Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 20 минути , Eva eva каза:

Днес завъртях набързо един конфитюр от сини сливи 🙂 5 бурканчета станаха. Направих го по рецептата на Фикса на д-р Йоткер, но намалих захарта - сложих 300 г., вместо 500 г. Сега трябва да му търся приложение в някой десерт 🙂 Замислих се всъщност конфитюр ли е това и каква е разликата между мармалад, конфитюр и сладко 🙄  Сега готвя свинско със зеле, още от онзи ден ми се яде, след като видях зелето на @Тони 🙂 Моето, обаче, е  с прясно зеле 🙂 

 

DSC_0986-2.jpg

https://www.sladea.bg/saveti/kakva-e-razlikata-mezhdu-sladko-marmalad-i-konfityur/

 

Тука горе-долу е обяснено. Сладкото е с цели плодове - например - от смокини.

На времето, като правехме сладко от цели сини сливи / без костилките/, избърквахме  всичко в голямата тава за лютеница и носехме на фурната на Гладстон или, на другата, срещу Синдикалния дом. Плюс китка индрише . Вечерта си прибирахме тавата, с чудното сладко, сгъстено на бавен огън във фурната. После съм опитвала , в печката - не е същото:((

А още по- после, спряхме да ядем сладкА. На двора на кабинета имам чудна смокиня, тази година, имаше толкова много /и още има плод/ , че ми втръсна. Преди няколко дни, дадох на съседката да я обере , искала да си вари сладко. Пък тя е голяма кулинарка - донесе едно бурканче - много беше хубаво. Смокините цели, сосът - като мед, кристално прозрачен.

 

 

П.П. Плескам един кето десерт, чакам да се охладят блатчетата.

Снимки - след малко.

  • Харесвам 3
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
преди 6 минути , AlexandraKo каза:

На двора на кабинета имам чудна смокиня, тази година, имаше толкова много /и още има плод/ , че ми втръсна. Преди няколко дни, дадох на съседката да я обере...

Ми, казвайте ги тези неща по-рано 🤣🤣🤣 От две години смокинята заема място плод номер 1 в живота ми 😄 Щях да дойда я обера и да си ги изям 🤣🤣🤣 Записвам си за догодина. 😉

 

П.с. Днес една колежка ми донесе, така че засега имам 🤣🤣🤣😎

  • Харесвам 3
  • Смея се 5
Връзка към коментар
преди 21 минути , AlexandraKo каза:

https://www.sladea.bg/saveti/kakva-e-razlikata-mezhdu-sladko-marmalad-i-konfityur/

 

Тука горе-долу е обяснено. Сладкото е с цели плодове - например - от смокини.

 

Хехе, без да искам съм го уцелила 🙂  Благодаря за информацията 🙂

  • Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 53 минути , Eva eva каза:

Сега трябва да му търся приложение в някой десерт

Аз използвам сладкото от сини сливи за гъстия сос за червени меса. Карамелизирам лук, добавям сладкото, червено вино, карамфил и малко варя, после пасирам сместа (може да се прецеди) и оставям на бавен огън да се сгъсти. Ти вероятно го знаеш това, но аз само да напомня 🙂 

  • Харесвам 9
Връзка към коментар
Преди 1 час, Граф Вронски каза:

Ми, казвайте ги тези неща по-рано 🤣🤣🤣 От две години смокинята заема място плод номер 1 в живота ми 😄 Щях да дойда я обера и да си ги изям 🤣🤣🤣 Записвам си за догодина. 😉

 

П.с. Днес една колежка ми донесе, така че засега имам 🤣🤣🤣😎

Готово! Записан си!
Първите плодове, бяха като круши големи, сега вече не са , чак толкова.

Но плодове има, от преди да заминем за Корсика - още от юли.

И аз обичам, но те са много:(

А най- хубавите смокини съм яла в Тунис - огромни и синьо- лилави. А вътре- като мед.

 

image.jpeg.dee755ca88d876d284bd6e45791dbacf.jpeg

 

У нас също има лилави, но по-дребни.

А моята е такава:

 

image.jpeg.d6b14d847d4f1ef684644446ec70b46c.jpeg


 

  • Харесвам 8
  • Браво 1
Връзка към коментар

Тортичката е с материали от Берьозка:

За две тънки блатчета:

1 шоколад със стевия , 100 гр масло, 4 яйца, ванилия,60 гр течна сметана и 100 гр. смлени орехи.

За крема:

Останалата от бутилчицата сметана+1 голяма кофичка заквасена+2 кутийки извара с боровинки. Подсладител - малко еритритол.

Отгоре-орехи и боровинки.

 

07F7F2EF-E259-42FC-A724-1F9B2FA06E5E.jpeg.7cac0ff17d65d82580e7fa61fa211649.jpeg

 

080E66A3-E503-423D-A963-0FAF45577D0E.jpeg.f070971e288b17d2040c7bdc9178b170.jpeg
 

Ама ще се реже утре, трябва да стегне.

  • Харесвам 23
  • Браво 5
Връзка към коментар
преди 42 минути , AlexandraKo каза:

Тортичката е с материали от Берьозка:

За две тънки блатчета:

1 шоколад със стевия , 100 гр масло, 4 яйца, ванилия,60 гр течна сметана и 100 гр. смлени орехи.

За крема:

Останалата от бутилчицата сметана+1 голяма кофичка заквасена+2 кутийки извара с боровинки. Подсладител - малко еритритол.

Отгоре-орехи и боровинки.

 

07F7F2EF-E259-42FC-A724-1F9B2FA06E5E.jpeg.7cac0ff17d65d82580e7fa61fa211649.jpeg

 

080E66A3-E503-423D-A963-0FAF45577D0E.jpeg.f070971e288b17d2040c7bdc9178b170.jpeg
 

Ама ще се реже утре, трябва да стегне.

Чудесна ти е тортичката.Цветенцата ядливи ли са?

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, AlexandraKo каза:

Готово! Записан си!
Първите плодове, бяха като круши големи, сега вече не са , чак толкова.

Но плодове има, от преди да заминем за Корсика - още от юли.

И аз обичам, но те са много:(

А най- хубавите смокини съм яла в Тунис - огромни и синьо- лилави. А вътре- като мед.

 

image.jpeg.dee755ca88d876d284bd6e45791dbacf.jpeg

 

У нас също има лилави, но по-дребни.

А моята е такава:

 

image.jpeg.d6b14d847d4f1ef684644446ec70b46c.jpeg


 

Точно като твоите, дребнички, леко лилави и повечко зелени, днес купих 6 броя за 1,67 лв. - 5 и нещо килограма. Аз също не съм голям фен на смокините, но като ги видях на нашия плод-зеленчук ми се приядоха.

@Граф Вронски, давай да правим бизнес 😂. Ядеш, каквото ядеш, все ще преядеш, другото от реколтата да продаваме на такива като теб😆😆😆

  • Харесвам 1
  • Смея се 4
Връзка към коментар

Днес, за първи път от няколко месеца включих фурната, че захладня. До сега само на ел.скара и/или салати карахме. 

Като за сефте за сезона, метнах едни пържолки от пилешко бутче в плик с подправки . 

И зелена салата (по великденски тертип с малко доработка - половин авокадо, нарязано на ситно).

Уцелих много крехка салатка от Лидл, не ми се беше случвало скоро. 

Не обичам да правя снимки, затова и не се вясвам много тук. 

 

 

  • Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 23 часа, Lyubina каза:

@marycap, по нашия край му казват "тутманик"

На други места съм чела рецепти за т.нар "мързелива баница", която изглежда (поне на картинка) точно така. 😊

Да, рецептата ми даде приятелка от северозападна България, като написа "мързелива баница". А аз казвам баница на това, което е правено с кори 😀 Когато я направих първия път, ми заприлича на пита. Та затова написах пита-баница. 😀

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 8 часа, traveler каза:

Нееееееееее.Не може да унищожиш тази красота!😄

Изтраяхме цяяяяяла  нощ, да не я режем:)))

Ама я нападнахме с кафенцето:)))тази сутрин.

 

8EEDB4F7-A2B5-45FB-AADE-77BB14732674.jpeg.d9853cdfbf51038d27bdaa3861b6c61e.jpeg

 

преди 7 часа, Pantelej Putnik каза:

Еееееееее, това е произведение на изкуството! Браво! Голяма красота! 🙂

 

Абе, не е като на @Eva eva, ни умението, ни снимките, но много се старая да я стигна.:)))))

преди 7 часа, jungfraujoch каза:

Чудесна ти е тортичката.Цветенцата ядливи ли са?

Да, вкусна е, много, без захар и без брашно.

Не, цветята са само украса. Не ги ядем:(

  • Харесвам 14
  • Шок 1
  • Браво 2
Връзка към коментар

И преди сме си говорили, колко вкусно става , всичко с манатарки. Та днес направих гарнитура, към едни сурови наденички на Попов,.

Наденичките- опечени в конвекторната фурна. Гарнитурата - задушени в масло и бяло вино, манатарки и мексикански микс на Бондюел:


C8C29091-F3F2-4C9E-AE76-395EDDE0C2AF.jpeg.47fd9fd8f587c013cf827ff3e4fbfd49.jpeg

 

Хайде, наздраве!

 

236E6B9C-DBD8-4D92-88C1-7BCC4BD3B72C.jpeg.ce7232cf6b80991020c51c2c93ac4b73.jpeg

.

 

 

  • Харесвам 15
Връзка към коментар

От доста време се канех, да пробвам тиквени кюфтета с бекон.

Днес ги направих, естествено, с модификация:)))

Домързя ме, да плескам кюфтета, та опекох цялата смес в тавичка,

Рецептата:

- 3 средни тиквички, настъргани и изцедени

- 300 гр бекон, накълцан на ситно

- 200 гр настъргано Пармиджано Реджано

6 яйца

- 1 връзка магданоз, на ситно

Пекох, около 45 минути на 180 градуса.

После , намазах отгоре, с крема сирене с билки.

След печенето:

 

A70FF97A-9A2C-4B6C-ABCD-79C9CEA45E9A.jpeg.ef73789aa8b0584e22615eb02c00d76d.jpeg


Докато се пЕче, сколасах салатата:

 

A8A4B6BA-D2AA-4563-ACE6-8EF2A9687C32.jpeg.9365d59fba1105114923b765ecb990db.jpeg

 

Дойде време и за наздраве:)))

 

F6AE3C15-1064-4016-8633-4B799CC60AED.jpeg.4583b09958aa31198e61c3085f0347c0.jpeg

  • Харесвам 16
  • Браво 3
Връзка към коментар

Сутрин мирише на есен, на обяд мирише на лято, а вечер - на печени чушки:)))

Печени чушки, с доматен сос, чесън и магданоз - класика.

Защо, тази проста манджа, е толкова трудоемка:((((((

Печеш, белиш,пържиш - но пък вкууусно:))

 

D05082B9-9783-4DA2-A58C-99E3C62980BE.jpeg.498156b239cc4313c8d41ee3366a224b.jpeg

  • Харесвам 20
  • Браво 1
Връзка към коментар
На 1.09.2021 г. в 21:37, ДиянаВ каза:

Точно като твоите, дребнички, леко лилави и повечко зелени, днес купих 6 броя за 1,67 лв. - 5 и нещо килограма. Аз също не съм голям фен на смокините, но като ги видях на нашия плод-зеленчук ми се приядоха.

@Граф Вронски, давай да правим бизнес 😂. Ядеш, каквото ядеш, все ще преядеш, другото от реколтата да продаваме на такива като теб😆😆😆

Чух че и ракията от смокини била хубава 🙃

  • Харесвам 1
  • Смея се 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Гледам за смокини си хортувате тези дни... иииии... завииииижд!😂

Обожавам смокини, но при нас ги гледах вчера на пазара на скромната цена от 17 евро/кг... Май ще ми излезе по-евтино да взема един билет на Уиз и да обера смокинята на @AlexandraKo 😂

Вкъщи тези дни пак се разтягаме кулинарно на два континента - вчера за обед просто и лесно - талятели карбонара, а вечерта - японски омлет с ориз, зеленчуци и пиле (omurice). Днес брънч-ът (който направо си стана "лънч" 😉 ) беше с италиански нотки и основно действащо лице - 3 вида пица, а за вечеря подготвям салата с говеждо татаки ("татаки" е японски начин за приготвяне на месо или риба, при който продуктът се запечтва за много кратко от всички страни на силен огън, а после се маринова и сервира нарязан на тънко с намачкан на паста джинджифил). При мен, обаче, настърганият джинджифил е в маринатата (снимкаа е стара, но така си изглежда по принцип).

 

А вчера за първи път видях на пазара да продават млечна царевица на кочан и веднага грабнах няколко. Та днес ги добавих към брънча, за типично българско участие в семейната трапеза. И после видях в китайския сериал, който гледам в момента (да разнообразя малко от корейските), как главният герой донесе закуска на главната героиня - варена царевица и соево мляко. Та дотук с типичното българско участие... 😂

 

 

20210904_130220.jpg

 

20201129_131645.jpg

 

20210905_112145.jpg

 

20210904_141935-01.jpeg

 

  • Харесвам 13
  • Браво 6
Връзка към коментар

@Роца, скъпички са ви смокинките:(((Освен кисело зелце, май и смокини трябва да ти пращаме:))

 

Забърках и един кето-десерт, че тортата свърши. Половината я изядоха съседите, че са много любопитни, какви ги бъркам :)))))

Рецептата:

D036BDDF-F696-4087-AC17-02440D458F02.jpeg.6d27282cd3b7c020e31469eedcd8d08e.jpeg


Еритрит ползвах,не ксилитол.И сложих пълнеж от цели малинки, а отгоре - крем от извара и пасирани, останалите от кутийката малини. Много вкусно се получи. Днес рецептите и за гевречетата, и за кекса -много сполучливи и лесни, станаха от таз. Но пак ще търпят доизмишльотване:))))), 

Изпълнението:

 

3D91BD0E-C52B-49AF-913A-35058167BEEB.jpeg.008ba802adab3199476c1d09f459801d.jpeg

 

C1C83847-5843-4195-9FDD-5D8EFFE1B967.jpeg.c4eba51182d2bac3d289e816637b0cdc.jpeg

 

Фестоните ми, малко криви, ама толкова го мога с тоя ми ти пош:(((

Па и нали е Hand made:)):girl_crazy:

  • Харесвам 9
Връзка към коментар

Едни банички пурички спретнах за закуска с турски триъгълни кори, плънката е от сирене яйце и кашкавал. Следващия път мисля да ги пробвам като азиатските рулца с разни зеленини и месо.

IMG_20210904_091506.jpg

  • Харесвам 12
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 32 минути , elenitta каза:

Едни банички пурички спретнах за закуска с турски триъгълни кори, плънката е от сирене яйце и кашкавал. Следващия път мисля да ги пробвам като азиатските рулца с разни зеленини и месо.

IMG_20210904_091506.jpg

А ти пържи ли ги или ги пече ? Онези из Азия, нали  са пържени и с оризови кори.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Посвети половината уикенд на домашната Лютеница и сладко от сини сливи. Снимките са в телефона на дъщерята.... 🙄

Но се забавляваме добре. Два дни, огън, скара, барбекю в последствие.... Звезди... 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 6 часа, Роца каза:

Гледам за смокини си хортувате тези дни... иииии... завииииижд!😂

Обожавам смокини, но при нас ги гледах вчера на пазара на скромната цена от 17 евро/кг... Май ще ми излезе по-евтино да взема един билет на Уиз и да обера смокинята на @AlexandraKo 😂

 

 

20210904_130220.jpg

 

20201129_131645.jpg

 

20210905_112145.jpg

 

20210904_141935-01.jpeg

 

Парижката смокиня не е кой знае колко скъпа. Александърко щото си има,... Кауфланд ги продава по левче парчето и то ако хванеш промоция.

Тази година успяхме да отмъкнем от няколко в Клисура от надвесените на тротоара. Но най добрите сме яли в странното село Езерец, там са големи като шепа. Залепнахме от кеф. Мммедец както казваше Пух.

Връзка към коментар
преди 26 минути , bay_kolio каза:

Парижката смокиня не е кой знае колко скъпа. Александърко щото си има,... Кауфланд ги продава по левче парчето и то ако хванеш промоция.

Тази година успяхме да отмъкнем от няколко в Клисура от надвесените на тротоара. Но най добрите сме яли в странното село Езерец, там са големи като шепа. Залепнахме от кеф. Мммедец както казваше Пух.

Стига де, не може да бъде! Еле, в Кауфланд, дето уж, било най-евтино.

Някой от форума беше казал , за една група във ФБ - Свободен хранителен кооператив. Днес имаше съобщение :

 

A76835F7-0A57-4CFB-B837-9D92719BAF72.jpeg.8b0484937fdd9b1e4911a975dc14f14a.jpeg

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.