Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Таз вечер се прибрах от работа по-рано по изключение и малко импровизирах - печена глава целина с гъбен сос.

Снимката не е за изложба :biggrin:, но иначе се получи вкусно. 

20211027_221027.jpg

  • Харесвам 18
  • Шок 2
  • Браво 6
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 4 минути , Фил каза:

Таз вечер се прибрах от работа по-рано по изключение и малко импровизирах - печена глава целина с гъбен сос.

Снимката не е за изложба :biggrin:, но иначе се получи вкусно. 

20211027_221027.jpg

Олеле, точно се шокирах, че пишеш тук и с ястието съвсем ме довърши... 

Аз съм малко притеснена от зеленчуците в магазина и не знам какво да готвя. Ама такива глави целина видях... Какво се прави с нея? 

  • Смея се 4
Публикувано:
преди 45 минути , Lindt каза:

Олеле, точно се шокирах, че пишеш тук и с ястието съвсем ме довърши... 

Аз съм малко притеснена от зеленчуците в магазина и не знам какво да готвя. Ама такива глави целина видях... Какво се прави с нея? 

Веднага се сещам за телешко варено. Ето една малко по-различна версия, но е мега вкусно 😄 

Аз си купих червени боровинки (сумати пари бяха, сърце ме заболя 😄 ), обаче много кисели. Сложих ги в камерата. Не знам какво да ги направя, че да ми станат вкусни.

  • Харесвам 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
Преди 1 час, Фил каза:

Таз вечер се прибрах от работа по-рано по изключение и малко импровизирах - печена глава целина с гъбен сос.

Снимката не е за изложба :biggrin:, но иначе се получи вкусно. 

20211027_221027.jpg

Ако щеш вярвай, точно снощи гледах нещо подобно по 24чКичън в едно предаване на Джейми Оливър и предупредих фамилията  че другата седмица ще е в менюто (за техен тих ужас 😂).

  • Харесвам 1
  • Смея се 11
Публикувано: (редактирано)
преди 2 часа, Lindt каза:

Ама такива глави целина видях... Какво се прави с нея? 

Аз я пека, нарязана на пръчици като картофки  (оваляни в разни мерудии - пушен червен пипер, черен пипер, босилек, сол, зехтин); на пюре към месо; на зеленчукова крем супа, и също печена към зелена салата. Може и да се напълни (снимката е от интернет) :

 

RFO-1400x919-Stuffed-celeriac-e19be66b-8844-4e74-8ede-2202effb4670-0-1400x919.jpg.7ddb9ae6668c8c20281d4598fdde50e1.jpg

 

 

 

 

 

 

Редактирано от Sju
  • Харесвам 12
  • Шок 2
  • Благодаря 1
  • Браво 5
Публикувано:

Може ли да помоля да споделите следните рецепти, когато имате време - корейските палачинки със зеленчуци на @Роца и баничките на @marycap? Тези банички ще станат ли с обикновени кори или трябва да са по-дебели? Аз тези дни също готвя разни нефотогенични манджи като пиле с картофи и гювече, но мога да се похваля с първи сполучлив опит на обърнат сладкиш с ябълки:

 

197720E0-2BEC-47DA-9C8E-20DE783F8669.jpeg.0c555ee42ce7d27a6883020c3f27de94.jpeg

  • Харесвам 16
  • Браво 10
Публикувано: (редактирано)
преди 1 час, Граф Вронски каза:

Аз си купих червени боровинки (сумати пари бяха, сърце ме заболя 😄 ), обаче много кисели. Сложих ги в камерата. Не знам какво да ги направя, че да ми станат вкусни.

Червени боровинки ме пращат към някоя скандинавска рецепта, популярно е да се комбинира сладко от червени боровинки с гриловано месо, кюфтенца.

През лятото бях на една шведска вила на почивка. Беше пълно с червени боровинки в гората наоколо и бях супер ентусиаст да ходим да берем боровинки. Естествено никой от местните (роднини) не ми откликна на желанието 😄 , питайки ме какво ще ги правя, кисели били и че трябва да ги варим на сладко, пък не им се занимаваше. Та да, май не ги ядеш просто така 😄

 

Рецепта от книгата на Икеа:

 

IMG_20211028_001832.jpg.d456d7e06dd28d95323496dde1de2af9.jpg

 

Още (сладки) идеи от едно шведско кулинарно списание:

 

IMG_20211028_001412.jpg.df4f783c3ff68829f6c4cf26731ad9ef.jpg

 

IMG_20211028_001432.jpg.5d22b1a853a64d07aecfa7e098ba6f23.jpg

Редактирано от Sju
  • Харесвам 11
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 9 часа, DenitsaS каза:

Може ли да помоля да споделите следните рецепти, когато имате време - корейските палачинки със зеленчуци на @Роца 

 

197720E0-2BEC-47DA-9C8E-20DE783F8669.jpeg.0c555ee42ce7d27a6883020c3f27de94.jpeg

Сладкишът изглежда чудесно!

Палачинките са с готов купешки микс от брашно и нишесте и трябва само да му добавиш вода, затова не мога да дам точна рецепта. 

Като цяло за приготвянето им се водих по тази рецепта (в края на текста има и инструкции как да си направиш микс за палачинки вкъщи), но в тестото сложих 2 настъргани моркова и 1 стрък нарязан пресен лук и после ги изпържих: https://www.koreanbapsang.com/haemul-pajeon/

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 13 часа, Lindt каза:

Олеле, точно се шокирах, че пишеш тук ...

Ха-ха :grin: - чак на такъв кулинарен инвалид ли приличам :biggrin: ? 
То не че е много далеч от истината, но не знах че чак толкова си личи. :grin:

 

преди 12 часа, Роца каза:

Ако щеш вярвай, точно снощи гледах нещо подобно по 24чКичън в едно предаване на Джейми Оливър и предупредих фамилията  че другата седмица ще е в менюто (за техен тих ужас 😂).

Хич няма да е трудно да ти повярвам :wink:  по простата причина, че и аз  на същото предаване попаднах докато превъртам каналите, и оттам ми дойде идеята.  :smile3: Но го гледах частично и затова се наложи да поимпровизирам, но аз така или иначе никога на правя нещо точно по рецепта, а обичам да си внасям разни  модификации по мое усмотрение ... кога успешни, кога не толкова.
 

преди 13 часа, Lindt каза:

Аз съм малко притеснена от зеленчуците в магазина и не знам какво да готвя. Ама такива глави целина видях... Какво се прави с нея? 

С корена/главата на целината могат да се правят различни неща, вече е станало дума по-горе за някои опции, но ако питаш конекретно как я направих в случая - почистих (малко е тегаво) и измих добре, после я натрих с черен пипер, морска сол, нарязан на дребно чесън, мащерка, зехтин и масло.  После я завих добре във фолио и  сложих в тавичка във фурната.  Не бях сигурен обаче колко време ще ѝ трябва и опитах за около час и половина на 200 °, обаче като пробвах с вилица се оказа, че не е готово и  върнах да се допече за още около 40мин.  А, забравих да кажа, че в тавичката налях малко вода. 
В крайна сметка габровското в мен леко се намръщи за това че цяла фурна бичи над 2 часа за една нищо и никаква глава целина :grin:, пък и нали светът вече е малък и  Грета дебне отвсякъде  и бди да не изхарчиш някой kW/h повече, но пък реших , че липсата на телешко (и въобще на месо) в манджата донякъде изкупва вината ми и ограничава въглеродния (и метанов) отпечатък. :grin:
Майтапът на страна - в тази връзка се зачудих дали пък няма да стане по-икономично ако първо посваря целината в тенджера под налягане и после да я метна вече за по-кратко във фурната само за финално запичане и придобиване на секси кафеникав загар. :scratch_one-s_head:
Обаче пък нещо ми се повреди тенджерата под налягане :huh:, та засега експериментът с такъв вариант се отлага. 

Докато се печеше целината си спретнах гъбения сос - това е стандартния бял гъбен сос, който си правя за паста. Може би съм споменавал преди тук за него, а може би - не, не помня. :grin:     Аз за паста си правя един от двата вида сосове, които наричам условно "червен" и "бял". :wink:

Като стана готова целината, нарязах на филийки по около половин-един см. и залях със соса.   
Voilà.

  • Харесвам 7
  • Благодаря 1
  • Браво 7
  • Смея се 2
Публикувано:

@Роца Мерси, този уикенд ако ги пробваме, ще пиша как са станали, но твоите много апетитно изглеждат 🙂

 

@MCC Ааа, къде ме прати ти с този тарт татен, аз съм абсолютно начинаеща в печенето и сладкишите 😂 Моята тавичка е с диаметър 22 см и ще ти дам количествата спрямо нея, иначе майка ми го прави с двойно количество на тези продукти в по-голяма форма за печене и става по-дебел. С миксер или тел разбиваш 2 яйца, 120 грама брашно, 120 грама захар, 1 ч.л. сода (по принцип е с бакпулвер, но аз нямах). Нарязваш две средни по големина ябълките на парчета и счукваш малко орехи. Правиш карамел със 100 грама захар, 1 ч.л. лимонов сок и 1 ч.л. вода (може и само с вода) и го изливаш в тавичката. Нареждаш ябълките плътно една до друга - стават два реда ябълки, разпределяш орехите върху тях и наръсваш с канела отгоре. Разтапяш 60 грама масло и заливаш, след което отгоре разпределяш и сместта за блата. Пече се 30-40 минути на 180 градуса. Като е готов, сладкишът се оставя за 1-2 минути, после с шпатула леко отделяш по ръба, захлупваш с чиния и го обръщаш. Понякога се случва 1-2 парчета ябълка да са се залепили за тавата, но просто си ги отделяш и слагаш обратно на мястото, карамелът после си стяга и не си личи. 

 

  • Харесвам 6
  • Благодаря 2
Публикувано:
преди 17 часа, DenitsaS каза:

Тези банички ще станат ли с обикновени кори или трябва да са по-дебели?

Да, правила съм ги с фини кори "Белла". Режех с ножица отворения пакет на правоъгълници, като за една баничка ползвах три пласта, понеже са по-тънки. Ставаха и по-хрупкави. Но с турските кори се работи бързо и лесно. Рецептата: 1 пакет 300г. триъгълни кори,1 кутийка 175г. крема-сирене"Филаделфия", 200г. деликатесна шунка "Дулано",80- 100г. разтопено масло за намазване на корите, олио за пържене. Намазва се с четка кората с масло без 3-4 см от върха. Нарязва се шунката и сиренето на ивици 1,5 см. На 2 см. от двете страни и от долния край се слага сирене и шунка, завива се като сарма, върхът на кората се мокри с вода и се "залепва". Загрявам олио в съд с високи стени, защото много пръска, заради това, че под тънка водна струйка мокря за секунда баничката, преди да я пусна в мазнината.

DSC01900.JPG

DSC01903.JPG

  • Харесвам 3
  • Благодаря 2
Публикувано:

@marycap Супер, много благодаря, ще пробвам с обикновените кори тогава. Баба ми едно време пържеше подобни банички, но тя си точеше корите и твоите ми напомниха за тях 🙂 

  • Харесвам 2
Публикувано:

Имах две три останали ябълки и да не завършат в коша направих сладкиши на @DenitsaS

Стана разкошен.

 

20211030_094618.jpg.be3926dd2dc4d22ed1d5a6ea7fa586e1.jpg

 

И едни кюфтенца от киноа с чеснов сос, както и класически, но печени във фурната и на тях снимки няма.

20211030_175216.jpg.973b14392655c7f5b3ec9ddd70eb7860.jpg

 

20211030_175228.jpg.de21be2945d6d053392efd693b326611.jpg

 

  • Харесвам 16
Публикувано:

Ето по тази ги правих,  много вкусни станаха. Само където не ги овалвах, пържих ги без брашно отвън.

Чесновия сос е кисело мляко, копър, сол и пасиран чесън.

 

https://recepti.gotvach.bg/r-86916-Здравословни_кюфтенца_от_киноа

  • Харесвам 7
  • Благодаря 1
Публикувано:

По стара българска традиция /при мен от три години насам😉/ за Хелоуин приготвих любимия ни чийзкейк с тиква😃. Доволна съм, че тиквите вече са сладки и оранжеви🙂

A6DD4E7B-77C5-4C9D-AD29-1DCF1B3B989F.jpeg.08d83c109534c231495edf1954de525b.jpeg

 

Страшна декорация нямаше. Снощи в полунощ ни се запуши банята, връщаше вода, ужас беше😱 Два часа се мъчихме с отпушването безуспешно. Днес слава богу се намери човек от ВиК фирма да дойде и за 140 лв. минахме без сериозни поражения и къртене. Само дето за мен остана бонусът половин ден чистене🙉

  • Харесвам 11
  • Шок 7
Публикувано:
преди 58 минути , ДиянаВ каза:

Снощи в полунощ ни се запуши банята

имали сте си Hallowen на живо.

 

Знам какъв ужас е, на мен ми се случи подобно, също в неделя преди години. 

Ам... инфлация, на мен тогава ми взеха само 100 лв. 

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 37 минути , Lyubina каза:

имали сте си Hallowen на живо.

 

Знам какъв ужас е, на мен ми се случи подобно, също в неделя преди години. 

Ам... инфлация, на мен тогава ми взеха само 100 лв. 

Тук са и монополисти във ВиК водомери и услуги. 20 лв. е надбавката за неделя. С една машина се върти пружина в каналите. Ако искаш да ходиш в понеделник къпан на работа, плащаш 😂

  • Харесвам 3
Публикувано:

Дъщеря ми реши да си прави сама сладки за Хелоун. Намери едни фондани, купени миналата година от Лидл за Коледа, но неизползвани поради неподходящи за Коледа цветове (оранжево и черно). Тъкмо влязоха в употреба, че бяха забравени и вече им изтичаше срока на годност 😃. И понеже нямахме подходящи форми за изрязване, малко прилича резултатът на труд и творчество с пластелин, но пък са вкусни и много вървят с кафе (по тази рецепта, но фондана не е залепен с белтък, а просто сложен и притиснат отгоре https://recepti.gotvach.bg/r-47484-Сладки_с_фондан) :

 

DSC04549.JPG.f80cf4b46d52afb6f284b28c8098cfcf.JPG

 

Аз пък се опитвам да си купя книги днес от Сиела с 50% отстъпка по случай Деня на будителите, но сайта се срива постоянно и май ще прекратя с опитите 😞. Все пак безпроблемно си купих от сайта на Ера други вчера също с 50% отстъпка, така че не съм съвсем капо 🙂

  • Харесвам 8
  • Браво 12
Публикувано:

След тенджерата сърмички при мама, от два дни изхранването на фамилията отново стана моя отговорност. Кулинарно продължих още малко ваканцията с качамак със сирене и пушени гърди и брънч "по български" (кускус със сирене, луканка, кашкавал...). И една зеленчукова супа тип "минестроне". Всичко снимано набързо с телефона.

 

20211030_193715.jpg

 

20211031_112400.jpg

 

20211031_202549.jpg

  • Харесвам 20
  • Браво 2
Публикувано:

Ако можеш да убедиш мама и баба, че не си гладен, значи си способен на всичко 😄 С такава мъдрост се завърнах и аз от краткото си гостуване в Пловдив.

 

В един от дните минавах напряко през Стария град и се озовах в много закътан и незабележим антиквариат - навътре в двора на една от къщите. За късмет там имаше изобилие от аксесоари, по каквито отдавна въздишам, ето малка част:

 

IMG_20211029_141318.jpg.928755e5720be63b092038dcd13f7a7a.jpg

 

Буквално седмица преди това в антиквариат в София ми оферираха цена от 30 лв. за 1 бр. вилица или нож, в Пловдив човекът предложи разнообразни за по 1 - 2.00лв./бр. За съжаление (но и за радост) сега съм затрупана със служебни задачи и ще мога да си поиграя с тях едва догодина.

 

Завръщането в реалността е с простички неща и много салати между тях:

 

roasted-chicken-lemon-drumsticks.jpg.c4d1a309eb4a2e608615e66eb232a582.jpg

 

Печени пилешки бутчета

 

baked-green-paprika-chil.jpg.0bedc75b407cef69b4ea13cfab8a7422.jpg

 

Печени зелени чушки

 

butter-paprika-shrimp-skewers.jpg.05f479972350ccf713431caf8f961b8c.jpg

 

Скариди в масло и магданозено песто

  • Харесвам 16
  • Браво 4
Публикувано:
преди 55 минути , Sju каза:

В един от дните минавах напряко през Стария град и се озовах в много закътан и незабележим антиквариат - навътре в двора на една от къщите. За късмет там имаше изобилие от аксесоари, по каквито отдавна въздишам, ето малка част:

 

IMG_20211029_141318.jpg.928755e5720be63b092038dcd13f7a7a.jpg

Ауууууу, раз-кош-ни!!! 😍

Със здраве да си ги ползваш!

 

При нас всяка година наесен в много градчета/квартали организират нещо като "гаражни" разпродажби, ама всички на едно място (напр. на градския стадион, или централната търговска улица). И там всеки може да си изнесе маса и да продава напотребните си неща (както се казва "боклукът за един е съкровище за друг"). Та и аз оттам имам някои много добри попадения на смешни цени, например, сервизна чиния за торти от истински порцелан на реномирана (във Франция) марка срещу 2 евро. Това в предковидните времена, разбира се...

  • Харесвам 7
  • Благодаря 1
Публикувано:
Преди 1 час, Sju каза:

За късмет там имаше изобилие от аксесоари, по каквито отдавна въздишам, ето малка част:

Приличат ми на такива от мелхиор, особено по окраската на ножовете. Ако са такива, малко трудно се поддържат, но не е невъзможно. Та затова и не ги вадим често от кутията. 🙂 Със здраве да си ги ползвате!

  • Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.