Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 14 минути , chandni каза:

Тази вечер се прибирам и мъжът ми ме чака така... 

IMG_20210811_203918.jpg

 

( @Lindt, не се хваля... оплаквам се... :laugh1:)

За оплакване си 🙃 Мен ме водиха на малиново угощение до магеланската гора, а и хижа Тинтява оглавява личната ми бобена класация. 

  • Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:
На 10.08.2021 г. в 19:19, Eva eva каза:

Много вкусни неща показвате 🙂 

@funny Хихи, верно е, кротнах се леко. В тези жеги хич не се яде сладко 🙂 Все пак вчера завъртях едни бързи сладкишчета, много се харесаха 🙂 Не останаха почти, хем доста бройки се получиха. Препоръчвам 🙂 

@AlexandraKo, страхотни сте! Снимките са ви уникални и как хубаво се обличате в синхрон🙂 А за покривчицата ме уби, никога не бих се сетила да понеса покривчица на път 🙂 Супер, пренесе домашния уют 🙂 Весело изкарване 🙂 

 

Ето ги и бързите сладкишчета https://privanya.blogspot.com/2021/07/blog-post.html 

 

DSC_0513-2.jpg

Благодаря ти! Ама, как без покривчица?:))))Сега, сигурно, ще ми се смеете:(

Имам си няколко задължителни неща, в един несесер, за пътуване: прибори за двама +2 малки лъжички, тирбушон, пакет салфетки, покривчица и няколко меламинови неща - 2 малки, 2 големи чинии/ ама дълбочки/ и 2 чаши, събират по 1/2 бутилка вино.

И винаги в куфара - бутилка алкохол/вино+някакво трайно  мезе. Без тия неща, не тръгвам на пътуване.

  • Харесвам 14
  • Браво 4
Публикувано:
преди 8 часа, AlexandraKo каза:

И винаги в куфара - бутилка алкохол/вино+някакво трайно  мезе

Това е СТИЛ!!! Браво!!!

  • Харесвам 7
Публикувано:
преди 2 часа, дядо Пепи каза:

Това е СТИЛ!!! Браво!!!

Благодаря, не е стил, по-скоро е опит:)) Как беше - “не питай старило, а патило”:(

Май, някъде из форума съм разправяла как, преди много години, някъде, около ‘97, на път за Солун, чакахме много време на границата и си  извадихме дебел извод:). Винаги нещичко за пиене/ядене, няма значение посоката. На следващото  пътуване за Истанбул, чакахме 6 часа на границата, амааа- подготвени!Бутилката Джони и луканката, тъкмо ни стигнаха:)))

  • Харесвам 7
  • Браво 1
  • Смея се 2
Публикувано:

Алекс, и ние така. Само че в отделна чанта, не в куфар (че нали сме си автотуристи). Винаги има нещо трайно, плюс кутийка с плодове и охладителчета, добре замразени до момента на тръгването. 

Само една разлика - гледам да не готвя, когато пътешестваме. Но то човек, никога не знае какво ще му сервира животът. 

  • Харесвам 3
Публикувано:

@AlexandraKo, @Lyubina мен моите родители ме научиха на същото. Даже в онези години на нищонямане, те имаха туристически несесер с комплект прибори за хранене . После купиха втори и за нас със сестра ми, да не им се бъркаме в техните неща. Само покривчица си нямахме, вероятно защото преди 40 години нямаше леки варианти на такива. На всички странни погледи, баща ми отговаряше, перефразирайки известната поговорка  - Винаги с торбичка, а понякога и с абичка. Разбира се, пренесохме и в нашите семейства тези мурафети. 

Ей, сега се сещам , че част от премеждията ми по граници са били свързани с този навик - "манджи" някакви и метални прибори:lol:

По повод покупката на първата си кола, синът ми ми поиска едно единствено нещо - комплекта прибори от баба му и дядо му, да пътуват и те с него . Сега със снаха ми са си взели кошница за пикник, включително и покривка. 

 Радва ме надграждането. 

  • Харесвам 7
Публикувано:
преди 10 минути , patilana каза:

@AlexandraKo, @Lyubina мен моите родители ме научиха на същото. Даже в онези години на нищонямане, те имаха туристически несесер с комплект прибори за хранене . После купиха втори и за нас със сестра ми, да не им се бъркаме в техните неща. Само покривчица си нямахме, вероятно защото преди 40 години нямаше леки варианти на такива. На всички странни погледи, баща ми отговаряше, перефразирайки известната поговорка  - Винаги с торбичка, а понякога и с абичка. Разбира се, пренесохме и в нашите семейства тези мурафети. 

Ей, сега се сещам , че част от премеждията ми по граници са били свързани с този навик - "манджи" някакви и метални прибори:lol:

По повод покупката на първата си кола, синът ми ми поиска едно единствено нещо - комплекта прибори от баба му и дядо му, да пътуват и те с него . Сега със снаха ми са си взели кошница за пикник, включително и покривка. 

 Радва ме надграждането. 

А, когато сме с колата, си носим и възглавниците:)))), че и пухените завивки:))

И половината къща с нас.

По самолета не може:(((

 

  • Харесвам 4
Публикувано:

Докато работех имах няколко чек листа - за топло, за студено, за  Европа, за кратка командировка, за дълга. И като ми се обадят за 10-15 мин куфарът е готов. Но това се получи, след като 2-3 пъти тръгвам за един полет до някъде и обратно, а се връщам след 10-15 дни. С нов куфар, 4-5 комплекта бельо, тоалетни принадлежности и т.н. Този навик ми остана и след, като спрях да летя. аз съм човечето, което реди куфарите по предварително подготвения чек лист. А когато сме с автомобил задължително кафе машината е с мен. Нямам сърце да чакам барманите да се наспят и отворят 9.30-10.00. до тогава аз съм се заредил със сутрешната доза кафе и денят е пей сърце. А покрай кафе машината се заглавят и други нещица. Другото, което задължително взимаме са ядките - суров микс от бадеми, лешници, кашу и нещо друго, каквото ни хареса. Едно пликче 0,5 - 1.0 кг ни съпровождат с колата. Когате сме с авиона малко по-малко, но пак има. Заемат малко място, но решително и бързо преборват глада.  

  • Харесвам 13
Публикувано:

Всеки с навиците и с катуна си 😂

И ние с кола ли сме - задължително се влачи кафе машина и някакъв лек алкохол… за всеки случай.

Но виж с техниката прекаляваме - за всеки лаптоп, четец, бисквитка за интернет ( за Европа), подвижна батерия ( много голяма като капацитет и за това и тежка като тухла) , по 2 телефона …. абе ..

  • Харесвам 4
Публикувано:

С кафето нямам проблем. Тъй като само аз съм кафепиещ, съм си взела една френска преса, за 2 кафета. Трябва ми гореща вода само и моето си кафе 😉

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 23 минути , Lyubina каза:

френска преса, за 2 кафета.

Това също е решение. Нещо не ме грабва този вид кафе. За това еспресо машината се слага най-напред в колата.

  • Харесвам 4
Публикувано:

Възпитание,стил,култура на пътуване и както казва @AlexandraKo,не питай старило,а патило.

Детството ми мина изключително по българските планини и до ден днешен имам навиците,на които сме научени от родителите си.

Тръгвахме на път с одеяло,без значение дали пеша на Витоша или с колата,където и да било.Станеше ли време за обяд на полянка, върху одеялото се слагаше една много готина покривка от Германия,на червени и бели квадратчета,която се използваше само за екскурзии.Прибори,салфетки,голям термос,малки и по-големи кутии с храна.Всичко това го носеше татко в голямата зелена раница.Аз пък си имах малка детска раничка,в която носех книжка и една кафява гумена сърничка.Спомням си и дървените кошчета за боклук,в които изхвърляхме отпадъците си и на връщане пълнехме раницата с шишарки,кестени и жълъди,с които си правехме фигурки.Аз бях злояда 😀, но на път се хранех отлично!

Сега имаме одеяло,което си е точно за екскурзия-отдолу е нещо като гумирано и не се пързаля,пластмасовите прибори и кутийки са вече много компактни и удобни.

В крайна сметка както му е приятно на човек,важното е да хапва с апетит и да не замърсява околната среда.

В събота отново сме на пикник и предполагам,че се досещате какво ще има в раницата.🥰

  • Харесвам 7
Публикувано:

Отивам в ъгъла да се срамувам, щото ние носим 80 % от всичко горе изброено. Оправдавам се с децата, но не зная какво ще стане, когато и най-малкото порасне.

  • Харесвам 2
Публикувано:

Може ли някой да даде идейка как бихме могли да мариноваме тези чушлета, за да станат с една идея по-меки и вкусни? 🤗 Благодаря.

 

20210814_122110.jpg.8b295025046397e9469a9590e8e2a306.jpg

Публикувано:
преди 15 минути , Граф Вронски каза:

Може ли някой да даде идейка как бихме могли да мариноваме тези чушлета, за да станат с една идея по-меки и вкусни? 🤗 Благодаря.

 

20210814_122110.jpg.8b295025046397e9469a9590e8e2a306.jpg

Сложи ги във фурната на 200 градуса и нека да се позапечат. След това ги извади от фурната и докато са още горещи ги нареди в буркан, като на дъното нарежеш 1-2 скилидки чесън на ситно, магданоз пак на ситно, сол, няколко зърна черен пипер и залееш с винен оцет догоре, както и малко балсамико (да речем 2 лъжици). Така получените буркани след като изстинат слагаш в хладилник. След 2-3-4 дни си втасват и имаш отровно вкусни чушки. 🙂 

IMG_20210814_124127.jpg.45c0a4d97e8bc2f0b1a2862ae21dfefa.jpg

  • Харесвам 7
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 22 минути , Граф Вронски каза:

Може ли някой да даде идейка как бихме могли да мариноваме тези чушлета, за да станат с една идея по-меки и вкусни? 🤗 Благодаря.

 

20210814_122110.jpg.8b295025046397e9469a9590e8e2a306.jpg

Ял съм мариновани със сирене,бяха вкусни,но от магазина.Потърси в нет-а има рецепти.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Какво да наготвя с махлеп? Купих от един супермаркет миналата седмица. Ако не го ползвам веднага, ще потъне завинаги в шкафа с безполезни подправки. 🙂Дайте идеи за бърз не пикантен крем, кекс, курабии, в палачинки, с пилешко? Нещо без мастикови зрънца и много подправки - детето не харесва силни вкусове. Ситно смлян е (снимка)

IMG_20210814_144359.jpg

Публикувано:
преди 5 часа, Граф Вронски каза:

Може ли някой да даде идейка как бихме могли да мариноваме тези чушлета, за да станат с една идея по-меки и вкусни?

От много, много години се занимавам с консервиране за зимата. Слагам кисел чесън, пиперки, като посочените, кисели краставички, кисело зеле, чат-пат сурова туршия. Та за чесъна и пиперките използвам една и съща марината, която се оказа много успешна: Подреждам пиперките, предварително почистени от дръжките в буркани. Правя смес от : равни количества оцет и вода, и сол на вкус. Върху наредените пиперки слагам 2-3 клечки изсушен копър. Заливам с маринатата. И това е цялата философия. След 20-30 пиперките ( чесънът ) са готови за консумация. Чесъна го купувам началото, на юли, най -късно, коато е още млечен. Изчиствам го и в буткана влизат само скилидките с 1-2 от люспите. Така бурканът събира повече материал. Имам роднини, които слагат в марината и малко захар. Няколко пъти копъра о пропускам. Също става добре. Зимата една тава ( тенджера ) боб изяжда оре-долу един буркан чушлета.     

  • Харесвам 1
  • Благодаря 2
Публикувано:

А за прясна консумация сега пиперките ги пека на котлон, скара, фурна. Както дойде. Слагам ги в затворена тенджара, за да се задушат. Чесъна го почиствам и режа много на ситно. Не го пасирам, или счуквам. Прибавям наситнен магданоз, зехтин ( олио ), сол и захар в равни количества. Всичко избърквам и оставям да да си почине. Най-хубаво е да се приготвят чушлетата от днес за утре. Ако се добавят чесъна и подправките, докато чушлетата са още топли, се получава 6+. По същата рецепта приготям и пиперки - капия, за прясна консумация. Също се получават много добре. 

  • Харесвам 4
  • Благодаря 2
Публикувано:
преди 59 минути , Светославов каза:

расте достойна смяна!!! 

На този натюрморт липсва само едно буренце 250-300 оки с амброзия и една дамаджана 20кг юта ракия. Може и жЕлта да е. Но цветът няма много, много да ни сбърка. 😆

  • Харесвам 2
Публикувано:

Темата малко позаспа, докато главните виновници са насам-натам. И понеже днес е празник, реших да направя нещо по-така. Тъй като главната празнуваща е на френска земя, ще нарека моите Кюфтета по цариградски - Ле Кюфте де ла Вил дю Роа. (моля френскоговорящите не ме намразват😁). Тоест от турска манджа придаваме стил и отива към френската кухня. Отива към Кюизин франсез, защото картофено/морковеното пюре е съвсем рустик и с много масло (както франсетата го правят), а има и индийско орехче, за да се свърже вкусово с Ориента и отвъд. @AlexandraKo, наздраве! 🙂 

 

2008058845_.jpg.9654692a1aef0a042fc21786a4235ffd.jpg

  • Харесвам 15
  • Браво 1
Публикувано:
преди 36 минути , Pantelej Putnik каза:

Темата малко позаспа, докато главните виновници са насам-натам. И понеже днес е празник, реших да направя нещо по-така. Тъй като главната празнуваща е на френска земя, ще нарека моите Кюфтета по цариградски - Ле Кюфте де ла Вил дю Роа. (моля френскоговорящите не ме намразват😁). Тоест от турска манджа придаваме стил и отива към френската кухня. Отива към Кюизин франсез, защото картофено/морковеното пюре е съвсем рустик и с много масло (както франсетата го правят), а има и индийско орехче, за да се свърже вкусово с Ориента и отвъд. @AlexandraKo, наздраве! 🙂 

 

2008058845_.jpg.9654692a1aef0a042fc21786a4235ffd.jpg

Наздраве , ние започнахме на плажа:

 

BAEA91E9-AE21-43A9-8885-9B77CDCAC4F5.jpeg.8f385729b21945979b85eef7634a0fb2.jpeg

 

68F012C7-936E-4E3D-9F32-69B247334F49.jpeg.4c04dad3eb6943121767b9a9e8158446.jpeg

 

А къде и как  ще продължим нататък…

  • Харесвам 8
  • Благодаря 1
  • Браво 4
Публикувано:
На 27.07.2021 г. в 20:09, AlexandraKo каза:

Пак тиквички :)))

Този път, пица, с блат от тиквички.

Най - накрая стигнах и до пицата, че в тия жеги никаква печка не пусках. Стана по-лесно, отколкото мислех, ама си иска рендосване... Много приятен вкус и топло и студено:

IMG_20210816_191838.jpg.a5d0b9ebc60043fdfae490c37be79347.jpg

 

 

IMG_20210816_192020.jpg.76a8192829c9f7bf3971983972be40a6.jpg

 

П. п. Ех, тоя телефон, как обръща лошо снимките 😞

  • Харесвам 9

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.