Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 2 часа, crazyhorse каза:

Тъй като жената е с температура, днес трябваше да готвя... 

Тя реши, че яденето трябва да бъде макарони на фурна по нейния начин! Беше купила един пакет Ньоки, а аз отидох да пазарувам останалите необходими неща:

гъби, кайма, кисели краставички и кашкавал... 

Сварих ньоките в тенджера с малко олио и сол, а докато се сварят, нарязах половин буркан кисели краставички, половин консерва(нарязани) печурки и раздробих половин килограм кайма на дребни(и не толкова дребни) късчета, прецедих и изсипах в тавата вече готовите ньоки, краставичките, гъбите и каймата... 

Сложих малко олио(забравих да купя масло), сол,пакет и половина доматено пюре и малко чубрица, разбърках и метнах в предварително включената на 200°(горен и долен реотан) фурна и зачаках!  

След около час/час и 15 минути и неколкократно разбъркване се получи ето това:

IMG_20211017_140817.jpg.db19ca2952116ace03751b3dc177dc7d.jpg

 

Настъргах малко кашкавал и си отворих една бира Pilsner Urqell... IMG_20211017_141042.jpg.20ed4566c04af1e534287b17ea79e106.jpg

Жената каза, че е по-вкусно, отколкото когато го прави тя! 

Браво.

Но колкото и вкусно да се е получило ... направил си грешка - трябвало е да поръчаш нещо.

От сега нататък има вероятност жена ти да я боли главата и  когато трябва да готви.:wink:

:biggrin:

  • Харесвам 1
  • Смея се 3
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

да питам нещо

Често правя бьоф строганов и пиле със сметана, тук има само течна. В България правих със заквасена и повече ми хареса, ама тук такава няма. Някакви идеи как да я изимитирам? Просто да сложа малко кисело към сметаната, или да пробвам да я подквася със закваска от кисело мляко?

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 47 минути , neuromancer каза:

да питам нещо

Често правя бьоф строганов и пиле със сметана, тук има само течна. В България правих със заквасена и повече ми хареса, ама тук такава няма. Някакви идеи как да я изимитирам? Просто да сложа малко кисело към сметаната, или да пробвам да я подквася със закваска от кисело мляко?

Може би ако смесиш кисело мляко с маскарпоне или creme fraiche? 

  • Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

Ама много дъжд тук и то разходките в планината ей такива- кулинарни, пък вчера се връщам от +28С и още ми е едно такова вкусово като турулю гювеч

Гъби от днес, ей така натюр

20211017_161537.jpg.a0008bbb2138db0e71a38d46d7d19c77.jpg

 

20211017_183708.jpg.54a9ddca040b695a9d16debb56d9cbc7.jpg

 

И Боб яхния с джоланЧе

20211017_185508.jpg.ac63c50c764460784267a7808c47d9e6.jpg

  • Харесвам 16
  • Браво 5
Връзка към коментар

@neuromancer, аз съм правила сос с кисело мляко и после малко течна сметана, но в къри. Става си.

 

Ние тия пътувахме на север. Първо правих една фламандка говежда яхния с тъмна лира (carbonnade flamande), после днешният ни брънч беше със скандинавско вдъхновение - бъркани яйца, пушена сьомгова пъстърва, скариди, черен хляб и един френско-британски фюжън - bread-and-buter pudding, ама с един френски хляб с мед и коледни подправки (pain d'épices).

Вечерята беше проста супа топчета.

 

20170924-IMG_0509.jpg

 

20181230-IMG_0015.jpg

 

20211017_111805.jpg

  • Харесвам 20
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 22 минути , Kalina Ivanova каза:

Coffee time 

Тиквен сладкиш 

 

20211018_153212.jpg.b777af91f6c67242e249534fc1343208.jpg

 

Къде е тиквата? Майтап😜

Може ли рецептата, че тия дни ще правя кекс номер 4 в живота си 😄 Не знам за кафето, но за училище е много подходящо🙂

  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 35 минути , ДиянаВ каза:

Къде е тиквата

Поне 3 бр тикви има на фотото.

Днес ги събрах и се простих с идеята да пораснат до Хелоуин:girl_witch: а цяло лято ги гледах с любов и надежда

Тиквено-шоколадов сладкиш

Рецептата :

180гр тиквено пюре+100гр мед+50гр захар+ 2 яйца L+ 30гр заквасена сметана(прясно мляко в ориг. рецепта)+30мл разтопено масло

Разбиваме с бъркалка до хубаво смесване на съставките.

230гр брашно+2чл бакпулвер и добавих по 1 чл джиндифил, мускатово орехче, канела. Разбъркваме. Получава се гъсто кексово тесто. Отделяме половината и добавяме 3 сл тъмно какао.

Изсиваме светлата, а после на места и тъмната смес, разбъркваме леко с дървено шишче. Ето така

 

20211018_134534.jpg.144bcb2dfbbef8ccc924f11b0badb91e.jpg

Печем в намаслена форма( моята правоъгълна 22см), на 180С с вентилатор около 40мин.

 

 

 

 

  • Харесвам 11
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
преди 22 часа, Kalina Ivanova каза:

Ама много дъжд тук и то разходките в планината ей такива- кулинарни, пък вчера се връщам от +28С и още ми е едно такова вкусово като турулю гювеч

Гъби от днес, ей така натюр

20211017_161537.jpg.a0008bbb2138db0e71a38d46d7d19c77.jpg

 

20211017_183708.jpg.54a9ddca040b695a9d16debb56d9cbc7.jpg

20211017_185508.jpg.ac63c50c764460784267a7808c47d9e6.jpg

Ейййй, пак почна да дразниш с тия гъби, значи 😜 Така да ги обичам, а това лято, като нямаше дъжд, нямаше и гъби по гората - да си купим, преминавайки. Сега има дъжд, ама пък не преминаваме през гъбарски райони 🤔

  • Смея се 4
Връзка към коментар

@Kalina Ivanova благодаря! тъкмо заколих една цигулга и ще я разпределя за крем супа и този тиквен сладкиш. Имам останал 1/3 кекс негърче, но сега ми е тиквена музата. Дъщерята като чу, че сладкишът се казва негърче, ме обвини в дискриминация😄

  • Смея се 6
Връзка към коментар
Преди 1 час, ДиянаВ каза:

Дъщерята като чу, че сладкишът се казва негърче, ме обвини в дискриминация😄

Ами вземи се научи най-сетне де ... сладкиша се казва " афро-американче" :girl_blum::fie:

  • Смея се 8
Връзка към коментар

Не съм почитател на тиквата, но ми допада с мед и орехи, а и на тиквеник. Веднъж бях готвила тиква в живота си много отдавна и беше залята с крем карамел.

Днес първи опит с печена тиква с орехи, мед и канела. Сложих дори и мъничко масло. Много вкусна стана.

Преди:

20211018_134626.jpg.31ab68c1d5f94bf484d8c15d0a08c5c9.jpg

 

И 40 минути по-късно:

20211018_144525.jpg.972fc98201666a630e4182f2e72660e3.jpg

 

  • Харесвам 19
  • Браво 3
Връзка към коментар
В момента, DaBo каза:

Абе, най-добре cake of color 😜

Абе добре че не е определен пол-а на това негърче , ами е в среден род, че ти да видиш как ще казваме :

Правих днес ... афроамерикански трансджендър, метросекуален, биджендър, трансполов, интерполов, панджендър ... и последния да затвори... сладкиш !

  • Смея се 11
Връзка към коментар
преди 2 часа, ДиянаВ каза:

негърче

Много ѝ здраве на дъщеря ти... :sarcastic_blum: Не|гърче е всяко дете (включително тя), което не е родено в Гърция....😃

Преди 1 час, DaBo каза:

проста мусака:

Проста, проста, ама от нея тръгна тази тема... 😇

  • Смея се 11
Връзка към коментар
преди 6 минути , chandni каза:

Проста, проста, ама от нея тръгна тази тема... 😇

Въх, не знаех… Гледах, че магеланци готвят някакви вкусотии и се хвалят с тях и си викам: хайде, и аз в кюпа! 🤣

 

  • Смея се 8
Връзка към коментар
преди 18 минути , DaBo каза:

Въх, не знаех… Гледах, че магеланци готвят някакви вкусотии и се хвалят с тях и си викам: хайде, и аз в кюпа! 🤣

 

Това с темата ще остане много ярък и смешен спомен в живота ми. В една друга тема попитах Станислав гладят ли американските жени. След обяснението му как ходят по пижами, завърши с въпрос: Остави ... Кажи можеш ли да правиш мусака. Последва няколко дневна полемика за манджи. Иии една пролетна сутрин, точно когато сменят часа, събуждам се аз, правя си кафе, поглеждам микровълновата - показва 9.00 часа, отпивам глътка кафе, паля цигара и поглеждам телефона - 10.00 часа, отпивам втора глътка и отварям Магеланци ... гледам станала съм автор на тема Какво готвите. Като си знам способностите много зашеметяваща ми беше тази сутрин😆

  • Харесвам 6
  • Смея се 9
Връзка към коментар

А аз не очаквах, че темата ще просъществува дълго след края на локдауните 😂... ама на! 

 

Най-новата ми книга с рецепти е с автори двама френски ютубъри, историк и кулинарен автор на рецепти, с препратки към попкултурата. Та сътрудничеството им дава книга с рецепти, вдъхновени от исторически събития или личности. Получих я миналата седмица и днес пробвах първата рецепта, "агнешкото на кръстоносците" - бавно печена агнешка плешка (да живее хоум-офисът! 😂), с кайсии и близкоизточни подправки. Сервирана с плосък хляб и хумус.

 

20211018_200938-01.jpeg

  • Харесвам 17
  • Браво 9
Връзка към коментар

@jul специално за теб:flirt:

Сърнела 25см в диаметър панирана в еър фраера

20211018_190909.jpg.1c350e16b1bfaf8e8b41269a1a72777f.jpg

Сори за бързата снимка, но не се сдържах за една усмивка🤭

 

Какво значи негъбарски район?

Всяка полянка или горичка извън обсега на Лукойл, Кремиковци, заводи Девня и сие, си е гъбарско находище при подходящи условия. 

За съжаление дивите гъби не търпят повече от няколко часа без обработка, ивак с удоволствие бих ти изпратила кашонче🙃

  • Харесвам 14
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Моят тиквен кекс стана по-афро и от не|гърчето 😄 

предполагам причините - медът ми беше с карамелен цвят и сложих само една лъжица какао вместо три, защото детето взе телефона ми и не съм запомнила🙂 На вкус е разкош - смесица от тиква, канела и карамел. Такива аромати се разнесоха и вкъщи😇

Пудра захар отгоре не слагам, че много се цапаме 🙃, просто достатъчно сладко се получи. Нямаше нужда да развалям цвета Химба😋

 

C4CF20AD-8BF9-4D0E-A945-875E7D36FA1D.jpeg

62377D2A-279A-4380-B3E3-74DA46335AD2.jpeg

  • Харесвам 23
  • Браво 5
Връзка към коментар

Днес си направих чудна вечеря с:

  • телешко дърпано , направено по метода sous-vide (тихо, купих го готово, а моят уред за sous-vide си седи в шкафа в опаковката си, срам, още не съм го използвал),
  • печени картофи с подправки;
  • салата от спанак, кейл, валериана с домати, синьо сирене, козе сирене, киноа и червени боровинки. Сосът беше стандартен: зехтин, мед, горчица, лимон и сол.
  • десертът се състоеше от печена тиква и шепа боровинки

original_eff8c934-9973-4749-85b0-8fcd6f83203f_20211018_221835.jpg.25887f679cad8f648a10d44e4f7d1d21.jpg

 

20211018_221912.jpg.bfc51e1e1cca0a74a79bba7fe641c7d6.jpg

 


 

  • Харесвам 21
  • Браво 8
Връзка към коментар

@Kalina Ivanova,не се чувствам подготвена да бера диви гъби. Знам обаче няколко места, където берат и продават, та може да се купят-но са ми все едни 2 часа за посока. То да съм сигурна, че има, пак бих тръгнала за булка и сърнела 😉

Я кажи за кашончето 😆😆😆

  • Смея се 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.