Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Стана дума преди ден за бабите в тази тема и аз реших да си спомня за баба ми с едно от нейните типични приготовления, когато ни посрещаше. Кюфтета 🙂 

Пристигнем с москвича , пътували сме 3-3:30 часа и сме изминали сякаш половин Европа по днешни стандарти. Гладни сме. А тя още пържи кюфтета. Мирише приятно в цялата къща и дори неустоимо на фона на нашия апетит. На масата се поставя голяма паница със 100 кюфтета (е, добре де, приблизително 🙂 ), във всички чинии има салата от домати собствено производство. Ние сме донесли бира Загорка, защото минаваме през Стара Загора. За децата има "Етър" или "Алтай", а и редовната лимонада. Лимонада, но не от тази днешната "разлигавена" лимонада 😂, а от онази истинската със 100% химия в нея. Възрастните пият домашна ракия и си говорят скучни неща, а ние ядем набързо и бягаме надалеч от тази скука. 

Днес се опитвам да направя като на баба ми ямболските кюфтета ( @Lyubina😉 ), но те не стават същите. Моите не са лоши в никакъв случай, но не са никак същите като нейните. И аз не съм същият. Или съм същият, но с няколко десетилетия по-опитен 🤭

Заедно с кюфтетата реших да вмъкна и малко арабски кус-кус, че да отпразнувам днешното купуване на билети за Йордания (хваля се най-безсрамно 😊). 

IMG_2008.JPG.e4e1e9fa7706a4e25ddc0f0476863d73.JPG

 

IMG_2012.JPG.97bbe805a801b161551d88997f784044.JPG

  • Харесвам 27
  • Благодаря 1
  • Браво 4
Връзка към коментар

@Pantelej Putnik, със здраве да си оползотворите билетите! Няма друга като едновремешната лимонада с отровножълтия цвят... ама вкусна беше, да му се не види! 😂

Ние днес сме на пиле по баски- френският отговор на пилето лютика 😀. Правих го с пилешки бутчета  ама те бяха направо като от птеродактил.

 

20210830_194745.jpg

  • Харесвам 16
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 27 минути , Pantelej Putnik каза:

Стана дума преди ден за бабите в тази тема и аз реших да си спомня за баба ми с едно от нейните типични приготовления, когато ни посрещаше. Кюфтета 🙂 

Докле се обърнеш и току виж някой от внуците ти, да си жив и здрав да ги дочакаш и им се порадваш, с носталгия споменува кюфтенцата на деда си в тази тема 🙂 

  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

@Pantelei Patnik, кюфтетата са класика с пържени / варени картофи (с лук 😉 ) и доматки! 

И на мен това ми е спомен от онези години. 

Но като те чета за лимонадата, Алтай или Етър започвам да си мисля, че може и да сме по-близки набори, отколкото изглежда (язък, нали те бях нарекла за зет :rofl: ) (Това да се приема за комплимент)

 

Загорката е друга тема, тя ми е от студентските години. 

 

Но като стана дума, моята баба правеше страхотни палачинки и катми (залети с прясно мляко), а за пържените картофи приготвяше "сос" с чесън и оцет, но така и не съм го запомнила. 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 6 минути , Lyubina каза:

@Pantelei Patnik, кюфтетата са класика с пържени / варени картофи (с лук 😉 ) и доматки! 

И на мен това ми е спомен от онези години. 

Но като те чета за лимонадата, Алтай или Етър започвам да си мисля, че може и да сме по-близки набори, отколкото изглежда (язък, нали те бях нарекла за зет :rofl: ) (Това да се приема за комплимент)

 

Загорката е друга тема, тя ми е от студентските години. 

 

Но като стана дума, моята баба правеше страхотни палачинки и катми (залети с прясно мляко), а за пържените картофи приготвяше "сос" с чесън и оцет, но така и не съм го запомнила. 

Да, и аз не искам да мога да си спомням за Алтая и Етъра, но ги помня, пък и съм ги пил 🤭. Карай да върви! Важното е да се чувстваме добре и да сме усмихнати 🙂 

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Бабите са оставили прекрасни спомени и любими манджи,които никой не може да повтори.

Моята баба,Бог да я прости, правеше разкошни баници,погачи,бухтички и крем пити.Затваряше по 300 буркана компоти,правеше сладка от какво ли не,най-любимото ми беше от вишни и бели череши.И сиропи много вкусни ,ама ние не та не-алтай,лимонада и жълт швепс пиехме.

А кюфтетата на дядо бяха толкова пухкави и сочни....И пача си правеше в една специална купа само за тази цел.

В днешно време предпочитаме домашните сиропи и ги правим с соковарната на баба.Не искам и да чуя за кока кола.

  • Харесвам 13
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 6 часа, Pantelej Putnik каза:

Да, и аз не искам да мога да си спомням за Алтая и Етъра, но ги помня, пък и съм ги пил 🤭. Карай да върви! Важното е да се чувстваме добре и да сме усмихнати 🙂 

Абе и аз те имам за младок, к’ви са тия Алтай и Етър, дет ги помниш?
Мислех си, че само ние с Венчо @ven62сме ги виждали:((((Подсмрък, подсмрък…

Пък за баби и за бяло сладко, като иде реч: у нас се сервираше лъжичката бяло сладко, в чашка с вода и мъъънинка чашчица, турско кафе. Вареше го в едно джезвенце, от квадратна кутийка, на която пишеше леблебия:)) И още по-мънинка, като напръстник -  от вишновката на баба. 

До скоро си пазех по една от чашките - от тънко стъкло, като лаленца - и голямата, и малката - за водата и ликьорчето.

 

  • Харесвам 9
  • Смея се 1
Връзка към коментар
На 29.08.2021 г. в 5:10, Роца каза:

Лелеее, върна ме 100 години назад в детството ми, когато баба ми черпеше приятелките си с кафе и бяло сладко - лъжичка сладко в една голяма чаша вода и кафето в едни тънки порцеланови чашки.

 

20210829_121540.jpg

И моята баба много обичаше бяло сладко. Ние ходехме на Етъра и там имаше някакво магазинче/кафененце/дюкянче и там сядахме. 

Иначе тази ми същата баба, на която съм кръстена, съм я запомнила, че все правеше пържени яйца. Майка ми като дошла вкъщи и тя и казала, че е забравила да готви 😆. Ама пък за сметка на това беше винаги нагласена, облечена, с дрехи шити по поръчка, опасна беше 🙂 . 
 

И да съм по темата - в момента пека една питка, сега втасва, не знам как ще стане на вид и на вкус, за първи път правя по тази рецепта - с масло и сирене плънка. Уикенда ходихме на гости на наши приятели и мъжът беше направил такава питка - толкова вкусна! Аз изядох само едно парченце да не съм нахална, че бяхме много хора, ама от тогава си мечтая за нея 🤤.

 

Докато мога още да редактирам мнението - прекрасна се получи и на вид и на вкус! 
5E9DB7E8-CD2B-4B58-BC3E-4966EA8A436D.jpeg.b973a2b6816ae7f5d98cfc59e12f6b5c.jpeg

 

AE4D8D49-F0FE-406F-8597-F4B12CB10FE8.jpeg.ed2db9957954c3ce2630bac93ecb8c2c.jpeg

  • Харесвам 22
Връзка към коментар

Аз пък днес реших да направя мариновани патладжани. Майка ми ги прави и затваря буркани за зимата, чудно мезе за ракийката. Сега като съм далече от нея, си правя някои неща сама. Предишната доза я изядохме още прясна, май и тази ще я сполети същата съдба. Много ми допада сладко-киселата марината, напомня ми за нещо азиатско. Не е най-апетитно изглеждаща на снимка, но е много вкусна. И не е никак здравословна, щото се пържи и има захар, но от време на време...може да си позволи човек.

IMG_20210831_125922.jpg

IMG_20210831_125634.jpg

  • Харесвам 14
Връзка към коментар
преди 10 минути , elenitta каза:

Аз пък днес реших да направя мариновани патладжани. Майка ми ги прави и затваря буркани за зимата, чудно мезе за ракийката. Сега като съм далече от нея, си правя някои неща сама. Предишната доза я изядохме още прясна, май и тази ще я сполети същата съдба. Много ми допада сладко-киселата марината, напомня ми за нещо азиатско. Не е най-апетитно изглеждаща на снимка, но е много вкусна. И не е никак здравословна, щото се пържи и има захар, но от време на време...може да си позволи човек.

IMG_20210831_125922.jpg

IMG_20210831_125634.jpg

Рецептата,ако не е тайна.🙂

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 часа, alienad каза:

@Травеолани, прекрасна изглежда питката. Ще разкажеш ли как я направи?

Благодаря 🙂 . 
Ето тази рецепта ползвах (в нея тестото се прави на машина, но аз нямам машина и го правих на ръка). Използвах суха мая Quick Rise, при която първото втасване е само 10 минути и се спестява време. За всички останали стъпки следвах рецептата точно. 
Ако имаш въпроси - питай 🙂 .


2A4C7E9D-49C0-4BC7-8C5E-89967837E9BA.jpeg.b87fe76998f736073a873c7601a1b2e4.jpeg

  • Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

Пюре от артишок, с чесън, прясна мента, сока на един лайм лимон и орехи.

Запечени с  козе/овче сирене гъби и авокадо+сирене+по едно пъдпъдъче яйчице.
Вечеря, с кето-насоченост, докато не започнем динята:)))

 

C025874F-67C8-4901-9984-165C1366E019.jpeg.803ad96efc017c47d2147659ea5bc275.jpeg


Това е козето/овчето сиренце, дето надомъкнахме от Корсика. Ако някой види някъде - много е хубаво:)

 

77854A64-DC78-46EF-86D6-A93C13CB3A07.jpeg.a27c6c052cd6667d5a949a3e629fc345.jpeg

  • Харесвам 15
Връзка към коментар

Едно вкусно нещо- не знам как да го нарека (пита- баница?), за закуска. С много сирене е. Разрязах  го горещо и беше още влажно. Върви с кафе или с айран.🥛

 

 

DSC01662.JPG

DSC01654.JPG

DSC01655.JPG

DSC01661.JPG

  • Харесвам 21
Връзка към коментар

 

Грах с картофи и копър. Нищо кой знае какво, но историята е направо скандална 🙂 🙂 🙂

За грах мислех, че се справям, какво има да му се обърка в готвенето? Понякога слагах картофи, понякога и копър, нищо кой знае какво до тук, манджа като манджа. НО! Малкото 3 годишно не обича зелени неща и откакто се осъзнава вече не го яде. От време на време все пак готвех, пробвах да пробутам, но нямам нерви да го залъгвам да яде. И не ядеше. До това лято преди месец-два, когато... Няколко пъти на Корфу ядохме в една семейна таверна. Поръчваме гирос с пържени картофи, много ясно. От нищото собствениците носят на детето чиния с грах - готвили си за тях и да го почерпят. Омете го. Казахме им, че много го хареса. На следващия ден пак там сядаме, пак за гирос, милите хора му носят подарък друг грах, този даже и с копър. Омете го. Брей? Пътуваме из Корфу, малкият ме моли като се приберем да му сготвя грах. Прибираме се. Иска "Гръцка" манджа да му го готвя. Готвя. Яде. Да, бе, да!? Баба му само зелени неща в Гърция е яла. Така от юли до сега, когато сме си вкъщи, се готви грах с картофи.

IMG_20210831_215522.jpg

  • Харесвам 9
  • Смея се 5
Връзка към коментар
преди 9 часа, Coo каза:

 

Грах с картофи и копър. Нищо кой знае какво, но историята е направо скандална 🙂 🙂 🙂

За грах мислех, че се справям, какво има да му се обърка в готвенето? Понякога слагах картофи, понякога и копър, нищо кой знае какво до тук, манджа като манджа. НО! Малкото 3 годишно не обича зелени неща и откакто се осъзнава вече не го яде. От време на време все пак готвех, пробвах да пробутам, но нямам нерви да го залъгвам да яде. И не ядеше. До това лято преди месец-два, когато... Няколко пъти на Корфу ядохме в една семейна таверна. Поръчваме гирос с пържени картофи, много ясно. От нищото собствениците носят на детето чиния с грах - готвили си за тях и да го почерпят. Омете го. Казахме им, че много го хареса. На следващия ден пак там сядаме, пак за гирос, милите хора му носят подарък друг грах, този даже и с копър. Омете го. Брей? Пътуваме из Корфу, малкият ме моли като се приберем да му сготвя грах. Прибираме се. Иска "Гръцка" манджа да му го готвя. Готвя. Яде. Да, бе, да!? Баба му само зелени неща в Гърция е яла. Така от юли до сега, когато сме си вкъщи, се готви грах с картофи.

IMG_20210831_215522.jpg

Всичко ядат, въпросът е как му/й се представят нещата. 🙂 А и личния пример е много важен. 

Много хора казват, че децата не обичали плодове и зеленчуци. Не е вярно. Обичат, но не го подозират, защото не ги предлагаме по интересен начин. Я нарежи една ябълка или праскова, нареди я като слънчице, па да видим няма ли да я яде. Чесън и лук също ядат. Само да разкажем какви чудеса правят тези зеленчуци с микроите, как ги гонят и какъв бой ядат тези микроби. Трябва да има история, игра и така, докато стане навик и после сами си искат. 🙂

Ето как ги нареждаме... Е, тук не е за него. 😄

20200617_184603.jpg.a361edd413814958e4cf0f68070c219e.jpg

  • Харесвам 11
Връзка към коментар
преди 34 минути , Pantelej Putnik каза:

Всичко ядат, въпросът е как му/й се представят нещата. 🙂 А и личния пример е много важен. 

Много хора казват, че децата не обичали плодове и зеленчуци. Не е вярно. Обичат, но не го подозират, защото не ги предлагаме по интересен начин. Я нарежи една ябълка или праскова, нареди я като слънчице, па да видим няма ли да я яде. Чесън и лук също ядат. Само да разкажем какви чудеса правят тези зеленчуци с микроите, как ги гонят и какъв бой ядат тези микроби. Трябва да има история, игра и така, докато стане навик и после сами си искат. 🙂

Ето как ги нареждаме... Е, тук не е за него. 😄

20200617_184603.jpg.a361edd413814958e4cf0f68070c219e.jpg

Подреждаш красиво и викаш на малкия човек: “ няма да пипаш!”:))))

И ела след малко:)))

  • Харесвам 3
  • Смея се 9
Връзка към коментар

Много сполучливо бананово-шоколадово брауни. Не изглежда особено красиво, но е мой тип десерт.

Малко по-меко изглежда от оригинала,  защото добавих малко бадемово мляко.

20210901_191323.jpg

Screenshot_20210829-080956_Instagram.jpg

Screenshot_20210829-081000_Instagram.jpg

  • Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 6 часа, Pantelej Putnik каза:

Всичко ядат, въпросът е как му/й се представят нещата. 🙂 А и личния пример е много важен. 

Много хора казват, че децата не обичали плодове и зеленчуци. Не е вярно. Обичат, но не го подозират, защото не ги предлагаме по интересен начин. Я нарежи една ябълка или праскова, нареди я като слънчице, па да видим няма ли да я яде. Чесън и лук също ядат. Само да разкажем какви чудеса правят тези зеленчуци с микроите, как ги гонят и какъв бой ядат тези микроби. Трябва да има история, игра и така, докато стане навик и после сами си искат. 🙂

Ето как ги нареждаме... Е, тук не е за него. 😄

20200617_184603.jpg.a361edd413814958e4cf0f68070c219e.jpg

Който не е дялкал фигурки-коли от ябълка или не е изрязвал багери от червена чушка, той не знае какво е да се стараеш в презентацията 🙂 И аз така разправях, че личния пример е важен, мога да живея на салати и да не се сещам да близна месо с години, но малкото мръвкоядче има свои предпочитания 🍗😂

Не съм веган в никакъв случай, но аз при възможен избор ще предпочета плодове и зеленчуци, не и той.

преди 5 часа, AlexandraKo каза:

Подреждаш красиво и викаш на малкия човек: “ няма да пипаш!”:))))

И ела след малко:)))

Мине, оближе, нагризе и ги остави 🙂 не спирам да опитвам все още, но се изморих и не е с толкова старание като преди две години.

 

 

Хубавите странични ефекти от пътуването - отваря му се апетит за сравнително здравословни неща, които иначе у дома не минават 🙂 🙂 🙂 Граха го изяде вчера, днес си поръча пилешка супа. До тук бяхме тази седмица със зеленините, пак е нещо 🙂

 

ALFK.gif.820e7341cb1deed7699aa6bc8ca6c7b2.gif

  • Харесвам 5
  • Смея се 1
Връзка към коментар
На 31.08.2021 г. в 13:29, traveler каза:

Рецептата,ако не е тайна.🙂

Съжалявам за забавянето. Ето и рецептата, която ползвах:

3 кг патладжан се бели и се нарязва на кубчета. Аз го сложих в солена студена вода и после да се отцежда около час. В рецептата пише да се посоли и да се остави около половин час, но така потъмнява и на мен не ми харесва. През това време в тенджера се приготвя марината от 150 мл вода, 180 мл оцет, 1 с.л. оцет, 1/2 чаена чаша захар. Загрява се колкото да се стопи захарта. Аз нарязвам и 3 скилидки чесън в маринатата, добавям 1 дафинов лист и няколко зрънца черен пипер. Отцеденият патладжан се изпържва до леко зачервяване и се изважда в тенджерата с маринатата, докато се изпържи цялото количество. После се поръсва с накълцан магданоз и се слага в буркани. Маринатата се разпределя в бурканите. В една рецепта от интернет видях, че изпържват за кратко и моркови нарязани на колелца. Харесаха ми много и аз започнах да ги слагам при патладжаните в бурканчетата. Стерилизират се за 20-тина минутки и се обръщат с капачките надолу докато се охладят.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 2
Връзка към коментар

:offtopic:

Моята навремето живееше само на по 1 кебапче дневно.

Майка ми периодично ме заплашваше, че детето не се хранело, че слабеело, че не знам какво... 

Е ми....  :dntknw:

Сега го нямаме този проблем. Само дето едната е решила, че като живее по други географски дължини и ще вегетарианства (вероятно защото не се е научила да си приготвя месни ястия, или защото месото там не й харесва).

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 21 минути , Coo каза:

Хубавите странични ефекти от пътуването - отваря му се апетит за сравнително здравословни неща, които иначе у дома не минават 🙂 🙂 🙂 Граха го изяде вчера, днес си поръча пилешка супа. До тук бяхме тази седмица със зеленините, пак е нещо 🙂

Ами води го по-често на пътувания това дете 😄 

  • Харесвам 1
  • Смея се 4
Връзка към коментар

Днес завъртях набързо един конфитюр от сини сливи 🙂 5 бурканчета станаха. Направих го по рецептата на Фикса на д-р Йоткер, но намалих захарта - сложих 300 г., вместо 500 г. Сега трябва да му търся приложение в някой десерт 🙂 Замислих се всъщност конфитюр ли е това и каква е разликата между мармалад, конфитюр и сладко 🙄  Сега готвя свинско със зеле, още от онзи ден ми се яде, след като видях зелето на @Тони 🙂 Моето, обаче, е  с прясно зеле 🙂 

 

DSC_0986-2.jpg

  • Харесвам 11
  • Браво 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.