Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 1 час, Sju каза:

В един от дните минавах напряко през Стария град и се озовах в много закътан и незабележим антиквариат - навътре в двора на една от къщите. За късмет там имаше изобилие от аксесоари, по каквито отдавна въздишам, ето малка част:

Чууудни са. Честито находка!

И аз скоро прерових един вехт бюфет....какви чудесии открих.  Спасявах и стара  порцеланова тортена чиния, безогледно поставена за подложка на саксия, като я поумих от пръстта....леле майко, ахнах. Като ми остане време ще прегледам всички подложки на саксиите, виж съм се сдобила със скъп тортен сервиз.

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

@Sju, чудни са ти находките 🙂 Със здраве да си ги ползваш и да ги снимаш 🙂 

@Фил, никога не съм яла такова нещо 🙂 Сигурно е интересно като вкус. Целина купувам един път в годината, есента, за някоя супа през зимата 🙂 Но я варя със супата и след това я хвърлям 🙂 Не я ядем. 

Аз искам горещо да препоръчам една гъбена супа - страшна стана. Не успях да я снимам, но обещавам, че другия път ще я фотографисам 🙂 Направих я с печурки и малко гъба-булка. Рецепта https://www.bonapeti.bg/recepti/gabena-supa/ 

И онзи ден направих едни напукани, шоколадови сладки, стават и за коледни сладки http://www.vkusnoteka.bg/2016/12/blog-post_18.html

 

DSC_0997-2.jpg

  • Харесвам 13
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, Роца каза:

При нас всяка година наесен в много градчета/квартали организират нещо като "гаражни" разпродажби, ама всички на едно място (напр. на градския стадион, или централната търговска улица). И там всеки може да си изнесе маса и да продава напотребните си неща (както се казва "боклукът за един е съкровище за друг"). Та и аз оттам имам някои много добри попадения на смешни цени, например, сервизна чиния за торти от истински порцелан на реномирана (във Франция) марка срещу 2 евро. 

Това с гаражните разпродажби съм го срещала като практика за САЩ, интересно. Тук съм чувала за бит пазари, в Пловдив е т.нар. Руски пазар, но никога не съм стъпвала там 😄

А чинията да не е онази със стръковете печен праз? Миналата година сготвих рецептата ти и видях коментар под снимката в IG 🙂

 

преди 2 часа, Светославов каза:

Приличат ми на такива от мелхиор, особено по окраската на ножовете. Ако са такива, малко трудно се поддържат, но не е невъзможно. Та затова и не ги вадим често от кутията. 🙂 Със здраве да си ги ползвате!

Всъщност аз изобщо не съм търсила историческа ценност в тях, само художествена, вероятно са такива, той спомена, че повечето са руски. Абсурд е да се ползват за хранене наистина, бяха в много лошо състояние, надявам се да красят някоя снимка в бъдеще и до там. 🙂

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз най-накрая направих крем супа от карфиол. Не бях дочела обаче, че ми трябва разтворимо кафе и изсипах едно двойно еспресо 🙂 

Жижо много я хареса, според мен не е точно с най-забележителния и характерен вкус на света. И поръсих с грана падано и прясно смляно кафе.

 

https://marmottesetchocolat.com/blog/2021/03/крем-супа-от-карфиол-с-кафе.html

 

IMG_20211106_124637.jpg.36f6af42421172e533c754ce85ac6656.jpg

 

  • Харесвам 10
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 44 минути , Lindt каза:

Не бях дочела обаче, че ми трябва разтворимо кафе и изсипах едно двойно еспресо 🙂 

IMG_20211106_124637.jpg.36f6af42421172e533c754ce85ac6656.jpg

😂 Ще ме скъсаш!

Иначе си права, все пак е супа от карфиол, вкусът не е особено силен, само дето кафето придава малко послевкус.

 

@Sju, чинията, за която казвах не е тази с печения праз, една друга имах предвид... ама ме подсети, че и тя ми е за няколко евро от "гаражната" разпродажба.

 

Ние тази седмица бяхме на едно "жълто" къри с чушки, пиле и нахут по Джейми Оливър (видяна в предаване по 24чКичън, докато бяхме в София). Много добра рецепта, запазвам я за следващо ползване (с малко корекции 😉 ). Направих и печената глава целина, дето @Фил я показа миналата седмица, пак от същото предаване. Само дето при мен тя не пожъна успех, фамилията опитаха по парченце и биха отбой, като я обявиха за "извращение" (цитирам! 😂). Аз си я ядох съвестно в продължение на два дни, ама ми е останало още около четвърт, та утре ще я вложа в една крем-супа с малко зарзават, за залъгване на противника 😂

 

20211101_121715.jpg

  • Харесвам 8
  • Смея се 3
Връзка към коментар
В момента, Роца каза:

😂 Ще ме скъсаш!

Иначе си права, все пак е супа от карфиол, вкусът не е особено силен, само дето кафето придава малко послевкус.

 

@Sju, чинията, за която казвах не е тази с печения праз, една друга имах предвид... ама ме подсети, че и тя ми е за няколко евро от "гаражната" разпродажба.

 

Ние тази седмица бяхме на едно "жълто" къри с чушки, пиле и нахут по Джейми Оливър (видяна в предаване по 24чКичън, докато бяхме в София). Много добра рецепта, запазвам я за следващо ползване (с малко корекции 😉 ). Направих и печената глава целина, дето @Фил я показа миналата седмица, пак от същото предаване. Само дето при мен тя не пожъна успех, фамилията опитаха по парченце и биха отбой, като я обявиха за "извращение" (цитирам! 😂). Аз си я ядох съвестно в продължение на два дни, ама ми е останало още около четвърт, та утре ще я вложа в една крем-супа с малко зарзават, за залъгване на противника 😂

 

 

Намерих си карфиолена супа с къри, но се бях настроила за кафе, а човекът каза, че няма как да купуваме "такава гадост" и трябва да импровизирам.

 

И аз изпекох една целина тази седмица, но на резенчета по рецепта "печени картофки от целина" 😄 Когато прочетох "с подправки по ваш вкус" съвсем се шашнах как ще разбера какъв трябва да ми е вкусът за подправяне на непознат зеленчук. Жижо обаче я хареса и си я е поръчал за тематичен зеленчук зима 2021. Докато рязах и цялата кухня миришеше на целина, хич не беше оптимист :yes:

 

@DaBo,  по-горе сложих линкче към рецептата на @Роца

https://marmottesetchocolat.com/blog/2021/03/крем-супа-от-карфиол-с-кафе.html

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 4 минути , Lindt каза:

Намерих си карфиолена супа с къри, но се бях настроила за кафе, а човекът каза, че няма как да купуваме "такава гадост" и трябва да импровизирам.

 

Да ти кажа, аз предпочитам версията с къри (даже я правя доста често в този вариант). Слагам кърито и в супа от тиква, или сладки картофи.

 

Между другото, към "извращенията" ми може да се причисли и една крем-супа от целина и зелена ябълка. Също не пожъна успех... защо ли? 😂 Но пък ти давам идея за "тематичен" зеленчук за зима 2021 😉 .

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , Роца каза:

Между другото, към "извращенията" ми може да се причисли и една крем-супа от целина и зелена ябълка. Също не пожъна успех... защо ли? 😂 Но пък ти давам идея а "тематичен" зеленчук за зима 2021 😉 .

Ох, кърито, хич не ми е в шорт листата. Ама това "извращение" с целина и зелена ябълка, вземи го сподели тук, аз съм много готова са се "жертвам" и да го опитам. 😋

 

@Lindt, целина като печни картофки съм правила, като целината я нарязвам на дълги пръчици (като за пържене). После зехтин, сол и прясно смлян черен пипер. Достатъчно е, но ако искаш малко повече - понася абсолютно всичко - пушен червен пипер, например, както и всякакви зелени подправки.

 

 

 

 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

@DaBo, че то беше преди поне 10 години, помня ли го!? 😂

Не съм я пускала в блога, та нямам спомен за точната рецепта.

Ако не ме лъже паметта, задушава се една малка глава лук в малко олио, добавя се целината (1 мабка глава) на кубчета, ябълката (1 зелена ябълка) и тя на кубчета, още малко на огъня за минута-две. Сол, черен пипер, може и малко мащерка, долива се зеленчуков бульон, да покрие зеленчуците и после на тих огън, за около 20 минути, докато омекнат съвсем. Пасират се, както са в бульона и после супата се разрежда до желаната гъстота с течна сметана или мляко.

Аз по принцип всички крем-супи ги готвя така, тъй че е твърде вероятно да съм я направила и нея по този начин 😉 .

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Готвя бонбони 😂. Цели 61 броя Фереро Дидие 😜. Да не си помислите, че съм лакома мечка🙃 В понеделник ще духам свещички и ще черпя 🥳 Сега студуват🙂

 

26F39053-12ED-4869-A9D2-345654D3CDCD.jpeg

E0150F4F-EFC6-4649-9FAC-30D272E7C755.jpeg

2C9659FF-EEF5-40E1-993D-B09FABF447AE.jpeg

0E05A99A-5534-4958-8C0E-7439EE2EEB27.jpeg

  • Харесвам 13
  • Шок 2
  • Браво 12
Връзка към коментар
преди 51 минути , DaBo каза:

Лучена супа за незнамкойсипът

Само не ми казвайте, че консумирате тази хубавиня бе една голяяяяяяяма чаша водка. Един стакан "Казачий хутор" ще пасне много, много добре. 😀 Естествено, това е лично мнение. 

Връзка към коментар
преди 20 минути , дядо Пепи каза:

Само не ми казвайте, че консумирате тази хубавиня бе една голяяяяяяяма чаша водка. Един стакан "Казачий хутор" ще пасне много, много добре. 😀 Естествено, това е лично мнение. 

Супата си я поляхме с червено вино, френско, разбира се. 😉 Ама сланинката, когато си я хапваме като мезе, си я прокарваме с местна водка или горілка по украински. Президентский стандарт или no.9 са ни в топ листата. То тук горілка да иска човек.

  • Харесвам 5
  • Браво 2
Връзка към коментар

@DaBo, да не съм те чула, че снимките ти не стават. Направо на мен ми се дояде от сланинката на заден план, без да съм й голям почитател. За френската лучена супа какво да кажа? Доходи ми се във Франция🙂 Във Версай срещу ж.п. гарата на едно бистро ядохме уникална, като твоята и първата ми мисъл беше за там🙂

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 3 часа, Eva eva каза:

Еййй, браво! Справила си се 😉 Че вчера се бях притеснил дали изобщо можеш да правиш кекс. 😄  Изглежда супер. 😍

  • Смея се 5
Връзка към коментар
преди 26 минути , Граф Вронски каза:

Еййй, браво! Справила си се 😉 Че вчера се бях притеснил дали изобщо можеш да правиш кекс. 😄  Изглежда супер. 😍

Графе, а мислиш ли, че ние не се притесняваме, ти дали можеш😜😄?

С палачинките видяхме добре се справяш😄

  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 1 час, Граф Вронски каза:

Еййй, браво! Справила си се 😉 Че вчера се бях притеснил дали изобщо можеш да правиш кекс. 😄  Изглежда супер. 😍

Хаха, благодаря 🙂 Трябва си от време на време да се прави прост кекс 🙂 

На вид горе-долу го докарах, а на вкус, както казва моят син "Мииииииии, става" 😄 

  • Смея се 5
Връзка към коментар
преди 3 часа, ДиянаВ каза:

@DaBo, да не съм те чула, че снимките ти не стават. Направо на мен ми се дояде от сланинката на заден план, без да съм й голям почитател. За френската лучена супа какво да кажа? Доходи ми се във Франция🙂 Във Версай срещу ж.п. гарата на едно бистро ядохме уникална, като твоята и първата ми мисъл беше за там🙂

О, да ти кажа - хич не се и пъна със снимките. 😉 Много отдавна спрях да вадя статив, обективи и всякакви аранжировки и т.н. за едното ядене. Мина ми меракът. Сега вдигам телефона и това е. Иначе и ние не сме кой знае какви фенове на сланината, да не кажа, че проядохме, като дойдохме тук. Ама нали им е нац.ядене - имат сума ти видове сланина. Имам едно парче във фризера вече повече от година и като застудее, се сещаме за нея и режем по малко.

А за Франция и аз съм много навита. 😊

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.