Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 34 минути , jul каза:

кажи за кашончето

20211017_161435.jpg.6bc059270924958dd0ae267be9b33c42.jpg

Еййй това на заден план:dance3:

И със сърнела с големи диаметри в см се пълни за отрицателно време. 

Аз лично не ям диви гъби събрани от друг, че си е руска рулетка. 

 

Абе и тиквите са супер:lol:

  • Харесвам 7
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 12 часа, chandni каза:

...

Проста, проста, ама от нея тръгна тази тема... 😇

 

преди 12 часа, DaBo каза:

Въх, не знаех… Гледах, че магеланци готвят някакви вкусотии и се хвалят с тях и си викам: хайде, и аз в кюпа! 🤣

 

Следя ви аз.

Специално за това ястие съм много критичен.

@DaBo, мусаката изглежда много вкусна, но картофите са 4 пъти по-големи от златния стандарт:wink:

  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 55 минути , ven62 каза:

 

Следя ви аз.

Специално за това ястие съм много критичен.

@DaBo, мусаката изглежда много вкусна, но картофите са 4 пъти по-големи от златния стандарт:wink:

Да си се самопохваля, ама наистина е вкусна. 😋 А какъв е този златен стандарт? Аз гледам да ги режа на кубчета горе-долу 1х1х1 см, но не меря сега с линийката всяко кубче, де. Ей така на око карам и понякога се случва и някое по-голямко.

 

@Роца, че защо да си замира темата?😜 С локдаун или без локдаун, все трябва да се яде, де. 😋

То е супер, че няма локдауни поне за момента, ама пътуванията продължават да са тегави с хилядите непрекъснато променящи се изисквания на всяка страна. Сега имаме казус с пътуване в Германия и сме леко в патова ситуация...

  • Харесвам 4
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 4 минути , marycap каза:

Зелева супа в тенджера под налягане. Застройва се със заквасена сметана или с готварска сметана и натрошено синьо сирене.

 

 

 

20211019_183857.jpg

20211019_184706.jpg

Много обичам супи, но такава не съм яла. Да те помоля за рецепта. 🤗

 

Сирене по шопски (моя интерпретация):

 

BB871BBC-A03A-4F53-A0A9-89F8F7A4BB69.jpeg.637305a4a36b8ea8822a2bedf5950477.jpeg

  • Харесвам 17
Връзка към коментар

@DaBo@jungfraujoch И аз много обичам супи, а тази през лятото - бистра и студена (или с малко кисело мляко застроена), а през останалите сезони- топла и с млечни продукти , е супер. Търпи всякакви импровизации- и с цвекло, ябълка и т.н. Конкретно тази: В тенджера под налягане сипвам  близо 3 литра вода. Половин ситно нарязана зелка, 3 средни моркова, една червена чушка,1-2 домата, 2 глави лук- всичко нарязано на ситно. Люспи лютив червен пипер, сол, олио, 2 с.л. "Хмели сунели" ( писала съм рецептата- босилек, дафинов лист, копър,мляно семе кориандър,магданоз). Грузинска подправка- продава се и в руските магазини. Затваря се тенджерата и след около 25 мин. достига налягане и започва да излиза пара. Намалявам огъня и варя 35-40 мин. Застройвам със сметана и натрошавам синьо сирене. 

  • Харесвам 9
  • Благодаря 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 31 минути , marycap каза:

@DaBo@jungfraujoch И аз много обичам супи, а тази през лятото - бистра и студена (или с малко кисело мляко застроена), а през останалите сезони- топла и с млечни продукти , е супер. Търпи всякакви импровизации- и с цвекло, ябълка и т.н. Конкретно тази: В тенджера под налягане сипвам  близо 3 литра вода. Половин ситно нарязана зелка, 3 средни моркова, една червена чушка,1-2 домата, 2 глави лук- всичко нарязано на ситно. Люспи лютив червен пипер, сол, олио, 2 с.л. "Хмели сунели" ( писала съм рецептата- босилек, дафинов лист, копър,мляно семе кориандър,магданоз). Грузинска подправка- продава се и в руските магазини. Затваря се тенджерата и след около 25 мин. достига налягане и започва да излиза пара. Намалявам огъня и варя 35-40 мин. Застройвам със сметана и натрошавам синьо сирене. 

Звучи много вкусно! Много благодаря! 
При нас Хмели Сунели има колкото искаш, хаха! Супер! 🤗

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Мъжът ми днес реши да експериментира с негова измишльотина - абсолютно независимо от измишльотината на @elenitta... 🤣 Киш с блат от тиквички и плънка от спанак, червен и зелен пипер, лук, шунка, яйца, прясно мляко, ементал, кашкавал и бяло саламурено сирене.

 

IMG_20211021_192526.jpg

 

IMG_20211021_192415.jpg

 

IMG_20211021_192649.jpg

  • Харесвам 22
  • Браво 11
Връзка към коментар

Най-новото ми откритие е ориз от карфиол /блендиран с такъв размер/. 

Чудесни пълнени чушки стават с него /за който яде режимно някакво/, изглеждат съвсем като истински 😆

Пъстроцветна салата, доста засищаща за саностоятелно хапване /карфиол, маруля, червена чушка и нарязани маслини с дресинг от лимон и зехтин /

За разкош шоколадов мус с маскарпоне - 

 

IMG_20211021_195339.jpg

 

IMG_20211021_195653.jpg

 

IMG_20211021_195704.jpg

  • Харесвам 15
  • Браво 5
Връзка към коментар

Ние тази вечер бяхме на вечеря тип "от копче, та балтон". Имах пакет изостанало тофу в хладилника и направих мисо супа, с тофу, гъби и водорасли. И една маринована ряпа (тя беше конфекция).

 

20211021_192736-01.jpeg

  • Харесвам 16
  • Браво 1
Връзка към коментар

Макарони с броколи на фурна със заливка от готварска сметана, прясно мляко, яйца и подправки. След изпичането поръсих с настъргани: сирене грюер, синьо сирене и масло и отново за кратко пекох до златисто.

 

DSC01892.JPG

DSC01882.JPG

DSC01886.JPG

DSC01891.JPG

  • Харесвам 13
Връзка към коментар
На 19.10.2021 г. в 20:14, DaBo каза:

Много обичам супи, но такава не съм яла. Да те помоля за рецепта. 🤗

 

Сирене по шопски (моя интерпретация):

 

BB871BBC-A03A-4F53-A0A9-89F8F7A4BB69.jpeg.637305a4a36b8ea8822a2bedf5950477.jpeg

Вкусно изглежда! @DaBo, да помоля за твоята рецепта. Аз също приготвям такова ястие, но малко на изуст. А имам и същите гювечета.

Връзка към коментар
преди 10 минути , rdd каза:

Вкусно изглежда! @DaBo, да помоля за твоята рецепта. Аз също приготвям такова ястие, но малко на изуст. А имам и същите гювечета.

Абсолютна импровизация е работата. На дъното слагам няколко тънки слайса домат. Вътре пълня със натрошено сирене, настърган кашкавал, зелен лук на ситно, черен пипер, чубрица, джоден. Тези неща ги обърквам в една купа и само пълня после. Отгоре пак два-три слайса домат, може и малка бучка масло. Слагам капака и запичам при по-висока температура за 20-25 мин или докато сиренето и кашкавалът се разтопят. После махам капачетата, чуквам две яйца и пак запичам, докато белтъкът стегне. В общи линии тук е от особено значение качеството на сиренето и кашкавала - може да стане много вкусно, но съм успявала да докарам и пълна подметка, но по чужбините не винаги можеш да разчиташ на такива продукти.

 

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 54 минути , DaBo каза:

Абсолютна импровизация е работата. На дъното слагам няколко тънки слайса домат. Вътре пълня със натрошено сирене, настърган кашкавал, зелен лук на ситно, черен пипер, чубрица, джоден. Тези неща ги обърквам в една купа и само пълня после. Отгоре пак два-три слайса домат, може и малка бучка масло. Слагам капака и запичам при по-висока температура за 20-25 мин или докато сиренето и кашкавалът се разтопят. После махам капачетата, чуквам две яйца и пак запичам, докато белтъкът стегне. В общи линии тук е от особено значение качеството на сиренето и кашкавала - може да стане много вкусно, но съм успявала да докарам и пълна подметка, но по чужбините не винаги можеш да разчиташ на такива продукти.

 

Долу - горе и аз така приготвям гювечетата. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, elenitta каза:

Звучи много интригуващо! Ако намериш време, сподели рецепта, моля! 

Разбира се:

4 яйца L+200мл  прясно мляко+200гр брашно+щипка сол

Разбъркваме всичко до хомогенна смес в този порядък. И тук идва специфичното в тази рецепта: загряваме на 190С метална форма за мъфини с олио+ масло с по 1 см пълно дъно на формичките. И в горещите форми с вряща мазнина, наливаме сместа до3/4 на кошничките. Връщаме във фурната за около 20 мин с вентилатор.

Аз тук нямам метална форма и използвах силиконова, като загрях мазнината в касерола и разпределих по формичките.

Е, има си разлика...заради нагряването на метала сигурно

Получава се ефект на пуканки

Гарнират се по желание...сладко или солено, по ваш вкус

Днес направих половин доза, получиха се 9бр...достатъчно за намаления  личен състав:curtsey:

  • Харесвам 6
  • Благодаря 3
Връзка към коментар
преди 3 часа, Kalina Ivanova каза:

Разбира се:

4 яйца L+200мл  прясно мляко+200гр брашно+щипка сол

Разбъркваме всичко до хомогенна смес в този порядък. И тук идва специфичното в тази рецепта: загряваме на 190С метална форма за мъфини с олио+ масло с по 1 см пълно дъно на формичките. И в горещите форми с вряща мазнина, наливаме сместа до3/4 на кошничките. Връщаме във фурната за около 20 мин с вентилатор.

Аз тук нямам метална форма и използвах силиконова, като загрях мазнината в касерола и разпределих по формичките.

Е, има си разлика...заради нагряването на метала сигурно

Получава се ефект на пуканки

Гарнират се по желание...сладко или солено, по ваш вкус

Днес направих половин доза, получиха се 9бр...достатъчно за намаления  личен състав:curtsey:

Закуската за утре е измислена.

От мен аромат на печени кестени...

IMG_20211023_124531.jpg

IMG_20211023_124538.jpg

  • Харесвам 12
Връзка към коментар

За мен наближаването на студения сезон ме връща към уюта на домашна пилешка супа. 

Започнала съм подготовката (сварих си бульон от пилешки крилца 😉 и ги обезкостих ), и утре набързо само ще си "сглобя" супичка. 

Че за тази вечер имам друга поръчка. 

 

 

  • Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар

Тази вечер сьомга във фурната и някаква вариация на тема салата Цезар (без пилешко, но с царевица). 

Сьомгата току що я извадих, не е фотогенична 😀, но толкова отдавна не съм снимала нищо в кухнята и реших да изпреваря гладните 🤣

 

 

IMG_20211023_191204.jpg

IMG_20211023_191621.jpg

  • Харесвам 13
  • Браво 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

    • Lindt
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.