Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 38 минути , Marusinka каза:

Не ги обичам царевичните, мога само в енчилада да ги ям. А в Бг не продават ли?

Не знам, не съм търсил, но ме съмнява да има голям избор

Връзка към коментар

В България, а и въобще в Европа, продават tortillas, но от пшенично брашно. Този тип tortillas, се използват в мексиканската кухня, но не за такос, а за burritos и quesadillas. Те са значително по-големи от царевичните. В Северно Мексико, ги сервират и с всякакви ястия, както тук ядем хляб. На север ги ядат наравно с царевичните, но не се ползват за такос.

 

Царевичните, се приготвят от специално брашно, зърната са  предварително накиснати в алкална субстанция(вода и вар) и  протича химична реакция. Такова брашно се продава в някои европейски страни и онлайн магазини, но у нас няма. А готови царевични  tortillas, в магазини, не съм срещал.

 

Липсата на царевични tortillas, е една от причините да не могат да се приготвят автентични такос у нас. Другото е липсата на tomatillos, едни дребни, зелени домати, които не се срещат е Европа, но са ключова съставка за приготвяне на мексиканските сосове за такос. И също, липсата на определени сортове мексикански люти чушки, без тях го няма вкуса, на оригиналните такос от Мексико.

 

На предната работа имах колега българо-мексиканец, от Baja Sur, там е работил като готвач и е меко казано маниак, на тема мексиканска кухня, той си купуваше от чужбина, брашното за царевични tortillas, но се оплакваше, че е невъзможно да направи оригинални такос тук, а и  други рецепти, заради липсата на tomatillos и определени сортове чушки.

 

 

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 19 минути , nomad каза:

В България, а и въобще в Европа, продават tortillas, но от пшенично брашно. Този тип tortillas, се използват в мексиканската кухня, но не за такос, а за burritos и quesadillas. Те са значително по-големи от царевичните. В Северно Мексико, ги сервират и със всякакви ястия, както тук ядем хляб. На север ги ядат наравно с царевичните, но не се ползват за такос.

 

Царевичните, се приготвят от специално брашно, зърната са  предварително накиснати в алкална субстанция(вода и вар) и  протича химична реакция. Такова брашно се продава в някои европейски страни и онлайн магазини, но у нас няма. А готови царевични  tortillas, в магазини, не съм срещал.

 

Липсата на царевични tortillas, е една от причините да не могат да се приготвят автентични такос у нас. Другото е липсата на tomatillos, едни дребни, зелени домати, които не се срещат е Европа, но са ключова съставка за приготвяне на мексиканските сосове за такос. И също, липсата на определени сортове мексикански люти чушки, без тях го няма вкуса, на оригиналните такос от Мексико.

 

На предната работа имах колега българо/мексиканец, от Baja Sur, там е работил като готвач и е меко казано маниак, на тема мексиканска кухня, той си купуваше от чужбина, брашното за царевични tortillas, но се оплакваше, че е невъзможно да направи оригинални такос тук, а и  други рецепти, заради липсата на tomatillos и определени сортове чушки.

 

 

Съгласна съм с всичко казано, освен с това, че пшеничените тортии не се използват за такос и че са по-големи - има ги в най-различни размери и всяка баба мексиканка прави пшеничени тортии със свинска мас за закуска, вместо хляб към ястия или за такос. Даже на уличните щандове в северно Мексико са ме питали дали искам царевична или пшеничена. А едно време си спомням, че на село едни хора гледаха зелени домати за туршия. Те ми приличат на томатийото, но може да не е същия вкус. Аз мразя зелена салца и зелен сос за енчилада 🤮

Връзка към коментар

Аз  лично, в Мексико,  никога не съм виждал такос с пшенични tortillas . Иначе, да,  всеки път, като съм сядал да ям в северните мексиканки щати, са ме питали дали искам tortillas от царевица или пшеница, но за такос никога.

 

Нашите зелени домати, които се използват за туршия, са обикновени домати, които не са доузрели. Поне на село, на есен, като се развали времето, доматите, които не са доузрели(зелени) ги правеха на туршия, да не отиват зян. Майка ми и до днес прави туршия с тях, но не стават да бъдат заместител на tomatillos, вкусът на сосовете не се получава като на автентичните.

Връзка към коментар
преди 29 минути , nomad каза:

Нашите зелени домати, които се използват за туршия, са обикновени домати, които не са доузрели. Поне на село, на есен, като се развали времето, доматите, които не са доузрели(зелени) ги правеха на туршия, да не отиват зян. Майка ми и до днес прави туршия с тях, но не стават да бъдат заместител на tomatillos, вкусът на сосовете не се получава като на автентичните.

Ясно, аз си мислех, че са отделен сорт зелен домат и, че са братовчеди с томатийото като нашия орех и американския пекан/пийкан (не знам как е на бг).

Връзка към коментар

Определено са близки роднини tomatillo с разпространените у нас домати, но са отделни видове, те и двата вида идват от Мексико и се използват в мексиканската кухня. Явно в Европа, клиаматът не е ОК, за tomatillo, поне тук в София със сигурност, защото един познат мексиканец направи отчаян опит да си гледа на терасата и не станаха.

 

По някаква причина, сосовете с наши зелени домати не стават като оригиналните мексикански, нито зеления, нито червения сос се доближават до оригиналните. Майка ми, не е опитвала автентичните мексикански сосове и си прави зелен  сос (salsa verde) с нашите зелени домати и наши люти чушки, не е като оригиналът, но на нея й харесва.

Връзка към коментар
преди 18 минути , nomad каза:

Определено са близки роднини tomatillo с разпространените у нас домати, но са отделни видове, те и двата вида идват от Мексико и се използват в мексиканската кухня. Явно в Европа, клиаматът не е ОК, за tomatillo, поне тук в София със сигурност, защото един познат мексиканец направи отчаян опит да си гледа на терасата и не станаха.

 

По някаква причина, сосовете с наши зелени домати не стават като оригиналните мексикански, нито зеления, нито червения сос се доближават до оригиналните. Майка ми, не е опитвала автентичните мексикански сосове и си прави зелен  сос (salsa verde) с нашите зелени домати и наши люти чушки, не е като оригиналът, но на нея й харесва.

Аз пък се радвам, че мусаката ми тук става като в Бг. Баницата и баклавата също. Какво друго му трябва на човек 🤣

  • Харесвам 4
  • Смея се 5
Връзка към коментар

@ДиянаВ, с много голямо закъснение - честит рожден ден! Да си здрава, щастлива и много пътешествия! 🎂

 

На 12.11.2021 г. в 8:52, Lindt каза:

а и да си пресявам брашното с голямата чаена цедка :yes: 

Аз вече не пресявам брашно, откакто в кулинарно предаване научих един чалъм от един супер майстор хлебар - като си сложиш брашното в купата, хващаш телта за разбиване (нали имаш? 😉) и с нея разбъркваш брашното за около 20 секунди. Каза, че се аерирало много добре и така се замествало пресяването. Та оттогава карам по този начин и почти не пресявам (освен за пандишпан или сместа за макарони). 

 

На 12.11.2021 г. в 6:37, Marusinka каза:

Завръщам се в тази тема от огромна нужда за разнообразяване на менюто, а и вече съм домакиня на пълно работно време (да се похваля) и ще мога по-често да си сверявам часовника с най-пътуващите кулинари 😁

631A7CC7-E336-472F-8044-1897FE0905E6.jpeg

Честито! 😉 

(и леко завидях понеже на мен в момента такова яйце ми се пече на д-то на работа, че забравих да готвя 😂)

 

През седмицата карахме на "конфекция" - елзаско кисело зеле с наденички. Такова количество бях купила, че го ядохме 3 дни 🙂. А тази вечер пробвах един омлет "по индийски" (сниман направо на масата). Фамилията не го одобри особено, но на мен ми хареса и сигурно ще си го правя  от време на време за обед, когато съм сама вкъщи.

 

IMG_0061_resize.JPG

 

20211113_195738.jpg

 

  • Харесвам 12
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Връзка към коментар
преди 1 минута , Роца каза:

@ДиянаВ, с много голямо закъснение - честит рожден ден! Да си здрава, щастлива и много пътешествия! 🎂

 

Аз вече не пресявам брашно, откакто в кулинарно предаване научих един чалъм от един супер майстор хлебар - като си сложиш брашното в купата, хващаш телта за разбиване (нали имаш? 😉) и с нея разбъркваш брашното за около 20 секунди. Каза, че се аерирало много добре и така се замествало пресяването. Та оттогава карам по този начин и почти не пресявам (освен за пандишпан или сместа за макарони). 

 

Честито! 😉 

(и леко завидях понеже на мен в момента такова яйце ми се пече на д-то на работа, че забравих да готвя 😂)

 

През седмицата карахме на "конфекция" - елзаско кисело зеле с наденички. Такова количество бях купила, че го ядохме 3 дни 🙂. А тази вечер пробвах един омлет "по индийски". Фамилията не го одобри особено, но на мен ми хареса и ще си го правя сигурно от време на време за обед, когато съм сама вкъщи.

 

 

 

IMG_0061_resize.JPG

20211113_195738.jpg

И на мен ми харесва омлетът. Може ли рецепта? И една достоверна за френски омлет ще ми е полезна, защото все забравям да опитам да направя правилно такъв :yes:

 

Благодаря за идеята 🙂 Имам тел, даже ми се спомина старата и си купих с боядисани телчета с цветовете на дъгата :victory: 

 

О, по темата случайно открих рецептата за джуджешки хляб и бързам да ви я споделя, че да си я пропускате! 

 

https://receptitenababa.com/severnyashki/r40239-царевичните-питки-на-баба/

 

Бяха напълно отвратителни и се обадих на мама след първите две за акъл и съвет за бабина рецепта за царевични питки. Тя каза, че бабите са хранили прасета с царевица, а не гостите си. Е, с дружни усилия решихме да добавим кисело мляко и малко масло към сместта и да ги изпека на фурна. Самоотвержени магеланци заличиха отпечатъците ми по питките с македонски айвар и павлак и успяха да ги преглътнат :mail1:

No description available.

May be an image of 7 people, people standing, nature and mountain

 

  • Харесвам 12
  • Браво 7
Връзка към коментар
преди 21 минути , Роца каза:

 

Аз вече не пресявам брашно, откакто в кулинарно предаване научих един чалъм от един супер майстор хлебар - като си сложиш брашното в купата, хващаш телта за разбиване (нали имаш? 😉) и с нея разбъркваш брашното за около 20 секунди. Каза, че се аерирало много добре и така се замествало пресяването. Та оттогава карам по този начин и почти не пресявам (освен за пандишпан или сместа за макарони). 

 

 

 

А тази вечер пробвах един омлет "по индийски"

 

IMG_0061_resize.JPG

 

20211113_195738.jpg

 

Мх, може би нещо не схващам. (дано не кажа някоя глупост):
Ако с единия инструмент използваме за пресяване, а с другия за разбиване. И резултатът е еднакъв, защо ще избера да бъркам 20 минути
... Опс, изясни ми се ползата на разбъркването. 😄 😄 😄 Бях прочел , че са минути (а не секунди) и се чудя тази Роца с какво си губи времето 😄 Excusez-moi.

За да не е пълен спам, може ли рецептата за този индийски омлет. Изглежда вкусен. 😛 

  • Смея се 3
Връзка към коментар

Рецептата за омлета е тази: https://www.jamieoliver.com/recipes/egg-recipes/bombay-omelette/

Намерих я случайно, докато ровичках за нещо съвсем различно. Естествено, не я спазих напълно 😂. Тъй като ме беше страх, че лукът няма да се сготви (а не обичам особено суров лук), а доматите, че ще пуснат много вода, първо задуших лука и доматите в малко олио и после върху тях изсипах разбитите яйца с кориандъра и подправките. И сервирах със салата, вместо с бейби спанак.

 

@Lindt, да си призная, нямам "автентична" рецепта за френски омлет. Аз си карам "по български" и го пека само от едната страна, като отгоре остава леко рохкав (за Благоверния - много рохкав) и го сгъвам при приплъзването от тигана в чинията за сервиране.

Иначе съм чела рецепта (за омлета на майка Пулар, специалитет от Нормандия и най-вече от мон Сен-Мишел), при която белтъците и жълтъците се разбиват отделно, после се смесват и т.н., ама ми се вижда голяма хамалогия (нищо, че понякога обичам да си усложнявам нарочно живота).

 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
преди 20 минути , Роца каза:

@ДиянаВ, с много голямо закъснение - честит рожден ден! Да си здрава, щастлива и много пътешествия! 🎂

20211113_195738.jpg

Благодаря за пожеланията🤗

Хич не ти е голямо закъснението, след като днес се поздравихме на живо със сестра ми и мъжа й, а към края на идната седмица се надявам да почерпя двама колеги - приятели от групичката ни. Единият се разболя, а другата беше с он лайн първокласник😔. Ноо, зачерквам мрачните мисли и гледам да ги насочвам към повод за по-дълго празнуване.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 10 минути , Роца каза:

Рецептата за омлета е тази: https://www.jamieoliver.com/recipes/egg-recipes/bombay-omelette/

Намерих я случайно, докато ровичках за нещо съвсем различно. Естествено, не я спазих напълно 😂. Тъй като ме беше страх, че лукът няма да се сготви (а не обичам особено суров лук), а доматите, че ще пуснат много вода, първо задуших лука и доматите в малко олио и после върху тях изсипах разбитите яйца с кориандъра и подправките. И сервирах със салата, вместо с бейби спанак.

 

@Lindt, да си призная, нямам "автентична" рецепта за френски омлет. Аз си карам "по български" и го пека само от едната страна, като отгоре остава леко рохкав (за Благоверния - много рохкав) и го сгъвам при приплъзването от тигана в чинията за сервиране.

Иначе съм чела рецепта (за омлета на майка Пулар, специалитет от Нормандия и най-вече от мон Сен-Мишел), при която белтъците и жълтъците се разбиват отделно, после се смесват и т.н., ама ми се вижда голяма хамалогия (нищо, че понякога обичам да си усложнявам нарочно живота).

 

Предполагам, че нямаш представа какво се наложи да изчета за тази рецепта, при това на глас, за да е веднъж завинаги изяснено вкъщи: 

 

https://culinarylore.com/measurements:how-much-is-a-knob-of-butter/

 

Цитат

In some cookbooks or online recipes, you will be instructed to add a “knob of butter.” For instance, maybe the recipe is for a piece of grilled meat and at the end you are told to “put a knob of butter on top.” This is something you’ll get from English and Irish cooks, and for all I know, Scottish, too. “How much is a knob?” you wonder. The answer is you’re being much to exact. Cooking isn’t like baking. It is about adding enough.

A knob of butter is basically a lump of butter. If a recipe says to add a knob of butter to a pan for sautéing, it usually means to add just enough butter to cover the bottom. Since we usually use sticks of butter here in the states, that may be from one to two tablespoons. Otherwise, it will tend to mean enough to melt nicely over whatever you are adding it to. For a rule of thumb, go for around 12 to 25 grams, or one to two tablespoons of butter. BUT, you really need to judge for yourself. Do you think it needs a little more, or a little less?

 

Явно ще трябва да го правя този омлет, без кориандъра. 

  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 1 час, Роца каза:

@ДиянаВ, с много голямо закъснение - честит рожден ден! Да си здрава, щастлива и много пътешествия! 🎂

 

 

Честито! 😉 

(и леко завидях понеже на мен в момента такова яйце ми се пече на д-то на работа, че забравих да готвя 😂)

 

IMG_0061_resize.JPG

 

20211113_195738.jpg

@ДиянаВ честито и от мен!!! Здраве и пътешествия!

 

Роце, мерси!! Честно казано някои дни се чудя кое е по-добре - да съм претоварена с работа извън вкъщи или да издържам на двегодишния Терминатор у нас. Средното ми дете е пълно олицетворение на този мем:

 

 

C287F917-CFE2-4823-A1E6-86C35C8AFBAA.jpeg

  • Благодаря 1
  • Смея се 7
Връзка към коментар
преди 11 часа, Lindt каза:

Предполагам, че нямаш представа какво се наложи да изчета за тази рецепта, при това на глас, за да е веднъж завинаги изяснено вкъщи: 

 

https://culinarylore.com/measurements:how-much-is-a-knob-of-butter/

 

А аз даже не сложих масло 😂

 

  • Смея се 1
Връзка към коментар

Усукани банички 🙂  Плънката я направих със сирене, кашкавал, 2 яйца, няколко вида колбас, шарена сол и риган.  Чудни станаха. Рецепта https://privanya.blogspot.com/2021/08/blog-post.html 

 

DSC_0855-2.jpg

 

DSC_0872-3.jpg

  • Харесвам 15
  • Браво 10
Връзка към коментар

Тази вечер, за първи път от повече от година, реших с остатъци (2 яйца само и малко кисело мляко) да се опитам да си припомня как се прави кекс. 

Е, стана. Сложих му сока от два портокала. 

 

Нищо друго.

 

Снимката, само да се справя с телефона. 

IMG_20211114_204853.jpg

  • Харесвам 19
  • Браво 2
Връзка към коментар

Свекърва ми се върна от Португалия миналата седмица и ни донесе един тон шунка, сирене и чоризо. Затова днешният брънч беше "португалски". Провизиите от свекърва ми ги допълних с няколко неща от супермаркета. 

И за да продължим кулинарната география, вечерята беше друга португалска класика - супа калдо верде. Не гледайте леко сивкавия цвят - ползвах червен лук, вместо обикновен и той ми развали цветовата хармония 😂

 

20211114_111204.jpg

 

20211114_194310.jpg

  • Харесвам 18
  • Браво 5
Връзка към коментар

@ДиянаВ, това е една много популярна и проста супа. Накратко, картофена крем-супа със зеле и парченца чоризо. В оригиналния вариант се прави с една местна разновидност от семейството на зелето, едни големи зелени листа. Но аз най-често ползвам къдраво зеле, понеже тук това португалското не се намира често.

Рецептата я бях пускала преди време в Мармотника -  https://marmottesetchocolat.com/blog/2010/02/caldo-verde.html

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Търся си рецепта за джолан и попаднах на блога на Йоли. Очевидно сега няма да го правя така, но може ли някой да сподели личен опит за тефлонов протектор? 

Цитат

При печенето зползвах новия тефлонов протектор за фурна на Fino. Да обясня накратко какво е това и как се използва. Всъщност, много е простичко. Протекторът представлява голям тефлонов лист, който се постила на дъното на фурната. Материалът му е такъв, че отразява топлината и я връща обратно към храната, която се готви. Соковете и мазнините капят по него, но не загарят и не се вдига онази неприятна пушилка от изгорялата мазнина. Месото е поставено направо върху решетката на фурната и топлината, както и вентилацията го обгръщат равномерно от всички страни. По същият начин може да приготвите не само джолан, а и пиле, риба или картофи. Тефлоновият протектор е за многократна употреба и се почиства лесно. Може да се измие дори в миялна машина

https://www.yoli-bg.com/готварски-рецепти/ястия-с-месо/шпикован-свински-джолан

  • Смея се 1
Връзка към коментар

Платена реклама? Защото дъното на фурната може и да не опръска от мазнините, ама си нямаш и идея как се чисти решетката, върху която директно си сложила месо или каквото и да е. А и фурната има страници, които също ще се омажат много по-малко, ако месото е сложено в някакъв съд/тава.

 

Иначе аз бих си взела такъв протектор по принцип, за да може да чистя най-малко фурната. И само дъното да ми спестено, пак е супер!

  • Харесвам 5
  • Смея се 1
Връзка към коментар

@DaBo, има такива във Фантастико. 

Знам че си далеч, но ако искаш, мога да притичам някой ден да ти взема. 

 

Аз се сдобих с такъв протектор още преди няколко месеца, но няма кой да ми почисти фурната, преди да започна да го използвам 🤣

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, DaBo каза:

Платена реклама? Защото дъното на фурната може и да не опръска от мазнините, ама си нямаш и идея как се чисти решетката, върху която директно си сложила месо или каквото и да е. А и фурната има страници, които също ще се омажат много по-малко, ако месото е сложено в някакъв съд/тава.

 

Иначе аз бих си взела такъв протектор по принцип, за да може да чистя най-малко фурната. И само дъното да ми спестено, пак е супер!

Сега като го каза, се замислих и аз за чистенето после :smile3: ( защото джоланът бодро си се пече на решетката, нищо че нямам протектор), та си капе върху една тава с фолио и си пръска във всякакви посоки. Аз се успокоявам, че имам пиролиза, но така мирише, че едва ли ще я пусна през зимата.

П.П. Ау, и нагоре до реотаните пръска. Отказвам се от този начин на готвене, нищо че си мечтаех да наподобя грил в домашни условия,

 

IMG_20211115_131750.jpg

  • Харесвам 1
  • Шок 1
  • Браво 1
  • Смея се 6
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   4 магеланци

    • tanil1965
    • Роца
    • Lyubina
    • searus
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.