

 

Иначе мъжа бързо го научих какво може да очаква от мен в кухнята, та драми няма.

Ами, тъкмо е време, да разчупиш семейната рутина, с кулинарни изненади:))))

Момчето ще те погледне с други очи:)))Една от тайните на щастливия брак, са хубавите изненади и разнообразието:))

  • Харесвам 3
  • Смея се 2
Публикувано:

Като модерен немски дядо-аспержи на барбекю.За първи път правя,но станаха много добре.Аспержи от Лидл.Обелих ги на 5-6см,мариновах ги със сол,черен пипер и зехтин сутринта.След скарата малко соев сос и изцедих един лимон.Това беше за гарнитура на пастърва на скара.За съжаление снимки няма,но презентацията не беше нищо особено за сметка на вкуса.

Това подплатено с Коломбар и шардоне от Южна Африка.

  • Харесвам 13
  • Браво 4
Публикувано:
преди 1 минута , AlexandraKo каза:

Ами, тъкмо е време, да разчупиш семейната рутина, с кулинарни изненади:))))

Момчето ще те погледне с други очи:)))Една от тайните на щастливия брак, са хубавите изненади и разнообразието:))

Ще реши че са ме чипирали бе. И без ваксина :grin:.

 

Шегата настрана но все си мисля, че готвенето си е призвание и не е току-така лесно да си добър в него. Както всяко нещо в тоя живот . Изглежда лесно, но за да си добър си трябва да ти идва отвътре.

  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 9 минути , funny каза:

 

Иначе мъжа бързо го научих какво може да очаква от мен в кухнята, та драми няма.

Някой път майките-свекърви помагат с несъзнателно причинени травми в детството. Моят мъж не ще и да чуе за пълнени чушки и мусака, с която почна и темата🙂. Обича в камерата ни да има лед и сладолед😄, защото в детството му е имало само чушки😛

  • Харесвам 3
  • Смея се 4
Публикувано:

Тия пълнени чушки са лесни и преди години правех, че тук не познават това ядене. 

После балдъзата живя малко с нас и ме питаше "имаше едни много вкусни чушки, скоро не си правил?" 

А всъщност дъщеря ми не обича кайма (освен на кюфтета) и чушки, та от години не съм правил...

  • Харесвам 6
Публикувано:
преди 23 минути , neuromancer каза:

Тия пълнени чушки са лесни и преди години правех, че тук не познават това ядене. 

После балдъзата живя малко с нас и ме питаше "имаше едни много вкусни чушки, скоро не си правил?" 

А всъщност дъщеря ми не обича кайма (освен на кюфтета) и чушки, та от години не съм правил...

Аз обичам пълнени чушки, с малко бяло сосче, но от време на време. Даже понякога си поръчвам в ресторант на обедно меню. Това е защото вкъщи не правя🙂

  • Харесвам 3
Публикувано:
Преди 1 час, Дани Магелани каза:

Когато се ожених не можех да готвя.

 

И аз бях горе-долу така. Майка ми се опита да ме научи като ми оставяше през лятната ваканция, когато бях в гимназията, указания коя рецепта да сготвя от книгата "Календар на домакинята"... ама така и не ми стана интересно тогава. Даже и като се омъжих, готвех основно аламинути. Та кулинарното ми развитие се оказа неочакван бонус за Благоверния след 5години брачен живот 😂

Но пък от малка си имам влечение към изпробване на нестандартни рецепти. Историята още помни няколко грандиозни провала със скоунс и лазаня (това в края на 80тте - началото на 90-тте, когато пицата все още се водеше екзотично ядене 😉 ).

 

А днешният брънч изгледаше така:

 

20210425_112036.jpg

  • Харесвам 18
  • Браво 1
Публикувано:

А в Гърция на източното крайбрежие на Атика в Артемис/Артемида ядох уникални постни пълнени чушка и домат. Така овкусени, че още ги помня. Ммммм. @Lindt мисля, че го знае мястото, където има само обедно меню. Това злополучно лято като първоначално имах идея да почиваме на Родос дори си бях отделила една нощувка в това градче, за да ям чушка и домат🙂. От техните традиционни ястия е тази най-обикновена вкусотия. 

Ето тук някъде е. Който някога има часове за убиване на летището в Атина, може да го посети🙂

 

 

2C7C6BD2-999E-4272-AEA4-E433CF287B1C.png

F6297FD0-ABE0-41EC-80DC-2B4E1D6B2D43.png

  • Харесвам 11
Публикувано:

Такааа, върнах се назад в темата , и какво да видя ... @Дани Магелани още на първа страница е предложила обучение по готвене на мусака.

Та сега пандемия, дистанция , ала бала... та може да направим ( направите) едни обучителни видеа или директно zoom - онлайн "гответе с мен", събота и неделя, за такива ненаучени като мен.

Да се разпознаят @Eva eva, @Роца, @elenitta, @Alexander, @luba_rizova, .....абе те си се знаят, какво да изброявам  :grin:

  • Харесвам 1
  • Браво 2
  • Смея се 8
Публикувано:
преди 23 минути , funny каза:

Такааа, върнах се назад в темата , и какво да видя ... @Дани Магелани още на първа страница е предложила обучение по готвене на мусака.

Та сега пандемия, дистанция , ала бала... та може да направим ( направите) едни обучителни видеа или директно zoom - онлайн "гответе с мен", събота и неделя, за такива ненаучени като мен.

Да се разпознаят @Eva eva, @Роца, @elenitta, @Alexander, @luba_rizova, .....абе те си се знаят, какво да изброявам  :grin:

Добавям @DaBo @jul @Бръмбар . Еленитта и Ева ева за сладките ще ни създадат комплекси 😜. Да не почваме с тях😄. На @chandni съпруга най ми е по вкуса😂😂😂😉

  • Харесвам 1
  • Смея се 7
Публикувано:
преди 21 часа, elenitta каза:

Тези специално са с квас и ги оставих да втасват още веднъж, но могат да се получат и с всяко козуначено тесто. Разточваш тестото на плота в голям правоъгълник без да се стараеш много, намазваш го с плънката( в случая масло, какао и кафява захар). Загъваш го на две и разточваш пак. После с нож за пица нарязваш на ивици. Вземаш локум или парче шоколад и за почваш да навиваш ивичките като кълбенце. Аз ползвах две за всяко. Повтасаха малко, намазах ги с яйце, някои поръсих със захар, филирани бадеми и бадемов крокант. Не бива да се навиват много стегнато, за да могат да си бухнат при печене.

IMG_20210423_084557.jpg

IMG_20210423_091852.jpg

Направих козуначените кифлички. Само една ивица използвах за една кифличка. Малко се препекоха и забравих да ги намажа с яйце, но на вкус станаха страхотни. 
 

154038A2-C119-45E8-84E1-045496D015A5.jpeg.c6598bc9b1f1e1e3d6c505b24df1dd36.jpeg


 

За тази вечер домашна пица от scratch: 

 

DA7CB728-11CD-43C1-8447-3AE6B31B957C.jpeg.486feea36cfe92caa412f89e32a0df23.jpeg
 

0B1F029D-CEA2-4722-B47A-CABA464BC9F8.jpeg.ea100d40fbbc4661a60927ed28cd7bd8.jpeg

  • Харесвам 17
  • Браво 2
Публикувано:
преди 3 часа, Травеолани каза:

Направих козуначените кифлички. Само една ивица използвах за една кифличка. Малко се препекоха и забравих да ги намажа с яйце, но на вкус станаха страхотни. 
 

154038A2-C119-45E8-84E1-045496D015A5.jpeg.c6598bc9b1f1e1e3d6c505b24df1dd36.jpeg


 

За тази вечер домашна пица от scratch: 

 

DA7CB728-11CD-43C1-8447-3AE6B31B957C.jpeg.486feea36cfe92caa412f89e32a0df23.jpeg
 

0B1F029D-CEA2-4722-B47A-CABA464BC9F8.jpeg.ea100d40fbbc4661a60927ed28cd7bd8.jpeg

Най-важното е да се харесат и изядат! ☺️

преди 10 часа, funny каза:

Такааа, върнах се назад в темата , и какво да видя ... @Дани Магелани още на първа страница е предложила обучение по готвене на мусака.

Та сега пандемия, дистанция , ала бала... та може да направим ( направите) едни обучителни видеа или директно zoom - онлайн "гответе с мен", събота и неделя, за такива ненаучени като мен.

Да се разпознаят @Eva eva, @Роца, @elenitta, @Alexander, @luba_rizova, .....абе те си се знаят, какво да изброявам  :grin:

Ох, как ме нареди и мен при големите кулинарки😄. Надух се много, никой да не ме доближава с остри предмети.😂😂😂

  • Харесвам 3
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 12 часа, funny каза:

Такааа, върнах се назад в темата , и какво да видя ... @Дани Магелани още на първа страница е предложила обучение по готвене на мусака.

Та сега пандемия, дистанция , ала бала... та може да направим ( направите) едни обучителни видеа или директно zoom - онлайн "гответе с мен", събота и неделя, за такива ненаучени като мен.

Да се разпознаят @Eva eva, @Роца, @elenitta, @Alexander, @luba_rizova, .....абе те си се знаят, какво да изброявам  :grin:

 

преди 11 часа, ДиянаВ каза:

Добавям @DaBo @jul @Бръмбар . Еленитта и Ева ева за сладките ще ни създадат комплекси 😜. Да не почваме с тях😄. На @chandni съпруга най ми е по вкуса😂😂😂😉

 

Не знам защо не съм тагнат. 

Това някакъв заговор ли е?

:grin:

  • Смея се 3
Публикувано:
преди 12 минути , ven62 каза:

 

 

Не знам защо не съм тагнат. 

Това някакъв заговор ли е?

:grin:

Защото се спотайваш напоследък. Ама щом се обади, значи ни наблюдаваш зорко.

Тагвам @ven62, който ще отговаря за уроците как да си направим перфектна мусака, изкусително кюнефе, стилно и романтично аранжиране на маса и ... допълвай 🙂

  • Харесвам 2
  • Браво 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 34 минути , ven62 каза:

 

 

Не знам защо не съм тагнат. 

Това някакъв заговор ли е?

:grin:

Аз съм в готовност да тагна всеки един различен от мен :biggrin: Само няма да ми стигне мястото да ви изброя поименно кои сте тези дето се справяте по-добре от мен в кухнята

  • Харесвам 2
Публикувано:

Дааа и аз не съм изброявала изчерпателно кулинарите тук, а и някои нещо си крият майсторлъка, като @Фил и @Граф Вронски напоследък. Снощи като вече се бях наяла и напила само се включих в шеговития тон. Нито един готвещ тук не подценявам 🙂

А за нашето цвете в темата @AlexandraKo да не говорим. Не съм я тагвала, защото направо ще заеме диригентското място 🙂

  • Харесвам 5
  • Смея се 1
Публикувано:
Преди 1 час, ДиянаВ каза:

Дааа и аз не съм изброявала изчерпателно кулинарите тук, а и някои нещо си крият майсторлъка, като @Фил и @Граф Вронски напоследък. Снощи като вече се бях наяла и напила само се включих в шеговития тон. Нито един готвещ тук не подценявам 🙂

А за нашето цвете в темата @AlexandraKo да не говорим. Не съм я тагвала, защото направо ще заеме диригентското място 🙂

Ооо, благодаря, цвете - откъм цветно, ама, хич не мога се премери с баш-кулинарите на форума.Мъча се , де:)))))

Тука @Роцае главнокомандващ, после другите, пък аз - на опашката:crazy::crazy:малко, преди @funnyто:crazy:

  • Смея се 1
Публикувано:

Навремето, преди 9 години когато се учех да готвя, си бях намерила чудесно ястие с патладжани на грил с пикантен нахут и млечен орехов сос. За съжаление не успявам да открия точна рецепта, та обядвахме каквото възпроизведох по памет. Не изглежда много красиво, но пък е вкусно. 

 

IMG_20210426_115737.jpg

  • Харесвам 14
  • Браво 2
Публикувано:
преди 2 минути , Мари Николова каза:

Давай рецептата по памет! 🙂

 

Хах, ето повече детайли за обяда ни. За още произволни рецепти без месо и ясен резултат, може да ме питате 🤣 

 

1/ Нарязваме с дебелина 1 см, посоляваме и оставяме патладжаните да пуснат горчива течност за 20 минути. Изплакваме ги и подсушаваме. За следващ път ще ги нарежа по дължина, по-красиво ще изглежда. Печем на скара или грил тиган, аз предпочитам и съпответно притежавам второто. Намазвам със зехтин и сол. 

2/ почистваме и запичаме на сух тиган 5-6 ореха за 3-4 минути и разтъркваме, за да им паднат люспичките. Слагаме в чопър голяма скилидка чесън, малко сол и зехтин, след това орехите и 4 супени лъжици гъсто кисело мляко. Аз имах биволско и цеден олимпус, заложих на първото. Консистенцията се получи супер и не се разтече из чинията после.

3/ Поради липса на домати от какъвто и да било вид  вкъщи (лятото правя пикантен нахут с  пресни домати и кубчета печен патладжан), в тиган загряваме мъничко зехтин, запържваме чесън и сушени доматчета, след което добавяме консерва/ буркан готов за консумация нахут с малко вода, 2 супени лъжици люта паста от чушки и оставяме  към 10 минути на слаб огън, докато всяко нахутче стане почти сухо и люто и сме си изпекли всичките патладжани на съседния котлон.

4/ Подреждаме всичко в една чиния и изхранваме вегетарианците наоколо. 

 

 

  • Харесвам 5
  • Благодаря 2
Публикувано:
преди 16 часа, ДиянаВ каза:

А в Гърция на източното крайбрежие на Атика в Артемис/Артемида ядох уникални постни пълнени чушка и домат. Така овкусени, че още ги помня. Ммммм. @Lindt мисля, че го знае мястото, където има само обедно меню. Това злополучно лято като първоначално имах идея да почиваме на Родос дори си бях отделила една нощувка в това градче, за да ям чушка и домат🙂. От техните традиционни ястия е тази най-обикновена вкусотия. 

Ето тук някъде е. Който някога има часове за убиване на летището в Атина, може да го посети🙂

 

 

2C7C6BD2-999E-4272-AEA4-E433CF287B1C.png

F6297FD0-ABE0-41EC-80DC-2B4E1D6B2D43.png

Не знам какви са били тези домати и чушки конкретно, но така /1 чушка и 1 домат/ сервират честичко в Гърция. На Лесбос ядохме наистина страхотно овкусени и питахме - винаги само постни и мерудията е само мента ✌️

Лятно време правя понякога. Доматът не трябва да е кисел /примерно не става добре с розов/.

  • Харесвам 2
Публикувано:
На 20.02.2021 г. в 18:26, luba_rizova каза:

Ами 350 гр. Айрян, 1 с. Л. Сол, 1 с. л. Мед (захар, меласа), 1 суха мая, 460 гр. брашно. Разбърква се с вилица. Втасва. После оформяш върху хартия за печене (аз посипвам и хартията и хляба с брашно и клъцвам тум_там с ножица за шарка, то е по желание) и оставяш да втаса 2 път. В този момент слагаш гювеча във фурната и я нагласяш на макс. Като втаса хляба (обик овено за 30 - 40 минути), слагаш хляба барабар с хартията в гювеча, капака и връщаш във фурната, намаляш на 180 градуса и печеш.

Колко време го печете тоя хляб, че като е под капак  не искам често да го отварям и  проверявам :scratch_one-s_head:

Публикувано:
преди 1 минута , bobole4e каза:

Колко време го печете тоя хляб, че като е под капак  не искам често да го отварям и  проверявам :scratch_one-s_head:

Около 25 минути, фурната на full max, съдът - бил той гювеч или dutch oven трябва да е "screaming hot" 🙂, след първите 25 минути така нареченият oven spring (бухването на хляба) е приключило и тогава махаш капака, за да се запече коричката, като печеш още 15-20 минути (до достигане на желаната коричка/цвят). 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

    • Kalina0109
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.