Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
На 5.09.2021 г. в 21:19, Lyubina каза:

Така, така.... при това е био-органик, от пипера на мама свеки в двора. 

Малко се поядосах, че тя не го пръска и доста фира даде, ама.... купонът е важен.  То това у нас стана традиция.... Събира се фамилията и се започва едно печене, белене, мелене, .... после огънчето, .... строявам любимия да поддържа огъня, че аз това изкуство не го владея. А тази година и девойката се включи. Май и в Инстаграм ни има някъде вече :lol:

И смокини имаше, но за съжаление, повечето вече бяха на земята, че свекърва ми не успява да се справи с гова чудовище, в което се е превърнала смокинята в двора. 

Но по-обрахме колкото успяхме. 

И понеже никога не съм правила сладко от смокини (пък и нашите вече са доста добре узрели) още се чудя какво да ги правя. Утре ще им обръщам повече внимание 

Странно ми е да давам съвети в тази тема, но  относно сладкото от смокини имам спомен че се избират здрави плодове, реже им се дръжката и се завира вода със захар и лимон( при постоянно бъркане). След като заври се слагат смокините за 20-тина минути. Тук препоръчвам много да внимаваш да не стане прекалено гъст сиропа ( понеже се стяга като изстине), ние така едно сладко се опитвахме да го ядем с чук ;- ) 

• Харесвам 2
Публикувано:
На 8.09.2021 г. в 20:46, jul каза:

много мразя да се хвърля храна - кощунство просто, и обичайно добре ръководя хранителните потоци в къщи.

Ама как хубаво го каза само - "добре ръководя хранителните потоци". Наистина ми хареса. 🙂  И аз да си призная пазарувам за вкъщи. Мисля, че също много добре "ръководя хранителните потоци" (използвам го с преотстъпени авторски права от @jul 😄). Сигурно ще ми се смеете, но помня, ако не точно (това е по-често), то поне приблизително (това е по-рядко), срока на годност на закупените продукти и ги ползвам така, че да не хвърлям нищо. Отвярям хладилника и знам например, че яйцата са до 23.09., киселото мляко до 15.09. и т.н. Добре де, знам, че съм луд, но не го казвайте на никой. 🤣 Това ми спестява пари, защото много хора сякаш не разбират, че безразборното пазаруване означава разход, тоест - няма да се консумира всичко и ще бъде хвърлено, а и е много вероятно някой друг да не може да купи този продукт, ако е последен. Начинът ми на пазаруване преди всичко се ориентира към това кое днес изглежда добре и е на разумна цена. Тоест - в повечето случаи не отивам да купувам конкретен продукт. И така имам един набор от хубави продукти. С продуктите, с които разполагам, измислям какво да направя за ядене. Именно това творчество ми харесва в готвенето, а не купуването по списък, за да направя нещо по рецепта. Много, много рядко отивам до магазина, за да купя определени продукти, че да сготвя нещо определено. 

С две думи - колкото и странно да звучи - спестяването идва с начина на харчене. Като под "спестяваване" имам предвид единствено разумното харчене.   

преди 18 минути , milen_40 каза:

Странно ми е да давам съвети в тази тема, но  относно сладкото от смокини имам спомен че се избират здрави плодове, реже им се дръжката и се завира вода със захар и лимон( при постоянно бъркане). След като заври се слагат смокините за 20-тина минути. Тук препоръчвам много да внимаваш да не стане прекалено гъст сиропа ( понеже се стяга като изстине), ние така едно сладко се опитвахме да го ядем с чук ;- ) 

Ако се сложи вода, ще стане много сироп, т.к. смокините пускат много сок. Баща ми ги прави само със захар, като смокините си пускат сок. Така се получава сладко с гъст сироп. Иначе сиропът е рядък. 

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 6 часа, Eva eva каза:

Благодаря ти 🙂 Опитвам се с крема да равня максимално добре, въртя тортата на въртяща се стойка и работя с дълга шпатула. Даже мисля да си взема и нивелирче 🙂 След това изсипвам разтопения шоколад в средата на тортата и размазвам внимателно със същата тази шпатула. JAMIE OLIVER Шпатула за торта / Палетен нож

А как печеш блатовете - тях с подобна шпатула ли ги заравняваш? 
Моят проблем основно идва от това, че всичките блатове стават с различна форма и неравни отгоре. С малко изрязване, формата се оправя, но си остават неравни. 
98062F0F-5514-49E1-BFD8-9CADCDDBB793.jpeg.a28bdfe868c5575712ab765f2257911e.jpeg

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 12 минути , Травеолани каза:

А как печеш блатовете - тях с подобна шпатула ли ги заравняваш? 
Моят проблем основно идва от това, че всичките блатове стават с различна форма и неравни отгоре. С малко изрязване, формата се оправя, но си остават неравни. 
98062F0F-5514-49E1-BFD8-9CADCDDBB793.jpeg.a28bdfe868c5575712ab765f2257911e.jpeg

Блатовете, специално за Гараша ги заравнявам с мокра лъжица. Пека ги в регулируем ринг, ето такъв.  Тоест - слагам ринга върху хартията за печене и вътре в него изсипвам тестото. Не става с всеки вид тесто, разбира се, трябва да не е много течно. Конкретно за Гараш става. Така на размер блатовете се получават абсолютно кръгли и еднакви. След това в този ринг сглобявам и тортата с крема. Всъщност, всички торти, които правя ги сглобявам в ринг. Редя блат-крем-блат-крем-блат-крем-блат. Като я сглобя и малко стегне, махам ринга и вече при нанасяне на най-горния слой я оглеждам внимателно - ако има неравности нанасям повече крем на съответните места със шпатулата и заглаждам. Това вече го правя на въртящата стойка. Оставям в хладилника. Като стегне и горния слой, като сипя разтопения шоколад и заравня със шпатулата съвсем изчезват неравностите.  

Регулируем ринг за торта Küchenprofi 08 0583 28 00 на супер цена -  Пазарувай Лесно

• Харесвам 12
Публикувано:
преди 2 часа, Eva eva каза:

Блатовете, специално за Гараша ги заравнявам с мокра лъжица. Пека ги в регулируем ринг, ето такъв.  Тоест - слагам ринга върху хартията за печене и вътре в него изсипвам тестото. Не става с всеки вид тесто, разбира се, трябва да не е много течно. Конкретно за Гараш става. Така на размер блатовете се получават абсолютно кръгли и еднакви. След това в този ринг сглобявам и тортата с крема. Всъщност, всички торти, които правя ги сглобявам в ринг. Редя блат-крем-блат-крем-блат-крем-блат. Като я сглобя и малко стегне, махам ринга и вече при нанасяне на най-горния слой я оглеждам внимателно - ако има неравности нанасям повече крем на съответните места със шпатулата и заглаждам. Това вече го правя на въртящата стойка. Оставям в хладилника. Като стегне и горния слой, като сипя разтопения шоколад и заравня със шпатулата съвсем изчезват неравностите.  

Регулируем ринг за торта Küchenprofi 08 0583 28 00 на супер цена -  Пазарувай Лесно

Много ти благодаря за разясненията! Ще търся подобен ринг. Тъй като е без дъно предполагам го слагаш върху тава като печеш? 
Аз пека блатовете в ето такива форми, пека ги на два пъти по три блата наведнъж. Основата не е гладка обаче и мисля, че са по-голям размер и никога не мога да заравня добре сместа за блат. Ще пробвам по твоя начин, аз иначе с гумена малка шпатула заравнявам, но явно това не е начина 🙂 .

79459DE0-71C6-4791-A4C8-698DF7D1719E.jpeg.cb5109f8bc0242144b28157324e3b9ef.jpeg

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 час, Травеолани каза:

Много ти благодаря за разясненията! Ще търся подобен ринг. Тъй като е без дъно предполагам го слагаш върху тава като печеш? 
Аз пека блатовете в ето такива форми, пека ги на два пъти по три блата наведнъж. Основата не е гладка обаче и мисля, че са по-голям размер и никога не мога да заравня добре сместа за блат. Ще пробвам по твоя начин, аз иначе с гумена малка шпатула заравнявам, но явно това не е начина 🙂 .

79459DE0-71C6-4791-A4C8-698DF7D1719E.jpeg.cb5109f8bc0242144b28157324e3b9ef.jpeg

Да, точно така - слагам хартия върху тавата, отгоре ринга и сипвам сместта. Хубавото на ринга е, че се регулира съобразно конкретните нужди. И все пак, обръщам ти специално внимание и върху измазването - то обира всякакви наравности 🙂  Стискам палци, дано да се получи 🙂 

Ние днес сме на пролетни рулца - с пилешко и зеленчуци 🙂 Запържих пилешкото, нарязано на ситни кубчета, след това добавих зеле, моркови, лук, чушки, нарязани на жулиени. Запържих и тях, докато омекнат. След това сложих малко чесън, джинджифил, разбърках, оставих 1-2 минути на котлона, добавих черен пипер, малко соев сос. Разполових кори за баница и оформих рулцата. Отгоре намазах с яйце и поръсих със сусам. Изпекох ги на 190 градуса около 20 минути.  Снимах набързо с телефона 🙂

241665484_357050949453500_4447352027789113169_n.jpg

• Харесвам 22
Публикувано:
преди 8 часа, Eva eva каза:

Да, точно така - слагам хартия върху тавата, отгоре ринга и сипвам сместта. Хубавото на ринга е, че се регулира съобразно конкретните нужди. И все пак, обръщам ти специално внимание и върху измазването - то обира всякакви наравности 🙂  Стискам палци, дано да се получи 🙂 

241665484_357050949453500_4447352027789113169_n.jpg

Още веднъж благодаря за насоките! Поръчах 3 ринга и ще пробвам другия месец - с мъжа ми сме рожденници :). Ще пиша какво е станало 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:

Вчера си опекохме чушките:))))

Както всяка година, оттук:

https://www.classvege.com/

И друга година съм казвала - за пловдивчани, дето не им се занимава, чушките на тези хора са екстра. Е, имат нужда от малко доизчистване , но са големи , месести и добре изпечени.

Та докато си преподреждах фризера, си намерих лапад и спретнах, две неща. Нещо, като огретен от пюре от лапад+топено сирене и яйца, мързеливо опечени, в силиконова форма и в МВ фурна.

157678FF-015A-4CF9-81D2-94E22563D7E5.jpeg.cb73e9ad19b5a88444fb8bfc70814586.jpeg

И лапад, с мъничко ориз, домати, кромид и джоджен. Отгоре - малко крема сирене на Goldessa, пасирано с чесън. Придава страхотен вкус, като се избърка:)))

56D53D33-660C-48A9-8240-33321ACA3725.jpeg.4bf76e75610d50141eb1f5960583e07c.jpeg

• Харесвам 16
Публикувано:

Аз почвам да набирам скорост и се развихрих вчера и днес 😀. На обяд -пълнени чушки със стара снимка, но пак такива бяха, само имаше и червени чушки между зелените:

DSC03768.JPG.36f2252da17ed86b4e44c5a4282879a9.JPG

Понеже още съм на испанска вълна, реших да направя тапас вечер. Рецептите са от една стара книга, която съм си купувала някога от Испания и чат-пат готвя от нея, но повече я разглеждам, понеже е богато илюстрована със снимки към всяка рецепта - The best recipes Spanish. Тапите бяха мариновани маслини с разни подправки и люти чушки, които останаха зад кадър, кюфтенца в бял сос с бадеми, хлебни трохи, чесън и вино и пресни смокини със синьо сирене и карамелизирани бадеми (много ми допаднаха), всичко полято с вино, разбира се, и за десерт - печени кайсии с мед и филирани бадеми (много хубав летен десерт, някои си го гарнираха със сладолед, но за моя вкус и сами по себе си са достатъчни за завършек на вечерята:

DSC04491.JPG.48cdec56d05425c9a38753b170a04e47.JPG

И в сезона на сливите изпекох и един пай със сливи и крем фреш, който също ми хареса, но ме мързи да го снимам: https://www.24kitchen.bg/recipe/pai-sas-slivi-krem-fresh. Утре, мисля, в копнеж по отминаващото лято, да направя миди с масло и бяло вино, ако намеря пресни миди.

• Харесвам 13
  • Браво 1
Публикувано:

Не съм готвил аз,а детето-телешки шницели с варен картоф и карфиол обилно заляти със сос Бешамел.Диетично,но след днешните 18к крачки даже и две бири си позволих.

0D72D05F-EB50-4E39-9035-896574E0AD02.jpeg

786792DE-F7A0-40EE-9EEB-67A8F967DED6.jpeg

• Харесвам 12
  • Браво 1
Публикувано:

Супа от миди, по тази рецепта, но сложих течна сметана, вместо заквасена и добавих копър, морков и царевица.

https://www.yoli-bg.com/готварски-рецепти/супи/супа-от-миди 

Допълвам - след като опитах няколко купички установих, че нещо ѝ липсва. Добавих мащерка, 2 с.л. горчица и още 1/2 чаша вино 🙂 Продължавам да опитвам 🙂 Така е екстра 🙂  

DSC_0988-4.jpg

• Харесвам 16
  • Браво 2
Публикувано:

Ние тази седмица бяхме на пиУе със зеУе, прост рататуй и зеленчуково къри. Снимките са стари, ама си изглеждат пак така 😉 .

Днешният брънч беше скучен - скоунс, бъркани яйца, наденички и салата. А, и вчера на пазара намерих смокини "само" за 7 евро/кг и си грабнах килце 🙂 .

А вечерята беше булгоги (също със стара снимка). Както гледам, пак се щурах кулинарно между Европа и Азия.

25112019-IMG_0456.jpg

20200509_192848-01.jpeg

20210723_194944-01.jpeg

20210529_194837.jpg

20210912_110044.jpg

• Харесвам 21
  • Браво 2
Публикувано:

Ако ми позволите, искам да попитам, това лапад ли е или киселец (или нещо друго)?

Търсех лапад на пазара за една агнешка плешка с ориз и взех това, но май малко кисели и сега не съм сигурна дали съм го улучила. 

Роца, как е лапад на френски, моля? 🙂

20210912_185826.jpg

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 4 минути , MCC каза:

Роца, как е лапад на френски, моля? 🙂

20210912_185826.jpg

Това беше въпросът за 1 милион долара! 😂

Честно казано, тук досега май лапад не съм виждала. Виждала съм киселец (oseille), който прилича на това от снимката.

Като потърсих по латинското име, за лапад ми дава "oseille crépue", като братовчед на киселеца...

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 10 часа, MCC каза:

Благодаря за отговорите! 🙂

Утешавам се с полезните свойства на киселеца 😄

Хич не се притеснявай, даже, ако е киселец, ще стане по-вкусно.

• Харесвам 2
Публикувано:
На 5.09.2021 г. в 17:27, elenitta каза:

Едни банички пурички спретнах за закуска с турски триъгълни кори, плънката е от сирене яйце и кашкавал. Следващия път мисля да ги пробвам като азиатските рулца с разни зеленини и месо.

IMG_20210904_091506.jpg

Чудесно изглеждат и вкусни сигурно. Преди време купувах нещо подобно като полуфабрикат. Не съм ги виждала отдавна като продукт в магазините. Турски триъгълни кори от къде може да се купят? С обикновени кори от пакет за баница биха ли се получили ролцата? Благодаря за отговора, ако последва.

• Харесвам 2
Публикувано:

Бях в Италия и по тамошна рецепта, направихме сьомга на скара, домати на скара и варен ориз. След това се смесват домата и ориза и се хапва. Малко е кисело но те така си опбичат 🙂

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 20 часа, rdd каза:

Чудесно изглеждат и вкусни сигурно. Преди време купувах нещо подобно като полуфабрикат. Не съм ги виждала отдавна като продукт в магазините. Турски триъгълни кори от къде може да се купят? С обикновени кори от пакет за баница биха ли се получили ролцата? Благодаря за отговора, ако последва.

Това да корите, които купих от турски магазин. Ще станат и с обикновени кори, но от малко по-дебелите. Просто ги нарежи на триъгълници. 

И да си покажа снощната вечеря. И с дългозърнест ориз се получиха, макар че се съмнявах.

IMG_20210915_105555.jpg

IMG_20210915_105607.jpg

IMG_20210914_174732.jpg

• Харесвам 10
  • Благодаря 2
  • Браво 1
Публикувано:

Готвя паста с последното ми пакетченце, което си донесох от Бари. Край, вече нямам 🙂 Това го приемам за знак 🙂 Не, нямам предвид, че трябва да правя домашна паста 😄 

Пастата е с пилешко и сметанов сос /добавки - горчица, чесън, вино, копър, черен пипер/.

242095375_530296744712166_6098579348947471333_n.jpg

Забравих да покажа и един кекс от онзи ден. В него употребих останалите жълтъци от торта "Гараш". Рецепта https://www.supichka.com/рецепта/541/жълт-кекс-рецепта-за-кекс-с-жълтъци

DSC_0989-2.jpg

• Харесвам 8
  • Браво 2
Публикувано:

Днес решихме да празнуваме Октоберфест - кезекренер, картофи с лук и салата от зеле(не точно каквато правят, но зелето и наденицата купихме от Германия)

IMG_20210917_204424.jpg

IMG_20210917_190924.jpg

• Харесвам 12
Публикувано:

Ходи ми се някъде. Ходи ми се надалеч. Това ме провокира да направя нещо различно и екзотично. Фюжън. 😄 Котлет с карамелизирани ябълка и ананас. Карамелизирани ли са - не знам. Знам вече, че си пасват добре. Масло, ябълки, ананас (пресен), тъмен ром, тъмна захар, канела, зърна кориандър. 

IMG_20210918_202944.jpg.5056bfc73d9d191fc70be3369239fc71.jpg

P.S. Уф, снимката пак не стана добре. Трябва да сменя фотоапарата (Смяна 8М) и да започна да снимам с нещо свястно 😅

• Харесвам 13
  • Браво 3
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 17 минути , Pantelej Putnik каза:

Ходи ми се някъде. Ходи ми се надалеч. Това ме провокира да направя нещо различно и екзотично. Фюжън. 😄 Котлет с карамелизирани ябълка и ананас. Карамелизирани ли са - не знам. Знам вече, че си пасват добре. Масло, ябълки, ананас (пресен), тъмен ром, тъмна захар, канела, зърна кориандър. 

IMG_20210918_202944.jpg.5056bfc73d9d191fc70be3369239fc71.jpg

P.S. Уф, снимката пак не стана добре. Трябва да сменя фотоапарата (Смяна 8М) и да започна да снимам с нещо свястно 😅

Ей, даде ми идея за новогодишна пържола 😄

• Благодаря 1
  • Смея се 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.