Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

@funny, никога не съм правила такова нещо 🙂  На @Pantelej Putnik ястието изглежда перфектно! Ще опитам и аз да го направя. Нооо, преди това е ред на Писаладиер 🙂 Може би утре ще съм в Прованс 😄 Даже и французко розе си имам 😄 

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 11 минути , Sju каза:

Не е по класическия метод с бъркане на водна баня, но... Така брои ли се? 😉

 

1459471070_Screenshot_20210515_1228435.jpg.1caae8f97f1351a2f1609d24397c4f80.jpg

Спечели ме :grin:

  • Смея се 2
Публикувано:
преди 9 минути , bobole4e каза:

 

Идеята на водната баня не е ли да се сварят жълтъците, така сурови аз бих се притеснявала да ям соса :dntknw:

Към суровите жълтъци се налива топло разтопено масло (не горещо), но се сипва бавно на струйка. В това време те се сготвят от топлото, без да стават на омлет.

 

Аз не консумирам домашни яйца, тъй като съм градско момиче. Имам вяра на контролните органи, разрешаващи продажбата на яйца в магазините, когато ги купувам за домашно ползване.

 

 

 

 

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 33 минути , funny каза:

Спечели ме :grin:

Приготви пасатора, а аз утре ще премеря грамажа на продуктите, за да е точна рецептата 😄

  • Смея се 1
Публикувано:
преди 2 часа, ДиянаВ каза:

...и имате ли си любима рецепта? 

Да... На сашими... :laugh:

 

Вземали сме стекове и сме ги пекли на тиган, но става сухо и не ми харесва.

  • Харесвам 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 5 часа, chandni каза:

Да... На сашими... :laugh:

 

Вземали сме стекове и сме ги пекли на тиган, но става сухо и не ми харесва.

Това беше трагедията ми с риба тон на Маафуши. Великолепна риба и липса на добра салата и винце да я притиквам.

Публикувано:

Във връзка със сос холандез - много е важно при приготвянето да не се засили твърде много котлона и съответно водата, защото яйцата наистина ще станат на омлет. Съвсем леко трябва да е пусне котлона (на 1 или 2) и постоянно да се наблюдава какво става с парата, като може и за малко съдът да се отмести от котлона. Аз сложих тенджара и върху нея стъклена купа за соса, отнемах съда отвреме навреме и се получи супер. Освен това не бива да се прекалява и с гъстотата на соса. Гъстотата може да се контролира, като съдът се отнеме от котлона (тоест - от тенжарата с вода, която прави парата). Струва ми се, че именно стъклената купа си каза думата, защото сякаш стъклото не се загрява така, както например ако е в метален съд, който държи и по-дълго топлото. Освен това направих и паралел (добре, че не направих и меридиан, защото съвсем щях да се отнеса по глобуса 😁) между този сос и соса в паста карбонара. Карбонарата винаги ми се е получавала перфектно (аз както мога да се хваля, циганката само бележки може да си води 🤣) и е все сос с яйца. И при двете си иска внимание, защото буквално се върви по ръба на това яйцата да се изпържат/сварят и да стане друг филм. 

  • Харесвам 7
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

@ДиянаВ, аз преди време бях питала тук, получих съвети и в последствие направих риба тон на грил тиган. Посолих със сол и пипер, намазах леко с горчица и зехтин и пекох по няколко минути на грил тигана (първо по две, но вътре беше съвсем сурова, та върнах още за някоя минута, накрая беше розова вътре, отделяше се лесно на флейки и не беше суха. Отгоре полях обилно с лимон (разбира се и вино към нея имаше :-)). За гарнитура - зелена салата и арабски кускус с лук, лимон, каперси и магданоз. Идеята беше от BBC Good food: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/hot-mustard-tuna-herby-couscous

Даже наскоро мислех пак да взема и да направя. Нямам снимки обаче. 

 

Яйцата по бенедектински ги харесвам и аз, и на @Вятър изглеждат чудесни, аз само един път съм правила вкъщи, но голяма врътня ми се сториха и не съм повтаряла, щото се напънах и английските мъфини да правя:-). Обаче тия дни гледах не особено внимателно Мери Бери и тя приготвяше уж лесен вариятн, но не се заслушах много, понеже по-скоро за фон го бях пуснала предаването, може да го върна да видя колко е лесно :-))  Една лесна и бърза паста "Примавера" от тия дни:

 

DSC03803.JPG.65c2558dcb7b26976ca9259f1913eedc.JPG

  • Харесвам 15
Публикувано:

@Бръмбар нещо почнах да се колебая с тая риба тон за съботното меню - риба ли да бъде, паста ли 😜😃 /с тая твоя снимка и моя празен стомах😆/

 

Малко хумор на кулинарна тема😄. Сетих се за онези прекрасни розички на @bulpa👏

 

 

57BBCE00-B5CE-4169-A336-09E388CEA72A.jpeg

  • Харесвам 6
  • Смея се 13
Публикувано:
преди 1 минута , elenitta каза:

Чудех се в коя тема да го постна, но реших, че е за тук 😄

FB_IMG_1623337970600.jpg

Аз пък се чудех какво прави тази булка, докато не видях фотоапарата. 😁

  • Смея се 6
Публикувано:

Пък ниЙ, днеска, по едно кисело мляко:))) Точим зъби, за утрешния Сицилиански  обяд:)))

45AF6393-7FA9-41AF-9AA1-3D2AAEA2B1FA.gif.6ec77ef143830c4ce64b0ce85ec13c3f.gif

70EC6AB7-5CE1-4B15-84C6-EAC830C89167.gif.ed061b617ceca0db999e1ee762487094.gif

 

  • Харесвам 3
  • Браво 4
  • Смея се 7
Публикувано:

Аз творих нещо - да кажем: пица-фокача. Малко позанемарих домашната пица в петък и се отдадох на доставена през последните две седмици, та вчера реших да  се поправя. Първо мислех тестото да е по метода на Бончи, но нямах едно от брашната и реших да пробвам нещо ново - спрях се на мързеливия вариант - пица без месене с 24ч втасване: https://www.mycookingcreations.com/2020/09/impasto-facile-per-pizza-in-teglia.html

Забърках тестото вчера, днес го разтеглих криво-ляво в тавата и установих, че нямам доматен сос. Нищо - ще режа пресни домати. Обаче домата беше само един и покри само половината пица, тогава реших да импровизирам и да сложа лук, докато го режех и ръсех ме сполетя вдъхновението да го аранжирам, та да наподобява модерните арт-фокачи, на които все се каня, но така и не стигах:

DSC03806.JPG.5ea0c34d6c4cd0251aaf8dfac1929973.JPG

 

Сложих във фурната на най-ниското отделение, като се позапече малко лука и доматите - сложих и моцарела, и извадих като се поразтопи:

DSC03807.JPG.5fadbd3237f17259a1c2dd62abef8204.JPG

 

След това на частта с доматите, сложих само малко пресен босилек, другата част - една нередих с виенска шунка, и последната една трета - сложих бейби спанак и малко пушена сьомга, някой резен лимон за рибата  и върху всичко струйка зехтин.  И така - три пици (че и фокача)  в едно:

DSC03808.JPG.ea5f6042a4ed5a42c4a4a4bc9095702d.JPG

 

Амии ...вкусно се получи:

DSC03813.JPG.042c82bc5742397d0fcd37e2c5524a94.JPG

 

  • Харесвам 12
  • Браво 9
Публикувано:

Аз понеже все още си имам череши, днес изведох тази рецепта от веганския й път и сложих масло и мляко: 

https://www.kulinarno-joana.com/2015/06/lesen-shocoladov-sladkish-s-chereshi/

 

По-здравите и правилни парченца ги оставих за утрешната разходка, @Граф Вронски, дано ядеш сготвени черешки 😋

198296619_967641964047695_1714322625578976171_n.jpg.159619223c9cfdaf3aa9d36f1d8ce64e.jpg198315557_936755470230050_5915339188093616693_n.jpg.f0a708fb9d01d32adee7a88be1bfc9ba.jpg

 

Истината е, че втори ден се чудя за един черешов пай, но отварям рецептите, нямам нишесте, не знам за какво се ползва и готвя друго.

  • Харесвам 15
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Публикувано:

Мммммм, чудни манджи отново показвате 🙂 Браво 🙂 

Аз направих писаладиерата, супер стана! Благодаря за идеята, @Lindt 🙂 И аз я направих с пълнозърнесто брашно, според мен това е по-подходящото брашно. Не съм я пробвала с бяло брашно, но това определено носи по-провансалско усещане 🙂Само си се чудя на акъла, защо реших да сложа 2 бурканчета аншоа, сакън да не се минем нещо, малко соленко дойде 🙂 Поопощих рибката и стана екстра 🙂 

 

DSC_0271-2.jpg

  • Харесвам 8
  • Браво 8
Публикувано:

 

преди 3 минути , Eva eva каза:

Мммммм, чудни манджи отново показвате 🙂 Браво 🙂 

Аз направих писаладиерата, супер стана! Благодаря за идеята, @Lindt 🙂 И аз я направих с пълнозърнесто брашно, според мен това е по-подходящото брашно. Не съм я пробвала с бяло брашно, но това определено носи по-провансалско усещане 🙂Само си се чудя на акъла, защо реших да сложа 2 бурканчета аншоа, сакън да не се минем нещо, малко соленко дойде 🙂 Поопощих рибката и стана екстра 🙂 

 

DSC_0271-2.jpg

Аааа, ти си била значи... :laugh:

FB_IMG_1623337970600.jpg

  • Смея се 10
Публикувано:
преди 6 минути , Eva eva каза:

Мммммм, чудни манджи отново показвате 🙂 Браво 🙂 

Аз направих писаладиерата, супер стана! Благодаря за идеята, @Lindt 🙂 И аз я направих с пълнозърнесто брашно, според мен това е по-подходящото брашно. Не съм я пробвала с бяло брашно, но това определено носи по-провансалско усещане 🙂Само си се чудя на акъла, защо реших да сложа 2 бурканчета аншоа, сакън да не се минем нещо, малко соленко дойде 🙂 Поопощих рибката и стана екстра 🙂 

 

DSC_0271-2.jpg

И аз ти се чудя на акъла, @Gentleman Basta когато видя онези 50+ лв на кг за аншоа и така се ужаси, че купих и едно евтино бурканче с големи аншоа рибки, което ползвах за писаладиера. А това скъпото бурканче си седи в хладилника ни и явно чака още по-силно вдъхновение 😄 

 

П.П. Лесно й е на @chandni, тя си има дрон за нейните снимки 🤣

  • Смея се 11
Публикувано:
преди 25 минути , Lindt каза:

Аз понеже все още си имам череши, днес изведох тази рецепта от веганския й път и сложих масло и мляко: 

https://www.kulinarno-joana.com/2015/06/lesen-shocoladov-sladkish-s-chereshi/

 

По-здравите и правилни парченца ги оставих за утрешната разходка, @Граф Вронски, дано ядеш сготвени черешки 😋

198296619_967641964047695_1714322625578976171_n.jpg.159619223c9cfdaf3aa9d36f1d8ce64e.jpg198315557_936755470230050_5915339188093616693_n.jpg.f0a708fb9d01d32adee7a88be1bfc9ba.jpg

 

Истината е, че втори ден се чудя за един черешов пай, но отварям рецептите, нямам нишесте, не знам за какво се ползва и готвя друго.

За череши и вишни консултант е @Фил. Перфекционист😄. Никога не се забравя този образ 👏

 

74966FB3-4C56-49AC-B244-90F2A62652CF.png

  • Харесвам 3
  • Смея се 7
Публикувано:
преди 14 часа, Pantelej Putnik каза:

Освен това направих и паралел между този сос и соса в паста карбонара. 

+ майонеза 😉

 

@funny,

Обещаната рецепта за единична доза (достатъчна за двама по моите критерии):

 

1 жълтък от яйце L размер;

65г масло разтопено в касерола на слаба степен (3 от 9) - не трябва да завира (да бълбука);

1 ч.л. лимонов сок или ябълков оцет;

сол и млян черен пипер на вкус.

 

В купата на пасатора слагам жълтъка, лимоновия сок, сол, пипер. Слагам пасатора на дъното и без да повдигам започвам да пасирам жълтъка. С другата ръка подпирам касеролата на ръба на купата и започвам на тънка струя да сипвам топлото масло. Не вдигам пасатора от дъното. Щом маслото свърши и съставките се смесят (отнема не повече от минута) спирам да пасирам, доовкусявам ако е нужно и доразбърквам с лъжица.

 

Консумира се веднага (иначе маслото ще стегне).

 

IMG_20210611_225109.jpg.c151c60067599e8afefb0b82feb82957.jpg

 

IMG_20210611_225131.jpg.2fcf7b687daaa5b3dcfa523d994048a1.jpg

 

IMG_20210611_230947.jpg.5be8e2ef181a1a90dbf8498cbdc10a5a.jpg

  • Харесвам 13
  • Благодаря 1
Публикувано:
Преди 1 час, Sju каза:

 

@funny,

Обещаната рецепта за единична доза (достатъчна за двама по моите критерии):

 

IMG_20210611_230947.jpg.5be8e2ef181a1a90dbf8498cbdc10a5a.jpg

Много благодаря. Тъкмо останалите почти ме отказаха да пробвам пак ... и сега с твоя пасатор и подробни обяснения ми върна интереса 🙂

 

Останалите - нали видяхте как се прави рецепта за неможещи - бавно, детайлно и с картинки !!! :biggrin:

А не " брашно колкото поеме " - любимо ми е ..., "щипка сол" , "малко пипер"....... 😰

  • Харесвам 1
  • Смея се 7
Публикувано:

Красотата на простичките неща или "мезенето" като начин да наситим момента с вкус

IMG_20210612_195542.jpg

 

* "Мезене" -глаголно съществително, консумация на разядки (мезета) с продължително действие във времето 😆

  • Харесвам 12
Публикувано:

Покрай чуденката ми за рибата тон попаднах на тази рецепта https://www.kaufland.bg/recepti/tursene-recepti/recepta-detail.риба-тон-филе-канапе-манго.r_id=Recipe_6198846.html

и се сетих, че преди три години, когато бях на алкална диета с авокадо в менюто всеки ден, често правех тази салата https://www.premium.bg/lifestyle/gourmet/svezha-salata-s-avokado-krastavitsa-mango-i-riba-ton.html

За тази вечер реших да направя салата-комбинация- манго с риба тон от консерва, краставица и замених авокадото с три чушки - червена, зелена и по-светло зелена /нямаше жълта, където пазарувах/, поляти с лимон. Опитах, вкусна е😋

Ще пробвам и рецептата с натуралната риба тон, но по-нататък, когато имам настроение за някои модификации и пратя детето да радва баба си с пранг-ове 😃

За вечерята освен салатата имаме изпитаната ципура /пак първо на тиган и след това на фурна/ и варени картофи с червен лук и балсамов оцет. Бялото вино се знае, нищо че навън вали като за розе🙂🥂

 

92DC785F-C535-4F42-80FA-BA5160155B69.jpeg.81ab38de83c878c9bb988f6f459b9517.jpeg

 

BE52396C-5DF2-4136-998A-C61483F0DB96.jpeg.dd8eacd778fba3a07d131b51fea4460f.jpeg

 

75F6A6AC-292E-4B5C-A01B-501780E80AF5.jpeg.1143e2c9e3b59549621637c79e95374b.jpeg

  • Харесвам 16

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.