Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 20 часа, Eva eva каза:

Отново с най-любимата салатка 🙂 Лятото мога да я ям по два пъти на ден, всеки ден, така на брега на някое море 🙂 Е, не съм на никакво море, съвсем хипотетично си приказвам 🙂 

 

DSC_0411-2.jpg

@Eva eva, октоподът как го приготвяш? Мариноваш ли го с нещо предварително.

  • Харесвам 1
Публикувано:

Подкрепям, мнооого си вървят тези октоподени салати в горещото време 👌

Ние след Испания честичко си правим ето тази /снимката е от нета/

Ensalada de Pulpo | |Unaricareceta

 

Сварени пипала /може и от калмар големи/, домат, червена и зелена чушка, лук /червен или воден, да не е лют/. Овкусява се със зехтин и лимон и става чудничко ☺️

  • Харесвам 9
  • Благодаря 1
Публикувано:

Салата от авокадо, сушени домати,мариновани лукчета и чери домати за цвят:)))

Основно - от снощните плескавици, с рулце от тиквичка, пълнено с Пармезан.

Десерт - диня и киви.

Пиенето е ясно:)))

Наздравеее!DA44C1D8-8FF3-4FAB-BD07-A895090E60D7.jpeg.c48bda1c6029f21589a890c33bc7486a.jpeg

  • Харесвам 10
  • Браво 1
Публикувано:
На 27.07.2021 г. в 20:09, AlexandraKo каза:

Този път, пица, с блат от тиквички.

Блат: 4 средно големи ги настъргах и изцедих, през тензух.

После ги избърках с 2 яйца и половин кутийка крема сирене.

Пекох20/180.

После отгоре - 200 грама настъргана жълта Моцарела и 4 средни домата, настъргани , пекох, още 20 минути.

 @AlexandraKo, искам утре да пробвам тази рецепта, но за да не импровизирам много и накрая да го ядем с лъжица( примерно) -тавичката колко е голяма, или блата колко дебел става, за да се ориентирам? Половин кутийка 100гр ли е ? Че взех крема сирене на блокче, като масло. След 20 мин запекло ли се е , струват ми се малко то все някаква вода ще остане, колкото и да ги цедя тиквичките, а и после от доматите пак...

  • Харесвам 1
Публикувано:

@bobole4e, аз ги изстисквам, в една мрежичка от единия лев, за пране на фини неща, от ония с цип.

Първо ги стържа в един гевгир, после ги изстисквам  хубаво и в голямата тава, слагам по средата откопчаваща се форма за торта, 20 см, без дъното. Слагам изцедените и избъркани тиквички и ги притискам хубаво.

Крема сиренето, 100 грама е достатъчно, то е само ,за да не ги соля. Сиренето, яйцата - аз сложих 3, може 2, може и 4.

Пекох 20 минути, на моята фурна е достатъчно, на вентилатор. Нали после, още 20 минути се пече, с плънката, на блата му стават,  общо 40. Но ти си проверявай, до суха клечка блата, както проверяваме печивата , че всяка фурна е различна.

Хитринката е, като е във формичката тоя блат, ако пусне вода, тя отива в празната част на тавата и се изпарява.Не остава в блата:)))

И няма никакво значение, колко ще е дебел блатът , то не е тесто, че да е като хляб, все е вкусно:))

Моят стана , примерно, 2,5 см.А пък доматите, ако са от розовите/ моите са/, те не са водни, а са месести. 

А за да го извадиш от формата, трябва малко да се охлади, минаваш с ножа отстрани и махаш обръча.

Много хубаво става и, ако имаш малки откопчаващи се форми, примерно, с 10 см диаметър, може на всеки по една кръгла пицичка:))))

Аз нямах друго, освен сирена, може да се сложи прошуто, някакво филенце, бекон и пр. Както си налагаме истинската пица.

Аз съм пробвала и блат от карфиол или броколи - не ги харесахме, тиквичките са дъ бест!:)))

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 8 минути , AlexandraKo каза:

слагам по средата откопчаваща се форма за торта

Това е страхотна идея, аз имам и правоъгълна откопчаваща се. Да сложа ли хартия за печене или няма нужда?

  • Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, bobole4e каза:

Това е страхотна идея, аз имам и правоъгълна откопчаваща се. Да сложа ли хартия за печене или няма нужда?

Може,  излишната вода ще  се елиминира и изпари и по-лесно ще се мие тавата:)))

И аз пробвах с правоъгълната, но моята е голяма и не се събра в голямата тава , че ползвах кръгла. Ако ползвах тази на печката, щеше да се смести, но  не се сетих:(((

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 часа, alienad каза:

@Eva eva, октоподът как го приготвяш? Мариноваш ли го с нещо предварително.

По тази рецепта го правя - варя го 30-40 минути, след това го мариновам по указания начин, но не го чакам, директно го редя в чинията.

 

https://www.kulinarno-joana.com/2016/08/marinovan-oktopod-parjeni-tikvichki-i-skordalia/

 

  • Харесвам 5
Публикувано:
преди 4 часа, Eva eva каза:

По тази рецепта го правя - варя го 30-40 минути, след това го мариновам по указания начин, но не го чакам, директно го редя в чинията.

 

https://www.kulinarno-joana.com/2016/08/marinovan-oktopod-parjeni-tikvichki-i-skordalia/

 

В следващите дни, като хвана октопод, ще ви пиша как съм го приготвил. А може и снимки. 🙂 Преди 1-2 години хванах доста октоподи, та прочетох и питах как ги правят гърците. Получи се супер! Рецептата следва. 

  • Харесвам 5
Публикувано:
преди 3 часа, Pantelej Putnik каза:

В следващите дни, като хвана октопод, ще ви пиша как съм го приготвил. А може и снимки. 🙂 Преди 1-2 години хванах доста октоподи, та прочетох и питах как ги правят гърците. Получи се супер! Рецептата следва. 

Нали сме те пратили на почивка, да не се разготвиш и там!:drinks::drinks:

Сърбай бирички и узо и ги командвай с пръстчето, да тичат и да носят:)))

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 4 часа, AlexandraKo каза:

Нали сме те пратили на почивка, да не се разготвиш и там!:drinks::drinks:

Сърбай бирички и узо и ги командвай с пръстчето, да тичат и да носят:)))

Окнопод ще хвана и ще го хвърля на скарата, няма начин. А иначе, аз командоря много (даже твърде много 🙂 ), но не с пръстчето, ами така, че този нареща сам да иска да го направи за мен 😉

А иначе ето как го правих предходни години

20190921_185133.jpg.4a0e5527011144eff661b6dd31dfba3b.jpg

 

20190922_152937.jpg.14c9d9e0032acc43ead661eed35ad7db.jpg

 

20190922_202346.jpg.609e52c6229e28a0c2d1ad2a44ddb625.jpg

 

  • Харесвам 10
Публикувано:

А пък ниййй, подсмрък,подсмрък, като не сме на остров /за сега/, ще ядем агнешко, пъъък:)):hang3:

Пецнах една мръвчица, върху колелца от кромид и пресен джоджен. Стана супер, а пък за лукчетата, да не разправям! За гарнитура - авокадо на кубчета и чери домати.

 

Хайде, наздравеее!

 

1DE9AA5E-653C-4E2A-8B40-501C1D2B2394.jpeg.1b118a4147574dbd6df35847815d0810.jpeg

  • Харесвам 11
  • Благодаря 1
Публикувано:

Любимата ми гръцка закуска - бугаца, в полуфабрикатен вариант (готова, замразена, само я изпекох). Никак не е лоша:

 

20210803_081645.jpg.85b8384af4eb5dabad8b19b6bc477748.jpg

  • Харесвам 6
Публикувано:
преди 9 часа, Бръмбар каза:

Любимата ми гръцка закуска - бугаца, в полуфабрикатен вариант (готова, замразена, само я изпекох). Никак не е лоша:

 

20210803_081645.jpg.85b8384af4eb5dabad8b19b6bc477748.jpg

О, това е много вкусно! А от къде я купи като полуфабрикат?

Публикувано:
преди 2 часа, iMari каза:

О, това е много вкусно! А от къде я купи като полуфабрикат?

От Фантастико, при замразените храни, така изглежда: 

image.png.227a5b4bc39e50127f297c75c6d32ae8.png

 

Пекох към 30 мин на 180'С с вентилатор, в кутията има и пакетчета с пудра захар и отделно с канела да се наръси след това, (които не употребих напълно понеже ми се видяха твърде много).

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Не каза рецептата за октоподите 😊

От снимките, последната. 

 

Не че имам октопод на разположение, но за всеки случай 😉

Публикувано:
преди 12 часа, Lyubina каза:

Не каза рецептата за октоподите 😊

Тъй като ние българите не го приготвяме това нещо и гледаме на него като кулинарна джунгла, искам със снимки да покажа как се чисти и приготвя. Нека само да хвана и ще покажа. 🙂 Не съм забравил. 🙂

  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 54 минути , Pantelej Putnik каза:

Тъй като ние българите не го приготвяме това нещо и гледаме на него като кулинарна джунгла, искам със снимки да покажа как се чисти и приготвя. Нека само да хвана и ще покажа. 🙂 Не съм забравил. 🙂

Да ти кажа, ние често ловим:)) от Метро - и пресен, и сварен/ с него е по-лесно/.

А пък, на връщане от Тасос, като побързаме да хванем пазара в Александруполис , бейби-октоподите, бяха по 10€ килото и в хладилната чанта, спокойно си ги превозваме до Пловдив. Но втора година пропускаме Тасос и не знам, дали сега, цените са такива:(

  • Харесвам 2
Публикувано:

Бисквитки с лимон и лавандула. Не станаха много сладки, сложих 80 г пудра захар. Поръсих ги с пудра захар, някои слепих с малиново сладко 🙂  Рецепта https://www.cooks-and-bakes.com/vid-yastie/deserti/drebni-sladki/lavandulovi-biskviti-s-limon

 

DSC_0494-2.jpg

  • Харесвам 13
  • Браво 1
Публикувано:

Аз от днес съм в заслужена отпуска и в близките седмици основно ще ми готвят 😃.

А последните дни докато си бях из къщи, карах на аламинути и се забавлявах с една кутия изостанало тофу. Та ето го, овкусено по три начина: с краставица,  мисо и лимон, с кориандър и сусам и с домати, соев сос и зехтин. 

И снощната ми вечеря, инстантни рамен нудъли с подправки за кимчи. Съвсем като в любимите ми сериали 😄

 

20210801_124238.jpg

 

20210801_194134.jpg

 

20210802_203442.jpg

 

20210804_194626.jpg

  • Харесвам 13
Публикувано:
преди 2 часа, Роца каза:

Аз от днес съм в заслужена отпуска и в близките седмици основно ще ми готвят 😃.

А последните дни докато си бях из къщи, карах на аламинути и се забавлявах с една кутия изостанало тофу. Та ето го, овкусено по три начина: с краставица,  мисо и лимон, с кориандър и сусам и с домати, соев сос и зехтин. 

И снощната ми вечеря, инстантни рамен нудъли с подправки за кимчи. Съвсем като в любимите ми сериали 😄

 

20210801_124238.jpg

 

20210801_194134.jpg

 

20210802_203442.jpg

 

20210804_194626.jpg

Без изненада. Всичко изглежда много вкусно. :good:

Само едно се питам. Мъжът ти успява ли да се наяде с тия купички?

...

Добре, че сте на почивка в Португалия - ще се нахрани най-после човекът.:wink:

 

--------------

 

@Роца, приятно изкарване в Португалия!

Малко ви завиждам, а и в следващите дни ще ми липсват твоите произведения на изкуството, защото това, което показваш не е просто ... храна.

:clapping:

  • Харесвам 5
  • Смея се 1
Публикувано:
На 4.08.2021 г. в 11:56, AlexandraKo каза:

Да ти кажа, ние често ловим:)) от Метро - и пресен, и сварен/ с него е по-лесно/.

А пък, на връщане от Тасос, като побързаме да хванем пазара в Александруполис , бейби-октоподите, бяха по 10€ килото и в хладилната чанта, спокойно си ги превозваме до Пловдив. Но втора година пропускаме Тасос и не знам, дали сега, цените са такива:(

В Масутис малките октоподи,които си имат специално име (по-горе съм го писал),често са по 7,20-7,50 евро.

Името е Мусхи.

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 22 часа, ven62 каза:

Без изненада. Всичко изглежда много вкусно. :good:

Само едно се питам. Мъжът ти успява ли да се наяде с тия купички?

...

Добре, че сте на почивка в Португалия - ще се нахрани най-после човекът.:wink:

 

--------------

 

@Роца, приятно изкарване в Португалия!

Малко ви завиждам, а и в следващите дни ще ми липсват твоите произведения на изкуството, защото това, което показваш не е просто ... храна.

:clapping:

@ven62, то него го нямаше като правех купичките, беше вече в Португалия 😂. Пък и те бяха за проба, затова и размерът им е такъв... дегустационен 😉

Благодаря за пожеланията и комплиментите ☺️!  Засега има слънце и температури над 20 градуса, тоест, всичко, което ми липсва в парижкия район това лято. Хубава почивка и на теб!

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 14 минути , Роца каза:

тоест, всичко, което ми липсва в парижкия район това лято.

Я пак си помисли😜

Тук започнахме с печените чушки😄

В асортимента на моя плод-зеленчук има и печен патладжан, а от това лято и варена царевица на кочан😆

 

  • Харесвам 2
  • Смея се 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.