Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 5 минути , Lindt каза:

Рядко съм се чувствала по-глупаво, отколкото когато едни французи ни питаха за характерни български ястия. Очевидно трябваше да се отговори сериозно на въпроса, а не можех да измисля почти нищо. 

 

И така, благодарение на увлечението си по Швейцария, ви представям случайно видяна интерактивна кулинарна карта на България на страницата на Българо-Швейцарска асоциация за разпространение и съхранение на българския език, култура и традиции 😍

image.png.2ddc2416218b42cb1a4a2ab5ab7ca5b8.png

 

https://ibl.bas.bg/kulinar/kulinarna-karta.html

 

 

Леле... сега минах през голяма част от районите и установих, че повечето нито съм ги чувала, нито виждала :scratch_one-s_head:

  • Харесвам 1
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 7 минути , Lindt каза:

Рядко съм се чувствала по-глупаво, отколкото когато едни французи ни питаха за характерни български ястия. Очевидно трябваше да се отговори сериозно на въпроса, а не можех да измисля почти нищо. 

 

Аз така си се чувствам редовно от години 😂.

 

А от картата научих много нови неща.

  • Харесвам 1
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 7 минути , funny каза:

Леле... сега минах през голяма част от районите и установих, че повечето нито съм ги чувала, нито виждала :scratch_one-s_head:

Те си имаха на страницата отделна класация за известните на всички ни ястия. Тях си ги чувала, не се тревожи 😄 

Обаче според мен ще ти е много по-спокойно да готвиш бърканица или шльопаво пържено, вместо кордон бльо например. А ако го прецакаш, никой няма да разбере 😎

 

П.П. Ехей, в Трявна имат рецепта за бял мъж 🤭

  • Смея се 5
Публикувано:
преди 27 минути , Lindt каза:

бърканица или шльопаво

Тези две определения много подхождат на готвенето ми, та...права си :biggrin:

  • Смея се 5
Публикувано:
В момента, funny каза:

Тези две определения много подхождат на готвенето ми, та...права си :biggrin:

Сещам се, че на последното пътуване развенчахме някои погрешни представи един за друг:

1/ След като на ден 3 аз не успях да стигна от мястото за закуска до стаята ни в хотела и чаках отвън, той май разбра, че не трябва да ми показва карти и маршрути.

2/ И по темата: разбрахме се да си делим порциите на първата вечер в Италия, защото домакинята така и не можа да изреди поне съставките на поръчаното на английски. Жижо беше убеден, че е ял някакво месо, а реално беше пълнозърнеста паста. Сега вече наистина не го приемам за критерий, че готвя вкусно. Та май ще заложа на бърканиците също 🤭

  • Харесвам 3
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 53 минути , Lindt каза:

Рядко съм се чувствала по-глупаво, отколкото когато едни французи ни питаха за характерни български ястия. Очевидно трябваше да се отговори сериозно на въпроса, а не можех да измисля почти нищо. 

 

И така, благодарение на увлечението си по Швейцария, ви представям случайно видяна интерактивна кулинарна карта на България на страницата на Българо-Швейцарска асоциация за разпространение и съхранение на българския език, култура и традиции 😍

image.png.2ddc2416218b42cb1a4a2ab5ab7ca5b8.png

 

https://ibl.bas.bg/kulinar/kulinarna-karta.html

 

 

Това е суперяко 🙂 В момента я разцъкваме с половинката ми. Аз намерих няколко неща, които помня, че бабите и прабабите ми готвеха, а той едно, с което го е изхранвал баща му, но не знаел, че е "известно" - мислел, че баща му си го е измислил (една супа от пресен чесън и оцет) 🙂 Имаме една седмица в София и фризер, който тъкмо напълнихме само със сладолед. Мисля, че от тази карта ще изровя лесни летни неща за допълване на диетата ни 😉 ❤️

  • Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:
преди 49 минути , Lindt каза:

Ехей, в Трявна имат рецепта за бял мъж 🤭

По-странното щеше да бъде, ако в Трявна имат рецепта за черен мъж 😄

P.S. И то какво излезе - добре, че са швейцарците, та да си съхраним традициите.

 

  • Смея се 6
Публикувано:

Нашите имат още от соца една готварска книга за български традиционни ястия и 90% от нещата никога не съм ги виждал, нито чувал. Сега в тая карта ги виждам обаче.

 

  • Замислям се 1
Публикувано:

Преди 2-3 години мой приятел - швейцарец ми беше на гости и докато се разхождахме му разказах набързо нашата история (не е толкова сложно - от 1300 години в по-голямата част сме били под робство ☹️). Та, като ме пита кой е типичният за БГ продукт, този, който тук ние произвеждаме, аз се стъписах. Веднага "една българска роза" ми се завъртя в главата, но пък само седмица преди това служебно бях при производител на рози в Казанлък, който ми каза, че в БГ отдавна не се прави розово масло, а просто изнасят цвета за Франция. Кисело мляко!!! Замислих се. Това ли кисело мляко, което дори и месец на жегата да забравиш, все ще е същото! Та ние отдавна не правим кисело мляко. ОК, а кой е този специфичен продукт, който да отъждествим с нас като народ, държава?!? Кое е типичното ни ястие? Не кебапчетата, не мусаката, нито пък баклавата... 

Може нашите ястия да си нямат маркетингови имена и да не са известни по света, но ние си имаме нашето. Баба ми готвеше манджа от пиле, картофи и домати. Липсва ми вече това. Дядо ми приготвяше див заек на Попска яхния - парчета запържен заек с арпаджик в гювеч. Другата ми Баба - телешко със сини сливи в глинен гювеч. Това са нашите ястия - ястията на нашите родители, баби... Може и да си нямат имена и да не са известни като пицата и пастата, но тези ястия са си наши и ще ги има докато ги помним и ги приготвяме. 

  • Харесвам 11
Публикувано:
преди 7 часа, Pantelej Putnik каза:

Преди 2-3 години мой приятел - швейцарец ми беше на гости и докато се разхождахме му разказах набързо нашата история (не е толкова сложно - от 1300 години в по-голямата част сме били под робство ☹️). Та, като ме пита кой е типичният за БГ продукт, този, който тук ние произвеждаме, аз се стъписах. Веднага "една българска роза" ми се завъртя в главата, но пък само седмица преди това служебно бях при производител на рози в Казанлък, който ми каза, че в БГ отдавна не се прави розово масло, а просто изнасят цвета за Франция. Кисело мляко!!! Замислих се. Това ли кисело мляко, което дори и месец на жегата да забравиш, все ще е същото! Та ние отдавна не правим кисело мляко. ОК, а кой е този специфичен продукт, който да отъждествим с нас като народ, държава?!? Кое е типичното ни ястие? Не кебапчетата, не мусаката, нито пък баклавата... 

Може нашите ястия да си нямат маркетингови имена и да не са известни по света, но ние си имаме нашето. Баба ми готвеше манджа от пиле, картофи и домати. Липсва ми вече това. Дядо ми приготвяше див заек на Попска яхния - парчета запържен заек с арпаджик в гювеч. Другата ми Баба - телешко със сини сливи в глинен гювеч. Това са нашите ястия - ястията на нашите родители, баби... Може и да си нямат имена и да не са известни като пицата и пастата, но тези ястия са си наши и ще ги има докато ги помним и ги приготвяме. 

Понеже и аз съм баба, чакай, да се изпъча, че попската яхния от див заек я мога:)))Че с тия ловци у нас, преди често се случваше. 

И телешкото - също. Но това са трудоемки и бавни манджи, къде-къде по-лесно е, да напляскам нещо набръжко:(

  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 22 часа, neuromancer каза:

Нашите имат още от соца една готварска книга за български традиционни ястия и 90% от нещата никога не съм ги виждал, нито чувал. Сега в тая карта ги виждам обаче.

 

Май се сещам коя книга имаш предвид. И нашите я имаха (твърде вероятно и още я имат). А последния път като си ходих, леля ми даде едни стари книго-списания с рецепти, намерени на тавана. Някои са издадени в началото на ХХ век. Някой ден ще трябва да пробвам някоя рецепта от тях.

Днешният брънч беше под мотото "Три тарти" (почти по Чехов 😂) - тарга със сьомга, тарта с домати и риба тон и нещо като тарт Татен, ама с праскови.

И вечерята- печени зеленчуци на принципа на антипасти, бурата и розе.

 

20210711_112546.jpg

 

20210711_194702.jpg

  • Харесвам 13
  • Браво 9
Публикувано:
преди 5 минути , Роца каза:

Май се сещам коя книга имаш предвид. И нашите я имаха (твърде вероятно и още я имат). А последния път като си ходих, реря ми даде едни стари книго-списания с рецепти, намерени на тавана. Някои са издадени в началото на ХХ век. Някой ден ще трябва да пробвам някоя рецепта от тях.

Днешният брънч беше под мотото "Три тарти" (почти по Чехов 😂) - тарга със сьомга, тарта с домати и риба тон и нещо като тарт Татен, ама с праскови.

И вечерята- печени зеленчуци на принципа на антипасти, бурата и розе.

 

20210711_112546.jpg

 

20210711_194702.jpg

Толкова хубаво изглежда всичко! 🙂 А и снимките ти са сууууупер!

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Юхууууу 😄

В последно време повече съм яла, отколкото готвила, но днес музата ме навести. Споделям, че може да дам идея на някого в топлото време. 

Шакшука (арабски миш-маш) - https://www.kulinarno-joana.com/2014/07/shakshuka/

 

IMG_20210712_200937.jpg

 

А от испанските тапаси си донесохме руска салата с риба тон. Направо се чудя как не сме се сетили до сега 😄

 

IMG_20210712_200952.jpg

  • Харесвам 22
Публикувано:

И аз днес съм с готварска муза под мишница, наготвих за довечера и за утре вечер.

Салата от моркУви и цвекло, манатарки с ориз и тиквички на грил, с гарнитура, от свински ребърца без кост:))))

 

C8A3E515-5EFF-479F-A592-9E2CD1E50D75.jpeg.dece3ff218d2af6057c9bc8e85e13fdb.jpeg

 

Ще майсторя и едно кето-тортЕ, да видим, ще го бъде ли:)

  • Харесвам 14
Публикувано:

Готова е и тортата:
 

4BB6FF74-168D-442A-9CBF-75E688ADCB40.jpeg.ca3a213240f82bd90d7675ce4184c2a3.jpeg

 

Блат: 4 яйца, 4 лъжици заквасена сметана, 4 лъжици бадемово брашно, 2 лъжици какао,150 гр смлени орехи и 2 лъжици Еритритол

Пекох 20 минути на 180 градуса.

Сметанов крем : сгъстих 250 гр. готварска сметана, добавих 300 гр. заквасена и 2 с.л. Еритритол,малко лимонова есенция,  наплесках , като се охлади,

наредих  кайсии, череши,малини и киви. Накрая- наръсих настърган шоколад с 85% какао и стевия.

 

BE464860-E780-44AA-9C89-BAE36A41E353.jpeg.5fd09065e198275589057ab56be4bd58.jpeg

 

  • Харесвам 14
Публикувано:
На 14.07.2021 г. в 21:35, jul каза:

Специални поздрави - да се познае адресатът 😆

FB_IMG_1626154220435.jpg

Черен дим - готово е:))))!

Днес залових едно прекрасно авокадо - толкова едро, узряло, точно, колкото трябва и със ситна костилка. Направооо - отлично, скоро не бях случвала подобно:

 

8782F958-FCE4-4D01-BD2E-43410A8FEEC6.jpeg.ebb74b8243d566eae851040da78e0b4b.jpeg

 

Стана превъзходно гуакамоле - пухкаво и въздушно:)С чесън и мента този път.

 

2C35177C-1404-4E8B-9840-3A9278C0C53B.jpeg.42588984b19624a45dd49c55e6e18bbe.jpeg

 

 

За вечеря за Съра-телешко кИфте и авокадо, пълнено с крема-сирене, с босилек:

 

0EB1FA60-0512-44D1-A79C-7A2D95AB427D.jpeg.84feea40215cbf174089bfd103f8f3ee.jpeg

 

За мен - същото, без кюфте:))

 

330A4F16-7664-4B57-8ED6-8ECFC85C98D2.jpeg.8afa2954927ad5f49cd596fa99cb1e8f.jpeg

  • Харесвам 12
  • Браво 4
Публикувано:

Здравейте,

Някой готвил ли е супа с нахут,но да не е крем супа?

Опитвала съм такава в Словения и много ми хареса.Имам една рецепта от вестник и ще я пробвам,но приемам още съвети как да я направя.

 

  • Харесвам 1
Публикувано:

Първо: студено вино

C6B22637-0069-4C9A-BAE2-D858EE8207C0.jpeg.36feda4fa1b73353a06c32d7c63627ca.jpeg

 

Второ: два големи домата, две малки краставици и моцарела

E57CA091-F31A-4D60-B3BD-C3A93EFF607E.jpeg.7a23c9d532684946f1d213ad71b269aa.jpeg

 

Трето: сочна диня

0B0CF5A1-4452-4B6A-921B-DF48054A8E24.jpeg.0b0a526a9bd7b1097757746dd19eaaf9.jpeg

 

Тази седмица вкъщи ги няма домашните любимци 😄

  • Харесвам 11
  • Браво 2
Публикувано:
Преди 1 час, jungfraujoch каза:

Здравейте,

Някой готвил ли е супа с нахут,но да не е крем супа?

Опитвала съм такава в Словения и много ми хареса.Имам една рецепта от вестник и ще я пробвам,но приемам още съвети как да я направя.

 

 

 

Третирам си я,  като зеленчукова супа - тиквичка, лук, морков, домат, малко грах и разни зеленийки - чубричка, копър, магданоз. Черен и червен пипер, понякога слагам и някоя скилидка чесънец. Но нахутът - от консерва. Пресен, нито съм виждала / освен в Турция/, нито съм готвила. Става многоцветна и вкусна супа.

 

 

преди 4 минути , ДиянаВ каза:

Първо: студено вино

C6B22637-0069-4C9A-BAE2-D858EE8207C0.jpeg.36feda4fa1b73353a06c32d7c63627ca.jpeg

 

Второ: два големи домата, две малки краставици и моцарела

E57CA091-F31A-4D60-B3BD-C3A93EFF607E.jpeg.7a23c9d532684946f1d213ad71b269aa.jpeg

 

Трето: сочна диня

0B0CF5A1-4452-4B6A-921B-DF48054A8E24.jpeg.0b0a526a9bd7b1097757746dd19eaaf9.jpeg

 

Тази седмица вкъщи ги няма домашните любимци 😄

 

Наздраве!

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

 

преди 5 минути , AlexandraKo каза:

 

 

Третирам си я,  като зеленчукова супа - тиквичка, лук, морков, домат, малко грах и разни зеленийки - чубричка, копър, магданоз. Черен и червен пипер, понякога слагам и някоя скилидка чесънец. Но нахутът - от консерва. Пресен, нито съм виждала / освен в Турция/, нито съм готвила. Става многоцветна и вкусна супа.

 

 

 

Наздраве!

Благодаря.Нахутът е в буркан. Ще добавя продуктите,които ми препоръчваш.

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 часа, AlexandraKo каза:

 

Стана превъзходно гуакамоле - пухкаво и въздушно:)С чесън и мента този път.

И аз днес правих гуакамоле по твоя рецепта- авокадо със сос от нар, чесън, зехтин и хималайска сол. Много хубаво стана! И с маслини върху препечена филийка!

  • Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:
преди 9 часа, marycap каза:

И аз днес правих гуакамоле по твоя рецепта- авокадо със сос от нар, чесън, зехтин и хималайска сол. Много хубаво стана! И с маслини върху препечена филийка!

Радвам се, че ви харесва!
Правила съм и с добавка, крема -сирене, домат, печена чушка и пр.

Най - хубаво, за нашия вкус, е само добре узрялото, пасирано с чесънец, хималайска сол и сос от нар. Даже, зехтин не слагам, то си е мазничко. Всичко друго, като добавка, отдалечава авокадовия вкус:))))

Па и с някоя маслинкаааа, па и препеча филийка, супер!
Тука на Джумаята има една гръцка пекарна-сладкарница. И понякога, изключително рядко, си позволявам да купя по някоя от баничките им, за да пируваме в почивните дни.

Та, да знаете и банички вървят с гуакамоле:))))

 

05C1A3CC-DCA6-4D2D-B1D4-BF4708608E56.jpeg.2d2e8b684c99c24bed440234a3a6eb8d.jpeg

 

 

  • Харесвам 9
  • Благодаря 1
  • Смея се 2
Публикувано:

Давам идейка, за нещо много вкусничко:

Мус от печени  червени чушки, крема сирене, орехи, чесън,пресен джоджен, зехтин, хималайска сол и сок от един лайм лимон.

Отгоре -магданозец:))))

 

2ADA9C44-A4DB-4B02-8BB8-69F4835CAE51.jpeg.5df14c36b37c0562a3ddb2ea8a39a07f.jpeg
 

И постен зелен боб, със зеленчуци и чесън, ще се яде с лъжица козе мляко.

 

3E05B4CB-1870-4748-9AF1-363E17526D46.jpeg.29668e6baa7d05eff83f74d3f9bcdc35.jpeg

  • Харесвам 15
Публикувано:

От преди няколко дни - азиатска салата от краставици и бързи кренвиршки.  Днес стачкувам, нищо няма да готвя 🙂 

Рецепта за салатата https://ilianabalk.blogspot.com/2019/04/2-1.html

Рецепта за кренвиршките https://privanya.blogspot.com/2015/10/blog-post_6.html

 

DSC_0954.jpg

 

DSC_0955.jpg

  • Харесвам 9
  • Браво 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

    • tanil1965
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.