Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
На 11.06.2021 г. в 20:38, Eva eva каза:

Аз направих писаладиерата, супер стана! Благодаря за идеята, @Lindt 🙂 И аз я направих с пълнозърнесто брашно, според мен това е по-подходящото брашно.

 

DSC_0271-2.jpg

Аз винаги я правя или с пълнозърнесто, или със смес от бяло и пълнозърнесто. Навън съм я пробвала и с амо с бяло, но вкусът е малко по-неутрален. И вече слагам маслините почти на края на печенето, иначе се спихват и ми стават още по-солени на вкус 🙂 . 

Тази сутрин на пазара така влюбено гледах едни череши за клафути, ама устисках... да видим другата събота дали ще ми е по-слаб ангелът 😂. През юни има 2 задължителни десерта - черешовият пай от "Туин Пийкс" и клафути.

 

Ние днес на обед бяхме на рамен (на принципа на копчето и балтона - имах кокали, направих бульон и трябваше да го оползотворя някак си 😂). А за вечеря - салата в стил "Капрезе" и корейски палачинки с морски дарове (плюс соджу). Изобщо, фюжън отвсЕкъде 😂

 

20210612_202203.jpg

  • Харесвам 19
  • Браво 2
Публикувано:

Следващите две седмици ще ми готвят, но ще ви давам идеи, за интересни манджи. Кулинарните гурута, да записват в тефтерЯ:)))Тук кухнята е супер:)))

Например:

Морски дарове , със зеленчуци, на манджичка, с невероятен вкус. Пипалца от калмари, октопод и сепийки, чак се изненадахме, колко е вкусно. За гарнитура -задушен грах и бейби морковчета. С бЕло винце, отличен обяд:))))

C38F91C9-2844-4E92-BAB5-59E927F04E64.jpeg.95e68043b5bc1790e50785edfcdce81c.jpeg

  • Харесвам 17
Публикувано:
преди 29 минути , AlexandraKo каза:

Следващите две седмици ще ми готвят, но ще ви давам идеи, за интересни манджи. Кулинарните гурута, да записват в тефтерЯ:)))Тук кухнята е супер:)))

Например:

Морски дарове , със зеленчуци, на манджичка, с невероятен вкус. Пипалца от калмари, октопод и сепийки, чак се изненадахме, колко е вкусно. За гарнитура -задушен грах и бейби морковчета. С бЕло винце, отличен обяд:))))

C38F91C9-2844-4E92-BAB5-59E927F04E64.jpeg.95e68043b5bc1790e50785edfcdce81c.jpeg

Не е ли то грах със свинско, не ми го хвали. И за този сос хлебец си трябва, какво ми сложили тази рукола отстрани😆

  • Харесвам 3
  • Браво 1
  • Смея се 9
Публикувано:
преди 12 минути , ДиянаВ каза:

Не е ли то грах със свинско, не ми го хвали. И за този сос хлебец си трябва, какво ми сложили тази рукола отстрани😆

Па ти си  кусай, с хлебец, никой не ти пречи:)))Аз на гуру-тата го показвам:)))))

На съседната маса, един чичко,  съсредоточено действаше с едно голямко залъче, старателно си отопИ всичко. Но не го видях, какво Яде, хванах само, последното действие :)))

Руколата аз я турих бе, за Убост!То всичко е поотделно- ястиЯ и гарнитури/салати. Аз го комбинирах така:))))

Ние иначе, грах не ядем и рядко готвя, па и сега научавам, че вървял със свинЦко.

 

A3CD920E-8D21-4966-8807-2707052F395C.jpeg.3e080efaba50fab8fba9aabde71b14d3.jpeg

  • Смея се 3
Публикувано:
преди 40 минути , AlexandraKo каза:

Па ти си  кусай, с хлебец, никой не ти пречи:)))Аз на гуру-тата го показвам:)))))

На съседната маса, един чичко,  съсредоточено действаше с едно голямко залъче, старателно си отопИ всичко. Но не го видях, какво Яде, хванах само, последното действие :)))

Руколата аз я турих бе, за Убост!То всичко е поотделно- ястиЯ и гарнитури/салати. Аз го комбинирах така:))))

Ние иначе, грах не ядем и рядко готвя, па и сега научавам, че вървял със свинЦко.

 

A3CD920E-8D21-4966-8807-2707052F395C.jpeg.3e080efaba50fab8fba9aabde71b14d3.jpeg

Добре де, хайде поуспокоих се. По-малко ще те мисля как ще я караш две седмици в Сицилия 😉

 

Грах със свинЦко е като боб с наденица. Класика😄 Но и аз грах има-няма един път в годината правя и то грах със запържена наденица😆

  • Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:

Днес - руло от тиквички с цедено мляко, голямо количество пресен копър, виенска шунка, краставица, домат, маслини и кашкавал, а за десерт - американски палачинки с пълнозърнесто брашно, квас,  сладка от череши и ягоди...

 

Untitled.png

 

image.png

 

image.png

  • Харесвам 15
  • Браво 8
Публикувано:

Филе от бяла риба, печено на фурна, със спанак и бланширани бадеми отгоре.

За гарнитура - Пармиджана, задушен в масло артишок и гриловани тиквички и патладжани:

 

678108D0-F48C-4F84-BD05-D0D87F45920C.jpeg.e878242042bc4689aa4c7695e652f60c.jpeg

 

7FA1C0DD-B04B-4D89-BAA1-493A79831E24.jpeg.7c114b7ed58c6a9d648d2f80c0e41298.jpeg

 

Пармиджаната ни е от най-най-любимите неща от тукашната кухня, наравно, с капонатата.

И както и да ги готвя и двете, не мога да ги докарам , като тези:(((

 

  • Харесвам 13
  • Браво 1
Публикувано:
преди 5 часа, AlexandraKo каза:

Следващите две седмици ще ми готвят,

C38F91C9-2844-4E92-BAB5-59E927F04E64.jpeg.95e68043b5bc1790e50785edfcdce81c.jpeg

Завииижд, завииижд, завиииижд 😂 Хубаво изкарване!

 

Днешният брънч (само скоусите в средата и бърканите яйца са мое произведение, другото е конфекция) и вечерята - пилешко, мариновано с къри на грил-тигана, ориз с кориандър и мента и райта.

 

20210613_111505.jpg

 

20210613_194033.jpg

  • Харесвам 22
Публикувано:

Бърз шоколадов кекс без брашно в обедната почивка 🙂  Глазурата я направих по следния начин - 200 мл. течна сметана, разбива се студена, добавят се 2 с.л. пудра захар и 150 мл. лешников тахан или какъвто имате/обичате. Рецепта за кекса https://www.cookwithasmile.com/шоколадов-кекс-без-брашно/

 

 

DSC_0943.jpg

  • Харесвам 19
  • Браво 4
Публикувано:
преди 28 минути , Eva eva каза:

Бърз шоколадов кекс без брашно в обедната почивка 🙂  

DSC_0943.jpg

Оооооооо!!!! Защо ли го видях?! 😍😍😍

 

Аз пък в обедната почивка правих вечерята - провансалско айоли. Името на яденето идва от името на чесновата майонеза, с която се сервира. Иначе останалото е повече от елементарно - риба, яйца и варени зеленчуци.

И розе (в умерени количества 😉)

 

 

20180722-IMG_1359.jpg

  • Харесвам 15
Публикувано:

Хм, загледах рецепти за рибни кюфтета. Готвили ли сте такова чудо, аз - никога 🙂  Чудя се каква ли риба да взема?! Има рецепти с риба тон, имам няколко изостанали консерви. Дали да ги пека във фурната или да ги изпържа 🙄 

Публикувано:

Тц, ама аз не бих жертвал цяла риба, а само ако вече е на парченца, примерно консерва с риба тон, или нещо подобно.

 

Тук правят крокети от треска (bolinhas de bacalhau), ама това ми идва скъпо. То бакаляото се накисва за обезсоляване, после се сварява леко и обезкостява и остават точно парченца. Alexander беше пуснал рецепта нагоре.

 

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 7 часа, Eva eva каза:

Хм, загледах рецепти за рибни кюфтета. Готвили ли сте такова чудо, аз - никога 🙂  Чудя се каква ли риба да взема?! Има рецепти с риба тон, имам няколко изостанали консерви. Дали да ги пека във фурната или да ги изпържа 🙄 

Аз не, защото кайма от риба ми звучи зловещо🙂. Сестра ми прави кюфтета от сьомга на фурна, като купува каймата от Берьозка. Казва, че ставали супер кюфтета, но аз имам предразсъдъци и не бих пробвала. А и домашните любимци около мен няма да ги харесат🙂

  • Харесвам 1
  • Смея се 2
Публикувано:

@Eva eva, и у нас така беше с тона. Обаче няколко употребихме с една разядка, която се хареса на всички - риба тон 1 консерва, глава лук ситно накълцана, малко майонеза, евентуално лимонов сок.

За кюфтета не мога да помогна. 

  • Харесвам 3
Публикувано:

Като стана въпрос, днес имаше и рибешки кюфтенца, с печени, карамелизирани лукчета. Много бяха вкусни, но не знам рецептата:(

4177C512-2AF9-40A1-9CF7-40F0A7E96BD9.jpeg.dfb390bccdf336e7204a21d3ec498cb4.jpeg


Едното го показвам разрязано, много хомогенно беше, явно , риба и другите съставки, са ситно смляни заедно.

 

  • Харесвам 10
Публикувано:

Благодаря на всички за мненията относно моите рибешки кюфтета. В крайна сметка реших да ги направя по тази рецепта https://cookathouse.com/ribni-kufteta/. Станаха невероятно вкусни, много съм доволна 🙂 Пак ще се правят. 

 

 

DSC_0944.jpg

  • Харесвам 17
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:

Понеже @AlexandraKo я няма да поддържа огъня (но подсетена от нея в темата за Сицилия 🙂), а и понеже всички са по плажове или заети да планират плажове (което е чудесно, понеже ми се струва, че почваме полека да се връщаме към времето отпреди ковид), да посъживя малко темата с един полудиетичен крем карамел. Полудиетичен, понеже карамела го направих с обикновена бяла захар, а в млечно-яйчената смеса сложих еритрол. Сладък стана, като че ли като престоя в хладилника горната коричка (не към карамела, а тази която се образува отгоре на крема при печенето) придоби леко захаросан вкус (но не е нещо неприятно и е почти незабележимо), други промени откъм вкус и текстура съществени не забелязах (на снимката не е стегнал съвсем):

DSC03828.JPG.708d0ec716fa98ebd4fe894b7b4b6881.JPG

 

И в сезона на черешите - обикновен сладкиш с череши (при мен е със замразени, понеже ми е жал малко да подлагам пресни плодове на термична обработка, но пък кекс с череши ми се ядеше, и освен това ме мързеше да чистя костилки - така 2 в 1 - с 400г почистени от костилки и замразени череши от магазина. Често сладкишите с полодове се получават малко глетави, исках да е сух и такъв стана (не в лошия смисъл, а по типично пухкавия и  ронлив начин на кексове с масло) - https://inthebeniskitchen.com/2021/06/07/сладкиш-с-череши/. Чудесно върви със сутрешното кафе и още череши

 

DSC03832.JPG.71894068801ce9e7615df3d55c550ffb.JPG

  • Харесвам 19
  • Браво 3
Публикувано:

@Роца, благодаря за рецептата за лимоновия тарт. И обещаната снимка: хареса се вкъщи от всички. Ps. Бобчетата, които поставих върху хартията за печене, могат ли да се наготвят за традиционния боб.

1624528957425.JPEG

1624528991882.JPEG

  • Харесвам 12
  • Браво 1
Публикувано:
преди 16 минути , rdd каза:

@Роца, благодаря за рецептата за лимоновия тарт. И обещаната снимка: хареса се вкъщи от всички.

1624528957425.JPEG

1624528991882.JPEG

Малееее, като каза тарт!

Тука, такива вкусни тарти правят, оня ден имаше, точно лимонов, невероятен! Та се наложи, да си преведа на италиански, една възхитителна тирада, да помоля, да викнат , главния сладкар и да му я изрецитирам.Включително и с похвалата, че неговите тарти, са истинска поезия!

От което, чилякът остана толкова изненадан и зарадван, че се разсипа, да благодари.

Щото, непрекъснато има и торти, и пасти, също хубави, нооооо, Тартите  му, са прелест. Много тънък блат, върху него крем и отгоре - плодовете. 
 

3C65DF60-60DE-4536-93FE-D02149C20DF9.jpeg.221d3a9467ad694b2d24436eec8097fd.jpeg

 

7550E461-269B-4F36-BCBB-1B7F3B7A4AFE.jpeg.346e44eb388f727cc4a0cc847726fadc.jpeg

 

 

 

7B17A392-F489-4BEF-92BF-8A160BA907DF.jpeg.4ff9d66f614c9e706e5d320c2c08b488.jpeg

 

Лимоновият е последният - и кремът е с лимонов аромат, че и лимони има отгоре.

  • Харесвам 16
  • Браво 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.