Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
Преди 1 час, Lyubina каза:

Посвети половината уикенд на домашната Лютеница и сладко от сини сливи. Снимките са в телефона на дъщерята.... 🙄

Но се забавляваме добре. Два дни, огън, скара, барбекю в последствие.... Звезди... 

Аууууу, я виж, какво пише тука!:)))Заможни стееееее!

1D021AA5-49F1-4F02-8A65-26D1A71068B2.jpeg.98fe7d25853c5a227c58b5c074fd3066.jpeg

• Смея се 10
Публикувано:

Така, така.... при това е био-органик, от пипера на мама свеки в двора. 

Малко се поядосах, че тя не го пръска и доста фира даде, ама.... купонът е важен.  То това у нас стана традиция.... Събира се фамилията и се започва едно печене, белене, мелене, .... после огънчето, .... строявам любимия да поддържа огъня, че аз това изкуство не го владея. А тази година и девойката се включи. Май и в Инстаграм ни има някъде вече :lol:

И смокини имаше, но за съжаление, повечето вече бяха на земята, че свекърва ми не успява да се справи с гова чудовище, в което се е превърнала смокинята в двора. 

Но по-обрахме колкото успяхме. 

И понеже никога не съм правила сладко от смокини (пък и нашите вече са доста добре узрели) още се чудя какво да ги правя. Утре ще им обръщам повече внимание 

• Харесвам 4
  • Браво 2
Публикувано:
На 4.09.2021 г. в 18:13, AlexandraKo каза:

Печени чушки, с доматен сос, чесън и магданоз - класика.

Защо, тази проста манджа, е толкова трудоемка:((((((

Печеш, белиш,пържиш - но пък вкууусно:))

По нашия край на това му казваме миш-маш, но добавяме и разбити яйце и сирене, а чушките с дом сос цели и небелени, но трябва да са печени на жар, задушени под похлупак да омекнат и  като се напоят със соса..., внимавайте да не се окапете! 🙂 

Една сезонна вкусотия, и нали сме пътешественически форум, рецептата е от Унгария с малки ъпгрейди 🙂 

2-3 патладжана се обелват, нарязват на филии, посоляват се и се оставят да им изтече горчивината. След това(по рецепта е да се изпържат, но у дома се пържи само 2-3 пъти като излезе есенния сафрид) ги овалваме в брашно и запичаме върху намаслена хартия за печене до омекване и да придобият леко тен, вадят се и се нареждат се в сравн голям плосък съд. 

Няколко едри глави лук или повече дребен се нарязват на кръгчета и се задушават до омекване в масло и при нужда мъничко вода, вади се и се слага върху патладжаните. 

Няколко домата се нарязват по на ситно и се задушават в каквото е останало след задушаване на лука, до омекване и леко сгъстяване и с тях се залива най-отгоре. И да поостане, студено е още по-вкусно. 

На 4.09.2021 г. в 18:41, Mistela каза:

Чух че и ракията от смокини била хубава

Ако ти харесват ароматизирани алкохоли, да. 

Като почне да ни накъртва на смокини, че имаме 4 дръвчета на вилата, викам един комшия да ги обере да си вари ракия. 

Пробваме за първи път да "фризираме" няколко кутии смокини. Окуражихме се от райски ябълки във фризера, хич не са лоши за бедните на витамини месеци. 

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 9 часа, Lyubina каза:

И понеже никога не съм правила сладко от смокини (пък и нашите вече са доста добре узрели) още се чудя какво да ги правя. Утре ще им обръщам повече внимание 

Имам познати, които  сушат смокините на слънце.   

• Харесвам 4
Публикувано:

@дядо Пепи, и свекърва ми ги суши, и други хора също.... Но у дома много обичаме сладко от смокини, и днес ще трябва да се потрудя 😊 пак.

Ето една чинийка, готови за закуска. 😊

IMG_20210906_071412.jpg

• Харесвам 12
  • Браво 1
Публикувано:
преди 16 часа, AlexandraKo каза:

А ти пържи ли ги или ги пече ? Онези из Азия, нали  са пържени и с оризови кори.

Като за първи път ги изпържих и смея да кажа, че не поемат много мазнина. Станаха много хрупкави, но като изстинаха омекнаха малко, но пак бяха вкусни. Следващия път ще ги пробвам на фурна, предполагам, че няма да се различават много, може лекичко с четчица да се минат с мазнина. Предполагам в еърфрайър също стават. Може да си ги завиеш вечерта и сутринта само да ги изпечеш. Аз съм си купувала такива готови от Одрин. Азиатските са с оризови кори, аз и такива имам, но мисля да ги пробвам с турските кори, че ми останаха малко. 

А, как завиждам и аз за смокините...

• Харесвам 3
Публикувано:

Не просто торта, а класика 🙂 Торта "Гараш". Рецепта https://receptite.com/рецепта/торта-гараш-шератон Трябваше да я направо в малко по-голяма форма, да стане по-ниска и широка, но и така ще се изяде 🙂 

Правила съм я по няколко различни рецепти, но тази се доближава най-много до оригинала на вкус, поне според тези, които са я опитвали. Аз нищо не мога да кажа за вкуса, не знам да съм я опитвала някога. Единственият ми спомен с тази торта е как сме в някаква сладкарница, мисля, че в ЦУМ, аз съм малка. Поръчвам си торта "Гараш" и когато идва парчето....започвам да плача 🙂 Това е най-малкото, грозно, безлично и никакво парче торта, което съм виждала в живота си. Даже не го и опитах тогава от рев 🙂   Детска му работа 🙂 

DSC_0987-3.jpg

• Харесвам 22
  • Браво 8
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 1 час, Eva eva каза:

Не просто торта, а класика 🙂 Торта "Гараш". Рецепта https://receptite.com/рецепта/торта-гараш-шератон Трябваше да я направо в малко по-голяма форма, да стане по-ниска и широка, но и така ще се изяде 🙂 

Правила съм я по няколко различни рецепти, но тази се доближава най-много до оригинала на вкус, поне според тези, които са я опитвали. Аз нищо не мога да кажа за вкуса, не знам да съм я опитвала някога. Единственият ми спомен с тази торта е как сме в някаква сладкарница, мисля, че в ЦУМ, аз съм малка. Поръчвам си торта "Гараш" и когато идва парчето....започвам да плача 🙂 Това е най-малкото, грозно, безлично и никакво парче торта, което съм виждала в живота си. Даже не го и опитах тогава от рев 🙂   Детска му работа 🙂 

DSC_0987-3.jpg

Щедьовър със запазена марка Eva eva. Браво! 🙂 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:

Обичам да готвя бързо, несложни неща.

Да споделя с вас един експеримент.

Обикновено така правя мързелив щрудел с нарязани на парченца избелени ябълки, нарязани орехи, кафява захар, олио и тънки кори. Може също да добавите канела, ако обичате. 

Сега имах сини сливи и филирани бадеми, които заместиха ябълките и орехите. Не зная дали може да се нарече щрудел. 

Технологията е проста. Разстила се лист, на който се слага пътечка нарязан плод, пътечка нарязани ядки, пътечка кафява захар. Навивате на руло. Сокът на плодовете е достатъчен.

Редите в намазана тава, отгоре поливате с малко олио. Печете на 190 градуса.  

От горе може да поръсите пудра захар.

Получи се доста вкусно, но твърде сладко за моя вкус. Трябва да намаля количеството захар следващия път. 

20210908_151448.jpg

• Харесвам 15
Публикувано:

Раздвоена бях в коя тема да пиша- за оплаквания или за похвали и затова като неутрална територия - в тази 😄

Един от българските куриери много ме вбеси. Заради неработеща автоматична станция през целия уикенд и празниците, не упсях да си взема едни четива, които чаках с нетърпение. В първия работен ден ми прехвърлиха пратката в офис, където се оказа, че ме "наказват" заради неработещата система с малко по-скъпа куриерска услуга. Отделих 20 минути да попълня, сканирам и изпратя официална рекламация и да си поискам левчето разлика. Бързо ми я уважиха и днес ми изплатиха 1.54 лв. обезщетение 😝  По пътя към къщи има няколко сергии с плодове и зеленчуци, от които никога не купувам... просто защото много рядко имам в себе си пари в брой (разсеяна съм и съм лесна плячка за джебчии, нямам удобен банкомат в близост, обикновено друг плаща 😄 ). Но днес, със стотинките в джоба, се спрях и успях да купя патладжани и лимон за точно толкова, колкото имах. Планирах друго за обяд, но животът ми поднесе патладжани и те пък и много фотогенични бяха:

grilled-eggplant-slicl-img.jpg.010c8a06c377f5bf82b458b45eb70ef8.jpg

• Харесвам 21
  • Браво 5
Публикувано:

А ние сме се заринали с ябълки. Въззелени и възтвърди, ама, еко-био:)))И направих експеримент :

Печени ябълки, в микровълновата.

Издълбах ги отвътре, сложих еритритол, разбъркан с канела и по няколко бадема отгоре. Пекох 15 минути.
Станаха супер вкусни.

9CAEAA7C-B2CB-4A2E-9A17-330DD6DBDB87.jpeg.7f478b54688f8d274fbde464a53da495.jpeg

2E7D62D6-D03F-43C5-A164-418D08F84A7E.jpeg.96899fca53a40e7218b098e1307e3830.jpeg

Ще опека и във фурната, че да видим, кои ще са по-вкусни:)))

• Харесвам 17
  • Браво 2
Публикувано:

Продължавам с ябълките:)))

Идеята взех оттук:

https://vijti.com/десерти/ябълков-кекс-3-ябълки-и-3-яйца-и-по-9-лъжици/99923/

Ама, пак с тунинг:)))

Вместо захар - еритритол

Вместо олио / то и нямаме, де:(/ - масло

Вместо пшеничено   брашно - бадемово брашно

Настърганите ябълки, избъркани с повечко канела и лимонова есенция.

Добавих в тестото и смлени орехи, около 50 грама.

Страхотен сладкиш се получи - пухкав и ароматен. 

F08674E1-1BC5-41A4-B51D-136F75DE223B.jpeg.16dfc2e4555504a6901ce1f12c22b3d4.jpeg

46228890-F849-4156-8724-1CD4100DD7C9.jpeg.38c624bc46174038ed7f0189e4ee6b5b.jpeg

Напоследък, отварям нета напосоки и няколко пъти улучвам лесни и не сложни рецепти. Че някой пъъът, повтарям и потретвам и все не става:(((

За туй, хич не се захващам, с мишленовите торти/манджи на @Eva evaи на @Роца:(((

• Харесвам 16
  • Браво 1
Публикувано:

Писала съм, че много мразя да се хвърля храна - кощунство просто, и обичайно добре ръководя хранителните потоци в къщи. Тези дни бяхме на селска къща с компания и поръчано агне по повод, което разбира се остана. Рециклирано агнешко - вариация на клефтико 🍷

Много бърза рецепта, ако имате печено агнешко 😄

IMG_20210908_201420.jpg

• Харесвам 14
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Публикувано:
преди 8 часа, jul каза:

Писала съм, че много мразя да се хвърля храна - кощунство просто, и обичайно добре ръководя хранителните потоци в къщи. Тези дни бяхме на селска къща с компания и поръчано агне по повод, което разбира се остана. Рециклирано агнешко - вариация на клефтико 🍷

Много бърза рецепта, ако имате печено агнешко 😄

IMG_20210908_201420.jpg

И аз не хвърлям нищо - замразявам в кутийки и като се върнем от пътуване, си имаме , какво да ядем , на първо време:))))Замразен, нарязан хляб, също, винаги имам.

Грехота е да се хвърля храна. И децата така сме научили, по разните ол-инклузиви, каквото сложат в чинията, да бъде изядено. Да видиш, как от малки се научиха, да не трупат, ами - по мъничко, ако не стигне - пак, но чинията накрая, да остане празна.

Хранителната култура, е част от общата култура на човека:))))И трябва да се създаде.

• Харесвам 15
  • Браво 10
Публикувано:
преди 3 часа, AlexandraKo каза:

Хранителната култура, е част от общата култура на човека:))))И трябва да се създаде.

Де дано всички да мислеха така! Ама не. 

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

При нас в близките семейства за щастие е така. Постоянно размятаме някакви кутии - който сготвил нещо повече, разхвърля към другите. Така всички доволни - който го е готвил /че не се хвърля и някой му се радва/, който го получава /че му идва разнообразие изневиделица/ 🙃

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 13 часа, AlexandraKo каза:

Хранителната култура, е част от общата култура на човека:

Абсолютно съм съгласна.Добре,че вече във всеки един ресторант можеш да си вземеш остатъка от храната за вкъщи.

Не мога да им се начудя на тези по ол-инклузивите,които грозно препълват чиниите си,за да пробват от всичко.Няма лошо да се опита всичко,по-добре да се ходи няколко пъти до масата и да се слага по мъничко.Същата работа е по празниците и почивните дни.Пазаруват сякаш никога повече няма да се хранят.И после контейнерите за боклук преливат.

• Харесвам 7
Публикувано:

Аз за съжаление изхвърлям продукти от време на време, макар и много да мразя хвърлянето, но готвя по малко (обикновено правя с половината от посочените продукти в рецепта за 4 порции и почти винаги тези уж 2 порции при нас са 4, освен това купувам и разни екзотики, които не се слагат във всяка манджа и ако сложа цяла опаковка или както там се продава, имам разни отворени и респективно подлежащи на разваляне неща - напр половин консервена кутия от кокосово мляко, връзката с копър и магданоз или пакета с мента също рядко я употребявам напълно преди да е поувехнала, а като увехне я хвърлям. Освен това ако съм се наяла сприрам да ям дори да има 3-4 останали хапки в чинията, така понякога прибирам разни остатъци уж да се изядат с нещо друго следващия ден (няма смисъл да замразявам, а понякога и количеството не е достатъчно за цели/ цяла порция ) и после ги забравям и изхвърлям. В ол инклузиви рядко си пълня много чинията, но понякога вземам неща, които ми изглеждат интересни и вкусни, но после не ми харесват и ги оставям. Все пак се успокоявам, че количествата, които хвърлям не са големи и в заведения, където може, често поръчвам да ми опаковат останалата храна за вкъщи. Гледам също да планирам менюто за цялата седмица, с цел да избягна разни изостанали неща и да пазарувам основно през уикенда. 

Да не е съвсем спам, едни пилешки шишчета с ананас отпреди да отидем във ваканция (малко ги поопърлих 😀) - https://www.bonapeti.bg/recepti/pileshki-shishcheta-s-ananas/

Сега ще панирам кашкавал за вечеря със салата. Не съм влезнала още много във форма с готвенето, но предстои :-)):

DSC03910.JPG.80a28163b5e62e7f2fc3fc48be48ffd1.JPG

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 5 минути , Бръмбар каза:

връзката с копър и магданоз или пакета с мента също рядко я употребявам напълно преди да е поувехнала, а като увехне я хвърлям.

Копърът много добре понася замразяване. Пролетта, като е в силата си, има го много като саморасляк на вилата, берем, измиваме и в няколко кутии във фризера. Едната винаги е на леснодостъпно място и от нея вадим, колкото и когато е необходимо. 

• Харесвам 8
Публикувано:

Копър и аз се научих да замрзявам. Няколко години правих опити с магданоз, със сол, в бурканче и в хладилника. Получава се, но мноооого сол 🤔. А джоджен и мента са загубена кауза. Та хвърлям от време на време. 

Най ми е мъка като остане нещо, което е с готвено, но е достатъчно малко, за да не става за прибиране и достатъчно много, за да се изяде. 

• Харесвам 1
Публикувано:
На 7.09.2021 г. в 9:56, Eva eva каза:

DSC_0987-3.jpg

@Eva eva Прекрасно изглежда тортата! Това е любимата ми торта! Благодаря за рецептата, ще я изпробвам. Аз последните няколко пъти правя по една много сполучлива рецепта, наистина има вкуса на тортата Гараш от детството ни. 

Я кажи каква е тайната да е толкова добре заравнена отгоре? Аз колкото и усилия да полагам и да се старая, не мога и не мога да го направя така перфектно. 

Ние тези дни сме на по-здравословно - сьомга и пиле със зеленчуци на грил и кафяв ориз:

CEBAF1B3-B6CD-4384-9D9D-27B59974209B.jpeg.b819047149dcc2c19cccba2565978cf5.jpeg

7BBDF1C9-50C5-4C89-B9AD-A35957218CCD.jpeg.e01aaacd67e84a789bfcb037c0c9e8b7.jpeg

• Харесвам 16
Публикувано:

Който не е измислил меню за днес една идея -пържени кюфтета с доматен сос и картофена салата. Сосът е отделно, за да може да се носят кутии за работа. И един десерт, който много харесваме вкъщи кокосово мляко, чия, папая и сироп по агаве. Става и с манго, ягоди и други плодове, пък и за употребяване на останало кокосово мляко.

IMG_20210909_194127.jpg

IMG_20210910_095451.jpg

• Харесвам 9
  • Браво 2
Публикувано:
преди 6 часа, Травеолани каза:

@Eva eva Прекрасно изглежда тортата! Това е любимата ми торта! Благодаря за рецептата, ще я изпробвам. Аз последните няколко пъти правя по една много сполучлива рецепта, наистина има вкуса на тортата Гараш от детството ни. 

Я кажи каква е тайната да е толкова добре заравнена отгоре? Аз колкото и усилия да полагам и да се старая, не мога и не мога да го направя така перфектно. 

Благодаря ти 🙂 Опитвам се с крема да равня максимално добре, въртя тортата на въртяща се стойка и работя с дълга шпатула. Даже мисля да си взема и нивелирче 🙂 След това изсипвам разтопения шоколад в средата на тортата и размазвам внимателно със същата тази шпатула. JAMIE OLIVER Шпатула за торта / Палетен нож

• Харесвам 5

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.