Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 1 минута , Pantelej Putnik каза:

Тортата на @Eva eva съм сигурен, че ще е супер и на вкус. 

А ти, @AlexandraKo, доказваш всеки ден в тази тема, че никой не може да ти се опре откъм постоянство и креативност. 🙂 

Благодаря ти! 
А пък @Eva eva, е направо, мишленов майстор на торти и печивА!
Такива мъчни и сложни, хич не ги захващам, ще призная, с наведена глава:(((

 

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Лесно ви е на вас, а питате ли ме, като са ми стоварили един куп тиквички, краставици , пресен лук и домати и трябва нещо да ги направя:((Децата са на море, мама-на курорт, няма помощ от нийде:(((

Тиквичките, по една рецепта от форума за турски вкуснотии, която е подобна на тази за магеланските, само че, вместо в сметана, първо се топят в разбити яйца. После - в смес от галета и пармезан.

Та, турската рецепта е, след като се опекоха, се слага топчица моцарела, завива се  на рулца и се запича  отново.

Ето ги в двата варианта:

 

7BB9AB86-A3D3-477C-9E4F-E30A6B5E8CED.jpeg.8b7f7cd439914d453b295695961cfc33.jpeg
 

Рулцата много хубави станаха, ще пият бяло вино, с кеф:)))))

Друга част от тиквичките сготвих на манджа-измишльотина:

с  много пресен лук, чушки, гъби ,копър , магданоз и настъргани домати.

 

DEDBB187-4C37-4B81-A2A1-D35D1AF509C2.jpeg.e975d332f04365cb77db7cc3c41dd194.jpeg

 

Трета част нарязах на кубчета за фризера.

Тая седмица, ще бъде био-тиквена, че опекох 4 тави:))))

 

Имах и едни изостанали бекончета в хладилника. Опекох розички, пълнени с пресен лук, гъбки на ситно и настъргана Грана:

 

3851478C-888F-4665-8415-69A84678E812.jpeg.01fbfb93b91db53b42dd96f22fcebce0.jpeg
 

 

  • Харесвам 16
  • Браво 4
Публикувано:

Торта, по рецепта на AlexandarKo:)))

Току-що си я съчиних:))

Блатче: 2яйца, 2 лъжици сметана, 4 лъжици кокосови стърготини, малко смлени орехи  и подсладител. 
Пекох 20/180

Крем: голяма кутия Маскарпоне, малка кофичка заквасена сметана, 3 пасирани кивита и подсладител.

Отгоре-плодове.

Като  се стегне, ще я режем:)))

2B828755-879E-42E9-B4DC-668DDC239A41.jpeg.37a77b026f5058f7f211cdf252d2d4bf.jpeg

  • Харесвам 17
  • Браво 1
Публикувано:
На 24.07.2021 г. в 10:31, AlexandraKo каза:

Лесно ви е на вас, а питате ли ме, като са ми стоварили един куп тиквички, краставици , пресен лук и домати и трябва нещо да ги направя:((Децата са на море, мама-на курорт, няма помощ от нийде:(((

Алекс, оплакваш ли се, или се хвалиш? 🤣

@Eva eva, питчиците са чудни!

Ние тази седмица бяхме на рататуй, а снощи - на японски омлет с ориз и пилешко (omurice).

И дежурният брънч днес. Утре ще правя пълнени чушки. После изпращам фамилията при баба на село и спирам да готвя за месец 😀!

 

20210723_194944-01.jpeg

 

20210724_194935.jpg

 

20210725_110647.jpg

  • Харесвам 13
  • Благодаря 2
  • Браво 4
Публикувано:
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Торта, по рецепта на AlexandarKo:)))

Току-що си я съчиних:))

Блатче: 2яйца, 2 лъжици сметана, 4 лъжици кокосови стърготини, малко смлени орехи  и подсладител. 
Пекох 20/180

Крем: голяма кутия Маскарпоне, малка кофичка заквасена сметана, 3 пасирани кивита и подсладител.

Отгоре-плодове.

Като  се стегне, ще я режем:)))

2B828755-879E-42E9-B4DC-668DDC239A41.jpeg.37a77b026f5058f7f211cdf252d2d4bf.jpeg

Направо си я докарала като онези от Сичилия 😉 

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 минути , Pantelej Putnik каза:

Направо си я докарала като онези от Сичилия 😉 

Еййй, как ме изловииии!
Преписвах, за външния вид  от тях:))))

Иначе - сицилианските си бяха тарти, с крем , моите са кето измишльотини:(((

 

0BEA040B-FAB1-4D15-9885-E1338C8221D8.jpeg.08384f0eaa53a7ebd182fb40cce79a02.jpeg

преди 23 минути , Роца каза:

Алекс, оплакваш ли се, или се хвалиш? 🤣

@Eva eva, питчиците са чудни!

Ние тази седмица бяхме на рататуй, а снощи - на японски омлет с ориз и пилешко (omurice).

И дежурният брънч днес. Утре ще правя пълнени чушки. После изпращам фамилията при баба на село и спирам да готвя за месец 😀!

 

20210723_194944-01.jpeg

 

20210724_194935.jpg

 

20210725_110647.jpg

Оплаквам сееее:(((

Тъкмо се справих с едните, сега пристигнаха нови…

  • Харесвам 3
  • Смея се 3
Публикувано:

И аз тиквички по магелански  a' la @Kalina Ivanova, модифицирани. Вместо заквасена сметана- разбито сирене крема Голдеса с  кисело мляко. И при сервиране,

 

 

поръсени с пържен лук от Lidl. DSC09471.jpg.b09f63af92b7e98eac3e5409eff7e7d6.jpg

 

 

A за десерт- мус  без захар и масло, който става много хубав и често го правя. Давам рецептата–  1 авокадо, 3 с.л. тахан, 8 фурми, 2.5 с.л. хубаво чисто какао, щипка сол и понеже става гъсто (в пасатора се прави), добавям малко готварска сметана или прясно мляко, за да стане мусът по-пухкав.

            DSC09474.jpg.177a3c15044517315e658821d7178a59.jpg

 

 

 

DSC09473.jpg.542861623e36e6a7b98b3fce71592078.jpg

 

 

  • Харесвам 10
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Публикувано:

Снощната торта , вече нарязана:)

Този път постигнах тънък блат, с повечко крем отгоре.

Че все ми стават дебелки:(((

 

3097C486-9FF8-4F5A-B048-4145280F8823.jpeg.feb62c7d4a809830d72c576afa5b1ba9.jpeg

преди 21 часа, marycap каза:

И аз тиквички по магелански  a' la @Kalina Ivanova, модифицирани. Вместо заквасена сметана- разбито сирене крема Голдеса с  кисело мляко. И при сервиране,

 

 

поръсени с пържен лук от Lidl. DSC09471.jpg.b09f63af92b7e98eac3e5409eff7e7d6.jpg

 

 

A за десерт- мус  без захар и масло, който става много хубав и често го правя. Давам рецептата–  1 авокадо, 3 с.л. тахан, 8 фурми, 2.5 с.л. хубаво чисто какао, щипка сол и понеже става гъсто (в пасатора се прави), добавям малко готварска сметана или прясно мляко, за да стане мусът по-пухкав.

            DSC09474.jpg.177a3c15044517315e658821d7178a59.jpg

 

 

 

DSC09473.jpg.542861623e36e6a7b98b3fce71592078.jpg

 

 

Идеята за муса е супер, ще го пробвам тия дни:)) А тия бисквиДи-сърца, ти ли ги опече или са конфекция?:))

  • Харесвам 9
Публикувано:
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Идеята за муса е супер, ще го пробвам тия дни:)) А тия бисквиДи-сърца, ти ли ги опече или са конфекция?:))

Да, мусът е супер, сладостта може да се контролира с броя на фурмите. Аз не обичам сладкото да "натъртва" , както казваше баба ми, и слагам малко повече какао. А  сърцата са шоколадови, норвежки, продават ги в т.н. безмитни магазини. тънки и фини са и ги ползвам за декорация.

20210726_222211.jpg

  • Харесвам 4
Публикувано:

Пак тиквички :)))

Този път, пица, с блат от тиквички.

Блат: 4 средно големи ги настъргах и изцедих, през тензух.

После ги избърках с 2 яйца и половин кутийка крема сирене.

Пекох20/180.

После отгоре - 200 грама настъргана жълта Моцарела и 4 средни домата, настъргани , пекох, още 20 минути.

Сминдух и босилек са подправките.

Не сложих сол, заради сирената.

Голяма приятност се получи, много вкусно .

На вкус си е като истинска пица, с минимум въглехидрати.

 

90A9700A-5395-475B-8FD4-8FA978BA9F4C.jpeg.afdd20e14f09b67387f1a5238f555373.jpeg

 

2FB09B5B-EA06-4BA0-A648-81029CD768DB.jpeg.7d463968464e00699508c92ff47bb648.jpeg

  • Харесвам 15
  • Браво 2
Публикувано:
преди 6 минути , AlexandraKo каза:

Пак тиквички :)))

Този път, пица, с блат от тиквички.

Блат: 4 средно големи ги настъргах и изцедих, през тензух.

После ги избърках с 2 яйца и половин кутийка крема сирене.

Пекох20/180.

После отгоре - 200 грама настъргана жълта Моцарела и 4 средни домата, настъргани , пекох, още 20 минути.

Сминдух и босилек са подправките.

Не сложих сол, заради сирената.

Голяма приятност се получи, много вкусно .

На вкус си е като истинска пица, с минимум въглехидрати.

 

90A9700A-5395-475B-8FD4-8FA978BA9F4C.jpeg.afdd20e14f09b67387f1a5238f555373.jpeg

 

2FB09B5B-EA06-4BA0-A648-81029CD768DB.jpeg.7d463968464e00699508c92ff47bb648.jpeg

Прясно завърнала се в реалността в която никой не ти готви, и при това с една камара тиквички от мама. Та ... много навреме ми идва пицата ти. Сега само трябва да не я объркам или изгоря ( нея или мен) 

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 11 минути , funny каза:

Прясно завърнала се в реалността в която никой не ти готви, и при това с една камара тиквички от мама. Та ... много навреме ми идва пицата ти. Сега само трябва да не я объркам или изгоря ( нея или мен) 

Тъкмо сега похапнахме и се шегуваме със Съра, че в някой Мишленов ресторант, това ядене, ще го продават, за много пари и ще е описано така:

” Канапе - мус, от млади, светлозелени тиквички, расли на шарена сянка, в екологично чистият ни двор на село, био-домати, от слънчевата част на същия двор, специален сорт босилек, отгледан, с много любов, на сянка до герана. И поливан, с изворна вода:)))

Яйцата са  от свободни и щастливи кокошки, а пък Моцарелата - с доказан произход - мляко, от глезени овчици, пасли, на воля,  в Италианските Алпи:)))

 

 

  • Харесвам 1
  • Смея се 8
Публикувано:
преди 4 минути , AlexandraKo каза:

Тъкмо сега похапнахме и се шегуваме със Съра, че в някой Мишленов ресторант, това ядене, ще го продават, за много пари и ще е описано така:

” Канапе - мус, от млади, светлозелени тиквички, расли на шарена сянка, в екологично чистият ни двор на село, био-домати, от слънчевата част на същия двор, специален сорт босилек, отгледан, с много любов, на сянка до герана. И поливан, с изворна вода:)))

Яйцата са  от свободни и щастливи кокошки, а пък Моцарелата - с доказан произход - мляко, от глезени овчици, пасли, на воля,  в Италианските Алпи:)))

 

 

До герана - всичко отговаря на истината при мен. После кокошките, моцарелата и глезените овчици... па и Италиански Алпи....тц

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 минута , funny каза:

До герана - всичко отговаря на истината при мен. После кокошките, моцарелата и глезените овчици... па и Италиански Алпи....тц

Абе, нали има геран в картинката, ще стане вкусно:))))

И всичко е еко-био, на домашното сега, тъй му викат:)))

  • Смея се 1
Публикувано:
преди 23 часа, marycap каза:

Аз не обичам сладкото да "натъртва" , както казваше баба ми

Само за протокола, не се ли казва "накъртва"? 

И една много мързелива рецепта за тиквички, че и нашите на вилата се отсрамиха сериозно:

На търкалца, леко осолени, оваляни в брашно и запечени на фурна с вентилатор до омекване. Стават много сочни и или директна консумация със сирене, чесън, кис мляко или като основа за нещо друго. 

  • Харесвам 5
Публикувано:
преди 7 минути , Светославов каза:

Само за протокола, не се ли казва "накъртва"? 

И една много мързелива рецепта за тиквички, че и нашите на вилата се отсрамиха сериозно:

На търкалца, леко осолени, оваляни в брашно и запечени на фурна с вентилатор до омекване. Стават много сочни и или директна консумация със сирене, чесън, кис мляко или като основа за нещо друго. 

Ееее, аз цитирам баба си. Без да навлизам в етимологията на думата, обяснявам си я така : когато те ударят силно, мястото е натъртено и чувството е неприятно. Когато десертът е много сладък и  не ти е кеф да ядеш повече, стомахът ти е "натъртен" и чувството не е приятно.😁. Добре ,че не боли и не посинява🤣. " Мързеливите" тиквички ще бъдат пробвани още утре!

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 11 часа, marycap каза:

Ееее, аз цитирам баба си. Без да навлизам в етимологията на думата, обяснявам си я така : когато те ударят силно, мястото е натъртено и чувството е неприятно. Когато десертът е много сладък и  не ти е кеф да ядеш повече, стомахът ти е "натъртен" и чувството не е приятно.😁. Добре ,че не боли и не посинява🤣. " Мързеливите" тиквички ще бъдат пробвани още утре!

Забелязала съм, че ние тука също казваме " натъртва", а в Сев.България - "накъртва". Иначе, е все едно - създава ти кофти усещане:((((

преди 14 часа, funny каза:

Прясно завърнала се в реалността в която никой не ти готви, и при това с една камара тиквички от мама. Та ... много навреме ми идва пицата ти. Сега само трябва да не я объркам или изгоря ( нея или мен) 

Снощи чакаха, чаках, чаках - пък не каза, сготви лииии?:girl_hide:

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Снощи чакаха, чаках, чаках - пък не каза, сготви лииии?:girl_hide:

Снощи мислииих, мислиих и реших да отложа готвенето за днес :girl_haha:

 

  • Браво 1
  • Смея се 15
Публикувано:

Отново с най-любимата салатка 🙂 Лятото мога да я ям по два пъти на ден, всеки ден, така на брега на някое море 🙂 Е, не съм на никакво море, съвсем хипотетично си приказвам 🙂 

 

DSC_0411-2.jpg

  • Харесвам 14
  • Браво 1
Публикувано:

Ние днес - плескавици, с млечна салата и Просеко , ама ометохме всичко светкавично, че бяхме  много гладни и снимки нямааа:)))

  • Харесвам 4
Публикувано:

Аз изпратих фамилията на село при баба (е, засега са на половината път, ама утре следобед трябва вече да стигнат) и вечерята ми беше това:

 

20210729_195529.jpg

  • Харесвам 18
  • Браво 1
Публикувано:
Преди 1 час, Роца каза:

Аз изпратих фамилията на село при баба (е, засега са на половината път, ама утре следобед трябва вече да стигнат) и вечерята ми беше това:

 

20210729_195529.jpg

Малко ми напомни като количества и сезонност за нашия обяд, ама ти е по-красив и с месо 🙂

 

По темата - намерихме си оранжеви и жълти домати, ама не бяха вкусни. Домашните песто и дзадзики са ни любими за всякакви зеленцуци на скара. 

223035095_2840292722947518_5970354086245800388_n.jpg.dd2f3561a8da6ce7acc83980fe7c6ddd.jpg

  • Харесвам 12

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.