Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 15 минути , Eva eva каза:

То срамота вече да показвам десерти с този доминикански ром, но това е положението 🙂 Не свършва и не свършва 🙂

DSC_0831-2.jpg

Да знаеш, ще те докладвам. Ми то не се издържа вече. Открила си Светия Граал, ама не казваш. Моите бутилки все си свършват. 🤣🤣🤣

 

И да не е само спам днес - един супер прост грах от близките дни:

 

IMG_9223.jpg.3e3dacf028d597fea18dfe0f7eb7a889.jpg

  • Харесвам 10
  • Браво 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 21 минути , Eva eva каза:

Сладки с ром и фурми 

Рецепта от тук, като замених стафидите с фурми  https://www.yoli-bg.com/готварски-рецепти/сладки/ромови-бисквити-със-стафиди

То срамота вече да показвам десерти с този доминикански ром, но това е положението 🙂 Не свършва и не свършва 🙂 Сигурно ще имам до март-април, тамън ще имам повод за ново пътуване по Карибието 🙂 А фурмите са от Тунис, купих ги от подобно пазарче 🙂 Направо си станаха едни международни сладки 🙂 

 

DSC_0064-2.jpg

 

DSC_0831-2.jpg

Добре, че не свършва тоя ром, че иначе пак ще трябва да ходиш до карибите и ... вече съвсем ще завидя.

----

Ти с рома си като жена ми с виното.

Ние не пием и вкъщи вино от 2 до 100 лв,. все в манджи се използва.

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 10 минути , DaBo каза:

един супер прост грах

Както казва най-малкият ми внук " Зелени топчета, ама без месо. Защото месото ми пречи да ям топчетата". 😀

  • Харесвам 1
  • Смея се 11
Връзка към коментар

@elenitta, я обадИ тази френска рецепта. Аз пиле фрикасе не съм яла от училище, но имам хубави спомени 😄

И без това следващите 2 седмици ще се готви само на котлона, та събирам идеи. То не че е темата за оплаквания, ама умната ми фурна първо се включи на demo, а рестартът влоши нещата, като се и самозаключи. От сервиза ми дадоха час за след 2! седмици... 

 

  • Харесвам 1
  • Шок 3
Връзка към коментар

На фона на доста засуканите неща, които се показват тук - едни обикновени вратни пържоли преди да бъдат довършени с масло, които обаче постигнаха голям успех. 🙂 

20211106_171308 (1).jpg

  • Харесвам 11
Връзка към коментар
Преди 1 час, jul каза:

@elenitta, я обадИ тази френска рецепта. Аз пиле фрикасе не съм яла от училище, но имам хубави спомени 😄

И без това следващите 2 седмици ще се готви само на котлона, та събирам идеи. То не че е темата за оплаквания, ама умната ми фурна първо се включи на demo, а рестартът влоши нещата, като се и самозаключи. От сервиза ми дадоха час за след 2! седмици... 

 

Лелеее, много лошо без фурна!😳 Обаче за тази рецепта запекох пилешките горни бутчета във фурната, за да добият хрупкава коричка. Мисля, че да се сварят само, няма да е проблем. Вкъщи много харесваме препечената кожичка. Аз малко се отклоних от рецептата и добавих гъби и чаена лъжичка горчица и соса се получи уникален. Та: нарязах гъбите на филийка и ги запържих с масло, добавих и моркови на шайбички. Като станаха златисти добавих и наситнен лук. Когато и той стана готов, запържих една лъжичка брашно и налях половин чаена чашка бяло вино, добавих  горчицата и водичка. Наредих запеченото месо в тенджерката при соса и намалих котлона да къкри. Сол, черен пипер, индийско орехче ползвах за подправки, но и пилешкото ми беше овкусено при печенето. Покъкри половин час и му добавих малко сметана да се посгъсти. Точно количества не ползвам, извинявам се за което. Много го харесаха вкъщи, обикновеното по рецепта от мама не се харчи много.

За всеки случай слагам и оригиналната рецепта

https://natashaskitchen.com/chicken-fricassee/

 

  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Едни бързи и лесни бисквитки с ябълки и овесени ядки: https://www.supichka.com/рецепта/702/вкусни-сладки-с-ябълки-и-канела

 

DSC04558.JPG.2fe01c582c5a9fd1c0b48eec3fcef691.JPG

 

@jul, съжалявам за фуната.  Като идея за нещо само на котлон, а и да използвам случая да благодаря на @DaBo - яйца по панагюрски 🙂 Вчера за втори път използвах метода, описан от нея и доста доста добре и лесно се забулват яйцата. Благодаря!

  • Харесвам 11
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

Ако съм си избрала рецепта с 75 грама маскарпоне, но нямам такова и мога да заместя с 10 % йогурт, паприка у павлаци или каймак, кое би се справило най-добре с термичната обработка: 

https://www.bbcgoodfood.com/recipes/creamy-garlic-lemon-spinach-salmon

 

П.П. О, човек може сам да си направи маскарпоне, това е доста яко да се спомене, ако правиш торта или десерт за специален човек 🙂

https://anitalianinmykitchen.com/mascarpone/

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

@Бръмбар, благодаря ти, че ме подсети:

 

IMG_9384.jpg.d66b36194e73ffd483b891456aefcd01.jpg

 

Вечерята днес!

 

@Lindt в рецептата за сьомгата каймакът мисля, че ще ти свърши работа. Паприка у павлаци не знам какво е, а йогуртът ти не е достатъчно мазен.

 

  • Харесвам 10
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 32 минути , DaBo каза:

@Бръмбар, благодаря ти, че ме подсети:

 

IMG_9384.jpg.d66b36194e73ffd483b891456aefcd01.jpg

 

Вечерята днес!

 

@Lindt в рецептата за сьомгата каймакът мисля, че ще ти свърши работа. Паприка у павлаци не знам какво е, а йогуртът ти не е достатъчно мазен.

 

Сръбска, пикантна разядка от нещо като заквасена сметана и крема сирене, с големи и вероятно мариновани жълти камби. Консистенцията в студено състояние е като масло, но е вътре и около чушките и с повече старание и заглаждане може да си извадиш по една за гарнитура :yes: Пиша ти толкова подробно, защото се продава и в България и не трябва да забравяш да опиташ или да ти донеса кутийка. Тази ми е от Македония де.

IMG_20211111_202459.jpg.d4874abdfea230dd8c5974f5425ef647.jpg

 

Та относно вечерята  и аз се спрях на каймак, но сосът стана твърде течен и достатъчно кисел, та утре май ще го ползвам, за да си залея сварените броколи. Мисля, че ако имаше някакво сирене, щеше да се запече по-подходящо.

IMG_20211111_195426.jpg.ae35ae35f1c1e08ba4c1ceb3ba40fd00.jpg

  • Харесвам 13
  • Браво 3
Връзка към коментар
преди 6 минути , Lindt каза:

 или да ти донеса кутийка.

Е, те това е приказка. 🤗

 

Маскарпонето освен, че е достатъчно мазно, няма изразен вкус. Но ти си използвай соса за броколите, защо не? В общи линии, заквасената сметана е подходяща за такива сосове и добър заместител. Аз винаги си държа една кофичка (тук са на кофички) в хладилника.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
В момента, DaBo каза:

Е, те това е приказка. 🤗

 

Маскарпонето освен, че е достатъчно мазно, няма изразен вкус. Но ти си използвай соса за броколите, защо не? В общи линии, заквасената сметана е подходяща за такива сосове и добър заместител. Аз винаги си държа една кофичка (тук са на кофички) в хладилника.

Ами то и аз се опитвам, ама Жижо я изяжда със сладко или с мед :yes:

  • Смея се 5
Връзка към коментар

Завръщам се в тази тема от огромна нужда за разнообразяване на менюто, а и вече съм домакиня на пълно работно време (да се похваля) и ще мога по-често да си сверявам часовника с най-пътуващите кулинари 😁

 

Една бърза пилешка тортилена супа в тенджера под налягане. Половината рецепта е от Интернет, другата от мен.

631A7CC7-E336-472F-8044-1897FE0905E6.jpeg

  • Харесвам 13
  • Браво 3
Връзка към коментар
преди 9 часа, Миланка каза:

Браво @Lindt ! Като се сетя как преди около година изглеждаше като прохождаща в сферата на готвачите, сега си като изтънчен  Мастер шеф!👏 

Благодаря ти, но е абсолютна илюзия. Преди година направих първи опит с тесто и  още не съм изхабила всичките купени сухи маи, та не се осъвършенствам особено бързо :girl_smile: Добре, че @Фил ми подари термос, че да си точа с него, а и да си пресявам брашното с голямата чаена цедка :yes: 

  • Смея се 5
Връзка към коментар

Седя си аз днес на работното място (в къщи), работя си, ама лекичко и леко разсеяно и по едно време започва тази любима песен https://www.youtube.com/watch?v=XxCso8WgvGg&list=LL&index=9 . И като ми стана едно италианско, подсетих се за едни италиански понички с рикота, които ми отлежават в тефтера и набързо ги забърках 🙂 Рецепта https://tanya-www.blogspot.com/2017/03/zeppole.html Дребният много ги хареса, думите му бяха "Жалко, че имам среща, бързам, няма да има време  още да ми опържиш" 😄 Омете той поничките, но на мен още ми е италианско 🙂 В крайна сметка - сдобихме се и с билети за еднодневно Бергамо 🙂 

 

DSC_0844-3.jpg

  • Харесвам 16
  • Браво 11
Връзка към коментар

Рубрика рецепти на котлона 😄

Телешко със сини сливи. 

Десертът е сезонен, бонбони от дюли /докато още имах екстрата фурна 😏/- https://www.supichka.com/рецепта/173/бонбони-от-дюли

Иначе правих и огретен от тиквички на тиган /по идея от баницата на тиган/, но снимки няма 😏

 

 

IMG_20211112_191942.jpg

 

IMG_20211112_194710.jpg

  • Харесвам 8
  • Браво 6
Връзка към коментар
преди 9 часа, Marusinka каза:

@Alexander да не си се преместил в САЩ? Преди две седмици си купих същия сервиз от Костко 😄

Не, но позна!

Едната снимка е от САЩ, втората от нас в София. Самите тортии  ги купих от един мексикански магазин последния ден, соса също е оттам.

Обаче ми станаха любими, не бях ял преди товс 

67505993-9378-4F9E-AB8C-4E3283E2DECA.jpeg.7f03e51b3c548cf5a71718bd13976173.jpeg

 

  • Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 5 часа, Alexander каза:

Самите тортии  ги купих от един мексикански магазин последния ден, соса също е оттам.

Обаче ми станаха любими, не бях ял преди товс 

67505993-9378-4F9E-AB8C-4E3283E2DECA.jpeg.7f03e51b3c548cf5a71718bd13976173.jpeg

 

Не ги обичам царевичните, мога само в енчилада да ги ям. А в Бг не продават ли?

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.