Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 32 минути , DaBo каза:

О, аз като се размечтах за Колумбия и кориандъра и не ми остана време за готвене, та съвсем прости яйца по панагюрски:

 

IMG_9235.jpg.09c7864edc40ff55ba965c580d3931ce.jpg

 

Не знам защо изглежда, че яйцата плуват в сос и съм прекалила с маслото и червения пипер, но всъщност изобщо не беше така.

 

Ето, аз затова мисля вече само с думи да се отчитам тук :yes:

  • Шок 2
Връзка към коментар

Еее нее. Не става само с думи😆. Хич не се тревожете за снимките. На мен пък притеснението ми е, че имам 18 бели чинии в различен размер😄. Все още не ме е ухапал щъркелът да харча пари за декори, нямам и място, така че ще ми простите 😜

Тук сме непретенциозни, без критичност. Друго си е малко жива връзка с образ🙂

  • Смея се 5
Връзка към коментар
преди 56 минути , DaBo каза:

Не знам защо изглежда, че яйцата плуват в сос и съм прекалила с маслото и червения пипер, но всъщност изобщо не беше така.

 

Аз пък се загледах колко добре са забулени яйцата...... На мен ми се получават само понякога.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 3 минути , но нейм каза:

Аз пък се загледах колко добре са забулени яйцата...... На мен ми се получават само понякога.

Значи този трик съм го видяла в един клип на Джеймито. Слагаш вода в по-голям съд да заври. Когато заври слагаш сол, оцет, дафинов лист и зърна черен пипер и намаляш котлона, за да се успокои водата. Докато водата е завирала, в три чаши си чукваш три яйца и ги слагаш до котлона да се стоплят, докато водата заври. След като е завряла и подправките са сложени вътре, с шпарула или дървена бъркалка се завихря водата и веднага се слагат едно по едно яйцата. Завихрената гореща вода веднага ги "забулва" яйцата. След това трябва да се внимава колко рохки искаш да са. Това го постигам с гледане в тенджерата. 😉

  • Харесвам 12
Връзка към коментар
преди 2 минути , DaBo каза:

 Когато заври слагаш сол, оцет, дафинов лист и зърна черен пипер и намаляш котлона, за да се успокои водата. Докато водата е завирала, в три чаши си чукваш три яйца и ги слагаш до котлона да се стоплят, докато водата заври. След като е завряла и подправките са сложени вътре, с шпарула или дървена бъркалка се завихря водата и веднага се слагат едно по едно яйцата. Завихрената гореща вода веднага ги "забулва" яйцата. След това трябва да се внимава колко рохки искаш да са. Това го постигам с гледане в тенджерата. 😉

Значи и трите яйца са едновременно в тенджерата? Това за подправките не го бях срещала...

Само да ми кажеш нивото на водата в тенджерата има ли значение.

Утре ще пробвам за вечеря.

Връзка към коментар
Преди 1 час, iliana_t каза:

Заинтригуваха ме пица-мъфините. Може ли да споделиш рецептата си? Благодаря! :smile:

 Разбира се 🙂https://www.marica.bg/gurme/tazi-razkoshna-recepta-za-pica-mafini-shte-vi-stane-lyubima

Но не слагам всичко, заменям /примерно без кисели краставички и кетчуп, а колбаса замених с шунка, сиренето си беше нормално... /. С 2 думи - носи на вариации 🙂

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 8 минути , но нейм каза:

Значи и трите яйца са едновременно в тенджерата? Това за подправките не го бях срещала...

Само да ми кажеш нивото на водата в тенджерата има ли значение.

Утре ще пробвам за вечеря.

Да, трите са едновременно. Ами тенджера за 5-6 литра - около 1/3-та е ок.

След това слагам следващите три яйца и така нататък.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Да се повторя - @DaBo, ти си професионалист... Това поширането на яйца е супер отвратително занимание 😂

Днес си имам рожденик! Да ми е жив и здрав ❤️ Черпя виртуално 😄 Тортата е онази на @Eva eva с шоколадовия блат и таханово-маскарпонения крем 🥂

 

IMG_20211014_225319.jpg

  • Харесвам 18
  • Благодаря 1
  • Браво 9
Връзка към коментар
преди 4 минути , jul каза:

Да се повторя - @DaBo, ти си професионалист... Това поширането на яйца е супер отвратително занимание 😂

Ха, ами благодаря, ама след като овладях този номер, поширането е супер лесно. 👍

  • Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 7 часа, jul каза:

Да се повторя - @DaBo, ти си професионалист... Това поширането на яйца е супер отвратително занимание 😂

Днес си имам рожденик! Да ми е жив и здрав ❤️ Черпя виртуално 😄 Тортата е онази на @Eva eva с шоколадовия блат и таханово-маскарпонения крем 🥂

 

IMG_20211014_225319.jpg

Жив, здрав и честит да е рожденикът! А тортата изглежда чудесно! 

 

С поширането и аз не се справям особено, макар че уж завихрям водата, ще пробвам и точно по метода описан от @DaBo, благодаря за което. Много обичам яйца по панагюрски.  Понякога за по-лесно ги пържа, вместо да ги поширам. 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

@jul, да ти е жив и здрав рожденикът и много да те слуша 🙂  Надявам се, че ви е харесало тортето. Изглежда много добре. 

Качвам няколко снимки от моите манджи от тези дни:

- пълнено, обезкостено пиле с картофи. Най-връткавата манджа, която готвя. Даже и дърпаната баница не ми отнема толкова време. Затова го готвя на 2-3 месеца веднъж 🙂 Иначе става много вкусно;

- карамелен крем с ром /от Доминикана/ - срамота, шишенцето, което си донесох от Доминикана ми е наполовина 🙂 Май стана малко по-сладко от нормалното. Другия път бих му намалила захарта, например 120 г. Но какви аромати се носеха, докато го правех...страхотия 🙂  Рецепта https://www.kulinarno-joana.com/2014/03/karamelen-krem/

- тиролски, лешников кейк - уникален, страхотен. Препоръчвам с 2 ръце да го направите. Рецепта http://www.vkusnoteka.bg/2020/09/blog-post.html

- тиквена супа с джинджифил. Чудна за есента 🙂 

 

DSC_0993-2.jpg

 

DSC_0994-2.jpg

 

DSC_0995-2.jpg

 

DSC_0996-2.jpg

  • Харесвам 18
  • Шок 1
  • Благодаря 1
  • Браво 10
Връзка към коментар
Преди 1 час, Eva eva каза:

- пълнено, обезкостено пиле с картофи.

DSC_0996-2.jpg

А, ко туй? Как го правиш?

 

Преди 1 час, Eva eva каза:

- карамелен крем с ром /от Доминикана/ - срамота, шишенцето, което си донесох от Доминикана ми е наполовина

DSC_0996-2.jpg

Срам голям! Не стига, че си купила шишенце 😂, ами половин година по-късно още е наполовина... 😜

  • Смея се 8
Връзка към коментар
преди 21 минути , DaBo каза:

А, ко туй? Как го правиш?

 

Срам голям! Не стига, че си купила шишенце 😂, ами половин година по-късно още е наполовина... 😜

Хаха, да. Шишенца донесох - от 350 мл. 😄  За нас оставих 1 и правя с него само десерти 😄 

За пилето - купувам голямо, цяло пиле. Измивам го и го обезкостявам, но така, че да остане цяло. Само крилцата му оставям, за фасон. Цялата операция ми отнема минимум 30 минути. След това си правя плънката - кашкавали, каквито имам, сирена, 1-2 яйца, кисели краставички, шунка и т.н. на вкус. Мажа цялото пиле с масло и червен пипер, леко го осолявам, пълня с плънката и отива във фурната. 

От тук гледам как точно става обезкостяването:

 

 

  • Харесвам 6
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 14 минути , Eva eva каза:

Хаха, да. Шишенца донесох - от 350 мл. 😄  За нас оставих 1 и правя с него само десерти 😄 

За пилето - купувам голямо, цяло пиле. Измивам го и го обезкостявам, но така, че да остане цяло. Само крилцата му оставям, за фасон. Цялата операция ми отнема минимум 30 минути. След това си правя плънката - кашкавали, каквито имам, сирена, 1-2 яйца, кисели краставички, шунка и т.н. на вкус. Мажа цялото пиле с масло и червен пипер, леко го осолявам, пълня с плънката и отива във фурната. 

От тук гледам как точно става обезкостяването:

 

 

Аааа, това е висш пилотаж! След три месеца пак като го сготвиш, обади се да дойда на гости. 😋 А, пък аз ще ти донеса Пияна вишня. 🍷

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

@elenitta Страхотно изглежда този чийзкейк, от какво са направени декоративните тикви, т.е. ядат ли се? 😂

 

Аз сготвих мусака, но всички бяха много гладни и не снимах, обаче десертът не го сервирах преди да го щракна - бонбони с банан, ядки, сушени боровинки, мед, фъстъчено масло и шоколад:

 

9E3C2EDA-BD9D-419A-89E6-86D1F0D44ABA.jpeg.1d346d55a112d0d5fd8cd3f1b7db3e79.jpeg

 

И да се похваля, че за пръв път направих зелени домати в саламура. Много обичам и се надявам да станат, ако опитът е успешен ще направя и с моркови и карфиол.

 

0CE97938-AFA2-4DDC-B677-701E0057F343.jpeg.c3759158c2d46b8cab0c14e0e032d9d2.jpeg

  • Харесвам 17
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , DenitsaS каза:

@elenitta Страхотно изглежда този чийзкейк, от какво са направени декоративните тикви, т.е. ядат ли се? 😂

 

Аз сготвих мусака, но всички бяха много гладни и не снимах, обаче десертът не го сервирах преди да го щракна - бонбони с банан, ядки, сушени боровинки, мед, фъстъчено масло и шоколад:

 

9E3C2EDA-BD9D-419A-89E6-86D1F0D44ABA.jpeg.1d346d55a112d0d5fd8cd3f1b7db3e79.jpeg

 

И да се похваля, че за пръв път направих зелени домати в саламура. Много обичам и се надявам да станат, ако опитът е успешен ще направя и с моркови и карфиол.

 

0CE97938-AFA2-4DDC-B677-701E0057F343.jpeg.c3759158c2d46b8cab0c14e0e032d9d2.jpeg

От смлени бисквити, няколко фурми, малко орехи, масло и 2-3 лъжици прясно мляко. Сложих и една подправка за джинжифилови бисквитки. Много вкусни се получиха. Дръжките са от карамфил.

  • Харесвам 4
  • Браво 3
Връзка към коментар

Тъй като жената е с температура, днес трябваше да готвя... 

Тя реши, че яденето трябва да бъде макарони на фурна по нейния начин! Беше купила един пакет Ньоки, а аз отидох да пазарувам останалите необходими неща:

гъби, кайма, кисели краставички и кашкавал... 

Сварих ньоките в тенджера с малко олио и сол, а докато се сварят, нарязах половин буркан кисели краставички, половин консерва(нарязани) печурки и раздробих половин килограм кайма на дребни(и не толкова дребни) късчета, прецедих и изсипах в тавата вече готовите ньоки, краставичките, гъбите и каймата... 

Сложих малко олио(забравих да купя масло), сол,пакет и половина доматено пюре и малко чубрица, разбърках и метнах в предварително включената на 200°(горен и долен реотан) фурна и зачаках!  

След около час/час и 15 минути и неколкократно разбъркване се получи ето това:

IMG_20211017_140817.jpg.db19ca2952116ace03751b3dc177dc7d.jpg

 

Настъргах малко кашкавал и си отворих една бира Pilsner Urqell... IMG_20211017_141042.jpg.20ed4566c04af1e534287b17ea79e106.jpg

Жената каза, че е по-вкусно, отколкото когато го прави тя! 

  • Харесвам 20
  • Браво 8
Връзка към коментар
Преди 1 час, crazyhorse каза:

 

Жената каза, че е по-вкусно, отколкото когато го прави тя! 

Ха ха! Хванал си се на номера! И аз така казвам за зелето.

Не обичам да го готвя, но обичам да го хапвам.

  • Харесвам 2
  • Смея се 5
Връзка към коментар

А вероятно, наистина да е по-вкусно, защото в повечето случаи мъжете говят с вдъхновение и въображение и нещата им се получават. 

Поне у дома е така. Умирам от кеф, когато съпругът ми е решил да готви. 

И по темата: аз "бая" на едно прясно зеле с домати, а той на свински ребърца. 😀

Получи вдъхновение. 

Пък и се опитваме да почетем двата професионални празника на веднъж (че утре почитат военните ни парашутисти, а аз съм хепи, че за толкова време не успя да се пребие и всички по край него са in one piece, както казват нашите приятели, британците). 

  • Харесвам 11
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.