Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
На 3.07.2021 г. в 15:27, Eva eva каза:

Когато животът ти поднесе лимони, направи си лимонада ... или лимонови сладки 🙂 Или и двете 😄 

Рецепти https://www.supichka.com/рецепта/110/домашна-лимонада

https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2021/06/lemon-crinkle-cookies.html?fbclid=IwAR0q_a4THdRY9RjniPy9YB_J1KKn1pfY2BzQWLLIBMu3eXey-ZTe_ohLpKw 

 

DSC_0212-2.jpg

 

DSC_0199-2.jpg

А пък тия дни, научих нова дума: " Бъзонада".:crazy:

  • Смея се 4
Публикувано:
преди 1 час, AlexandraKo каза:

А пък тия дни, научих нова дума: " Бъзонада".:crazy:

И нов начин на готвене на патладжани:))))

 

 

BE482FF3-1E41-42B5-8577-436ECF40AB37.jpeg

  • Харесвам 9
  • Смея се 3
Публикувано:

Вероятно не е най-точната тема, но не се сещам за друга по-подходяща:

В Lidl "са пуснали" pasteis de nata.

3.jpg.d70b6280205daa2e43fe90a96f7cbee2.jpg

 

Мно-о-о-го са добри.  И както Португалия това лято ще видя през крив макарон ... идват ми точно навреме.

 

Всъщност, се предлагат от понеделник, но споделям чак сега по чисто егоистични причини. Да не вземат да свършат от "нахални" магеланци/ки.

След като изядох 40-50 и един рафт в хладилника е пълен ... вече съм спокоен.

 

Има и нещо като седмица на Сицилия, но ... не съм впечатлен. Аранчините не са това, което са.

 

И за да не съм съвсем извън темата.

За лимонадата на @Eva eva. Правя я същата. Само дето изстисквам всичките лимони, минавам ги през гевгир/широка цедка, ментата нарязвам наситно и после всичкото през пасатор, защото блендера иска повече миене. В една кана в хладилника и когато ни се пие - малко от сиропа и студена вода от чешмата (газирана вода - не) . Готово.

 

 

 

  • Харесвам 10
  • Благодаря 2
  • Браво 1
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 16 минути , ven62 каза:

Вероятно не е най-точната тема, но не се сещам за друга по-подходяща:

В Lidl "са пуснали" pasteis de nata.

3.jpg.d70b6280205daa2e43fe90a96f7cbee2.jpg

 

Мно-о-о-го са добри.  И както Португалия това лято ще видя през крив макарон ... идват ми точно навреме.

 

Всъщност, се предлагат от понеделник, но споделям чак сега по чисто егоистични причини. Да не вземат да свършат от "нахални" магеланци/ки.

След като изядох 40-50 и един рафт в хладилника е пълен ... вече съм спокоен.

 

Има и нещо като седмица на Сицилия, но ... не съм впечатлен. Аранчините не са това, което са.

 

И за да не съм съвсем извън темата.

За лимонадата на @Eva eva. Правя я същата. Само дето изтисквам всичките лимони, минавам ги през гевгир/широка цедка, ментата нарязвам наситно и после всичкото през пасатор, защото блендера иска повече миене.

 

 

 

Оооо! След работа съм там. За сицилианската седмица ме уведомиха, но за тази португалска вкусотия не знаех😋

И за да съм долу-горе по темата вечерята ни вчера към 20.30-21.00 часа на една пуста европейска автогара. Нищо не работеше наоколо. Добре че Билла отсрами софиянци😆😜

 

A052B949-D76F-48C1-A627-C5708927F16A.jpeg

  • Харесвам 8
Публикувано:

Филе от африкански сом, опечено в сметана и подправки и с гарнитура от царевица, грах и червен боб, с млечено-чеснов сос.

 

B9028BBF-152E-4F3E-BBE9-6B801C4B5F2F.jpeg.a31551e712f993bbfdfb8a4e59944979.jpeg

 

За десерт, крем-брюле на ококорени сърчица:)))

 

A345EFCE-E833-4AC0-879B-C744E1A2C978.jpeg.a0919135a359620665aeedd8a598da4f.jpeg
 

Наздраве,сипала съм си едно винце, докато си чакам принца:))))

  • Харесвам 12
  • Браво 2
Публикувано:
преди 56 минути , AlexandraKo каза:

Филе от африкански сом, опечено в сметана и подправки и с гарнитура от царевица, грах и червен боб, с млечено-чеснов сос.

 

B9028BBF-152E-4F3E-BBE9-6B801C4B5F2F.jpeg.a31551e712f993bbfdfb8a4e59944979.jpeg

 

За десерт, крем-брюле на ококорени сърчица:)))

 

A345EFCE-E833-4AC0-879B-C744E1A2C978.jpeg.a0919135a359620665aeedd8a598da4f.jpeg
 

Наздраве,сипала съм си едно винце, докато си чакам принца:))))

А крема как го направи?

Публикувано:
преди 54 минути , slujitel каза:

А крема как го направи?

По тази рецепта, само, за отгоре си карамелизирах кафява захар.

 

https://mywholesome.life/krem-bryule/

 

Направих го в купички, пък после, внимателно, изрязах с формичка-сърце за курабийки:))Изрезките преглътнах с винце:)))

И сложих украса и очички:)))

 

FD62026A-583A-49EB-A26B-98DAAA842E89.jpeg.7105d8ee2ffe2798fee005d5d7adb86a.jpeg

  • Харесвам 10
Публикувано:

Не го снимах добре, но понеже е изненадващо пухкав и вкусен, го поствам - Пиян кекс "разсеяност". Преди няколко дни правих тирамису, но понеже нямам Марсала, си смесих домашно розе с коняк. Да, обаче забравих, че съм приготвила, и в забайона сложих нова такава смес. Та, остана ми 100 мл алкохол. За това, направих този прекрасен пиян шоколадов кекс, по тази рецепта, уникално вкусен. Единствено на Ири Купенска й намалям количеството какао, страшно много е винаги за моя вкус

 http://sunshineskitchen.com/chocolate-red-wine-cake/

IMG_20210707_112350.jpg

  • Харесвам 16
  • Благодаря 1
Публикувано:

Чудесна идея за кекса, имам домашно червено вино, което вдига кръвното, та белким в сладкиша се загуби този ефект.

И една панцаросалата от мен, или както му казваме — дзадзики с цвекло, яде се с охота от малки и големи, землист вкус на цвекло няма. Цвеклото аз го свържа.
Идея от тук

 

 

140B807F-16FA-40D5-B95A-F9FFE1DF322B.jpeg

  • Харесвам 12
  • Браво 1
Публикувано:

Леки закусчици с кренвирш или кашкавал и любимата ми лимонада (джинджифил, мед и лимон).

IMG_1981.JPG.a9ff902e928c776e7ca2c944846f6f7d.JPG

 

 

 

@Eva eva, какво ще кажеш за новите ми чинийки от Испания, които си купих за спомен от едно много сладурско малко градче. Знам, че и ти като мен обичаш чинии. 😄 

  • Харесвам 14
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 29 минути , Pantelej Putnik каза:

 

@Eva eva, какво ще кажеш за новите ми чинийки от Испания, които си купих за спомен от едно много сладурско малко градче. Знам, че и ти като мен обичаш чинии. 😄 

Прекрасни са 🙂 Много са свeжи, цветни, морски 🙂  Аз скоро не съм си купувала чинийки, трябва да поправя тази грешка, няма да е лошо да е в чужбина 🙂 И друго общо имаме освен чиниийките, помня аз 😊 Сетих се тази година за теб, но нещо не ми беше до празнуване 🙂  Здрави да сме 🙂 

Ти си го правиш като лимонада с джинджифил, мед и лимон. Аз това го давам като лекарство на моя син, малко да го усетя, че тръгва да се разболява, веднага забърквам "адската смес" и атакувам с лъжицата 🙂 За ден-два се оправя 🙂 Може и да съм го споделяла, но наистина действа много добре за имунитета, истинско природно лекарство си е 🙂 

 

 

 

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 32 минути , Eva eva каза:

Прекрасни са 🙂 Много са свeжи, цветни, морски 🙂  Аз скоро не съм си купувала чинийки, трябва да поправя тази грешка, няма да е лошо да е в чужбина 🙂 И друго общо имаме освен чиниийките, помня аз 😊 Сетих се тази година за теб, но нещо не ми беше до празнуване 🙂  Здрави да сме 🙂 

Ти си го правиш като лимонада с джинджифил, мед и лимон. Аз това го давам като лекарство на моя син, малко да го усетя, че тръгва да се разболява, веднага забърквам "адската смес" и атакувам с лъжицата 🙂 За ден-два се лекува 🙂 Може и да съм го споделяла, но наистина действа много добре за имунитета, истинско природно лекарство си е 🙂 

 

 

 

Радвам се, че ти харесват новите ми придобивки! 🙂 Напоследък сякаш малко ми намаляха чиниите (или се изчупиха в миялната, или поради наша намеса 😄), а наличните ми поомръзнаха. И реших, че ще си купувам по 1-2 чинии от всяка дестинация. Но не такива с туристически надписи, ами местни, типични. Тези двете всъщност са ми първите и са купени от градчето Оропеса в Испания. Стигнах до това градче случайно, защото останах очарован от възможността да спя в местния парадор (истински замък). Та, чинийките са от там и са правени от местните майстори Ли Шин Мин и Дън Сяо Пин. 🤣 Майтапя се, разбира се 🤣 Наистина са от местни художници. А самото градче - чудно. Вижте снимки в чичко Гугъл. Да не пускам снимки в тази тема, та да не правя спам.

А иначе и аз си спомням, че сме родени на един ден. 🥂  Да сме здрави, да сме усмихнати и да пътуваме. 

Лимонадата е направо супер и е много полезна. А иначе за лечебни цели аз го правя така - настъргвам на най-ситното ренде джинджифила, слагам му 2 лъжици мед и сока от 1 или 2 лимона и бъркам с лъжица, докато се разтвори меда. Нищо повече! Без вода. Всичко е в количество около 200-250 мл. и прилича на малка супа, но пък всичко изгаря по пътя си и на другия ден вече не помниш, че те е драскало гърлото. Изключително силно е това и поне за мен това е най-доброто лекарство за гърло. Мисля, че това е далеч по-добре от всякакви купени лекарста (просто избягвам лекарствата при възможност). А и защо да купуваме лекарства, които всъщност в повечето случаи са с природни екстракти, ако можем просто да консумираме самите природни продукти. 

 

  • Харесвам 9
  • Благодаря 2
  • Браво 1
Публикувано:
На 7.07.2021 г. в 9:09, ven62 каза:

Всъщност, се предлагат от понеделник, но споделям чак сега по чисто егоистични причини. Да не вземат да свършат от "нахални" магеланци/ки.

С благодарности към теб, който обира "застоялите" пъщал-и. Така на други, на които се е наложило да купят за почерпка например, им дават още цвърчащи, прясно изпечени и в кутийка 😉😁

 

IMG-20210706-WA0000.jpg.76fbaa8816ec41aa6b3e0bae361fbccf.jpg

 

Наред с тях, имаше повод, та имаше нещо и за домашна употреба- кекс, пълнен с яйчен крем: 

 

whole-cake-vertical-img.jpg.a80a645d51c508de576b40fbe392737b.jpg

  • Харесвам 14
  • Браво 4
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 6 часа, Pantelej Putnik каза:

Леки закусчици с кренвирш или кашкавал и любимата ми лимонада (джинджифил, мед и лимон).

IMG_1981.JPG.a9ff902e928c776e7ca2c944846f6f7d.JPG

 

 

 

@Eva eva, какво ще кажеш за новите ми чинийки от Испания, които си купих за спомен от едно много сладурско малко градче. Знам, че и ти като мен обичаш чинии. 😄 

Тъкмо щях да отбележа паничките, какви са хубави:))))

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 4 часа, AlexandraKo каза:

Тъкмо щях да отбележа паничките, какви са хубави:))))

Много благодаря! Аз майче зарад тях постнах снимката, че закуските не се получиха от най-красивите 😊

  • Харесвам 2
Публикувано:

Канех се да готвя телешко шкембе с гъби и пармезан, ама окъснях и набръжко едни конски кИфтета, в конвекторната чиния:(

 

E4FBA388-8536-4FC6-B2D5-9B2773B36BA6.jpeg.eee7e3332524f62711e519398916aa73.jpeg
 

 

  • Харесвам 10
Публикувано:
преди 13 минути , AlexandraKo каза:

Канех се да готвя телешко шкембе с гъби и пармезан

По-добре го използвай за телешка глава в шкембе. Но добре е да сбереш родата, че си е бая ядене. 🙂 

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 23 минути , Светославов каза:

По-добре го използвай за телешка глава в шкембе. Но добре е да сбереш родата, че си е бая ядене. 🙂 

И бая време готвене, ама е уникална манджа:)))Знам я. Баба ми я можеше, та само съм гледала. Надали ще мога да се справя.

И си трябва бая народ, да яде/пие два дена:))):dance4:

 

Публикувано:

Хайде, наготвих го шкембето:)))

Задушено с гъби, мАсълце, пресен лучец,чесън,малко сметана и подправки.

Накрая, ръсвам пармезан, за разкош:))

Много вкусничко се получи.

 

8E8C80B4-5C16-45C5-8228-2C6D57022C4A.jpeg.2976e6628ac381c95c9c24102b4f0f0c.jpeg

 

Сърът беше на донесъл от село една торба краставици и копър, еко-био, от нашия си двор.

Не можехме да ги изядем през седмицата, та ги настъргах и направих на таратор, като освен, киселото мляко, добавих и кофичка сметана.

 

622B8A3A-0586-46B5-B7F7-AC2D3A1C170C.jpeg.0758687e0f86e574af71afef329fefa7.jpeg

 

Беше донесъл и коприва, нея пък, направих на крем супа - пак, с каквото беше набрал на двора - лук, чесън, ситни домати, една тиквичка

Накрая добавих 100 мл готварска сметана, та не е съвсем постна. Ама, на зелено я докарах, баш, жабешко:))))

Ще се сервира с пармезан:

 

A53AD8E5-5371-4903-B6FC-6F1C3E1CA570.jpeg.6e24aeb5ebec345b3326af75f9f5fc3f.jpeg
 

Отлитам да примъкна някое шише Просеко, че сме си изпили всичко:(((

  • Харесвам 12
Публикувано:
преди 1 час, AlexandraKo каза:

Хайде, наготвих го шкембето:)))

Задушено с гъби, мАсълце, пресен лучец,чесън,малко сметана и подправки.

Накрая, ръсвам пармезан, за разкош:))

Много вкусничко се получи.

 

8E8C80B4-5C16-45C5-8228-2C6D57022C4A.jpeg.2976e6628ac381c95c9c24102b4f0f0c.jpeg

 

Сърът беше на донесъл от село една торба краставици и копър, еко-био, от нашия си двор.

Не можехме да ги изядем през седмицата, та ги настъргах и направих на таратор, като освен, киселото мляко, добавих и кофичка сметана.

 

622B8A3A-0586-46B5-B7F7-AC2D3A1C170C.jpeg.0758687e0f86e574af71afef329fefa7.jpeg

 

Беше донесъл и коприва, нея пък, направих на крем супа - пак, с каквото беше набрал на двора - лук, чесън, ситни домати, една тиквичка

Накрая добавих 100 мл готварска сметана, та не е съвсем постна. Ама, на зелено я докарах, баш, жабешко:))))

Ще се сервира с пармезан:

 

A53AD8E5-5371-4903-B6FC-6F1C3E1CA570.jpeg.6e24aeb5ebec345b3326af75f9f5fc3f.jpeg
 

Отлитам да примъкна някое шише Просеко, че сме си изпили всичко:(((

Покривка ли е, чудо ли е!!! 🙂

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 11 минути , Pantelej Putnik каза:

Покривка ли е, чудо ли е!!! 🙂

Благодаряяя!  И ние си я харесваме:))

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 часа, Pantelej Putnik каза:

Покривка ли е, чудо ли е!!! 🙂

Днес ходих в Лидл, срещу стадион Ботев, има подобни веселки покривки.

 

Тия дни хапваме хубави черешки, но си трябва и десерт. Забърках едни кетоореховки, по рецептата на Валерия:

 

https://m.facebook.com/pages/category/Kitchen-Cooking/Вкусни-рецепти-с-Валерия-110812674392583/

 

Станаха чуууудни и чудесни!

Ама, не ми излязоха 20, ами - само 16:( Ама пък, на моите им ръснах, по някое сърчице, ей тъй - за разкош!

След малко забърквам по един Аперол, чист Сицилианец, домъкнат оттам, продава се в комплект, с виното:)))На летището в Катания го има. В едни оранжеви кутии, с джувка.Довлякохме  4:))))

 

C61EF220-7389-4E71-BCBA-4353CB9BD65F.jpeg.0945db215ed3927a992c6639b525bcb4.jpeg

  • Харесвам 15
Публикувано:

Ние тази вечер сме на кеджъри (да оползотворя последния кориандър). Малко е неугледно, ама не си играх особено да го "плейтвам", че фамилията ме чакаше 🙂.

 

20210710_194455.jpg

  • Харесвам 9
Публикувано:

Рядко съм се чувствала по-глупаво, отколкото когато едни французи ни питаха за характерни български ястия. Очевидно трябваше да се отговори сериозно на въпроса, а не можех да измисля почти нищо. 

 

И така, благодарение на увлечението си по Швейцария, ви представям случайно видяна интерактивна кулинарна карта на България на страницата на Българо-Швейцарска асоциация за разпространение и съхранение на българския език, култура и традиции 😍

image.png.2ddc2416218b42cb1a4a2ab5ab7ca5b8.png

 

https://ibl.bas.bg/kulinar/kulinarna-karta.html

 

Цитат

Институтът за български език към БАН разработва интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия. По думите на ръководителя на проекта доц. д-р Ана Кочева картата представлява „кулинарно райониране в лингвистичен аспект“. При срещите си с хора от различни райони учените от БАН са открили неподозирани български ястия.

Идеята на създаването на дигиталната карта е да се представят българските диалекти чрез кулинарната тема. Всяко анимирано гювече в интерактивната карта обозначава селището и съдържа препратка към традиционни рецепти за ястия и напитки от региона. Те могат да се слушат на местния диалект. В много от записите хората са облечени с автентичните си носии.

Учените имат за цел да обхванат и историко-географски територии извън сегашните ни държавни граници, където все още може да се чуят наши диалекти. Това са райони в Украйна, Молдова, Румъния, Албания.

 

  • Харесвам 10
  • Благодаря 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

    • tanil1965
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.