Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 12 минути , AlexandraKo каза:

Тия дни, въртя салатки, с острилката за конци от зеленчуци:

 

62627252-D8F1-4DF1-B86B-C436001B5E44.jpeg.f7c246edcd3fa73ba2e317306fd9d7f4.jpeg

 

А за вечеря- ориз с манатарки , печени, обезкостени ребърца и авокадо, пълнено със смес от моркови и заквасена сметана, и запечено с Моцарела.

За десерт - череши:)

 

8559FA48-0515-4778-9493-B24991FCC773.jpeg.4badfc904676a7e8854fc06c997aaa10.jpeg

Какво има в салатката и каква е тази острилка?

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 13 минути , slujitel каза:

Какво има в салатката и каква е тази острилка?

Краставици, моркови и магданоз, зехтин и сос от нар.

 

Острилките са разни.

Тази е за розички - прилича на острилка за моливи:

 

9541B826-BEDD-4BB1-AC8A-9003738CCFA9.jpeg.cbdcaad2f8f87088476477c390cf5e65.jpeg

 

A5E5CB4C-5E3E-437E-9335-B9576CAB452F.jpeg.b8d967b7b6d1f89231245767789ab6a8.jpeg

 

А тази, ги прави на конци - като спагети. Много красиво става, с морков, краставица, цвекло и бяла ряпа - цветно, красиво и вкусно:)

 

5CA905CD-D1F5-41C8-8F5B-2CE58EFF90F6.jpeg.90048cb2c2425a743ac46a9b2d3bb683.jpeg

 

89EE2C39-9EA5-416E-BD1E-4D105C2E80D0.jpeg.8a5353c867478f9c878bc8c1e8035a5c.jpeg

B977C0A3-5E76-4A58-B19A-46CF06E9E02B.jpeg.c01940a8406787d8fb6e777ee9235e62.jpeg

572FF88E-52D8-4498-A0A8-BEB5A650CDE7.jpeg.34a53b7685635a1b8ce7c145abe02dff.jpeg

 

Моите съм ги домъкнала от Белгия, сега потърсих в нета, попаднах на това:

 

image.jpeg.00a35b4b4b3311590b0b4ecd8a638f87.jpeg

 

В ЛИДЛ, може би има.

 

 

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 5 минути , AlexandraKo каза:

Краставици, моркови и магданоз, зехтин и сос от нар.

 

Острилките са разни.

Тази е за розички - прилича на острилка за моливи:

 

9541B826-BEDD-4BB1-AC8A-9003738CCFA9.jpeg.cbdcaad2f8f87088476477c390cf5e65.jpeg

 

A5E5CB4C-5E3E-437E-9335-B9576CAB452F.jpeg.b8d967b7b6d1f89231245767789ab6a8.jpeg

 

А тази, ги прави на конци - като спагети. Много красиво става, с морков, краставица, цвекло и бяла ряпа - цветно, красиво и вкусно:)

 

5CA905CD-D1F5-41C8-8F5B-2CE58EFF90F6.jpeg.90048cb2c2425a743ac46a9b2d3bb683.jpeg

 

89EE2C39-9EA5-416E-BD1E-4D105C2E80D0.jpeg.8a5353c867478f9c878bc8c1e8035a5c.jpeg

B977C0A3-5E76-4A58-B19A-46CF06E9E02B.jpeg.c01940a8406787d8fb6e777ee9235e62.jpeg

572FF88E-52D8-4498-A0A8-BEB5A650CDE7.jpeg.34a53b7685635a1b8ce7c145abe02dff.jpeg

 

Моите съм ги домъкнала от Белгия, сега потърсих в нета, попаднах на това:

 

image.jpeg.00a35b4b4b3311590b0b4ecd8a638f87.jpeg

 

В ЛИДЛ, може би има.

 

 

Много ми хареса идеята, ще потърся и аз. Благодаря. 

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 минута , slujitel каза:

Много ми хареса идеята, ще потърся и аз. Благодаря. 

Радвам се, че ти хареса!:)))

Много хубаво става и с картоф, като се изпържат конците , правя гнездо и в него - месцата:))Или пък, гнездо, със сварени пъдпъдъчи яйчица , за закуска. 

  • Харесвам 2
Публикувано:

Нещо, което съм показвала не един или два пъти тук, но лято '21 пропуска Украйна в сметките си и вместо да прибера якетата в гардероба, аз продължавам да се разхождам с тях (днес бяха "невероятните" 12 градуса навън), брррр. Та ципура на скара с гарнитура пресни аспержи и картофки соте:

 

IMG_7499.jpg.74f4ae2f7f329ee4ae8984d1a932e6b1.jpg

 

IMG_7501.jpg.963db76a57a0cff569c97d35009eca85.jpg

 

IMG_7500.jpg.65aac6e4ab69559cb76e095001c79031.jpg

 

Това, което е по-интересно е, че рибата е доставена от един местен старт-ъп от гръцкия остров Кефалония и определено се усешаще разликата с тази, купувана от магазина.

  • Харесвам 15
Публикувано:
преди 22 часа, jul каза:

 

FB_IMG_1622656131234.jpgВсе пак, докато планирам Крит - калмари пипала със сосче

 

IMG_20210602_200120.jpg

@jul,  как приготвяш пипалата?

Публикувано:
преди 12 минути , jul каза:

Ох, само като видях твоята снимка и рязко ми се доготви същото 🙂 Страхотно изглежда, браво 🙂 

  • Харесвам 3
Публикувано:
Преди 1 час, Eva eva каза:

рязко ми се доготви същото

Как точно се случва това ?!?!?!? Аз като видя снимката и "рязко ми се дояжда" :scratch_one-s_head:

  • Смея се 11
Публикувано:

@Lindt, обещаната рецепта (с ден закъснение, защото снощи беше финалът на едно сладкарско състезание за професионалисти, та го гледах 🙂 )

 

Рецептата е на моята приятелка Амел, която е алжирка, но предполагам, че в зависимост от страната (Алжир, Мароко, Тунис) може да има различни варианти. Нейната е само със зелени чушки, но аз слагам от всички цветове, когато имам възможност, понеже обичам да ми е шаренко 🙂. А, и понеже нямах лютата паста хариса, сложих малко лют пипер (но ти можеш да го пропуснеш, ако не обичате люто)

 

Шакшука

(за 6 порции)

1 голяма глава лук

600 - 700 г чушки (аз сложих 4 броя от нашите огромни)

800 г домати от консерва, нарязани на ситно (или смлени)

2 скилидки чесън

2 с.л. зехтин

6 яйца

малко лют червен пипер (понеже нямах хариса)

няколко стръка магданоз за поръсване

 

Лукът се почиства и нарязва на ситно. Чушките се почистват от семките и нарязват на дребно (като за миш-маш... то това си е направо вариант на миш-маш, ама без сиренето 🙂 ). Чесънът се почиства и нарязва на ситно.

Зехтинът се загрява в широка тенджера и в него се запържва лука до прозрачно. Добавят се чушките, посолява се и се оставят да се задушат на сравнително силен огън, докато им се изпари водата. Прибавя се ситно нарязаният чесън, добавят се черен пипер и лютия пипер, разбърква се добре. Добавят се доматите, покрива се и се оставя на тих огън за около 30 минути. Ако доматите пуснат много вода, капакът се маха за последните 10 минути. Чушките трябва да са омекнали и водата да се е поизпарила. С лъжица се правят няколко "гнезда" в зеленчуците и във всяко от тях се чуква по едно яйце. Тенджерата се покрива и се оставя на тих огън за още 6-9 минути (в зависимост от това дали обичате яйцата по-рохки, или твърдо сварени). Поръсва се със ситно нарязан магданоз и се сервира веднага.

  • Харесвам 6
  • Благодаря 6
Публикувано:
преди 45 минути , Роца каза:

@Lindt, обещаната рецепта (с ден закъснение, защото снощи беше финалът на едно сладкарско състезание за професионалисти, та го гледах 🙂 )

 

Рецептата е на моята приятелка Амел, която е алжирка, но предполагам, че в зависимост от страната (Алжир, Мароко, Тунис) може да има различни варианти. Нейната е само със зелени чушки, но аз слагам от всички цветове, когато имам възможност, понеже обичам да ми е шаренко 🙂. А, и понеже нямах лютата паста хариса, сложих малко лют пипер (но ти можеш да го пропуснеш, ако не обичате люто)

 

Шакшука

(за 6 порции)

1 голяма глава лук

600 - 700 г чушки (аз сложих 4 броя от нашите огромни)

800 г домати от консерва, нарязани на ситно (или смлени)

2 скилидки чесън

2 с.л. зехтин

6 яйца

малко лют червен пипер (понеже нямах хариса)

няколко стръка магданоз за поръсване

 

Лукът се почиства и нарязва на ситно. Чушките се почистват от семките и нарязват на дребно (като за миш-маш... то това си е направо вариант на миш-маш, ама без сиренето 🙂 ). Чесънът се почиства и нарязва на ситно.

Зехтинът се загрява в широка тенджера и в него се запържва лука до прозрачно. Добавят се чушките, посолява се и се оставят да се задушат на сравнително силен огън, докато им се изпари водата. Прибавя се ситно нарязаният чесън, добавят се черен пипер и лютия пипер, разбърква се добре. Добавят се доматите, покрива се и се оставя на тих огън за около 30 минути. Ако доматите пуснат много вода, капакът се маха за последните 10 минути. Чушките трябва да са омекнали и водата да се е поизпарила. С лъжица се правят няколко "гнезда" в зеленчуците и във всяко от тях се чуква по едно яйце. Тенджерата се покрива и се оставя на тих огън за още 6-9 минути (в зависимост от това дали обичате яйцата по-рохки, или твърдо сварени). Поръсва се със ситно нарязан магданоз и се сервира веднага.

Благодаря, Роца 🙂

Не изчаках и си направих моя шакшука, вчера на обяд:

Зехтин, 1 супена лъжица кимион, 1 лъжица лют червен пипер,

1 глава лук, 3 скилидки чесън, 2 зелени чушки, защото червената беше нещо гадна, докато омекнат.

след това 8 пресни, обелени домата, защото мразя люспи и 1 чаена лъжичка сол

7 яйца, защото оставих две за допълнително и си ги изядохме 🙂

Не снимах, защото ги мразя всичките зеленилки за украса - магданоз, копър, кориандър, лук.... 

Другия път ще спра огъня когато сложа яйцата и захлупя, за да станат рохки. Сега след 4 минути на 4-та степен и бяха напълно сготвени.

Много добро лятно ястие, достатъчно различно от моя миш маш, за да мога да ги редувам 🙂

Да, имам люта паста, следващия път ще е по-люто 🙂

 

  • Харесвам 6
  • Браво 2
Публикувано:

Днес направих тиквичките на @Kalina Ivanova,но вместо галета, използвах корнфлейкс, смесен с Пармиджано. Станаха още по-хрупкави, за гарнитура на едни конски кюфтенца:

 

09DA0747-B5C2-42DB-B2CB-658A41C6F11A.jpeg.a3d62e08005085752a2c030b54877d24.jpeg


Наздраве!

 

 

 

 

  • Харесвам 15
  • Браво 1
Публикувано:
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Днес направих тиквичките на @Kalina Ivanova,но вместо галета, използвах корнфлейкс, смесен с Пармиджано. Станаха още по-хрупкави, за гарнитура на едни конски кюфтенца:

 

09DA0747-B5C2-42DB-B2CB-658A41C6F11A.jpeg.a3d62e08005085752a2c030b54877d24.jpeg


Наздраве!

 

 

 

 

И аз ще ги правя утре, ще купя корнфлейкс. Благодаря за идеята. 

  • Харесвам 1
Граф Вронски
Публикувано:

@Роца и @Lindt хубаво ми припомнихте шакщуката, бях я забравил. Снощи я приготвих. Малко повече вода имаше (че я готвех след тренировка и вече бях мнооого гладен), гнездата не ми станаха така хубави и отличителни, и я приготвих в уок тиган, но се получи супер вкусно.

20210604_222532.jpg.38bc5cbd8a2838270104722a064586b2.jpg

  • Харесвам 15
  • Браво 4
Публикувано:
преди 13 часа, slujitel каза:

И аз ще ги правя утре, ще купя корнфлейкс. Благодаря за идеята. 

Нали знаеш, че съм по измишльотините:)))

Днес се разпъргавих, да наготвя някоя и друга манджа:)

Че съм извадила куфарите, да стягам багажите.

Крем супа от карфиол,лапад и луЦи, за подправки - куркума, черен пипер и джинджифил.

Крутони от лимецов хляб със семена и Пармезан, за отгоре.

 

32243AAE-4653-4E45-AC69-90B2171FCF2C.jpeg.7d30e359fce23edf65e08394adf51d0d.jpeg

 

Лазаня:

 

FD42E4B5-0557-4FFA-8131-B2D080A3F451.jpeg.5747ae1dfd2e9ed6a7a1da20ff35e606.jpeg

 

И една опашка от сьомга, запечена с малко сметана и подправки:

 

FD42E4B5-0557-4FFA-8131-B2D080A3F451.jpeg.5747ae1dfd2e9ed6a7a1da20ff35e606.jpeg

 

Пекат се и едни пълнени патладжани, с постна плънка.

Като станат, ще ги покажа.

26154969-2BC1-4531-BA50-E21CFC4919DE.jpeg

  • Харесвам 14
  • Браво 1
Публикувано:

Ето ги и патладжаните.

Задуших в масло и малко бяло винце, пресен лук, моркови, чесън, чушки, домати и сърцевината на патладжаните, накрая, поръсих с Пармезан:

 

D32C522B-5435-4081-BCA8-7962347F5D0A.jpeg.5f19803a08380394260ebe33b84409eb.jpeg
 

И без кайма, и без ориз, само зеленчуци,  стават вкусни. 

  • Харесвам 9
  • Браво 1
Граф Вронски
Публикувано:

Аз имам една чуденка. Може да ви стори странен. 😄 Ако приготвя вечер някаква смес - за кекс или за палачинки - т.е. брашно, яйца, (+ евентуално банан) - и я прибера в хладилника за нощта, на другата сутрин или през деня ще бъде ли е ОК? Притесняваме да не се развали. Винаги като съм правил такава смес съм я използвал веднага. 

Публикувано:

Ако е за палачинки, няма да има проблем. Ако обаче е за кекс рискуваш да превтаса и когато печеш да стане тухличка.

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Магелански тиквички😋 с филенца лаврак и ципура - първо малко на тиган, а после на фурна, поръсени с риган и розмарин. 

С бялото вино ви казвам наздраве 🥂

 

DB756B65-17D9-4F44-9670-45BB8041BEA5.jpeg.b6801be97b5140fb6de5c39caeac2625.jpeg

 

3D208C28-52A1-45C6-A708-34C83F98D171.jpeg.0245cb3f9b4f13555090a4396fa63240.jpeg

 

F9637C4A-F8A3-4D71-B775-D7403C972830.jpeg.ba7814042b57c500b75f6b764a3e6337.jpeg

 

C6A329E4-16E1-4FE4-8BEA-D6C358E91062.jpeg.99c7bf47f243a6301b8c67df287ae13b.jpeg

  • Харесвам 12
  • Браво 11
Публикувано:
преди 5 минути , ДиянаВ каза:

Магелански тиквички😋 с филенца лаврак и ципура - първо малко на тиган, а после на фурна, поръсени с риган и розмарин. 

С бялото вино ви казвам наздраве 🥂

 

DB756B65-17D9-4F44-9670-45BB8041BEA5.jpeg.b6801be97b5140fb6de5c39caeac2625.jpeg

 

3D208C28-52A1-45C6-A708-34C83F98D171.jpeg.0245cb3f9b4f13555090a4396fa63240.jpeg

 

F9637C4A-F8A3-4D71-B775-D7403C972830.jpeg.ba7814042b57c500b75f6b764a3e6337.jpeg

 

C6A329E4-16E1-4FE4-8BEA-D6C358E91062.jpeg.99c7bf47f243a6301b8c67df287ae13b.jpeg

Ех, че хубаво име измисли:))))

И ние сме на магелански тиквички и сьоНга:)))))))Наздраве!

А пък, докато ние тука си готвим, вижте,  готвачки -патрЕотки , какво творят:)))))

 

A903E241-5288-415E-A089-06DADF9D1615.jpeg.1572fea2c8a37bcf2956280b3174e6e8.jpeg

  • Харесвам 2
  • Смея се 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 1 минута , AlexandraKo каза:

Ех, че хубаво име измисли:))))

И ние сме на магелански тиквички и сьоНга:)))))))

А пък, докато ние тука си готвим, вижте,  готвачки -патрЕотки , какво творят:)))))

 

A903E241-5288-415E-A089-06DADF9D1615.jpeg.1572fea2c8a37bcf2956280b3174e6e8.jpeg

Да ви е вкусно🙂

  • Харесвам 1
Публикувано:

Днес сьомгова пъстърва във фолио, а вечерта мъжът ми реши, че му се ядат соленки и след 30-ина минути вече ги беше метнал във фурната... :girl_crazy:

 

Соленки със сирене, кашкавал, пармезан и сусамови семена:

image.png

 

  • Харесвам 15
  • Браво 6
Публикувано:
преди 32 минути , chandni каза:

Днес сьомгова пъстърва във фолио, а вечерта мъжът ми реши, че му се ядат соленки и след 30-ина минути вече ги беше метнал във фурната... :girl_crazy:

 

Соленки със сирене, кашкавал, пармезан и сусамови семена:

image.png

 

@ven62, вече не се сдържам да кажа, че @Eva eva хич не предизвиква завист в мен, но @chandni яко ... заради мъжа й 😉😄. Моят само ми каза браво и се наяде😆

  • Харесвам 2
  • Смея се 14
Публикувано:
преди 51 минути , ДиянаВ каза:

@ven62, вече не се сдържам ... ... заради мъжа й 😉😄. ...

Проблемът си е твой.

Аз си оставам хетеросексуален ... засега.

:grin:

  • Харесвам 1
  • Смея се 8

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.