Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 6 минути , jul каза:

@DaBo, изтрита си, конспирация и тук (освен във ФБ, ИГ... ) 😄😄😄

О, недей! Преживях, че ми хакнаха фейсбука и инстата, ама тук не давам. 😜

  • Смея се 3
Връзка към коментар

Картофена супа със сирене и застройка. Татко ни я готвеше, когато бяхме малки със сестра ми и започвахме да се разболяваме. Караше ни да я сърбаме гореща, за да се изпотим след това. 😜 Порастнахме и като застудее, винаги си я приготвяме. 
 

F77AA161-3143-4BB0-91BF-0A1AF7E207C0.jpeg.c9b2f92d994a56aa0ead5bba9c92281b.jpeg

  • Харесвам 20
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 21 минути , DaBo каза:

Картофена супа със сирене и застройка. Татко ни я готвеше, когато бяхме малки със сестра ми и започвахме да се разболяваме. Караше ни да я сърбаме гореща, за да се изпотим след това. 😜 Порастнахме и като застудее, винаги си я приготвяме. 
 

F77AA161-3143-4BB0-91BF-0A1AF7E207C0.jpeg.c9b2f92d994a56aa0ead5bba9c92281b.jpeg

@DaBoи аз ще те помоля за рецептата.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Ама, разбира се! Много е лесна и в същото време е супер вкусна.

 

Сега, ние си готвим на око, но да кажем:

 

2 л. вода се завират в тенджера. През това време кратофите (800 гр) се обелват и нарязват на по-едри парчета. Когато водата заври, в нея се слагат картофите, сол на вкус и бучка масло. След като се сварят картфите, супата се дърпа от котлона и вътре се натрошава сирене (150-200 гр) и се застройва с две яйца и 1/3 кофичка кисело мляко. Сърба се много гореща и също много си върви с нещо лютичко. 
 

  • Харесвам 10
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
преди 35 минути , DaBo каза:

се застройва с две яйца 

Аз застройката я правя само с жълтици и прясно мляко,но щом си писала две яйца и кисело мляко,  така ще пробвам.

Благодаря за рецептата.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

И аз правих  вчера в дъждовното и мрачно време супа за сгряване, но пилешка-  обаче вместо със обичайната застройка от яйца и к. мляко, накрая се слага към 200г топено сирене и се бърка докато се разтопи. За вечеря от от останалото пилешко филе  - Пиле Марсала, но не мързеше да снимам. Все пак снимах днес един чийзкейк с печени сини сливи:

 

DSC04509.JPG.c3180740e8787ed9cc9b11701cf53340.JPG

  • Харесвам 19
Връзка към коментар

@chandni, твоят мъж дали би се съгласил да организира един съботно-неделен готварски курс за другите мъже? 😂 Сега значи, моето съкровище с пистолет на главата не можеш го накара да яде октопод за разлика от жена си, но пък ако се научи да го приготвя, ехееее! 😋

  • Харесвам 1
  • Смея се 5
Връзка към коментар
преди 9 минути , DaBo каза:

@chandni, твоят мъж дали би се съгласил да организира един съботно-неделен готварски курс за другите мъже? 😂 Сега значи, моето съкровище с пистолет на главата не можеш го накара да яде октопод за разлика от жена си, но пък ако се научи да го приготвя, ехееее! 😋

Ами те вашите мъже като си имат готвещи жени, за какво им е да се учат да готвят...? :girl_haha:

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 4 минути , chandni каза:

Ами те вашите мъже като си имат готвещи жени, за какво им е да се учат да готвят...? :girl_haha:

За да е напълно пълно семейното щастие, хаха 😂

  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 16 минути , neuromancer каза:

сложил съм ребра и маниока за vaca atolada, с много кориандър

пускал съм снимки май, а и без това още не е готово

 

А, ние на стари снимки вяра не хващаме. 😜 Ще трябва да ни припомниш какво е vaca atolada. Това като че ли не съм го чувала в Колумбия...

И както друг път съм ти казвалa - респект, че си проял кориандър. Никога няма да забравя дежурната ми реплика в Латинска Америка: Sin cilantro, por favor!, както и тази в Югоизточна Азия: No spicy, pleaseeee! 🤣

  • Харесвам 2
  • Смея се 3
Връзка към коментар

Върти ми се из главата, че бях чела, че харесването на кориандъра е генетично обусловено. Всъщност, по-скоро усещането за вкуса му (на някои им се струва, че ядят сапун, а на други - не). У нас явно генът за вкуса му е предаден от Благоверния на щерката, понеже и двамата не го харесват особено, докато аз си слагам двойна доза 🙂 

 

Ние снощи бяхме на пържен ориз с яйца и зеленчуци,  а днешният брънч беше със скоунс (орехи и кленов сироп) и две тарти. Едната - с пушена сьомгова пъстърва, а другата - с едно миризливо сирене от северна Франция, мароал (maroilles). Вечерята ще е скучна крем-супа от карфиол.

 

20211009_192932.jpg

 

20211010_113423.jpg

  • Харесвам 14
  • Браво 4
Връзка към коментар

Защо ли си купува човек домакински неща, като после ги ползва😜 Днес в действие бяха 🙂

Миналогодишният тиган за палачинки по обед, все пак е мързелива неделя.

7252D337-77C5-4D99-8476-D21CA6D15A27.jpeg.61d594038884600f1ecf39dd00613d43.jpeg

42DB883C-2C40-4724-ACF3-0F59671B85AE.jpeg.218638d6324d618dc7740b3a5b65da3b.jpeg

 

Тазгодишната форма за кекс в солен вариант за закуска в училище през близките дни.

5A818B52-8A9B-49C7-8D2C-9E9934852849.jpeg.5e02c22faa127f56ce81af18a5554bea.jpeg

 

Бурканът за сладки е изваден, измит и чака @Mary или модераторът под прикритие - мъжът на @chandni 😉 да даде Джингъл тон😋Засега ви праща усмивка😃

2A145E76-23A9-4EB6-BE66-988A48E1421F.jpeg.e572da383540a67447f85f9697ad0503.jpeg

 

Вечерята я измислих едва към пет - пилешко бонфиле, задушено с моркови и праз, а отстрани елда. По неволя - мене чака🙃

  • Харесвам 12
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, chandni каза:

Докато аз се занимавам с неделното почистване, мъжът ми приготви средиземноморска салата с пипала от октопод :girl_pinkglassesf::

 

image.png

В това време салатата вече се нарича туршия 😜

Моят мъж готви, даже доста и все засукани. Действа му антистрес. Обаче за мен е стрес, защото кухнята после е 😭😭😭, съдовете също, а понякога са за боклука директно 💔

За кориандър листа ли иде реч? Направо на намачкани миризливки си миришат. Иначе смления ползвам много. 

  • Харесвам 2
  • Смея се 5
Връзка към коментар
Преди 1 час, DaBo каза:

А, ние на стари снимки вяра не хващаме. 😜 Ще трябва да ни припомниш какво е vaca atolada. Това като че ли не съм го чувала в Колумбия...

И както друг път съм ти казвалa - респект, че си проял кориандър. Никога няма да забравя дежурната ми реплика в Латинска Америка: Sin cilantro, por favor!, както и тази в Югоизточна Азия: No spicy, pleaseeee! 🤣

Аз съм лесен - дават ми, ям и харесвам, после гледам какво има вътре.

Иначе тук се употребяват семената на кориандъра, не листата, и вкуса е различен.

Още не е готово, ама то е и рано още...

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

И на мен на кориандъра семената повече ми хресват на вкус от листата. Даже ги слагам на почи всичко, където слагам и черен пипер. Листата ги проядох наскоро и в някои съчетания и манджи ми харесват, но не винаги и във всичко. Не знам колко е генетично обуслувено харесването им :-)) Джинджифилът (пресен) също преди не ми харесваше изобщо (в Тайланд винаги им казвах да не ми слагат, но винаги  ми слагаха, нищо че сервитьорите се съгласяваха - "no ginger  😀), сега ми харесва. Миsля, че вкусът към подправките и храната се променя с годините, особено ако човек е склонен да опитва и нови неща.

  • Харесвам 8
Връзка към коментар

Ние пък сме от тези, които много обичат пресен кориандър, особено в супичка pho! И да не е съвсем спам моя пост - този уикенд в Канада празнуват техния си Thanksgiving (някои канадци празнуват и американския само заради повода пак да изпекат пуйка). Печена пуйка с грейви, бекон, плънка, печени моркови и пащърнак, пюре от сладки и обикновени картофи и задушен карфиол. За десерт ябълков пай със сладолед. Не съм го готвила, само го ядох 😂

 

8114C3DD-859F-48FD-80F2-3C524C4269CE.jpeg.0d665f0270f03d5b511a76ef1449ac26.jpeg
 

DB3AD930-A2A4-4286-BC29-45A96D8EFAD3.jpeg.9d81570ae62b8324581723bca1cc8cc8.jpeg

  • Харесвам 16
  • Браво 2
Връзка към коментар

Значи не сте опитвали колумбийския кориандър (листа). Ужасен е, ужасен! В останалите части на света е доста по-поносим, но онзи там е кошмар. Аз имам проблем и с лимонената трева. Джинджифилът като че ли повече го търпя. Ама иначе се имах за super duper open minded, докато не излязох от България. 🤣

  • Харесвам 1
  • Смея се 8
Връзка към коментар

Аз много ползвам семената на кориандъра като приготвям индийски ястия. Но пък с асфетидата така и не се разбрах, толкова гадно нещо не съм помирисвала в живота си!

А за вкуса на пресния, наистина се оказва генетично обусловено (бившия научен работник в мен го разчовърка любопитството и намерих няколко публикации по въпроса 😉 ) - свързано е с вариант на ген, който се намира близо до гените за олфактивните рецептори.

 

Лилавият карфиол май си е такъв сорт. Тук съм виждала от време на време лилав, а също и оранжев... ами никога не съм купувала.

Вкусът му като на нормалния ли е?

 

@DaBo, сега ще ме накараш да организирам ходене до Колумбия на кориандърен туризъм! 😂

 

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.