Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 26 минути , Pantelej Putnik каза:

А за фотоапарат? 🤣

Аз карам с телефон. За фотоапарат имам само една злополучна заслуга за загубване и нямам право за идеи😄 Мъжът ми все купува и продава - напоследък ползвани и знаеш ли какво се случи това лято. Купил един - не ме питай за марки и цени, отиваме в Сицилия, снима в Шикли и на един баир по обед пече отвсякъде вижда драскотина на лещата ли, стъклото ли не знам, но ей, скапа му се настроението и само за това мислеше. Върнахме се, отиваме тук на море, аз даже и не разбрах, че е с друг фотоапарат😄, докато не почна да намира кусури и на него😆. Но пък бързо и без загуби продава тези употребявани фотоапарати. Така стигнах до извода, че за всяко пътуване може да си купува фотоапарат, снима, каквото снима доволно и после го продава 😂 Явно и други “луди” като него има. При теб с готвенето вариантът е вземаш фотоапарат, правиш 7-10 произведения, снимаш ги, но ни ги пускаш поетапно, междувременно продаваш фотоапарата, правиш кратка пауза и после пак същото с друг 😂😉

 

  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 43 минути , Pantelej Putnik каза:

Трябва да сменя фотоапарата (Смяна 8М)

Шега или не е това, но 90- те години, когато все още нямаше голям избор от фотоапарати, да не говорим за смартфони, съм правил най- качествените снимки с такъв апарат и китайска лента FUDA в живота ми!

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 59 минути , ДиянаВ каза:

Ей, даде ми идея за новогодишна пържола 😄

Не знам дали си сериозна с пържолата за Нова година, но внимавай, защото повечето български мъже няма да докоснат месо, щом като е с нещо сладко. Аз например правя свинско с карамелизирани сини сливи (масло, кафява захар, канела, карамфил, ром и червено вино), което според мен е класика, но пък хайде накарай някой мъж да го яде. Трудно. Иначе е супер. Обичам да експериментирам. Такова нещо като - месото само солено и салата - само с домат и краставица, при мен няма. 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

По повод комбинациите, ние преоткрихме сладкото от люти чушки - чудесно и с месо, и със сирена. 

Готвене ли е не знам, но понеже истинската жена миришела на печени чушки, днес пекохме 20 кг чушки 😂

И да не е спам - открих невероятната рецепта за овкусяване на телешки бургери - https://www.cookingfriends.net/beef-burger. Нямам снимки, лентата свърши, ама са същите 😜

 

  • Харесвам 4
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , Zaro каза:

Това са някакви секретни разработки. Простолюдието бяха с 8М.

Смяна 8S явно е било S-класата на апарата. 😄 А ние с тази мидиъм класа, виж кви снимки стават. 🤣

  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 5 минути , Pantelej Putnik каза:

Смяна 8S явно е било S-класата на апарата. 😄 А ние с тази мидиъм класа, виж кви снимки стават. 🤣

Гледай как се издаде. Няма такова животно.

  • Смея се 2
Връзка към коментар

Загубила съм си рецептата (съотношение на продуктите за марината) за царската туршия. 

Днес правих опит да я възстановя по спомени, но не съм убедена в добрия резултат.

Така или иначе, първи опит с около 3 кг материал общо. 

 

За съжаление, ще разбера след време дали съм на прав път.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 2 часа, Lyubina каза:

Загубила съм си рецептата (съотношение на продуктите за марината) за царската туршия. 

Днес правих опит да я възстановя по спомени, но не съм убедена в добрия резултат.

Така или иначе, първи опит с около 3 кг материал общо. 

 

За съжаление, ще разбера след време дали съм на прав път.

И аз чакам някой магеланец да пусне рецепта за туршия. Продуктите са обичайните, карфиол, моркови, камби, пипер, може и зелени доматчета, ако има.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Продуктите са ясни, аз зелени домати и зеле не слагам. От години. Просто имаме предпочитания към морковчета и карфиол. Камбите ги слагам за цвят. 

Проблемът ми беше съотношението на продуктите за марина та. Но сътвори нещо, но ще разбера по късно резултатите 😊

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

В последните две седмици имах възможността да се наслаждавам на френски меки сирена (и споделям наляво и надясно, че искам още) и днес ми обади моята майка и ми казва намерих лесна рецепта за бри на фурна със сладко със смокини (жената се сетила за мен и моите смокини 😄 ) , направи го (тя не обича да експериметира, ама аз съм ОК с лесни неща). То вярно, че е лесно. Смесваш сладко от смокини с орехи и шам фъстък и със сушени смокини (нарязани) (аз нямах, но използвах тези от самото сладко) и го намазваш отгоре с тази "смес". Печеш на 170С за 15 мин.

Ето така започнах:


20210919_201201.jpg.de779bc3e7452a1b56d72a74e43d4e38.jpg

 

20210919_201140.jpg.6c449ff661914b069fb46792b7127c76.jpg

 

 

И след 8 минути (добре че погледнах) имах това нещо 😄 :

20210919_201940.jpg.74d9ee89eea341c1872ffc19f1591c65.jpg


Определено не очаквах това 😄 Та, някой правил ли е нещо такова? Къде е грешката? Как се запазва формата? Мadame @Роца, excusez-moi ... Не припадай от вида на сиреното ми. Беше си вкусно, аз си го изядох. 😄 

  • Харесвам 1
  • Смея се 11
Връзка към коментар
преди 8 часа, Граф Вронски каза:

 имах възможността да се наслаждавам на френски меки сирена

Сиренето ти от добра марка ли беше? 

Можеш да го "завиеш" в кори за баница или в кора от многолистно тесто. Използвай малък керамичен съд, като купичка за брюле или друга подобна, така че,като сложиш сиренето, да не остава много празно пространство.

И тия смокини и орехи ги нарежи на едри парченца!

Ето ти примерна рецепта:

https://www.kulinarno-joana.com/2021/07/pechen-kamamber-s-chereshi-v-hrupkavi-kori/

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, но нейм каза:

Сиренето ти от добра марка ли беше? 

 

Не съм сигурен какво имаш предвид под добра марка. Взех от Lidl , пишеше, че е от сурово мляко, но не мога да се спомня името на марката (беше от сектора със специални сирена (ако така мога да се изразя)).

Благодаря за рецептата, ще пробвам отново. 🙂 

Връзка към коментар
преди 10 минути , Граф Вронски каза:

Не съм сигурен какво имаш предвид под добра марка. Взех от Lidl , пишеше, че е от сурово мляко, но не мога да се спомня името на марката (беше от сектора със специални сирена (ако така мога да се изразя)).

Благодаря за рецептата, ще пробвам отново. 🙂 

Вероятно но нейм има предвид качеството на сиренето и дали по съставки не се доближава или направо е имитиращ продукт. На мен ми се е случвало с кашкавал, при опит да го панирам се разтича отвсякъде. Сега не панирам/пържа, но и за този, печен на фурна, гледам да е по-твърд. Камембер съм правила на фурна с мед и орехи. Не им разбирам на разновидностите и на късмет я карам - кой ще се яде с вилица и кой с лъжица 😄

Когато съм правила топени сиренца, оваляни в корнфлейкс, ги държа първо в камерата на хладилника да стегнат, после ги минавам в студена вода, но това е за спойката с яйцето и корнфлейкса.

Пробвай следващия път с по-твърдо бри и го дръж в хладилника или камерата преди печенето му. Не гарантирам успех, все пак имай предвид, че съветът е от мен😉

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Камемберите са много различни, но да в България най-често стават на вода или пък на дърво, трудно е средно положение.

 

Ако не е цял, не знам как не би се разтекъл, аз винаги ги пека цели, така кората ги държи да не текнат.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Аз пека камамбер с чесън, зехтин и розмарин, като само го разцепвам на кръст отгоре. Не се разтича, а само става мек.

По готварски предавания съм гледала да го пекат направо в неговата дървена кутийка, като се маха само опаковката.

 

 

  • Харесвам 8
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 6 часа, Граф Вронски каза:

Не съм сигурен какво имаш предвид под добра марка.

Опитай с бри/камембер на President  и сам ще забележиш разликата.  От Лидл не пазарувам и нямам идея какво предлагат като качество.

 

И още нещо се сетих - в съда, в който ще го печеш, пак можеш да сложиш хартия за печене, ако така ти допада повече на визия, а и си спестяваш увиването в кори.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 49 минути , desislavna каза:

Аз пека камамбер с чесън, зехтин и розмарин, като само го разцепвам на кръст отгоре. Не се разтича, а само става мек.

По готварски предавания съм гледала да го пекат направо в неговата дървена кутийка, като се маха само опаковката.

 

 

Точно така го пека и аз.

преди 34 минути , но нейм каза:

Опитай с бри/камембер на President  и сам ще забележиш разликата.  От Лидл не пазарувам и нямам идея какво предлагат като качество.

 

И още нещо се сетих - в съда, в който ще го печеш, пак можеш да сложиш хартия за печене, ако така ти допада повече на визия, а и си спестяваш увиването в кори.

Само, че у нас Президента не е като този в Европа, нито ценово, нито на вид, за качество не знам, не съм го изследвал, но не става. Който и да съм купувал от Европа винаго става, дори най-евтините по 1,20-1,30 евро

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 20 часа, Граф Вронски каза:

Определено не очаквах това 😄 Та, някой правил ли е нещо такова? Къде е грешката? Как се запазва формата? Мadame @Роца, excusez-moi ... Не припадай от вида на сиреното ми. Беше си вкусно, аз си го изядох. 😄 

Няма, споко! 😂 Сигурна съм, че е било вкусно!

Камамбер и бри са от типа сирена, които се разтичат при печене (даже като са по-узрели, нямат нужда даже и от печене, сами тръгват да ходят по плота 😉 ). Затова, следващият път, както казва @но нейм - в малка купичка, можеш даже и да го завиеш в пергамента, да няма да се налага да го гониш из фурната.

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
На 20.09.2021 г. в 9:59, Граф Вронски каза:

Не съм сигурен какво имаш предвид под добра марка. Взех от Lidl , пишеше, че е от сурово мляко, но не мога да се спомня името на марката (беше от сектора със специални сирена (ако така мога да се изразя)).

Благодаря за рецептата, ще пробвам отново. 🙂 

Марти, печи по-добре тези сирена, които са цели пити. Аз даже не им правя кръст, а си ги пека недокоснати от нож на скарата и после им слагам сладко от боровинки или мед и режа. 

Това със суровото мляко от Лидл е резенче и аз поне го предпочитам сурово. Или го слагам върху пилешко след като вече съм изпекла тази страна и съм обърнала месото. 

 

Понеже захладня достатъчно, а и си бях взела телешко, правих кокинисто за обяд и даже пихме от виното. За пръв път не в глинени съдчета, а в тенджера, защото всички намерени рецепти настояваха за това, но определено не стана толкова крехко, колкото съм свикнала и ще се връщам на гювечетата за другия път: 

https://www.mygreekdish.com/recipe/greek-beef-stew-redenned-moshari-kokkinisto/

243143256_993921251175336_7467022494221614793_n.jpg.dcb60950c981167bca1de80457425a10.jpg242979356_183145390620320_989936092331513954_n.jpg.507d8fa732b26eb8762175c3789bfada.jpg

  • Харесвам 14
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 8 часа, elenitta каза:

Как ми се ми се искаше да го покажа на Валерия, тя щеше да го оцени😢

IMG_20210928_120443.jpg

И сигурно веднага щеше да го преработи по техен вкус, на някое "тортЕ" 😥

 

За да отбележа пускането на втория сезон на любимия ми корейски сериал евър във френския Нетфликс, този уикенд у нас менюто беше тематично (или почти).
В петък, обаче, започнахме с японски удон нудъли с къри (kare udon).
Останалото е корейско: 
- bibim guksu - салата от студени нудъли със скариди и лют сос; 
- мариновани печени пилешки крилца (тук бирата, обаче, е белгийска) и сотирани тиквички с пресен лук, рибен сос и сусамово олио;
- dak gomtang - пилешка супа с ориз и бульон с джинджифил;
- и завършвам с jajangmyeon - ястие от китайско-корейската кухня, нудъли с гъст сос от черен боб (и малко зеленчуци), който го кара да изглежда доста по-зле от вкуса му. Води се сред най-често поръчваните за вкъщи ястия в Корея (и го има поне веднъж във всеки сериал). И другото любопитно е, че през последните години става популярно необввързаните хора да го ядат с приятели на "Черния ден", 14 април, (нещо като анти-свети Валентин), за да споделят мъката си, че нямат половинка.
 

20210924_202018.jpg

 

20210925_124627.jpg

 

20210925_193810.jpg

 

20210926_193040-01.jpeg

 

20210928_194328-01.jpeg

  • Харесвам 17
  • Браво 5
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.